Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
април 12, 2025, 13:49:59
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
От къде може да се спести...
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
11
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: От къде може да се спести... (Прочетена 80260 пъти)
manthebest
Ентусиаст
Публикации: 68
Отг: От къде може да се спести...
«
Отговор #75 -:
май 13, 2010, 07:58:46 »
benitka, евала на твоя съпруг, че си е намерил жена като теб. Бъдете щастливи!
Активен
evane
Ентусиаст
Публикации: 145
«
Отговор #76 -:
юни 10, 2010, 09:37:59 »
нещо, от което може много да се спести са халките - отнасяте всички счупени златни неща, или такива, които няма да сложите никога, всички златни коронки на бабите, доста се събира
обикновено изкупуват златото на 1/2 от продажната цена, но може и по - скъпо - някои от нещата, които занесохме ставаха за директна продажба
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805
Имам всичко.
«
Отговор #77 -:
юни 10, 2010, 09:55:39 »
Според мен спокойно може да се спести от
подаръчета за гостите
(и без това повечето хора в Бг не са свикнали с този жест),
втория букет
, който е само за хвърляне,
наем на кола
,
броя гости
(не е нужно да се канят втори и трети братовчеди или хора, които не си виждал от детските си години и не би познал на улицата), от
изчанчен изнесен граждански ритуал
(може да се подпише през седмицата в много тесен кръг, което хем облекчава програмата за Големия ден, хем пък не бърка особено в джоба. Освен това подписването е просто формалност.)
Активен
pupipupi
Любопитен
Публикации: 44
«
Отговор #78 -:
юни 10, 2010, 09:58:41 »
velvet, в ритуалната зала ли подписвахте през седмицата?
Активен
buboleche
Ентусиаст
Публикации: 79
«
Отговор #79 -:
юни 14, 2010, 09:40:46 »
ние решихме да нямаме видео.. съществено перо
Активен
roxanne
Професор
Публикации: 329
«
Отговор #80 -:
юни 14, 2010, 10:00:10 »
Дали сме пестили от някъде... амииии...
Няма да имаме видео, но не заради парите, а защото след кратка анкета между най-близките стана ясно, че всички искат да гледат снимки и никой няма желание за филм. Така че това отпадна.
Халките ги направихме от старото злато, изостанало неизползвано с години (правилно спомена evane - старите златни зъби са 20-22 карата, което означава, че трябва по-малко материал за 14 каратови халки) - нашият златар просто поиска да му занесем златото, а не да го изкупи за половината от стойността, така че платихме само за изработката по 20лв на грам.
Няма да наемаме автомобил - мислехме да вземем колата на някой приятел, обаче кума се намеси и каза, че колата ще я намери той (не бихме го оставили да плаща, но има от кого да вземе назаем
).
Какво още... избрах по-евтини, но ефектни подаръчета, които ми излязоха само по 1.10лв. бройката. Сама си направих кутията за "финансови пожелания", защото не си харедах нищо от тези по 35-50лв готовите. Купих подвижна украса за виното в църквата, която после реших, че е идеална и за шампанското, ако просто увия сатанена лента по дъното на бутилката... Но това са мнооого дребни спестени разходи, просто така се получи при нас.
Няма да купувам бижута, а ще ги взема назаем - нали булката трябва да има нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо
Но колкото и да пестим, няма как да не се охарчим покрай една сватба. Все пак е веднъж в живота
. За мен не е важно да се стремим да пестим, а основното е да имаме план какво искаме и да харчим с мярка.
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #81 -:
юни 30, 2010, 15:29:45 »
Подтикната от поста на една наша съфорумка в темата
Кое колкло ви струваше
, реших и аз да ви споделя ние от какво спестихме
Взехме си
сребърни халки
- съществено перо от бюджета. Бижутерър много се очуди, защото в днешно време всички купуват златни. Реално по времето на нашите родителите са били пиринчени халките.
Маникюра
сама си го правих.
За
шампанско и чаши
дадохме 11 лв - купихме обикновени и сама ги украсих.
Спестих и от
прическа
- просто ми измиха и изправиха косата, а ефектът и сами го виждате.
Облеклото на младоженеца
го подбрахме така, че да може и в последствие да го носи и съответно ризата, панталона и обувките са на нормални цени и на български производители.
За
фотограф
наехме едно много тоалантливо момче, което иска да трупа опит без да натоварва джоба на младоженците, а в замяна да разполага със снимките ни както сметне за добре. Поемат се само разходите, които е направил във връзка със снимачния процес.
Моята
рокля
я намери кумата от нейна позната. Платихме й символична цена и на шивачката за корекциите.
В
ресторанта
куверт не сме имали и бяхме на свободна коснумация. Без да се ограничаваме ни излезе по 18 лв/човек.
Вместо в празничен ден направихме сватбата в делничен. Това ни спести 180 лв.
Тотал платихме 700, а сравнено с най-евтините еквиваленти спестихме 1900 лв.
«
Последна редакция: юни 30, 2010, 15:34:01 от lionelsa
»
Активен
red_roses
Професор
Публикации: 415
«
Отговор #82 -:
юли 01, 2010, 10:26:52 »
Ами като се замисля спестихме от украса , защото ресторантът ни я предостави безплатно тяхната. Само трябваше да си платя калъфите за столове по 2лв на стол. Нещо от сорта. Нямах и така наречения "вход" в ресторанта. Щях сама да си го правя после майка ми ме отказа. Честно казано реших , че и без него ще минем , а аз не съм от хората , които се втельосват за дреболии. Имахме само 1 час оувъртайм и за това не се наложи да плащаме допълнително много пари на ДЖ и на ресторанта. Това определено доста ни облекчи , но няма как да знаеш кога точно ще свърши сватбата. Нашите гости бяха доста изморени към 12h. Костюмът на младоженеца го взехме на много хубава цена , имаше промоция в един магазин , изчистваха стара колекция , за да пуснат новата и костюм , две ризи и обувки му излезе 285лв. Иначе за подаръчетата за гости - мислех такива да няма, малко са ми досадни , но пък реших да направя нещо като пожелания на гостите , нещо измислено от мен . За тях дадох малко пари - не повече от 5,6лв. Ми това е за сега.
Активен
conflate
Сватбар
Публикации: 227
«
Отговор #83 -:
юли 02, 2010, 14:09:14 »
Все още сме в процес на подготовка, но смело заявявам, че пазаруването онлайн, само че не от бг онлайн магазини, ни спестява доста. До тук сме поръчали онлайн халките (друкратно, до трикратно по-добра цена) и обувките ми и планираме поръчка на подаръчетата за гости. Отделно разнообразието е несравнимо по-голямо от обиколка по магазините тук.
Собствената изработка на някои нещица освен, че ни носи удоволствие също е по-малък удар по финансите
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #84 -:
юли 02, 2010, 14:27:29 »
Открих още един лесен начин да се пести - всички знаем, че като влезем в специализиран магазин за сватби или нещо подобно цените са по 3, само защото при думата сватба на продавачите им светват очичките! Много по-ефективно е, от гледна точка на финансите, ако търсите нещата си в магазини, които не са задължително за сватби. Един прост пример - кошнички за късмети могат да бъдат намерени не само в магазините за сватбени дреболийки, но и в магазини за домашни потреби. Защо да трябва свещите да са само от сватбени магазини, моите не са и излязоха на доста прилична цена. Или кой е казал, че сватбената книга трябва да е задължително украсена с панделки, мънисто и чудесии като с малко повече въображение и за по-малко пари може да се получи нещо много по-добро. С малко повече търсене и въображение може да се постигне много.
Активен
Hekseskud
Професор
«
Отговор #85 -:
ноември 26, 2010, 16:01:43 »
Ще ви споделя откъде смятам да спестя в плановете за сватбата. С мъжа ми не сме любители на ''традиционния сватбен кич'', който масово се предлага и смятаме на избягаме от него.
1.
Рокля
- купих си я от ebay. Дадох по-малко 200 лева. Не е типична булчинска рокля, а и аз честно казано никога не съм споделяла възторга от дълга рокля, която ми се заплита из краката или по ''тортените'' варианти. Роклето е по тялото, дължина до коляното, цвят слонова кост (с много бяла кожа съм и чисто бяло не ми стои добре).
2.
Кола
- Нашата си, без украса. Не ми харесват украсите, а и мисля, че няма нужда да се правя на нещо, което не съм, било то и в сватбения ден.
3.
Бутониери, покани, менюта, тейбъл кардс, етикети за бутилките
- Открих много добри безплатни темплейти в нета за покани и менюта и смятам да се възползвам. За бутониерите - нищо от това, което се предлага не ми харесва, простеят ми. С малко органза, изкуствени перлични от мой стар гердан и безопасни игли ще се опитам да спретна мои си вариации.
4.
Видео и фото
- Търсим опция да ни снимат познати с опит, проучваме и промоции.
5.
НЕ на сватбените магазини
- Изключително нагло си слагат надценки! Обувки, които изглеждат плачевно, само защото са купени от сватбен магазин струват 50 лева. Не бих им дала и 15! Сватбените чаши, които се предлагаха за 30 лева бройката ги открих в едни обикновено сувенирно магазинче за 13!
6.
Пазаруване от намаления
- В магазините с намаления винаги оглеждам за нещо интересно в моята гама - чантичка, обувки или нещо като болеро.
7.
Цветни аксесоари
- Замислям се за цветни елементи за обувки и чанта - в момента има намаления на коктейлни чантички в златисто, лилаво, синьо, дори зелено! За обувките е същото.
8.
Без украси на сватбени чаши и шампанско, без възглавнички за пръстените
- Това пък кой го измисли? На чашите ще има една бяла лента само.
9.
Алкохол
- Дядо ми прави добра ракийка и вино, а ще говорим и с познати за помощ откъм този харч. Ще предлагаме вино, бира, ракия и може би малко уиски.
10.
Украса за ресторант
- Това се очертава като малко предизвикателство, защото украсата, която ни предлагат повечето ресторнати изглежда..ами не по вкуса ми...Другото което е - дразни ме че си натрапват тяхна изтъркана и понякога - изглеждаща ужасно украса и се заяждат ако искаш нещо по-нестандартно. Иначе смятам да заменя драпериите и балоните (които толкова не харесвам за сватба!!!) с вазички, пълни с камъчета, изкуствени цветчета, дори снимки от весели моменти с приятелите.
11.
Букет
- Цените за дори и най-малкото стръкче ме ужасяват и след малко натрупан опит - не мисля че ще е проблем да си спретна едно симпатично букетче в нежни цветове.
12.
Торта
- Малка, обикновена. Пет етажна торта която имаш чувството, че всеки момент ще се срути отгоре ти и на цени около 200 лева...За малка сватба като моята няма смисъл от изхвърляници. Три-четири еднакви нормални торти от по 16 парчета( или повече ако може). Едната ще използваме за ритуала по рязането, а другите - ще почерпим гостите, разбира се.
Това са идейките ми засега! Според мен - стига да имаш желание и да се пребориш ( в някои от случаите) - от повечето неща и харчове може да се спести. Не е задължително да фалираш, за да споделиш този красив миг с любимите си хора.
Активен
rapuntzel
Новак
Публикации: 10
«
Отговор #86 -:
декември 06, 2010, 09:00:50 »
Можеш да спестиш определено от украса, покани, подаръчета за гостите и подобни дреболии ако разгледаш в интернет може някоя много хубава идея да ти хрумне и сама да си ги изработиш. Като цяло добрите идеи не струват скъпо. Ако кумата ти е сръчна, може и тя да се включи
Така ще имаш не само по-малък бюджет за сватбата,но и уникални покани и украса.
Активен
Hekseskud
Професор
«
Отговор #87 -:
януари 20, 2011, 13:35:21 »
След като понапреднах с организацията за февруари, бих искала да разбутам малко темата и да си дам личния принос
Искахме да спестим максимално, тъй като ще имаме още един ритуал, но се надявам да се помогне на булки с по-ограничен бюджет:
1.
Бутониери и украса
- само за най-близките и ръчно направени. Купих текстилна хартия и изрязах квадрати и цветенца от тях в цветовете на сватбата ни. След това ги закрепих по средата с малки брошки, които купих от книжарница ''Слънчоглед'' Излиза доста по-евтино от това да ти ги направи някой, а и изглеждат нестандартно. Обща цена за 20тина бутониери ( за кумове, младоженец, родители, сестри, близки приятели)- 6 лева. Могат да се разбият на 30тина с 2 броя текстилна хартия А4 и малки брошки 9 а може и без тях ). Понеже сме ''зимна сватба'' веднага след Коледа и Нова Година минах по намаленията за украси по магазините и купих на безценица малки покривчици във формата на снежинки и много сладки птичета.
2.
Брак в делничен ден
- Искахме да имаме ритуал, но да е в делничен ден - избрахме петък. Цената пада поне на половина, ако не и повече. Оказа се, че за повечето хора не е никакъв проблем да си вземат отпуска и да дойдат. Разбира се, трябва да сте подготвени за факта, че ще има и откази (не ги пускат от работа, нямат отпуска, зле с финансите), но това се случва и по ''съботно-неделните'' сватби, така че...А и повечето ни гости се радват, че ще има дълъг уикенд, който ще изкараме заедно.
3.
Почерпка
- Дори и обикновените ресторанти са вече доста гъвкави в това отоношение и откликват на сватби в скромен кръг, без дежурните сватбарски ''приложения''. На нас дори ни предложиха малка украса, за да ние по-празнично което мн ме зарадва. Понякога този вид приеми са по-сладки отколкото събирането на 100 човека с куверти в ресторант с гърмяща музика.
4.
Облекло
- Може да се излезе от клишетата с костюм или рокля ,която да не е задължително булчинска - моя случай
Бяла е, но е тип ''коктейлна'', да не говорим, че я купих от една бясна разпродажба и успях да отмъкна последната с моя номер.
5.
Сватбени магазини
- Аз избягвам сватбените магазини - ''продуктовата им гама'' граничи в повечето случай с безподобен кич, а цените са надути. Вместо това гледам големите вериги или специализирани магазини, в това, което търся - примерно чаши - магазини за чаши и стъклария; костюми - по фирмени магазини; рокля - пробвах бутици, моловете, магазини за конфекция - имаше изключително оригинални рокли от конфекция в ''Peek and Clopennburg'' - от 100 до 350 лева. Имаше и чисто бели ,които си плачат да станат булчински
6.
Гостите
- както и да звучи, но спестих от гостите...Не ми трябват далечни лели и роднини, с които не сме си казали 2 лафа от повече от 5 години...
7.
Грим и прическа
- спрях се на семплото, няма смисъл от тежък грим и завъртяни прически. И без това много сложните фризури винаги са ме плашели - не смееш да се завъртиш, главата те боли от фиби, а косата ти тежи от лак, брокат и прочие. Гледах малко youtube и с моите гримове експериментирах класически грим с очна линия и червени устни. Косата ще е семпла, едно бяло цвете в нея - напълно достатъчно!
8.
Кола
- Нашата си! Нямаме украса - нито мъжа, нито аз искаме. Някой от гостите ако има проблем с това - да ми се обади!
Така се надявам успеем да се впишем в бюджет около 2300 лева с 28 гости, облекло, храна, фото, алкохол, всичко около ритуалите, разкрасяване, дрехи. Разбира се - може и с по-малко!
Активен
eviaz
Ентусиаст
отче наш които си на небесата.........
«
Отговор #88 -:
януари 20, 2011, 19:46:50 »
аз пък мисля сама да си направя късметчетата дето се хвърлят пред църквата иначе струват 25 ст и нагоре прическа и грим сама обувки имам едни купувани за една друга сватба ще свършат работа и без това ще се събуя на 2 час бельо няма да си купувам спецялно
Активен
Dafi86
Новак
«
Отговор #89 -:
януари 25, 2011, 15:52:21 »
Подготовката е в самото начало, но вече си имам списък с нещата за сватбата и от доста неща мисля да спестя...
Украсата за шампанското, ресторанта и колата аз ще си я правя. Колата няма да е под наем, нашата ще е
Булченския букет също мисля сама да си го направя, ще ми излезе доста по-евтино. От бутониерите и поканите едва ли ще спестя много, но ми се иска да са мое дело
Сестра ми е маникюристка, така че и маникюра ми е уреден, грима и прическата също тя ще ми ги прави.
Роклята ще е нещото на заем от моя приятелка.
За друго май не се сещам
Активен
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8