Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 22, 2024, 13:27:17
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Родителите?
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Родителите? (Прочетена 156456 пъти)
cvetito
Ентусиаст
УСМИХВАЙ СЕ :)))
Отг: Родителите?
«
Отговор #300 -:
октомври 16, 2008, 16:02:03 »
охххх аз от бъдещите ми свекър и свекърва лошо не съм видяла.......но кажете ми как да кажа:"майко и татко"
......ми НЕМОГА
.....а те ще искат да им казвам.......така!Дори не мога да го напиша, камоли да го кажа
Активен
Zahira
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #301 -:
октомври 17, 2008, 10:12:15 »
cvetito
просто не трябва да влагаш емоция в тези думи. За мен например е много по голямо улеснение да кажа майко и татко отколкото всеки път да се чудя как да се обърна към тях. На свекърва ми се пречупих и й казах няколко пъти майко и трябва да ти кажа, че видимо се усети колко приятно й стана. ЗА повечето хора това е голямо уважение и мисля, че би било в полза на добрите отношения помежду ви. Разбира се , ако те държат да им казваш така
.
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1031
«
Отговор #302 -:
октомври 17, 2008, 10:27:41 »
Аз съм напълно съгласна със Zahira. Много по-лесно е да им кажеш майко и татко, отколкото с месеци или години дори да се чудиш как да се обърнеш към тях, и за всички да е очевиден проблемът. Пък и това много ласкае и радва родителите на другия (ако искаш да ги ласкаеш, де
. Аз лично започнах да ги наричам така след сватбата, но все пак признавам, че има още едно притеснение, така че се обръщам към тях така по-рядко, понякога просто не ползвам обръщение, докато свикна.
Разбира се, изход е и да ги наричаш по име.
Не мисля, че това с обръщенията трябва да се приема толкова "на нож". Ами нали повечето момичета си сменят фамилията след сватбата, и се отказват от името на майка си и баща си, а взимат това на свекъра и свекървата - за мен примерно това беше много по-трудно (та в резултат мъкна едно тире
). Да ги наричам "майко" и "татко" е за мен израз на уважение към тези хора, а не че ги считам за родители или нещо подобно. Аз също имам много силна връзка с родителите ми и не мога и да си помисля как едва ли не имаш още едни родители. Тези обръщения са защото ги уважавам и харесвам. Та това е толкова мило! Жалко ми става, като чета за разни "свекървища", които едва ли не насилват момичетата да им казват така, и нещо, което би трябвало да стане естествено, става насила и дори с отвращение някакво...
«
Последна редакция: октомври 17, 2008, 10:29:18 от rozovka
»
Активен
katya_79
Професор
Публикации: 423
www.album.bg/kate_to
«
Отговор #303 -:
октомври 29, 2008, 17:06:07 »
Цитат на: Zahira в октомври 17, 2008, 10:12:15
cvetito
просто не трябва да влагаш емоция в тези думи. За мен например е много по голямо улеснение да кажа майко и татко отколкото всеки път да се чудя как да се обърна към тях. На свекърва ми се пречупих и й казах няколко пъти майко и трябва да ти кажа, че видимо се усети колко приятно й стана. ЗА повечето хора това е голямо уважение и мисля, че би било в полза на добрите отношения помежду ви. Разбира се , ако те държат да им казваш така
.
С майко и татко се обръщам само към родителите ми. То както се разберете.Но мисля че не трябва да те насилват да казваш майко и татко след като не идава от сърцето ти.Пък да ви кажа честно майката е само една както и бащата така, че като кажеш на свекъра и исвекървата ти тези святи думички ми изглежда неискрено и не естествено. Понеже съм откровен и искрен човек с родителите на мъжа ми си говорим на имена. Има хиляди други начини по които може да се засвидетелство уважение към родителите на мъжа, така че едва ли с казването на мама и татко се изчерпват вариантите.
Активен
Kiksi
«
Отговор #304 -:
октомври 30, 2008, 00:27:55 »
Цитат на: katya_79 в октомври 29, 2008, 17:06:07
С майко и татко се обръщам само към родителите ми. То както се разберете.Но мисля че не трябва да те насилват да казваш майко и татко след като не идава от сърцето ти.Пък да ви кажа честно майката е само една както и бащата така, че като кажеш на свекъра и исвекървата ти тези святи думички ми изглежда неискрено и не естествено. Понеже съм откровен и искрен човек с родителите на мъжа ми си говорим на имена. Има хиляди други начини по които може да се засвидетелство уважение към родителите на мъжа, така че едва ли с казването на мама и татко се изчерпват вариантите.
Това все едно аз съм го писала. При мен е абсолютно по същия начин. Свекърва ми я чувствам много близка, като майка на моменти, но им казвам и на двамата по имена (е, на свекъра някак по трудно ми беше да престана с това "чичо" и да започна на малко име, но го преодолях).
Уважавам ги безкрайно, но не мисля,че начинът да им го покажа е чрез "мамо" и "татко", И съм много благодарна на моята свекърва, че този въпрос го изяснихме още след годежа по нейна инициатива и че тя тогава ми каза: "Човек има само една майка и не е длъжен да наричан никого другиго така, само защото го уважава."
Активен
lilsan/Лили
Професор
Любовта е поезията и слънцето на живота!
«
Отговор #305 -:
октомври 30, 2008, 00:37:24 »
Аз също съм на мнение, че човек има само една майка и един татко. НО... Ние със съпруга ми имаме 6 години разлика и съответно разликата между мен и свекърва ми и свекър ми е доста голяма и не мога да ги наричам по име. След сватбата тактично ми беше намекнато, че предпочитат да се обръщам към тях с майко и татко... И аз макар и трудно започнах да им казвам така. Те се чувстват добре, а и аз започнах да свиквам, а и така изразявам уважение все пак. Обаче си мисля, че ако възрастовата граница беше по-малка щях да има казвам по име, както между впрочем моят съпруг се обръща към родителите ми.
«
Последна редакция: октомври 30, 2008, 00:40:25 от lilsan
»
Активен
Zahira
«
Отговор #306 -:
октомври 30, 2008, 09:09:14 »
Lilsan и при мен го има това с възрастовата разлика и просто няма как да се обърна по име, а пък мисля, че не е и редно. Прави сте че човек си има само една майка и един татко и именно затова казах, че не е важно как ги наричате, а какво се крие зад думите като чувства. Никой не ви кара да обичате свекърите си както собствените родители все пак.
Активен
katya_79
Професор
Публикации: 423
www.album.bg/kate_to
Отг: Отг: Родителите?
«
Отговор #307 -:
октомври 30, 2008, 09:19:55 »
Цитат на: lilsan в октомври 30, 2008, 00:37:24
Аз също съм на мнение, че човек има само една майка и един татко. НО... Ние със съпруга ми имаме 6 години разлика и съответно разликата между мен и свекърва ми и свекър ми е доста голяма и не мога да ги наричам по име. След сватбата тактично ми беше намекнато, че предпочитат да се обръщам към тях с майко и татко... И аз макар и трудно започнах да им казвам така. Те се чувстват добре, а и аз започнах да свиквам, а и така изразявам уважение все пак. Обаче си мисля, че ако възрастовата граница беше по-малка щях да има казвам по име, както между впрочем моят съпруг се обръща към родителите ми.
Да ти призная това ми изглежда малко егоистично.Задължена да кзваш майко и татко на родителите на мъжа ти , а той на твоите да им говори на имена. Нека да има справедливост.След като единия се обръща с майко и татко нека и другият също да засвидетелства уважение с тези святи думички.
А относно възраста на родителите какво значение има те винаги ще са по-възрасти от нас.Но все пак според мен всичко е до манталитет, възпитание и най-вече вътрешно усещане.
Активен
Gergancheto
«
Отговор #308 -:
октомври 30, 2008, 14:18:02 »
Ох все едно сте подложени на някакви мъчения изричайки "майко и татко". На 100% съм съгласна със Захира, защо е нужно да се драматизира с това, то е просто обръщение, още повече ако хората са го заслужили. Аз съм на 21, баща му е на 55, как си представяте че ще му кажа "Иване айде да купищ хляб" примерно.. Незнам сложен е тоя въпрос, но защо трябва само заради това че не са ви родили да не заслужават обръщение което ги радава. Свекърва ми се държи с мен като майка, когато бях болна и то просто бях настинала жената е бдяла над мен цяла нощ, съвсем честно ви казвам, когато имам проблем с каквото може ще помогне, със всичко, наистина всичко е готова да ми помогне, защо тогава аз да не засвидетелствам своята признателсност със така жадуваното от нея "майко"
Съжалявам ако поста ми е груб надявам се никой не се е засегнал
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #309 -:
октомври 30, 2008, 14:28:16 »
При всеки ситуацията и обстоятелствата са различни. Аз се обръщам към тях по имена от деня, в който ги познавам - нямало е чичовци и лели. По същия начин и мъжа ми беше с моите родители. За мен не е неестествено да се обръщаш към някой по име, въпреки границата в годините, дори на някои приятели на родителите ми не им казвам леля еди коя си и чичо еди кой си....
На който както му е удобно. Ако някой си е свикнал с "майко" и "татко и така са се разбрали хората, ок, нека да има мир. Има едно нещо обаче, което адски ме смущава - защо снахата казва "майко" и "татко", е зетът използва "бабо" и "дядо" за тъстовете, ей това вече е пълна лудост за мен. Нали са на една възраст?
Активен
Zahira
«
Отговор #310 -:
октомври 30, 2008, 14:30:52 »
Ели моят мъж им казва също майко и татко, въпреки, че разликата между тях е 10-15 години. Някак си би звучало много смешно да им каже бабо и дядо. В някои краища си е прието зетът да казва майко и татко, в други бабо и дядо.
Активен
Gergancheto
«
Отговор #311 -:
октомври 30, 2008, 14:33:50 »
Ооо това е някакво абсолютно безумие, аз пръв път го чух от бившия ми приятел, неговия брат е женен в Попово и там наричаше майката и бащата на момичето "баба и дядо" и аз си викам "бе това си е нещо по техния край", после всех да го чувам и тук че се използва и
Просто няма никакъв смисъл във това.
Иначе
Ели
, че най-добре е кой както се разбере. Но мисълта ми беше че ако жената държи и би се радвала да я наричаш майко е глупаво да не го правиш само защото не те е родила и защото имаш една майка и защото незнам си какво,....никой не те кара да отидеш да подадеш документ за втора майка...Пак май не го обясних както искам, но от това че тя иска да я наричаш така, а ти - не (по горните причини, не те е родила) ---> разждат се ужасни и ИЗЛИШНИ комфликти от тая нелепа ситуация!!!
Активен
bubka
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
«
Отговор #312 -:
октомври 30, 2008, 14:37:35 »
Ellie_bellie, и аз мисля, че това с бабата и дядото е пълно безумие
Как така той ще казва на майка ми "бабо" - аз за това отдавна съм се разбрала с милото.
Нашите и техните иначе за сега уж искат да си говорим на имена - незнам и аз, и на мен ми е трудно да реша как да се обръщаме. Ако някога ми дойде отвътре - може и майко и татко.
Но баби и дядовци - категорично съм забранила
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #313 -:
октомври 30, 2008, 14:53:36 »
Това с "бабо и дядо" наистина е смешно. До скоро изобщо не бях го чувала, при нас просто не е разпространено. Оказа се, обаче че даже на сватбата диджея един два пъти се обърна към майка ми с "баба Пенка" и тя направо
в смисъл засегна се на възраст жената.
След сватбата като говорихме с мъжа ми дали ще предприемем нещо с обръщенията, той също спомена за "бабо" и аз
В крайна сметка той продължи както и преди с "лельо Пепи", а аз
никак- в смисъл Мими или лельо Мими ще да е, но още даже това не съм използвала.
Активен
eli_m
Сватбен ШАМАН
Щастието на човека е в малките събития!
«
Отговор #314 -:
октомври 30, 2008, 15:27:14 »
Ние още от началото почнахме поименно и така си остана! Но това на други родители да казваш "майко и татко" или на твойте да казмат "баба и дядо"...........................еми странно е!
Активен
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...