Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 26, 2024, 09:34:57

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Хитринки за пестене на време на работещи момичета!  (Прочетена 30393 пъти)
 
Violet
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 302


ръчно изработени сватбени покани www.violet-bg.com


« Отговор #15 -: януари 31, 2010, 23:14:19 »

Трик, който прилагах и на работното си място- махам бели власинки по тъмни дрехи с парченце хартиено тиксо- потупвам по дрехата и така те полепват по тиксото. Вече продават и ролки с такава лепяща хартия, но не можеш да я носиш в чантата си например  angry
Активен
♥Сиси♥
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1037


ЩАСТЛИВИ!!!


Моят сватбен албум

« Отговор #16 -: март 12, 2010, 09:45:08 »

Я каква хубава темичка имало тук  Bravo Повечето неща вкъщи ги правя и аз.  good
Но и научих много други.
Винаги измивам мивката в кухнята след като съм я използвала.
Нарязвам моркови, магданоз и други подправки и ги слагам във фризера.
за да е перфектна мазната кожа - сутрин и вечер измиване с почистващ лосион + мазане с много лек крем.
Петна на яките изчезват и те стават като нови, ако преди да ги пуснете в пералнята, ги натъркате с шампоан.
Старо месо се сварява по-бързо и става по-вкусно, ако се прибави чаена лъжичка оцет. Киселината ускорява хидролизата на белтъците.

Черен дроб преди пържене  се държи 2-3 часа в мляко. За да остане мек и крехък, се пържи несолен. Солта извлича соковете му, а мбякото не им позволява да излетят при пърженето.

Кожа от колбас се снема лесно, ако колбасът се потопи за минута в хладка вода.

Кренвирши не се пукат, ако се варят не във вода, а на пара.

Прясна риба се познава по това, че потопена в съд с вода, потъва. Люспите и са гладки, блестящи, плътно прилепнали към тялото, очите – изпъкнали и прозрачни, хрилете – ярко червени, а коремът – плосък.

Силната миризма при пържене на риба може да се отстрани, ако при пърженето в мазнината се пуснат няколко парченца от обелен картоф.

Разреденото с вода мляко може да се познае, като се потопи в него кука за плетене и се извади веднага. Ако млякото не е разледено, на края на куката остава капка мляко, ако е разредено – куката остава чиста.

Изкипяването на млякото може да се избегне, ако предварително горният ръб на съда се намаже с мас.

Светлината и въздухът влияят зле върху масло и маргарин. Поради извършване на окислителни процеси те променят цвета си ипридобиват тежък дъх. Затова трябва да се съхраняват на тъмно, в добре затворени непрозрачни съдове.

Старо масло губи неприятния си дъх, ако се стопи и се пуснат в него няколко парченца нарязан морков.

Сирене се съхранява в хладилник, по-далече от замразителя, обвито в полиетиленов лист.

Пресъхнало сирене възвръща качествата си, ако се подържи 1-2 часа в мляко.

Обезсоляване на бели сирена се постига, като сиренето се нарязва на малки късове, които се накисват в мека(преварена) вода или прясно мляко и така се държат при стайна температура 12 часа.

Бяло сирене не бива да се кисне в гореща вода. То губи голяма част от мазнините си и много от разтворимите хранителни вещества.

Прясно яйце се познава, като се пусне в чаша със солена вода (чаена лъжичка готварска сол на чаша вода) – то потъва. Старото яйце плува на повърхността.

Развалено яйце може да се открие преди да се счупи, ако се разгледа срещу светлината – наблюдават се тъмни петна.

Спукано яйце може да се вари без да изтече, ако към водата се прибави малко готварска сол (1 чаена лъжичка на 1 чаша вода) или оцет.

За да се обели лесно свареното яйце, веднага след като се извади от горещата вода, се пуска в студена.

Вкусът на варените зеленчуци се подобрява с прибавянето на малко захар във водата, а на замразените и консервираните зеленчуци и плодове – няколко капки лимонов сок.

Разбъркването на варените зеленчуци трябва да става с дървена лъжица, за да се намалят загубите на витамини.

Металните съдове не трябва да се използват за салата – витаминното съдържание на зеленчуците се намалява.




Активен
asseto
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 557



Моят сватбен албум

« Отговор #17 -: март 15, 2010, 17:23:00 »

Мивката в кухнята и аз я мия след всяко миене на съдове, не го приемам за трик обаче, а по-скоро ме дразни, ако не е измита.
Когато готвя нещо с домати, доматите винаги ги слагам накрая, така другите неща в яденето (картофи и др. зеленчуци) се сваряват по-бързо, иначе от киселината на доматите остават жилави.
След като съм рязала лук или чесън, си натривам ръцете със сол и ги изплаквам, за да премахна миризмата. Може да се направи и с дъската за рязане, особено ако е дървена. Функционира най-добре, ако ръцете са намокрени с топла вода и едва тогава се натъркат със сол. Изплакването също с топла вода.
Тук в Германия покрай разделянето на боклука се научих да смачквам всякакви опаковки до плоско състояние, включително опаковки от сокове, мляко и подобни, пести се много място в кофата и не трябва да търчиш всяка сутрин да я изхвърляш.
Пазаруваме един път в седмицата, през седмицата само минаваме набързо след работа за хляб или за нещо дребно, ако сме пропуснали, а не може да чака до следващия уикенд.
Също така, тук понеже магазините не работят изобщо в неделя, пазаруваме от големи магазини още петък вечер. Така хем съботата ни е по-свободна, хем големите магазини дори и в петък вечер още не са опразнени и си намираме всичко, каквото ни трябва. Важно е да се пазарува по списък, като предварително си набелязвам какво ще се готви - иначе пазаруваме хаотично и все нещо ни липсва или пък нещо изхвърляме после.
Когато гладя, гледам да изгладя всичко, което може да ни потрябва през седмицата – така си спестявам висенето пред дъската за гладене по 2-3 пъти седмично.
Пера всичко в пералнята – включително по-фино бельо и дори дамски чорапогащи, респ. тънки чорапки. Просто ги слагам в торба за пране и ги пускам на щадяща програма с други по-леки неща.
Когато пека нещо (последно бяха принцески, преди това разни соленки от бутер тесто, покривам дъното на тавата с хартия за печене. Така почти не се цапа и си спестявам търкането после.
Тенджери и тави винаги първо накисвам с малко веро и с гореща вода. Оставям ги за следващото миене и така отново си спестявам голяма част от жуленето.

Като се сетя още нещо, ще пиша.
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 681



« Отговор #18 -: март 17, 2010, 00:59:45 »

Нека и аз да се включа в тази чудесна темичка.

*Дрехите, които се налага да се носят всеки ден или трябва бързо да изсъхнат (примерно якета), веднага след пране слагам на закачалка пред климатика.
*Обичам да си държа продуктите в хладилника по възможност в кутии.
*Имам малка част гримове, които постоянно нося в дамската си чанта. (Днес например след фризьора от топлината на сешоара така ми се бяха насълзили очите, че под тях бях черна - веднага оправих нещата.)
*Като пускам прахосмукачка вътре, пускам и на терасата, много по-лесно е.
*Винаги имам сгъната кърпа на мивката, така че след миене на съдовете да мога да подсуша, че от опит знам как се надува от водата.
*Забърсвам котлона почти след всяко пържене, защото после не ми се мисли колко трудно би ми било да го изтъркам.
*Поизхабените гъбички, с които съм мила съдовете, след това използвам за търкане на мивката в банята, казанчето... И чак тогава ги изхвърлям.
*Когато ходя следобяд да пазарувам за вечеря, винаги обмислям закуската за утре, ако ще правим такава, в зависимост от деня - и купувам и продуктите за нея.
*Мия си прозорците с вестник.
*Прахта бърша с мокри кърпички, а като нямам гидории - масата също.

Ммм.. май за сега за друго не се сещам, ако се сетя, ще допълвам.


Активен
Страници: 1 [2]  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines