Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 01, 2024, 05:12:09

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 13  (Прочетена 190764 пъти)
 
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #300 -: февруари 10, 2012, 10:32:06 »

Турско пиде

15 г прясна мая
1 ч. л. захар
1 ч. ч. хладка вода
... 500 г брашно
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
2 с. л. кисело мляко
1 разбито яйце
2 ч. л. сусам и семена от лук
брашно за наръсване


Маята се смесва със захарта и 2 с. л. от водата. Оставя се за 10 мин. на топло.
Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата му се прави кладенче, където се сипват маята, зехтинът, млякото и останалата вода. Омесва се тесто. Меси се 8 - 10 мин. върху набрашнен плот, докато стане еластично и престане да лепне. Тестото се слага в купа намазана със зехтин, покрива се с фолио за свежо съхранение и се слага на топло за 2 часа или докато удвои обема си.
Тестото се премесва отново за 2-3 мин., разделя се на 4 топки, които се разточват на плоски питки. Натискат се с пръсти, намазват се с яйце и се поръсват със сусам и лучено семе. Оставят се да втасат 20 мин. на топло. Пекат се в загрята фурна на 220˚ .Би трябвало преди да втасат втория път да ги минете леко с нож, и да станат като ромбове, които от втасването се надуват като топки, ама нашите не са достатъчно втасали smile
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1083



Моят сватбен албум

« Отговор #301 -: февруари 10, 2012, 12:43:20 »

Ех, колко се радвам, че на момичетата им се готви! Това означава, че темичката е пълна!  Love

Маги, аз да те попитам за автентично турско млечно сосче дали знаеш? Аз си правя няколко варианта ама друго си е ако имаш оригинално такова. Искам да го ползвам за фалафелите, а и не само. Благодаря!  smile

И още нещо - тези хлебчета ще ги правя със сигурност, много ми допаднаха!

Анелка, мерси мила за рецептата!  smile
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #302 -: февруари 10, 2012, 12:56:41 »

магито, как направи тирамисуто без яйца? Аз много искам да направя тирамису, и то като торта, като твоето, но и мен ме е шубе от сурови яйца, дори зимата.
Щом те притесняват яйцата,просто не слагай ,а разбии сметаната и объркай с маскарпонето и няколко лъжици пудра захар.Тирамисуто можеш да го наредиш във откопчваща се формичка, като преседи една вечер в хладилника махаш формата и е готово,няма да се разтече.
Ако пък искаш,просто разбии яйцата и захарта на водна баня докато побелеят ,така поне няма да се притесняваш ,че са сурови.Аз съм го правила и по двата начина ,и е вкусно всякък.
Това е моят съвет от  опит,да не помислиш ,че те поучавам ...уточнявам само защото в една от предишната тема една съфорумка ми скочи,защо съм давала акъл....... smile
« Последна редакция: февруари 10, 2012, 12:58:45 от juji » Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 571



Моят сватбен албум

« Отговор #303 -: февруари 10, 2012, 12:58:44 »

juji  give_rose
и аз да благодаря!Супер станаха,а и дребния ги хареса!Като солени мъфини са.


* 100CANON1.jpg (25.24 KB, 448x299 - видяно 207 пъти.)
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 571



Моят сватбен албум

« Отговор #304 -: февруари 10, 2012, 13:01:33 »

Сетих се да ви покажа и една Датска плитка/питка,която правих.
Ето я.
П.П. Правих и кюфтенца от риба тон и картофи.Според мен не бяха хич лоши,но мъжът ми не ги удобри.Явно е въпрос на вкус.
магито, и аз ще пробвам този хляб!Много добре изглежда.Ние преди да почна да правя домашен хляб ,само такъв си взимахме от суперите,тъй по-се доближава до Бг хляб,другите сладнят.


* datska plitka.jpg (26.41 KB, 448x299 - видяно 233 пъти.)
« Последна редакция: февруари 10, 2012, 13:04:05 от matsinka » Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6319


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #305 -: февруари 10, 2012, 13:09:29 »

Може ли рецептата за датската плитка
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #306 -: февруари 10, 2012, 13:16:37 »

juji  give_rose
и аз да благодаря!Супер станаха,а и дребния ги хареса!Като солени мъфини са.
Много се радвам ,да ти кажа при нас се харесаха и на другият ден все още бяха мекачки и вкусни,аз извън темата за готвенето да те попитам,как направи тази снимка така,с фотошоп ли или има някъква техника,ако не те затруднява да ми пишеш на лични,страхотна снимка или по точно снимки smile
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1377


Обичаме нашето хубаво момиченце :)


Моят сватбен албум

« Отговор #307 -: февруари 10, 2012, 13:18:40 »

Matsinka,а аз бих искала да те помоля за рецептата за въпросните кюфтенца с риба тон,понеже аз много обичам риба и редовно си купувам.Мога да ги трансформирам в някой диетичен вариант. Wink
Присъединявам се към питането на Ариел относно някакъв млечен турски сос,който може би магито знае.
Приготвяла съм такъв с кисело мляко,чесън и майонеза,но не е същото. smile
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #308 -: февруари 10, 2012, 13:21:25 »

Ще питам свекърва ми дано знае нещо за соса.Ако не имаме една братовчедка на мъжът ми живее в Турция ще питам и нея smile Иначе скоро правих една турска манджа кюфтета с картофи и чушки на фурна, снимки нямам, но стана вкусна и е лесна.Ако искате ще ви я пусна.
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #309 -: февруари 10, 2012, 13:53:58 »

Давай я Маги,защото се чудя какво да готвя вече.
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #310 -: февруари 10, 2012, 14:07:12 »

Манджата се казва Измир кьофте

500 гр. телешка кайма(замених със смес от свинска и телешка)
100 гр. стар хляб(препекох една филийка и я натроших)
1 глава лук
1 яйце
магданоз
кимион, черен пипер, сол

3 средно големи картофа(сложих 4-5 
1 с.л. доматена паста
0.5 с.л. паста от червени чушки
Лютив червен пипер – по желание
2 чушки

Лукът се настъргва на най-ситното на рендето(аз го накълцах в чопъра), магданоза се нарязва на дребно, хлябът си натрошава на ситно(също накълцан в чопъра), прибавят се каймата, яйцето и подправките. Каймата се омесва добре и се оформя като малки кебапчета. Картофите се нарязват в подобна форма. Кюфтетата се пържат(аз ги запечатах, само толкова, не съм чакала да станат готови), а картофите се осоляват и се прибавя 2-3 с.л. олио(не съм слагала олио въобще). Като се изпържат кюфтетата в тава наредих картофите и чушките, сложих доматения сос и пастата от червени чушки(понеже такова животно нямам аз взех две печени червени чушки и ги минах в чопъра докато станаха на пюре) подправките и обърквам добре.Отгоре слагам пържените кюфтета и поливам с вода.Пече се на средна фурна, докато се свари картофа. Тавата се покрива с фолио, което се маха към края на печенето.

Правих и Бьорек с пилешко, но за мен е много тежко за закуска, но добро за предястие.

Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 908



Моят сватбен албум

« Отговор #311 -: февруари 10, 2012, 15:02:46 »

Как хубаво ни се пълни темичката.
Розовка, не съм те забравила, ето и рецептата ако има нужда от превод кажи. Но мен ако питаш и с обикновено тесто си става супер, само да имаш от тия пластмасите като кръг и като я затвориш става полумесец, ако ли не с чаша може да ги направиш.

•   1 cup(s) all-purpose flour, plus more for dusting
•   2 tablespoon(s) all-purpose flour
•   1/2 cup(s) whole wheat flour
•   1/2 teaspoon(s) active dry yeast
•   2/3 cup(s) lukewarm water
•   Salt
•   1/4 cup(s) extra-virgin olive oil
•   2 tablespoon(s) extra-virgin olive oil
•   1 medium onion, diced
•   1 tablespoon(s) ground sumac (see Tips & Techniques)
•   2 teaspoon(s) fresh lemon juice
•   Freshly ground pepper
•   2 package(s) (10-ounce) frozen spinach, thawed and squeezed dry
•   1 large egg, beaten
________________________________________
Directions
1.   In the bowl of a standing electric mixer fitted with the dough hook, combine the 1 cup plus 2 tablespoons of all-purpose flour with the whole wheat flour, yeast, water, 1/2 teaspoon salt, and 3 tablespoons of the olive oil. Mix at medium speed until a soft, supple dough forms, about 10 minutes. Using oiled hands, transfer the dough to an oiled bowl. Cover with plastic wrap and let the dough stand in a draft-free spot until slightly risen, about 1 hour.
2.   Meanwhile, in a large skillet, heat the remaining 3 tablespoons of olive oil. Add the diced onion and cook over moderate heat until softened, about 7 minutes. Add the sumac and lemon juice and season with salt and pepper. Stir in the spinach and let cool completely.
3.   Preheat the oven to 450°F and line 2 baking  sheets with parchment paper . Divide the dough into 10 pieces. Form each piece of dough into a ball, dust with flour, and let stand for 10 minutes.
4.   On a lightly floured surface, roll each ball of dough to a 5-inch round. Spread the spinach filling over half of each round, leaving a 1/2-inch border. Brush the rims with water and fold the dough over to enclose the filling; pinch the edges to seal.
5.   Transfer the spinach pies to the prepared baking sheets and brush the tops with the beaten egg. Bake  the pies for about 18 minutes, or until golden; shift the pans from top to bottom  and front to back halfway through baking. Transfer the spinach pies to a platter and serve warm or at room temperature.
Общо взето взимаш готово тесто за по-бързо пълниш, затваря с плънка по избор и печеш.
Активен
JANET_1
Професор
****
Публикации: 314



Моят сватбен албум

« Отговор #312 -: февруари 10, 2012, 16:13:31 »

JANET_1, то тази баклава ще ти излезе златна smile и много тежка, но така са баклавите, не знаех, че се слага толкова много масло. Аз днес ако имам настроение ще направя баклава, но по свой си начин.

и аз не знаех за маслото pardon ,но вече я направих и на вечеря ще я опитаме  Torte Torte Torte
изглежда много вкусна  smile smile smile
Активен
Bibsi8792
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1096



« Отговор #313 -: февруари 10, 2012, 17:47:36 »

Сетих се да ви покажа и една Датска плитка/питка,която правих.
Мила и аз чакам рецептата за това изкушение  give_rose
Ние снощи бяхме на домашна пица,а тази вечер сме на пиле с картофки на фурна и пърленки girl_wink
Туитке забравах да ти кажа ,че и аз направих канелените рулца .....мъжа ми не си пада много по сладкото ама точно за тези ... облиза си пръстите. yahoo
Нямам снимка обаче ,нали съм си паток  blush и забравих да ги снимам.В къщи всички много ги  харесаха,наскоро гледах по едно предаване подобна рецепта .

Момичета не съм Ви го казвала, ама сте ми златнички да знаете  give_rose
« Последна редакция: февруари 10, 2012, 17:50:50 от Bibsi8792 » Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #314 -: февруари 10, 2012, 18:46:49 »

Момичета, може ли да помоля за малко помощ?

Нали днес е Св. Харалампей и по нашия край обикновено се прави питка с мед и орехи и се раздава на съседите. Е, тук /Англия/ едва ли ще тръгна да раздавам на съседи, но искам поне за нас си вкъщи да спазя традицията. Но понеже съм заплес и се сетих едва тази сутрин и нямаше откъде да си купя прясна мая, а имам само суха, та въпросът ми е - едно пакетче суха мая /моите са  по 7 грама/ на колко от прясната мая отговаря /ако приемем, че едно кубче прясна е 40 грама, както си е традиционно/?? Може ли някой да помогне  blush
Активен
Страници: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines