Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 01, 2024, 12:23:12

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 12  (Прочетена 191637 пъти)
 
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #165 -: август 29, 2011, 13:45:32 »

Кърли, ти кога успя толкова неща да спретнеш?  good

Гучи, аз направо си взимам твоята идея за съхранение във фризера.

Аз миналия месец правих сладко от кайсии с фикса на Йоткер и се удивих - много добре се получи, а и много бързо, така че потвърждавам отличните отзиви за него.
Вчера правих домашна лютеница и кьопоолу. От години се каня да правя такова нещо сама, ама все си мислех, че ще ми отнеме много време и нерви. Е, не съм била права, за вкусът да не говорим, заслужава си всяка минутка. Отне ми 4 часа за подготвяне на зеленчуците и 4 часа до готовите бурканчета. 26 бройки срещу 20лв. за зеленчуци. Много съм доволна.  danceg
Активен
jojinka
Любопитен
*
Пол: Жена
Публикации: 21



« Отговор #166 -: август 29, 2011, 13:47:54 »

Момичета, искам да ви се оплача. Реших да готвя... руло Стефани. Само че не "познавам" добре печката, за първи път готвя на нея. Първо трябваше да я чакам 1 час да загрее, а за капак рулото ми остана сурово отвътре, а от вън препечено...  Плачещо момиче Толкова се старах... а се получи ужасно... Сега го пъхнах още малко... дано стане работата... макар, че много ме съмнява...

Аз иначе за зимата направих чушки, да има да си правим разни нещица, с оризче, на салатка.
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #167 -: август 29, 2011, 14:54:10 »

И ние направихме почети зимнината.Направихме компоти малко от сливи , защото аз и без това не си падам по тях , но тази седмица ще направим от праскови, както и сладко от праскови.Миналата година доста компоти отидоха ,като ги пасирам на каната на робота и става страхотно сокче.Готови са сладко от грозде, сливов мармалад ,доматено пюре,малко буркани с пипер, апетитката, правим една рязана манджа с чушки ,това са от рода на лютениците, а свекървата направи лютеница и кисели краставички, сега ще правим и малко туршия , която аз много харесвам и от както сме я опитали правим все от нея, но милото го е прихванало да си правим и туршия от зелени домати, моркови и карфиол , така че и на него ще угодим.Леле то май много неща сме спретнали. blush
MisTalee защо не го допечеш , без да пускаш фурната отгоре , за да не изгори на цяло?
Активен
jojinka
Любопитен
*
Пол: Жена
Публикации: 21



« Отговор #168 -: август 29, 2011, 17:43:35 »

Ох, успях да се оправя.. Тя печката нещо не е наред, но човешката импровизация се увеличава в критични моменти ...
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1377


Обичаме нашето хубаво момиченце :)


Моят сватбен албум

« Отговор #169 -: август 29, 2011, 19:13:22 »

Най-много ми отне приготвянето на тиквичките,защото ги пека на грил тигана и съответно ми костваше около 2 часа.Не смятам в тези часове времето за мариноване-около час.
Чушките ги печем с горелка и стана сравнително бързо.
За доматите използвам чопър и става доста бързо,с минимални загуби от домата.  tease
Вчера се занимавах с това.
Плам,и ние обичаме такава туршийка със зелени доматчета. cook Аз миналата година правих с карфиол,камби и моркови.Маринатата я приготвям на котлон-оцет,олио,сол и захар.  good
Дени,можеш ли да споделиш рецептата за лютеница?Много ми се иска и аз да затворя,а съм пълна с чушки,домати и лук. pardon
Дали с фикса мога да приготвя сладко от праскови?  huhhuh.gif
MisTalee що за печка е това,да загрява цял час?  shok Ти и на дърва печка да ползваше,по-бързо щеше да напалиш огъня.  biggrin
« Последна редакция: август 29, 2011, 19:15:38 от carlyangel » Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #170 -: август 29, 2011, 19:30:16 »

carlyangel ще споделиш ли как правиш тиквичките?И нашата марина се прави на котлона , но ползваме мед.Чушките с горелката , бързо и лесно , а доматите задължително без семки и люспи с една машинка. smile
MisTalee хубаво е че си овладяла ситуацията и все пак ще има какво да вечеряте. smile
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1377


Обичаме нашето хубаво момиченце :)


Моят сватбен албум

« Отговор #171 -: август 29, 2011, 20:02:23 »

Правя ги така: нарязвам на тънки филийки.Нареждам ги в тавичка и ги заливам с лим. сок,олио,сол и чесън.След като престоят 1 час ги пека на грила.В бурканчетата наливам по 1 с.л. олио,оцет и по 1 ч.л. сол и захар.След като ги напълня в бурканите отгоре нареждам на буркан по 1 нарязана на шайби скилидка чесън.После си ги заварявам около 10 мин. и това е.Стават супер за гарнитура,а и само за основно.  1tongue
И ние чат-пат пасираме компоти,наистина става много хубаво.Но нашите са предимно от ягоди и не вървят много.  nea Предпочитам да пасирам такива от праскови.  Wink
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #172 -: август 29, 2011, 21:00:23 »

Кърли, много ме заинтригува твоята рецепта за мариновани тиквички, за първи път я чувам, а толкова обичам! Веднага си я записвам.

Лютеницата я правих на око, по спомен от рецепти, събирани от форумите, но гледах най-вече доматите да са не повече от чушките, за да не става водниста. Видях варианти с добавени варени моркови, или печени патладжани и т.н. За мен обаче истинската лютеница е само от домати и чушки, останалото са вариации на айвар, кьопоолу и рани подобни с цел по-голямо количество, което обаче променя малко вкуса и аз не я правих така. Ето моя вариант:

Продукти:
8 кг. чушки (червена капия)
5 кг. червени домати (по-месести, сорт Рома)
сол, захар на вкус (около 4 супени лъжици от всяко)
олио на око

Приготовление:
  • Чушките се пекат в тавата на фурната, върху домакинска хартия, защото текат. После се слагат в тенджера с капак, за да омекнат. Обелват се, смелят се на най-едрата приставка на машина за месо.
  • Доматите се почистват от всички зелени и лоши части и се смелват на едро, слагат се в по-широка тенджера и се варят на котлона при често бъркане докато изври течността и останат на по-гъста консистенция.
  • Когато се сгъстят доматите, се добавят смлените чушки, добавя се сол и захар и на вкус.
  • След това се добавя на части олиото, при мен около 1 кафеена чашка стигна - сипва се по малко, оставя се хубаво да се запържи в зеленчуците, после се добавя още малко, пак се усвоява и така, докато лютеницата придобие характерен цвят и вкус.
  • Когато стане готова, се оставя да изстине, после се насипва в бурканчета и се стерилизира за десетина минутки.

Тънкостта е в хубаво опечените чушки, домати от по-месестите и често бъркане, за да не загори. Ако доматите са по-воднисти, както са домашните, трябва да се варят повече време, но са и по-вкусни. Също така, докато стоят чушките в тенджерата, за да поомекнат, трябва да се излива течността, която се събира, за да не разводнява лютеницата.
При мен от това количество излязоха 15 бурканчета с гъста, много червена и вкусна лютеница. Пекох и изчистих чушките в събота, а в неделя само смлях, пържих и стерилизирах. Така не се уморих прекалено, а и имах време да почиствам, а не само да цапам. На някои места слагат и лук вътре, пак става много вкусна, но ми прилича повече на готвено ядене и затова пропуснах.  girl_wink

Относно фикса на д-р Йоткер, миналата година момичета тук бяха правили какви ли не плодове, така че с праскови спокойно можеш да направиш - само да са по-мекички, защото те само завират, стоят 3 минути на котлона и това му стига на сладкото - няма варене с часове.

Росе, аз торти обичам само шоколадови, правя една, дето отнема много време и материали и мисля, че няма да ти свърши работа. Ако обичате бисквитени торти, прави такава, хем няма да ти трябват тонове продукти и време. Друг вариант е да правиш с готови блатове, сиропирани, по средата някакво кремче и отгоре с бита сметана с настърган шоколад или просто разтопен на котлона шоколад с малко течна сметана.  smile
« Последна редакция: август 29, 2011, 21:11:34 от Деничка Звездичка » Активен
rosit@
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2042



Моят сватбен албум

« Отговор #173 -: август 29, 2011, 21:04:36 »

Извинете ме,че така нахлувам в разговора ви и щесъм малко извън темата ви,но имам нужда от рецепта за торта по въможност по-лесна и обикновенна!
Предварително много ви благодаря! give_rose
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1377


Обичаме нашето хубаво момиченце :)


Моят сватбен албум

« Отговор #174 -: август 29, 2011, 21:36:51 »

Дени,тъкмо щях да те питам за лука,но си права,че придобива по-скоро мирис и вкус на манджа,отколкото на лютеница.Още утре започвам с печенето на чушките.  good
Според баба ми,нямало файда от домашната лютеница,но аз не мога да забравя този страхотен вкус от едно време,когато тя я правеше.Чакахме до огъня,за да ни сложи топла лютеничка в чинията.Хапвахме я само така,със сиренце.  girl_in_love
Благодаря за подробната рецепта.  give_rose
Роси,и аз не мога да ти помогна с рецепта за торта,защото хич ме няма в сладкарството.Аз обичам много тежки,шоколадови торти.  blum
Активен
jojinka
Любопитен
*
Пол: Жена
Публикации: 21



« Отговор #175 -: август 30, 2011, 07:56:32 »

Carlyangel, печката е старо куче. Сложно е за обяснение, ама наистина нещо е повредена и може само супички да се правят на нея и такива неща... не го пожелавам на никоя домакиня  cray
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #176 -: август 30, 2011, 09:40:45 »

Роска мога да ти дам една рецепта много бърза и лесна , но  ти трябва форма която се отваря .Все пак ще ти напиша рецептата да я имаш, ако решиш да я ползваш.Омесваш маслено тесто от 1 яйце, 100гр масло, 200гр пудра захар и 300гр брашно,1ч.л. бакпулвер, като брашното слагаш постепенно ,докато стане меко тесто без да лепи.Взимаш формата и я обляпаш до горе с тестото , нарязваш плодове на дъното и вариш пудинг на д-р Йодкер или някакъв друг такъв крем.Отгоре може да си нарежеш лентички от тестото и да ги наредиш или да сложиш мъничко тестот в камерата да стегне по бързо и да го настържеш отгоре.Печеш и след като се оглади я пъхаш в хладилника за да се стегне по бързо.После вадиш от формата и не е нужно да украсяваш.В момента нямам снимка за да ти я покажа , но става вкусна и е много лесна за приготвяне.
Активен
*mwpo
Професор
****
Публикации: 479



« Отговор #177 -: август 30, 2011, 09:47:27 »

Пускам една много бърза и вкусна торта от една мама:

1 пакет бисквити Еверест-или каквито имаш
100 гр. масло
1 с.л. мед
един шоколад
2 с.л. пудра захар
2 с.л. уиски/ром
1 ванилия
200 мл течна сметана
орехи

Натрошете бисквитите и смесете с разтопеното с меда масло. Разбъркайте до еднородна смес. Дъното на кръгла тава се постила с прозрачно фолио. Изсипете сместа и оформете блат с пръсти. Разтопете шоколада, добавете пудрата захар, алкохола и ванилията. Разбийте сметаната с миксер и добавете към шоколада. Изсипете върху блата, поръсете с орехите и оставете тортата за няколко часа в хладилника, за да се стегне.
Уникално вкусна торта

Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #178 -: септември 01, 2011, 14:59:10 »

Ето я и моята тортичка , за рождения ден на милото , рецепта не пускам защото е обикновенна торта , но ако някой поиска ще ви кажа каквото ви интересува.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1377


Обичаме нашето хубаво момиченце :)


Моят сватбен албум

« Отговор #179 -: септември 01, 2011, 15:37:09 »

 Bravo Плам,много оригинална идея.Я кажи,мъжът ти да не би да е електротехник?  blum
Активен
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines