Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 14:34:26
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 8
Страници:
1
...
24
25
[
26
]
27
28
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 8 (Прочетена 172494 пъти)
juji
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1425
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 8
«
Отговор #375 -:
юли 27, 2010, 08:57:55 »
Мира
,
мерси за бързият отговор.Аз от вчера съм пощуряла за боб с кюфтенца,ако някой има идея или рецепта моля да сподели.Това е най- голямата ми прищявка за цялата ми бременност до момента.Така ми се е приял от снощи,имам някъква идея ,но търся рецепта ако някой пък го е приготвял ще съм още по благодарна да сподели
Активен
Miravarna
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #376 -:
юли 27, 2010, 09:17:39 »
Руми, какво имаш в предвид колко е голяма сметаната?? След мъфините ми останаха 4 жълтъка и се чудих как да ги използвам.Така реших да е крем брюле. В купа сложих четирите жълтъка и една ч.чаша течна сметана,т.к тя не беше сладка,аз добавих малко захар и разбих с тел. Това е дано си ме разбрала...не съм много добра в обясненията
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2648
«
Отговор #377 -:
юли 27, 2010, 10:26:12 »
Мира, питам защото има 3 вида кутийки сметана, едни съвсем малки, едни средни и едни големи като кутия за натурален сок
Активен
магито
Global Moderator
яхнала метлата
«
Отговор #378 -:
юли 27, 2010, 12:24:29 »
Дени, аз зеления боб го готвя с картофи защото мъжа иначе няма да го яде, но може и само зелен боб.Аз лично запържвам лука с малко червен пипер, наливан вода, боба подправки и го оставям да ври.Може да се сложи и чесън, по желание е.Ако обичате после го запържвате, ако не може да разбиеш малко брашно във вода и да му добавиш, така също се сгъстява.Има много вариянти
Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
На най-важните житейски пътища няма пътни знаци
«
Отговор #379 -:
юли 27, 2010, 12:31:25 »
Ей Маги ама все едно заедно сме се учили да готвим. И аз така го готвя. То май аз доста манджи така приготвям(особенно летните)
Активен
Капризче
Baby Time
«
Отговор #380 -:
юли 27, 2010, 12:34:15 »
Гери, направи ли пилето?
Какво стана? Можеш ли вече да дадеш изпитана рецепта за всички които никога не сме правили пиле фрикасе?
Активен
магито
Global Moderator
яхнала метлата
«
Отговор #381 -:
юли 27, 2010, 12:52:14 »
Гери колкото по-лесно толкова по-добре
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
Публикации: 863
Dum spiro, spero!
«
Отговор #382 -:
юли 27, 2010, 12:55:21 »
Маги, мерси за съвета.
И аз като вас с Гери почвам манджите, но тоя боб съм го виждала като чорба и с кисело мляко, а и като запържен. Та се чудех кой как го прави. Иначе онзи с киселото мляко сигурно само му се варят продуктите, без запръжки и разни екстри, а?
Явно с вас двете сме от една и съща школа, нищо че сме от три различни места на България.
Аз пък ще правя тези дни домашна баница с тиква, локум и орехи, че онзи ден взех рецептата от баба и нямам търпение да се пробвам. Сама ще меся тестото, ще разточвам кори и ще пека. Онзи ден ядохме такова и си припомних вкуса. Иначе била родопска рецепта.
Гери, и аз пак да питам за фрикасето - пробва ли някоя рецепта?
Активен
магито
Global Moderator
яхнала метлата
«
Отговор #383 -:
юли 27, 2010, 13:04:05 »
Дени моята баба зеления боб го прави без да го сгъстява, просто оставя водата да изври, и накрая в една купа приготвя оцет с вода, чесън и копър.И това последното всеки си полива с него боба ако иска, може и с кисело мляко де
Аз от нея съм се учила за зеления боб.Може да направиш и супа със зелен боб много е вкусна
Пиле фрикасе, каша и производните му хич не ги обичам и никога не съм готвила.
Активен
maj4eto
«
Отговор #384 -:
юли 27, 2010, 13:05:01 »
Мгоранова,специални благодарности за мъфините
Страхотни са и така се топят в устата мммм...
Мираварна,страхотни вкусотии си спретнала
Деничка,а ще ни споделиш ли рецептата на баба ти
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1425
«
Отговор #385 -:
юли 27, 2010, 13:06:59 »
Деничка,успех в правенето на баницата,трудно ще ти бъде определено.Ние с мъжа ми веднъж се пробвахме да точим и да правим кори получи се не много зле,малко на тутманик го докарахме,но си иска голям майсторлък и ръка.После да покажеш снимки
Активен
Mrs.™
«
Отговор #386 -:
юли 27, 2010, 13:08:45 »
И аз чакам рецепта за фрикасето.
Имах някъде една изпитана,но съм я загубила,ако не забравя в неделя ще я искам от майката на мъжа ми,помня че тя ми я беше давала. Кисело мляко със сигурност не съм слагала,по спомен знам че варях пилето със зеленчуци/подправки,после запържвах брашно и масло(тук обаче не помня колко с.л. беше брашното,мисля 5) и след това пасирах бульона и го прибавях към брашното и накрая добавях пилето
За зеления боб не мога да помогна,никак не го обичаме вкъщи и не знам как се приготвя
Активен
Мименце
Професор
Искам всичко!!!
«
Отговор #387 -:
юли 27, 2010, 13:25:34 »
Здравейте, страхотни вкусотии сте забъркали
Влизам да споделя моя опит със зеления боб:
Ако нямам време и бързам- почиствам го, измивам и нарязвам на парчета по 3 -4 см. . Нарязвам си картофи на дялове или на филийки. Два домата си ги нарязвам на ситно. Всичко това слагам в гювеч/йенска тенджера, объркав с любимите подправки - сол, черен пипер, червен пипер. Прибавям копър, чесън, 50 мл. олио, водичка- да остане 1 пръст до покриване на зеленчуците. Забравям във фурната за 40 минути и става прекрасно
На яхнийка- запържвам/задушавам леко всички зеленчуци, за да се стегнат и да се запечатат соковете им. Добавям гореща вода, подправки и доматки 10 минути преди сваляне от огъня. Ако има нужда от сгъстяване задължително с препечено брашно
Фрикасето , което правим на курса за готвачи е невероятно вкусно и бързо, обаче тетрадката с рецепитте ми е в колата на милото. Утре мога да дам рецепта, ако не е късно
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
Публикации: 863
Dum spiro, spero!
«
Отговор #388 -:
юли 27, 2010, 13:34:06 »
Майче, давам рецептата (нали за домашната баница иде реч?)
Домашна баница с тиква, локум и орехи:
Продукти за корите:
6 яйца
мая (разтворена в 1 ч.ч.прясно мляко, с 1 ч.л.захар)
малко олио
брашно
Приготвяне:
Замесва се тестото, оставя се да бухне, после се разточват корите не много тънко. Първата кора се намаслява, върху нея се слага втората кора, насипва се плънка и се навива и слага в намаслена тавичка. Така правим с всички кори. Плънката е от настъргана тиква (не се задушава, пържи или вари преди това), обикновен локум, нарязан на малки кубчета, натрошени/нарязани орехи и малко грис (за да не бъде течна плънката). Баницата се запича във фурна, първо на ниска температура, после на по-висока, докато хубаво се опече и потъмнее.
Тя беше правила онзи ден две баници, като втората беше сиропирана - същата като тази горе в рецептата, но залята със захарен сироп (като за реване например). Там се спазва същия принцип като при сиропираните сладкиши - единият продукт трябва да е изстинал, а другият - топъл.
На мен сиропираната баница ми хареса повече, защото беше по-сладка, а на другите по-любима беше "сухата", защото се усеща повече тиквата. Тази рецепта е връткава и ако няма човек време, можела да се направи и с обикновени точени кори, но все пак вкусът ще е малко по-различен. Иначе баницата е много вкусна и си е традиционна. Като се пробвам и аз с тънкостта с корите, ще споделя как е станало. Според съвета на баба - плънката трябва да е доста и да не се жали, защото иначе си ядете тесто. По-точни пропорции на продуктите не мога да кажа, тъй като тя си прави всичко на око.
П.П. Мименце, твоята рецепта за боба в тавичка е много интересен, точно за такава плакия си мислех онзи ден, ама реших, че без изпитана рецепта няма да хабя мат'ряла.
«
Последна редакция: юли 27, 2010, 13:42:36 от Деничка Звездичка
»
Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
На най-важните житейски пътища няма пътни знаци
«
Отговор #389 -:
юли 27, 2010, 18:55:01 »
Цитат на: Деничка Звездичка в юли 27, 2010, 08:29:10
Гери79, и аз търся рецепта за пиле фрикасе, но дори не съм сигурна, че това е рецептата, която търся, тъй като майка ми каза, че не слага никакво кисело мляко вътре. Май всъщност аз под пиле фрикасе разбирам пиле каша, която обожавам.
Дени, ако говориш за пилешка каша , баба ми я прави така:
Запържва лук в олио, добавя червен пипер и сол и пилето нарязано на порции. Когато се запържи, добавя вода и чубрица. Когато пилето уври прави каша от брашно и вода и добавя към манджата.
Тва е.
Сега за фрикасето. Ааа видяхте ли как ви зарибих. Значи в събота правих пълнени чушки с кайма и бял сос ама като търсих рецептите за фрикасето и осъзнах , че рецептите са сходни, тоест белия сос. И се отказах че поредни дни да ядем почти едно и също не вървеше . Но мисля петък да го направя фрикасето.
А вчера правих торта с моркови. Шведска традиция. Доста добре стана. Ето и снимка.
P1030966 (600 x 450).jpg
(58.48 KB, 600x450 - видяно 224 пъти.)
«
Последна редакция: юли 27, 2010, 19:07:41 от Gery79
»
Активен
Страници:
1
...
24
25
[