Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 25, 2024, 18:33:59

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 50   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Очаквани бебета 2016г. 3-та част  (Прочетена 249390 пъти)

Marri
Баш Майстор
**
Публикации: 1853

If you want a rainbow, you have to stand the rain.

Моят сватбен албум

« Отговор #615 -: април 10, 2016, 11:12:55 »

sunray, аз имах в предвид дали ще предприемате нещо, ако не тръгне сама до 13-ти.
Има майки, убеждавани от лекарите си, които са съгласни и на предизвикване, та затова питах, за да разбера до колко е важно да родиш при този лекар и ти си отговорила вече какви са ти плановете. 

Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #616 -: април 10, 2016, 12:01:57 »

Мари, аз предния път бях с предизвикано раждане, ако може да се определи така. В смисъл, изтекоха ми водите, но нямах контракции и разкритие, та ми сложиха окситоцин. Сега също веднъж док заговори за евентуално предизвикване, но само ако на прегледа види, че имам по-значително разкритие или силни контракции. Уви, разкритието беше само 1.5 см в петък....Та, не го обсъждахме повече.
Имам му пълно доверие, каквото ме посъветва, това бих направила. Но сякаш засега темата предизвикване сякаш не е на дневен ред smile
Активен
fanimira
Публикации: 2391

Mom of 2

Моят сватбен албум

« Отговор #617 -: април 10, 2016, 12:20:25 »

И аз не бих дарила яйцеклетки. Не и в България. Това носи генетичен материал. А кой ми гарантира, че децата ми няма да срещнат точно тези деца и да решат да създадат семейство точно с тях? Бих взела чуждо изоставено дете, но това не... Както не бих искала и ММ да става донор
Активен
svekarva
Публикации: 4023

« Отговор #618 -: април 10, 2016, 14:45:57 »

Фани, ти като по филмите Wink. В повечето действителни случаи се предпочитат донори по роднинска линия /освен ако целта е да се избегне унаследяване на болест/на проблемния партньор . Ако теоретично се случи нещо подобно, в най- лошия случай децата ще са първи братовчеди и ако се обърнем към историята /че и към Библията/, има много такива случаи. Проблем е ако това се случи няколко пъти в поколенията и ако има наследствена болест.
За мен морален проблем би било запазването на оплодени яйцеклетки и после тяхното унищожение или ползване без разрешение на родителите. По- скоро не бих подкрепила донорството, защото се страхувам, че би се използвало незаконно и с търговска цел. Надявам се, ако в семействата на децата ми възникне подобен проблем, той да бъде решен с избор на известен, а не анонимен донор. Човек не знае от коя страна ще застане лично той, роднините ин-лоу и собствените, та не казвам "голяма дума". smile
Активен
магито
Global Moderator
*
Публикации: 4922

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #619 -: април 10, 2016, 15:39:20 »

Донорството на яйцеклетки е една много голяма тема в нашата страна и в чужбина.Има страни в който си е пазар. Свекърва, не се даравят предимно по родствена линия, има наредба за донорството и там много добре е описано всичко.Аз исках да даря, за съжаление не влизам в изискванията едното от който е възраст.Но ако някой иска да дари, трябва много добре да проучи клиниките в страната!
Активен
Feribotka
Публикации: 2453

« Отговор #620 -: април 11, 2016, 09:00:00 »

Ехе много сериозни теми сте подхванали smile
За донорство изобщо не съм мислила, но като познавам ММ сигурно няма да е много ОК, както и аз не бих била ако той реши да е донор като се замисля...та и аз като Али по-скоро бих се заела с други благородни каузи...сега малко тесногръдо ми се струва това мислене, ама това ми е в главата  pardon
За стволовите клетки ми е минавало през главата, но чисто финансово не можем да си го позволим в момента, все пак рових по темата и ми се видя доста несигурна цялата работа, Боби също се беше интересувал (за мое голямо учудване), та взаимно стигнахме до не smile
Активен
fanimira
Публикации: 2391

Mom of 2

Моят сватбен албум

« Отговор #621 -: април 11, 2016, 09:21:09 »

Другия вариант ми се струва по-безопасен: Отиваш в чужбина и ставаш донор, тогава пък няма да увеличим прираста на България, пусто да нямаше вероятност да приличат на мен бъдещите деца като че ли по бих се решила. Не е като да си дариш косата или кръв  crazy Някак си твърде голямо вмешателство в законите на природата ми се струва - на една крачка от клонирането, е на една доста голяма крачка  blum Къде съм тръгнала и аз с тия фамилни обременености дето ги имам?! Затова съм се насочила да ставам консултант по кърмене. Струва ми се по-безопасно  Yes В нашия заспал град надали някой ще ме потърси, но пък кой знае...
Активен
pandapanda
Баш Майстор
**
Публикации: 1848

Моят сватбен албум

« Отговор #622 -: април 11, 2016, 09:30:53 »

И Фани като спомена кърмене - лекцията на Хедра smile

Кърмене
Христина Янева – Xedra
0888421306
https://xedra.wordpress.com/articles/bf/
Горе долу върви по презентацията Кърмене и първи контакт от тук: http://www.deteto.info/news.aspx?id=824

Кърменето не е по-добро, а нормално!

Някои ползи за бебето:
•   По-лесно храносмилане
•   По-малко алергии
•   По-добра захапка и съзъбие
•   Подобрява интелигентността (това се отнася за деца с проблеми, в нормалният случай разлика не може да се види)
•   По-рядко диабет, ушни инфекции и др.
Някои ползи за майката:
•   Засилва емоционалната връзка
•   Стимулира обратното развитие на матката
•   Намалява кървенето
•   Намалява риска от анемия
•   По-лесно отслабване (кърменето изразходва по 500 калории)
•   Намалява риска от рак на гърдата и яйчниците
•   Намалява риска от остеопороза
Някои ползи за семейството:
•   По-здраво бебе
•   По-евтино
•   Винаги готова храна

Гърдите нямат нужда от никаква помощ. Те започват да се подготвят от самото начало на бремеността. Няма нужда да се мажат предварително, освен ако кожата не е прекалено суха и дрехите дразнят.
Кърменето трябва да започне в първия възможен момент. Много е важен първият контакт – мама е всичко, което бебето познава (мирис, вкус, глас, сърце). Лицето на мама привлича бебето. То има нужда от топлината и коластрата на мама, както и от бактерии от мама.
Дори да не се случи веднага, кърменето може да се случи и няколко дни по-късно, защото бебето има в главата си карта къде е млякото, как да стигне до него и какво да прави там. Дори и да забравим какво да правим, за да кърмим, бебето знае и затова е най-лесно да се водим по него.
Когато си слага ръцете до главата и си отваря устата – това е признак, че е гладно.
Засукването може да продължи между 15 мин и час.

Активен
pandapanda
Баш Майстор
**
Публикации: 1848

Моят сватбен албум

« Отговор #623 -: април 11, 2016, 09:31:24 »

Пози за кърмене – 90% от разраняванията на гърдата се дължат на неправилната поза!:

В болницата е добре да кърмим в полулегнала поза – така ще ни е най-удобно.
•   Бебето е диагонално върху корема и гърдите на мама.
•   Важно е първо да е удобно на мама – тя ще прекарва около 8 часа на денонощие в такава поза. Ако на мама не и е удобно няма да може да осигури удобство на бебето.
•   Когато мама е полулегнала, на бебе и мама не им се налага да се справят с гравитацията.

Ако сме седнали (поза люлка):
•   Краката трябва да са стъпили стабилно, а гърбът да е облегнат на опора (да не се навеждаме, млякото не изтича, а е изтласкано от окситоцина, излиза под налягане).
•   Бебето трябва да е наравно с гърдата, една идея по-ниско, може и леко по диагонал, както е удобно според нашата анатомия.
•   Важно е да е корем до корем и ухо, рамо и хълбок да са в една линия (независимо от направлението).
•   Добре е главичката да е между китката и лакътя, а не в лакътната сгъвка.
•   Брадичката да е опряна в гърдата, а носът да е свободен.
•   Зърното подаваме към горната устна – така автоматично ще отвори голяма уста.
•   Когато брадичката и долната устна са опрени в гърдата, така зърното ще отиде в меката част на небцето. Така се постига струя, а не само капки мляко.
•   Когато едно бебе пищи от глад и е в истерия и няма да може да търси гърдата.
•   Винаги когато има проблем – кожа до кожа.

Кръстосана люлка (свободна е ръката от към кърмещата гърда) - Поза за начинаещи; По-лесно се насочва гърдата

Футболна топка – удобна е за големи гърди, малко бебе и при секцио.

Независимо то позата следим за:
•   Бебето е на нивото на гърдата
•   Корем до корем
•   Ухо, рамо и хълбок са на една линия
•   Бузките са кръгли без тръпчинки
•   Устните са обърнати и отворени
•   Нослето е свободно

Признаци, че суче ефективно:
•   Чува са задъхано гълтане и сумтене (къх-къх)
•   От другата гърда потича мляко
•   Усещат се маточни контракции
•   Гърдите омекват след кърмене
•   Усеща се дърпане от сукането, но не се усеща болка.

През първите седмици кърменето е дискомфортно. Като засуче – боли, но не е нормално да ни се налага да стискаме зъби от болка. Няма смисъл да се страда – трябва да се търси помощ.
Към 3-4ти ден слиза млякото – усеща се промяна. Гърдите стават по-твърди, променя се температурата им.
Бебето не поема еднакво количество мляко на всяко хранене.
Млякото се променя: коластра, преходно мляко (3ти ден; жълтеникаво); зряло мляко (7ми ден; синково бяло)

След 5ти ден следим за:
•   Жълти изхождания (1-2ри тъмнозелени; 3-4ти – светло зелени)
•   3 големи изхождания (да има петно колкото яйце върху памперса)
•   5 мокри памперса
•   Суче по 8-12 пъти за 24 часа – трябва да го будим ако спи. 8 хранения са абсолютния минимум до 10ти ден.
•   Гърдите се чувстват добре

Сигнали за проблем:
•   Ако бебето не засуква
•   Ако между 10 и 14ти ден не си е възвърнало теглото (губят се около 7% от рожденното тегло) (Трябва да има мерене и след 10ти ден – по касата на всички деца се полагат по 2 прегледа в домашни условия до 20ти ден, независимо, че нямат ЕГН)
•   Липса на изхождане – 24ч без изхождане – трябва да се търси помощ, това е първи сигнал, че нещо не е наред)
•   Разранени гърди

Не е проблем:
•   Сучене на 1:30 – 2ч (от начало до начало на кърмене) – това е първия месец
•   Кърмене по 40-50 мин
•   Бебето иска да суче често нощем
•   Да иска на всяко кърмене и двете гърди (започва се от тази, от която е сукало последно)

Гърдите омекват след 3-4 седмици. Добре е да се къми поне 6 месеца.
« Последна редакция: април 11, 2016, 09:32:58 от pandapanda » Активен
Feribotka

« Отговор #624 -: април 11, 2016, 09:50:17 »

Панде, много полезна  give_rose И аз имам една такава, но не толкова подробна, ако има нещо по-различно ще ви я пусна  smile

Да се разпиша днес, че се бях засилила с лекция за захранването:
Лектор беше една небезизвестна дама - Маги Пашова, има издадени книги по темата (на мен преди това още ми препоръчаха "По-здрави бебета") и е доста активна във фб страницата си: https://www.facebook.com/Naturelita/?fref=ts

* След 6-ти месец кърмата применя състава си и става по-бедна на желязо, което трябва да се осигурява от други източници
* През първата година млечната храна е водеща
* Подходящо време на започване - между 4-6 месец, но не преди това!
-> Ако не сме кърмили, може веднага след 4-ти
-> Ако се започне по-рано има опасност от хранителни алергии
-> Ако се изчака много (след 8-9 месец), опасност от хранителни дефицити, най-вече желязо и => проблеми в развитието
* Домашната храна е най-добра (макар че доста познати са си отгледали децата с пюрета), но трябва да се внимава за произхода на храната, ако имате домашни продукти е най-добре
* Избягват се храни с много сгъстители, нишестета и консерванти
* Между 6-12 месец храните трябва да са: лесносмилаеми, богати на мазнини, витамини и протеини
* Кисело мляко - след 1 г.
* Хляб - след 1,5 г.
! Какво да правим при злоядство?
* Комбиниране на класическо захранване с пюре
* Да оставяме детето да се храни само
* Смяна на мястото (например от масата/столче да го сложим да яде на земята)
* Привличане на вниманието - по-интересни на форма храни, игри, самолетчета, каквото се сетите  blum
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Публикации: 1840

Моят сватбен албум

« Отговор #625 -: април 11, 2016, 10:25:18 »

Много хубава информация за кърмене и захранване.
Аз се консултирах с един алерголог (детски) по темата за захранването на деца с родители с алергии. Много ранното и много късното захранване трябва да се избягват точно заради опасността от поява на алергии (при родители с хранителни алергии има по-голяма вероятност и детето да развие такива). Там и схемата за захранване е малко по-бавна.
Относно домашната храна за захранване- аз пиле или червено месо от магазина не бих дала на детето си.
1. Пилешкото месо е пълно с хормони, аз самата не го ям, няма да го дам и на детето си. Имах "честта" да видя обработката на пилешко месо за масова продажба. В месото се шприцова някакъв си "таен" разтвор (вода и химикали), които правят месото много крехко и му увеличават обема. Пилешкото месо е от бройлери, които за 1-2 седмици са с размерите на домашната кокошка.
2. Червеното месо по нашите магазини обикновено е внос от не-знам-си-къде-си и по-възрастно от мен, но шоково замразено в камери.
3. За някои зеленчуци и плодове няма да коментирам. Домат с вкус на тиква...и аромат на риба. Не знам случвало ли ви се е да попаднете на такова нещо, ама на мен ми се е случвало.
Ако мога да си ги взема от градината или ферма, където си гледат животните с естествени фуражи и без хормони, ще си готвя домашни захранки на Бръмбъзъка, както съм правила и за сестра ми преди 15 години.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #626 -: април 11, 2016, 10:40:59 »

Аз имам вече над три години кьрмене в архива си, но просто няма какво да добавя кьм тази лекция. Информацията е перфектна и наистина трябва да се направи отделна тема сьс систематизирана информация  good
 Bravo Bravo Bravo

Дамз, кьрмата е безплатна, стерилна и винаги с подходящата температура  yahoo
Активен
Feribotka

« Отговор #627 -: април 11, 2016, 10:44:04 »

Да, и аз съм се ориентирала да търся някакви фермички или по селата около София. Мислех вкъщи да боднем някакви зеленчуци поне (кокошки не ми се гледат, щото няма кой да ги коля) ама почвата ни става само за подправки, та няма да се правим на фермери  pardon
Наскоро една приятелка ми прати една месарница, от която тя си пазарува месо и е много доволна: http://www.vivenda.bg/ smile
Активен
Alichka
Публикации: 3214

« Отговор #628 -: април 11, 2016, 11:42:57 »

Фани, аз исках да даря кърма. Нямаше на кого. Дарявала съм кръв и пак ще го правя живот и здраве. Бих осиновила дете- това ми е нещо мислено и премисляно вече 10-тина години. Нещо, на което ММ ми отвърна: Ама защо си мислиш, че не можеш да имаш друго биологично дете. Отвърнах, че наличието на биологично дете няма връзка с желанието. Искам да гледам кучета, които после да ги обучат за водачи, но нямам времето на този етап от живота си....
Нека съм тесногръда! Яйцеклетки не бих дарила. Загубата на първото ни дете ме промени в много насоки. Това нещо го чувствам като отказ от мое дете. Не мога да прекрачва границата в собствената ми глава.
Ако даряването стане по-масово и се дарява само в рамките на страната, хич няма да е малък риск да се срещнат биологични роднини. Ако има обща банка на N броя държави, положението е по-различно.
Панде, ще си копирам постовете ти. Много добре са систематизирани!
Активен
always_and_forever
Публикации: 2489

Моят сватбен албум

« Отговор #629 -: април 11, 2016, 12:34:37 »

Може би съм прекалено недоверчива, но като се замисля на този етап не бих дарила яйцеклетки. За стволовите клетки и ние засега не можем да си го позволим, не сме го обсъждали.

Благодаря ви за интересните лекции.  give_rose give_rose give_rose

Нат, на скоро спомена, че имаш алергия към кивито. Ще споделиш ли в какво се проявява? smile

Много обичам домати, но засега мисля да се откажа да купувам след снощните, на които попаднахме. Не стига, че килограма им беше 5лв, ами самите те бяха отвратителни на вкус.  nea

И един въпрос - след прием на желязо възможно ли е зъбите ми да посивяват или си внушавам? huhhuh.gif Консултирах се днес със зъболекар и той ми каза, че не е възможно, ама знам ли.
Активен
Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 50   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: