Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 13:47:30

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 8  (Прочетена 172481 пъти)
 
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #375 -: юли 27, 2010, 08:57:55 »

Мира,мерси за бързият отговор.Аз от вчера съм пощуряла за боб с кюфтенца,ако някой има идея или рецепта моля да сподели.Това е най- голямата ми прищявка за цялата ми бременност до момента.Така ми се е приял от снощи,имам някъква идея ,но търся рецепта ако някой пък го е приготвял ще съм още по благодарна да сподели
Активен
Miravarna
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 949



Моят сватбен албум

« Отговор #376 -: юли 27, 2010, 09:17:39 »

Руми, какво имаш в предвид колко е голяма сметаната?? След мъфините ми останаха 4 жълтъка и се чудих как да ги използвам.Така реших да е крем брюле. В купа сложих четирите жълтъка и една ч.чаша течна сметана,т.к тя не беше сладка,аз добавих малко захар и разбих с тел. Това е дано си ме разбрала...не съм много добра в обясненията sad
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2648



Моят сватбен албум

« Отговор #377 -: юли 27, 2010, 10:26:12 »

Мира, питам защото има 3 вида кутийки  сметана, едни съвсем малки, едни средни и едни големи като  кутия за натурален сок
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #378 -: юли 27, 2010, 12:24:29 »

Дени, аз зеления боб го готвя с картофи защото мъжа иначе няма да го яде, но може и само зелен боб.Аз лично запържвам лука с малко червен пипер, наливан вода, боба подправки и го оставям да ври.Може да се сложи и чесън, по желание е.Ако обичате после го запържвате, ако не може да разбиеш малко брашно във вода и да му добавиш, така също се сгъстява.Има много вариянти smile
Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 974


На най-важните житейски пътища няма пътни знаци


Моят сватбен албум

« Отговор #379 -: юли 27, 2010, 12:31:25 »

Ей Маги ама все едно заедно сме се учили да готвим. И аз така го готвя. То май аз доста манджи така приготвям(особенно летните)smile
Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #380 -: юли 27, 2010, 12:34:15 »

Гери, направи ли пилето? smile Какво стана? Можеш ли вече да дадеш изпитана рецепта за всички които никога не сме правили пиле фрикасе?  blush
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #381 -: юли 27, 2010, 12:52:14 »

Гери колкото по-лесно толкова по-добре smile
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #382 -: юли 27, 2010, 12:55:21 »

Маги, мерси за съвета.  give_rose

И аз като вас с Гери почвам манджите, но тоя боб съм го виждала като чорба и с кисело мляко, а и като запържен. Та се чудех кой как го прави. Иначе онзи с киселото мляко сигурно само му се варят продуктите, без запръжки и разни екстри, а?  pardon

Явно с вас двете сме от една и съща школа, нищо че сме от три различни места на България.

Аз пък ще правя тези дни домашна баница с тиква, локум и орехи, че онзи ден взех рецептата от баба и нямам търпение да се пробвам. Сама ще меся тестото, ще разточвам кори и ще пека. Онзи ден ядохме такова и си припомних вкуса. Иначе била родопска рецепта. smile

Гери, и аз пак да питам за фрикасето - пробва ли някоя рецепта?


Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #383 -: юли 27, 2010, 13:04:05 »

Дени моята баба зеления боб го прави без да го сгъстява, просто оставя водата да изври, и накрая в една купа приготвя оцет с вода, чесън и копър.И това последното всеки си полива с него боба ако иска, може и с кисело мляко де Wink Аз от нея съм се учила за зеления боб.Може да направиш и супа със зелен боб много е вкусна smile
Пиле фрикасе, каша и производните му хич не ги обичам и никога не съм готвила.
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2067



Моят сватбен албум

« Отговор #384 -: юли 27, 2010, 13:05:01 »

Мгоранова,специални благодарности за мъфините give_rose Страхотни са и така се топят в устата мммм...

Мираварна,страхотни вкусотии си спретнала Bravo
Деничка,а ще ни споделиш ли рецептата на баба ти blush
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #385 -: юли 27, 2010, 13:06:59 »

Деничка,успех в правенето на баницата,трудно ще ти бъде определено.Ние  с мъжа ми веднъж се пробвахме да точим и да правим кори получи се не много зле,малко на тутманик го докарахме,но си иска голям майсторлък и ръка.После да покажеш снимки
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 4641



Моят сватбен албум

« Отговор #386 -: юли 27, 2010, 13:08:45 »

И аз чакам рецепта за фрикасето. Имах някъде една изпитана,но съм я загубила,ако не забравя в неделя ще я искам от майката на мъжа ми,помня че тя ми я беше давала. Кисело мляко със сигурност не съм слагала,по спомен знам че варях пилето със зеленчуци/подправки,после запържвах брашно и масло(тук обаче не помня колко с.л. беше брашното,мисля 5) и след това пасирах бульона и го прибавях към брашното и накрая добавях пилето  pleasantry
За зеления боб не мога да помогна,никак не го обичаме вкъщи и не знам как се приготвя  pardon
Активен
Мименце
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 455


Искам всичко!!!


« Отговор #387 -: юли 27, 2010, 13:25:34 »

Здравейте, страхотни вкусотии сте забъркали blum
Влизам да споделя моя опит със зеления боб:
Ако нямам време и бързам- почиствам го, измивам и нарязвам на парчета по 3 -4 см. . Нарязвам си картофи на дялове или на филийки. Два домата си ги нарязвам на ситно. Всичко това слагам в гювеч/йенска тенджера, объркав с любимите подправки - сол, черен пипер, червен пипер. Прибавям копър, чесън, 50 мл. олио, водичка- да остане 1 пръст до покриване на зеленчуците. Забравям във фурната за 40 минути и става прекрасно girl_wink
На яхнийка- запържвам/задушавам леко всички зеленчуци, за да се стегнат и да се запечатат соковете им. Добавям гореща вода, подправки и доматки 10 минути преди сваляне от огъня. Ако има нужда от сгъстяване задължително с препечено брашно smile
Фрикасето , което правим на курса за готвачи е невероятно вкусно и бързо, обаче тетрадката с рецепитте ми е в колата на милото. Утре мога да дам рецепта, ако не е късно smile
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #388 -: юли 27, 2010, 13:34:06 »

Майче, давам рецептата (нали за домашната баница иде реч?)  blush

Домашна баница с тиква, локум и орехи:

Продукти за корите:

6 яйца
мая (разтворена в 1 ч.ч.прясно мляко, с 1 ч.л.захар)
малко олио
брашно

Приготвяне:

Замесва се тестото, оставя се да бухне, после се разточват корите не много тънко. Първата кора се намаслява, върху нея се слага втората кора, насипва се плънка и се навива и слага в намаслена тавичка. Така правим с всички кори. Плънката е от настъргана тиква (не се задушава, пържи или вари преди това), обикновен локум, нарязан на малки кубчета, натрошени/нарязани орехи и малко грис (за да не бъде течна плънката). Баницата се запича във фурна, първо на ниска температура, после на по-висока, докато хубаво се опече и потъмнее.
Тя беше правила онзи ден две баници, като втората беше сиропирана - същата като тази горе в рецептата, но залята със захарен сироп (като за реване например). Там се спазва същия принцип като при сиропираните сладкиши - единият продукт трябва да е изстинал, а другият - топъл.

На мен сиропираната баница ми хареса повече, защото беше по-сладка, а на другите по-любима беше "сухата", защото се усеща повече тиквата. Тази рецепта е връткава и ако няма човек време, можела да се направи и с обикновени точени кори, но все пак вкусът ще е малко по-различен. Иначе баницата е много вкусна и си е традиционна. Като се пробвам и аз с тънкостта с корите, ще споделя как е станало. Според съвета на баба - плънката трябва да е доста и да не се жали, защото иначе си ядете тесто. По-точни пропорции на продуктите не мога да кажа, тъй като тя си прави всичко на око.  pardon


П.П. Мименце, твоята рецепта за боба в тавичка е много интересен, точно за такава плакия си мислех онзи ден, ама реших, че без изпитана рецепта няма да хабя мат'ряла.  funnytooth

« Последна редакция: юли 27, 2010, 13:42:36 от Деничка Звездичка » Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 974


На най-важните житейски пътища няма пътни знаци


Моят сватбен албум

« Отговор #389 -: юли 27, 2010, 18:55:01 »

Гери79, и аз търся рецепта за пиле фрикасе, но дори не съм сигурна, че това е рецептата, която търся, тъй като майка ми каза, че не слага никакво кисело мляко вътре. Май всъщност аз под пиле фрикасе разбирам пиле каша, която обожавам.

Дени, ако говориш за пилешка каша , баба ми я прави така:
Запържва лук в олио, добавя червен пипер и сол и пилето нарязано на порции. Когато се запържи, добавя вода и чубрица. Когато пилето уври прави каша от брашно и вода и добавя към манджата.
Тва е.

Сега за фрикасето. Ааа видяхте ли как ви зарибих. Значи в събота правих пълнени чушки с кайма и бял сос ама като търсих рецептите за фрикасето и осъзнах , че рецептите са сходни, тоест белия сос. И се отказах че поредни дни да ядем почти едно и също не вървеше . Но мисля петък да го направя фрикасето.

А вчера правих торта с моркови. Шведска традиция. Доста добре стана. Ето и снимка.


* P1030966 (600 x 450).jpg (58.48 KB, 600x450 - видяно 224 пъти.)
« Последна редакция: юли 27, 2010, 19:07:41 от Gery79 » Активен
Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines