Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 01, 2024, 02:34:53

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 8  (Прочетена 171845 пъти)
 
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #45 -: април 09, 2010, 14:29:11 »

Нори

Нори могат да бъдат намерени в китайските магазини или някои вериги супермаркети. Обикновено се предлагат по 10 листа с размери 20:18 сантиметра всеки.

Овкусена майонеза

Приготвя се според личните предпочитания. Комбинирайте няколко супени лъжици от майонезата с оризов оцет или лимонов сок и лют сос, уасаби паста или дижонска горчица. Опитайте различни варианти, за да прецените кой ви допада най-много. Можете да съхранявате майонезата в здрава пластмасова торбичка с мъничка дупчица в единия ъгъл, от където можете директно да я шпризовате.

Бамбукова подложка за суши

Покрийте подложката с фолио от двете страни. Така рулото няма да залепне за нея. За почистване просто отстранете фолиото.

Купа със студена вода

Поставете купа със студена вода до вас докато работите. Суши ориза е много лепкав и ще ви е от полза да намокрите ръцете си със студената вода преди да го разстелите върху водораслите.

Приготвяне на рулца Маки

Поставете лист водорасли върху подложката с лъскавата страна надолу. Върху листа разпределете 3/4 чаша овкусен ориз, като се стараете да е напълно равномерно. Оставете 4 сантиметра от горната страна на листа непокрита. Слоят ориз трябва да е тънък. Потопете ръцете си във вода преди да натиснете ориза, за да го направите по-малко лепкав.

Пълнежите се поставят хоризонтално в рамките на 7 сантиметра около центъра на ориза. Слоя трябва да е относително плосък. Поставете малко овкусена майонеза в горния край. Суши рулото се навива от долу на горе с притискане и стегнато. Използвайте непокритата лента по горния ръб за да запечатате рулото ,като го притиснете. Използвайте назъбен нож, за да нарежете сушито на 6-8 парчета, като разрежете на половина дългото руло, след което всяка половина разрежете на три или четири парчета.

Приготвяне на Урамаки

Поставете лист нори върху подложката с лъскавата страна надолу. Разпределете 1 чаша от овкусения ориз равно, върху цялата повърхност. Обърнете, така че ориза да е към подложката.Разпределете 1/4 чаша от ориза върху водораслите в рамките на 7 сантиметрова лента около центъра, хоризонтално и в тънък слой.

Пълнежите се поставят над ивицата ориз, като те трябва да са плоски. Трябва да останат по 5 сантиметра рамка отгоре и отдолу на листа. Върху пълнежа се поставя от овкусената майонеза. Сушито се навива от долу на горе като се притиска и прави стегнато. Суши рулото се запечатва с горната празна ивица.

Ориза от външната страна може да се оваля в бели или черни сусамови семена. С назъбен нож, рулото се разрязва по вече описания начин за Маки суши.

Ръчно приготвени рула суши

Лист нори се прегъва в средата. Поставя се хоризонтално, с дългата страна надолу. 1 супена лъжица с връх ориз се поставя в лявата част на листа с ъгъл от 135 градуса от левия ъгъл. Останалите пълнежи се поставят върху ориза и най-отгоре се поставя съвсем малко овкусена майонеза. Незапълнената горна част в лявата страна се поставя върху пълнежите, след което се завива и останалата част от листа нори. Ръчните рула суши трябва да се ядат веднага, понеже ориза е малко и не предпазва достатъчно добре водораслите нори от разкисване.

Пълнежи

Пълнежите за суши предлагат много място за импровизация. Ето и най-често ползваните.

Зеленчуци - авокадо, краставица, морков, варени аспержи. Морковите и краставицата се нарязват на жулиен Авокадото се прави на дълги, тънки ивици. Ако стръковете аспержи са твърде дебели, разрежете ги на половина по дължина и след това на 7 сантиметрови ивици.

Морска храна (Калифорнийски рула)
Използвайте миниатюрни или средни по големина скариди, месо от рак. Добавете авокадо и/или краставица.

Сурова риба
Рибата трябва да е току що уловена. Сьомга, риба тон са сред най-често ползваните. Ако имате съмнения относно това колко прясна е рибата, не правете суши с нея. Ако все пак сте сигурни, нарежете филето на рибата на тънки ивици и поставете хоризонтално върху ориза. Можете също така да я направите на пюре и да я смесите с майонезата.

Филаделфийско суши
Пушена сьомга и крема сирене, и двете нарязани на ивички. Може да се добави и зелен лук.

Бразилско суши
Ивици от прясно манго и банан, сотирани в олио и нарязани на 7 сантиметрови парчета.

Подправки

Те могат да се намерят в китайските магазини или специализираните щандове в някои вериги магазини.

Паста Уасаби

Соев сос

Гари - маринован, нарязан джинджифил
Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #46 -: април 09, 2010, 14:31:24 »

http://www.naskosushi.com/sushi/types.php

http://www.menumag.bg/recipes/view/485

http://www.bobbiecooks.com/2009/09/maki-home-made-maki-sushi.html

Май това е в общи линии, което съм събрала за приготвянето на суши. Да видим каква ще я свърша довечера smile В нета има и доста филмчета за направата на суши. smile



* sushi.JPG (42.2 KB, 326x540 - видяно 316 пъти.)
« Последна редакция: април 09, 2010, 14:34:20 от Капризче » Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #47 -: април 09, 2010, 14:59:10 »

Капризче, аз съм правила суши вкъщи и става много лесно. Изобщо не се притеснявай, ще се справиш чудесно  good
Ще чакаме снимки на резултата  girl_wink
Активен
svetla_ety
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 674



Моят сватбен албум

« Отговор #48 -: април 09, 2010, 15:08:08 »

Капризче, и аз същите материали четох, когато се канех да правя суши и се справих много добре  yahoo Мъжът ми ходи до един китайски магазин и от там купи всичко необходимо... Гостите ни се спукаха да го ядат, ама на мен ми се гадеше малко - може защото аз го правих и... Водораслите бяха малко по - миризливи от тези в купешкото суши и пастата ни Уасаби не беше много хубава, но въпреки това всички бяха доволни smile Снимките са на апарата на кумата ми и затова не съм се похвалила  pleasantry
Успех!
Активен
Мименце
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 455


Искам всичко!!!


« Отговор #49 -: април 09, 2010, 15:15:29 »

Аз искам и тук да Благодаря на Ели за пълната информация, която даде за приготвянето на това екзотично ястие smile give_rose

Ели, успех с приготвянето на Суши и после да покажеш smile
Мацки, Вие откъде си купувате нужните продукти. Във Варна, освен от Пикадили - незнам от къде данамеря тези неща crazy
Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #50 -: април 09, 2010, 15:40:41 »

Капризче, аз съм правила суши вкъщи и става много лесно. Изобщо не се притеснявай, ще се справиш чудесно  good
Ще чакаме снимки на резултата  girl_wink

Какъв пълнеж използва? svetla_ety и теб искам да те попитам същото?

Мименце, няма проблем, винаги като мога да помогна съм на линия smile
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #51 -: април 09, 2010, 20:41:20 »

Капризче, ти сигурно вече си го направила, но аз чак сега влизам  pardon
Правила съм със сурова и пушена сьомга и краставичка, също с риба тон от консерва и пак краставица и авокадо.
За ориза е важно да е възможно най-обикновения ориз от магазина - да стане лепкав  good
Норите - ползвах Blue Dragon или нещо такова.
Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #52 -: април 10, 2010, 20:03:20 »

Момичета, искам да се самопохваля  tease Сушито ми стана много добре. Имах 8 души на гости и го унищожиха за секунди. Много съм доволна. Едва успях да снимам последните 4 парченца smile Ще ви пусна снимки утре, че не съм ги свалила още на компа smile
Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #53 -: април 13, 2010, 14:44:28 »

Ето и обещаната суши снимка: http://misskapriss.multiply.com/photos/album/32/32#photo=1 Постнах я и в седмичната тема, дано не ви досаждам  blush
Активен
Мименце
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 455


Искам всичко!!!


« Отговор #54 -: април 13, 2010, 15:19:30 »

Ели, как ще досаждаш ? Прекрасни  са станали.  girl_wink
Аз имам само едно доста тъпо въпросче. Ориза може ли да се овкуси с няколко капки ябълков оцет?
Ние в петък ходихме с милото в Суши бар и там много ни допадна Суши Филаделфия и Калифорния. Направи ми впечатления, че тук там в ориза имаше сусам. Вкуса на самия ориз беше сладко - кисел smile
Много съм запалена по това суши, май и аз в петък ще направя girl_wink
Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #55 -: април 13, 2010, 20:56:23 »

Мименце, в ориза се слага доста оцет. Бях писала рецептата за приготвянето на предишната страница, но я пускам и тук:

Ориз за суши
Получават се три големи рула, нарязани на 18-24 парчета или 12-16 ръчно правени рула.

1 1/2 чаша късозърнест бял ориз
1 1/2 чаши вода
6 с. л. оризов оцет
3 с. л. захар
1 ч. л. сол

За приготвянето на ориза за суши, поставете 1 1/2 чаши ориз в средна по големи на купа. Сипете студена вода и разбъркайте ориза с ръка. Водата ще стане мътна. Излейте я и повторете процедурата няколко пъти, като изплаквате ориза.

Добре отцедения ориз се поставя в средна по големина тенджера, заедно с 1 1/2 чаши вода и 1 ч. л. сол. оставете да заври, след което намалете температурата, така че да къкри с капак 15 минути или докато поеме водата. Изключете котлона и оставете ориза да си почине покрит 10 минути.

Докато ориза се готви, пригответе оцета с подправките. Добавете оцета, захарта и 1 ч. л. сол в малка тенджерка. Оставете да заври и разбърквайте. Когато захарта се разтвори, отстранете от котлона и оставете да изстине.

Полейте ориза в тенджерата с овкусения оцет. Разбъркайте с дървена шпатула, като се постараете да не мачкате ориза. Оставете го да изстине в тенджерата или го пресипете в голяма купа.

И аз съм виждала суши със сусам и маково семе ако не греша. Както и с хайвер, като уримаки суши. Но аз нямах, за това без него. Иначе и аз правих Филаделфия и Калифорния. Това май са най-популярните рецепти smile
« Последна редакция: април 13, 2010, 20:58:16 от Капризче » Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1616



Моят сватбен албум

« Отговор #56 -: април 14, 2010, 09:43:17 »

Момичета, дайте ми съвет как да направя супа от спанак  blush Такава трева не съм готвила.
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2117



Моят сватбен албум

« Отговор #57 -: април 14, 2010, 09:48:22 »

Момичета, дайте ми съвет как да направя супа от спанак  blush Такава трева не съм готвила.
Мнооогоо лесно smile
Вкъщи я обожаваме става еднакво добре с киселец,лапад,коприва smile
Аз купувам замразен,който си е готов измит и нарязан спанак.
Задушавам една глава лук и морков в малко мазнинка и вода.Като поомекнат прибавям спанака и хубаво разбърквам.След това наливам около 1,5-2л. вода в зависимост от количеството спанак и една шепа ориз(винаги на око) и вариш на слаб огън до готовност на ориза.Застройваш с 3 с.л. кисело мляко и едно яйце,кипваш и готово smile
Поднася се с кисело мляко и сирене....ммммм....Добре,че имам същата в хладилника само,че с киселец моя фаворит,че направо огладняххх
« Последна редакция: април 14, 2010, 09:50:06 от Данитка » Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #58 -: април 14, 2010, 09:53:48 »

Нинка, аз бях пускала тук една такава супа - оригинала е с коприва, но аз и със замразен спанак съм я правила - много бързо става и на мен поне ми харесва. Сега не намерих къде съм я постнала, затова пак я слагам, ш' ма извините  pardon

Супа от коприва и овесени ядки

Необходими продукти за 2 порции

2 ч.ч. връхчета от коприва (или половин пакетче замразен спанак слегам аз)
1 с.л. краве масло
2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
2 с.л. овесени ядки
1 ч.ч. прясно мляко черен пипер на вкус


Начин на приготвяне

1.Копривата се измива много добре под течаща вода и се нарязва на ситно.
2.Маслото се разтопява и в него се слага лукът. Разбърква се 1-2 мин. и се добавят овесените ядки. Бъркат се, докато леко порозовеят. Наливат се 1 л гореща вода или бульон и прясното мляко. Разбърква се. Щом всичко заври, се слага копривата. Оставя се на слаб огън за 20 мин.
3.Готовата супа се подправя с черен пипер на вкус. Може да се овкуси с пресован чесън и да се поднесе с лъжица натрошено бяло или синьо сирене.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #59 -: април 15, 2010, 11:00:11 »

Здравейте, мацки  danceg

След почти два месеца "на сухо", аз пак имам интернет  yahoo

Това е първата тема, в която влизам, защото съм и аз на спаначена тема. Как правите агнешко с ориз и спанак?

Мерси на всяка, която ми отговори  give_rose

И: Как се радвам да съм отново с вас!!!  girl_in_love girl_in_love girl_in_love
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines