Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 13:30:19
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Трябва ли да присъства бащата на раждането?
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
22
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Трябва ли да присъства бащата на раждането? (Прочетена 110940 пъти)
leni_beni_
Заслужил майстор на спорта
Отг: Трябва ли да присъства бащата на раждането?
«
Отговор #210 -:
март 05, 2010, 15:05:36 »
malinkata , някой мимичета се притесняват как биха изглеждали в очите на таткото в такъв момент, и последващото му отношение . Ако това не те притеснява , съгласявай се
Аз съм на мнение , че тези моменти трябва да се изживеят заедно
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #211 -:
март 05, 2010, 16:36:37 »
Ами не мога да кажа какво точно ме притеснява, може би това, което споменаваш е едно от нещата.
Активен
Regina94
Професор
Публикации: 476
«
Отговор #212 -:
март 05, 2010, 19:16:54 »
Цитат на: malinkata в март 05, 2010, 16:36:37
Ами не мога да кажа какво точно ме притеснява, може би това, което споменаваш е едно от нещата.
malinkata, таткото ще е до главата ти, т.е. няма да вижда никакви анатомии. Няма да позволи на никого да ти се кара. Ще имаш до себе си близък, няма да си сред непознати. Предполагам и друг път таткото те е виждал във вихъра на крайни емоции - викове и смях, така че едва ли ще го очудиш
На курса по раждане ни казаха че енергията която създава бебето, от двамата родители, му е необходима да го измъкне на бял свят.
Чудесно е, че иска да е до теб, ти си щастлив човек
Активен
Miri
Баш Майстор
«
Отговор #213 -:
март 24, 2010, 16:48:15 »
Ние все още имаме спор по тази тема с моя мъж (въпреки , че все още не съм бременна). Той е категоричен , че нищо на тоя свят не може да го изкара от родилната зала.
.
Активен
ivaiva
Баш Майстор
«
Отговор #214 -:
март 25, 2010, 10:41:27 »
момичета по този въпрос и аз имам голяма дилема...
нашият татко има желание да присъства, чесно казано и на мен мъничко ми се иска
но като чета другите мнения се разколебавам.
Не ме притеснява в каква светлина ще ме види, още повече смятам, че нищо няма да види
, но не знам дали ще се държи адекватно.
По принцип той винаги ми е упора и ме подкрепя и ми се струва, че ще се чувствам сигурна с него.
Но ако се наложи секцио в нашата болница казаха, че няма право да остане...
То при нас няма за кога да решаваме, май ще стане на момента
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1031
«
Отговор #215 -:
март 25, 2010, 13:16:47 »
Според мен няма съмнение, че ще се държи адекватно. Мъжете проявяват воля и спокойствие в такъв момент - аз имам близка приятелка, на която мъжът й беше на раждането на сина им и се държа съвсем спокойно човекът и нито е припадал, нито е истерясвал. Не бива да подценяваме мъжете си, не са деца. Така че според мен (изключвам секциото) - щом ви се иска, направете го
!
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #216 -:
март 25, 2010, 18:13:53 »
ivaiva
, след като желае да присъства, а и на теб ти се иска, не пропускай тази възможност. Естествено, че ще се държи адекватно, но трябва да е подготвен. Най-доброто, което можеш да направиш, е да го запознаеш подробно с родилния процес - фази, кое след кое е, какво може да се очаква, как може да ти помага - с допир, с масаж, с думи, със студени и топли компреси. Според мен ако има някой при теб, е много важно този човек да е активен участник в раждането. Пиши ми ако имаш нужда от насока за това какво можете да прочетете и как да се подготвите за раждането двамата. Предварително трябва да обсъдите нещата - какво би искала ти, какво не би желала от него, кое би те подразнила. Не трябва да се съмняваш в него, а да си щастлива, че иска да е с теб.
Има и един друг момент, който може и да не те вълнува теб, но - едва ли бременни, които са видяли лошо отношение от персонала в болницата, щяха да се сблъскат с това ако мъжете им са били до тях в този момент.
Ако мъжът ми нямаше да е с мен по време на раждането, аз бих си осигурила друг човек, който да ми дава покрепа. Колкото и да имам доверие на доктор и акушерки, аз тези хора не ги познавам. Бих се чувствала много по-комфортно ако до мен има близък човек - било то майка, приятелка и т.н.
Активен
ivaiva
Баш Майстор
«
Отговор #217 -:
март 25, 2010, 19:07:11 »
Ели, Розовка, Благодаря
Убедихте ме на 100%, да взема таткото с нас в този така важен за мен и бебо момент.
Мъжът ми е присъствал на всички консултации до момента и каквото аз знам, знае и той за раждането.
Но Ели, ти даваш много инфо, за което аз дори не подозирам, моля те пиши ми на лични от къде да четем
Това за персонала в болницата си е 100% валидно за мен аз познавам лекарката, ама всички останали там ще са ми непознати...
убедихте ме, сега само чакам да си дойде татито и започваме да четем, че при нас не се знае, може и тази нощ да тичаме в родилното
Активен
KlaraFina
Баш Майстор
«
Отговор #218 -:
март 25, 2010, 19:40:42 »
Аз нали тръгнах да раждам малко непредвидено, таткото дочиташе главата предназначена за него докато ми записваха тоновете
ivaiva
, поздравления за взетото решение
(само да не се разколебаеш като му дойде времето)
А може би
ellie_bellie
може да сподели с всички инфото, което предложи на ivaiva. Сигурна съм, че ще бъде интересно и за много друго момичета (и момчета).
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #219 -:
март 26, 2010, 05:51:17 »
Допускам, че информацията, която бих предложила на Ива, няма да е цялата точно по темата, затова пускам частично тук:
http://www.roditeli.info/family/statia/bashta/
-
ролята на бащата
Алтернативни методи за справяне с болката
Релаксация
- да се практикува с партньора за отпускане на тялото, може да се фокусира на определени мускулни групи, помага да се отпуснем по време на контракция. Ако тялото не е отпуснато, това може да попречи за напълното отпускане на тазовите мускули и за слизането на бебето надолу.
Релаксация чрез допир
- партньорът докосва определена мускулна група и при този допир вие я отпускате. Това може да бъде много ефективно прилагано като безмълвна комуникация по време на раждане.
Дишане
- бавно дълбоко (вдишане през носа, издишане през устата), плитко забързано дишане
Докосване и масаж
- практикувайте с партньора си масаж, кажете му кое ви е приятно
Точков масаж
- на слепоочията, на кръста - със свит юмрук или с длан или с топка за тенис;
Студени
компреси
на челото, топли компреси на кръста, при края на втора фаза топли компреси на перинеума против разкъсване на тъканите
Музика
- такава, която ви релаксира (ако не е позволена в стаята, може да си носите ipod и да слушате през слушалки)
Медитация
- фокусиране на 1 определено нещо - каквото и да било - дума, звук, снимка и т.н. помага за изключване на страховете, които имате и за елиминиране на неща, които ви дразнят.
Визуализация
- всеки човек има място в съзнанието си и място, на което е бил, което извиква приятни емоции и чувства. Споделете с партньора си кое е това място и ако той е не е бил там, заведете го с думите си. Опишете всичко - звуци, мирис, чувства, цветове, накарайте го да се потопи в тях. По време на раждането той ще знае къде да ви отведе с думите си, за да ви накара да отидете на щастливото си място.
Топла вода
- облекчава болката и спомага за релаксацията. Използвайте ваната и душа вкъщи по време на началните контракции още преди да стигнете в болницата. Ако са спукани водите ви, не взимайте вана, може само душ. Можете да използвате и душовете в болницата, ако това е позволено във вашия случай. Снабдете се с грейка или шише за топла вода, което можете да поставяте на кръста по време на контракциите.
Смяна на позициите
- движението редуцира болката и ускорява родилния процес. Изправено положение или ходене помага значително.
Дълбоко дишане при напъни и липса на пълно разкритие
- ако нямате пълно разкритие, а вече получавате напъни, представете си, че партньорът ви държи запалена свещ пред вас. Издишайте все едно се опитвате да духнете свещта няколко пъти докато позивите спрат. Партньорът ви в този случай е добре да поддържа контакт око в око с вас и дори да духа заедно с вас.
За партньора
По време на първите контракции
да следи честотата на контракциите
да напомня на бременната да пие вода
По време на активното раждане
да наблюдава реакциите на бременната по време на контракции и да се намеси с релаксиращи техники при нужда
по време на контракция може да се наложи да дишате заедно
давайте точни и кратки команди
окуражавайте
напомняйте и да ходи до тоалетната
давайте и да хруска лед
помагайте и да сменя позициите
По време на прехода
напомняйте и, че остава още много малко
точно в този момент тя най-много се нуждае от вас
бъдете с нея във всяка секунда
поддържайте контакт очи в очи
окуражавайте дишането
запазете самообладание
По време на напъни и раждане на бебето
окуражавайте я да заеме най-добрата позиция за напъни
предложете и студени компреси и лед за хрускане
бъдете фокусирани
Това са систематизирани неща, преведени от курса, който посетихме с мъжа ми. Курсът беше изключително полезен и за двама ни. Не смятам, че бащата като ходи на прегледи, това е достатъчно. На прегледите никой не ти говори за раждане. Мъжът ми не знаеше какво е тапата, как се скъсява шийката на матката, как протича самият процес, не знаеше за раждането на плацентата. Бяхме детайлно осведомени и за обезболяващи лекарства, упойки и секцио - за всичко ни беше дадена иформация за плюсовете и минусите им. Гледахме и филми за различни видове протекло раждане - секцио, вагинално във вода, раждане в Черно море (в Русия), с епидурална, в комбинация с обезболяващи и упойки. Ако съм станала офтопик, съжалявам.
Активен
ivaiva
Баш Майстор
Отг: Трябва ли да присъства бащата на ражда
«
Отговор #220 -:
март 26, 2010, 09:03:40 »
ели, много полeзна информация.
аз също исках да ходим на курс и уж го бяхме планирали, но в последния момент така се завъртяха нещата, че не остана време.
Ходих само на една лекция по кърмене и много ме разочарова самата лекция и не ходихме повече...
Реално нещата, които разказваш и аз не ги знаех, сега съм пратила и на таткото да чете и дано бебо изчака да се просветим
Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
«
Последна редакция: март 26, 2010, 10:14:44 от ivaiva
»
Активен
leni_beni_
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #221 -:
март 26, 2010, 10:08:34 »
ellie_bellie
, благодаря за споделената информация
Активен
Regina94
Професор
Публикации: 476
«
Отговор #222 -:
март 26, 2010, 22:27:08 »
Сетих се нещо от нашия курс!
Ели
споменава:
Докосване и масаж - практикувайте с партньора си масаж, кажете му кое ви е приятно
Миналата седмица жените седяхме на пода, а мъжете ни масажираха тила, раменете, и кръста - страаааашен кеф!
После обаче си сменихме местата и ние масажирахме мъжете. Те изобщо не очакваха и много им хареса
Сега от собствен опит знаят, че наистина масажа помага да се отпуснем
Активен
dariya
Регистриран
Публикации: 1
«
Отговор #223 -:
април 15, 2010, 16:50:03 »
Като чета мненията оставам с впечатленето, че са писани от жени, които не са преживели раждане, и по-точно раждане по естествен път. Категорично съм ПРОТИВ присъствето на бащата по време на това изпитание за жената, освен ако не е лекар или с много стабилна психика. Родих преди половин година и още не мога да се отърся от преживяното ,камо ли да пожелая да подложа на това мъжа си или друг близък човек. Мисля си че има събития в живота на всеки, които е по-добре да си останат самотно преживяни. Колкото д това мжа ти да види какво преживяваш и евентуално да те заобича или зауважава повече - оставете тия заблуди!
С уважение: Дария
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #224 -:
април 15, 2010, 17:19:30 »
dariya
, съжалявам за раждането, което си имала, натъжих се. Не знам какво точно се е случило, но явно е било голяма травма за теб. За съжаление не си първата, която споделя нещо такова. Раждането не би трябвало да бъде преживяване, от което да се опитва да се оттърси човек.
Това, което съм споделила от курса ни, беше предадено на нас от жена, родила 3 деца по естествен път заедно с мъжа си. Практика около мен и мъжът да присъства на раждането и за обратното изобщо и на става дума. Аз не мисля, че дори и да не искам да допусна мъжа си в родилната стая, той би се съгласил да стои отвън и да чака. В по-голяма част от времето ще сме сами двамата в стаята така или иначе. Той не би ме оставил сама. Мисля, че говорим за малко по-различни обстоятелства. Но мога да си представя как това не се връзва със случилото се на теб.
Активен
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
22
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Трябва ли да присъства бащата на раждането?
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден