Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 17:45:59

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184209 пъти)
 
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #45 -: декември 05, 2011, 00:41:38 »

Диде супер че възраждаш темичката. Аз скоро си мислих, че ще е хубаво да има нещо подобно във форума. Дари хапва ли твърда храна или само пюренца и правиш?!

Изабел снощи яде картофени кюфтета, а днес рибени. Основата е една и съща:

Сваряваш картофи и пюрираш. Добавяш кашкавал(извара или сирене предполагам ще е ОК) и омесваш на ръце тестото. Правиш топченца, толова големи колкото детето може да поеме. Нареждаш на готварска хартия и подмазваш отгоре кюфтенцата с каквато мазнина използваш. Запичаш в предварително загрята фурна за около 20 мин.

Разделих сместа на 2 и в другата част добавих сварена бяла риба.

Не се сетих да използавам формата за мъфини и тъй като нямах хартия за фурна използвах фолио, но залепнаха (или аз бързах да ги отлепя).
В рецептата пишеше, че можеш да добавиш и сварен спанак (аз нямах)
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #46 -: декември 05, 2011, 01:03:38 »

И аз сьм ги правила сьщите. Доста се посплескват между прьстчетата, но за самостоятелно хранене на детето са супер  good

Иначе и аз сьм в чудо какво да готвя.

Друг вьпрос е, че Марта освен гьрда, друго не признава  и каквито и усилия да полагам (или не) повече от 3-4 льжички трудно минават pardon
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #47 -: декември 05, 2011, 09:58:05 »

Напоследък виждам,че Дари се справя добре с дъвкането и имам желание да й предлагам разни супи,манджи и т.н.,различни от пюрета.
Някой плодове и зеленчуци не пасирам,а намачквам с вилица и тя без проблем си ги дъвче.
Нямам идея обаче кое как да  готвя.
Чета,че много мами отделят от тяхната храна,но аз съм капризна и не ям,и не готвя доста от нещата,които предлагам на детето.
Планирам днес/утре да й сготвя тиквички с ориз по рецепта на приятелка.

Задушава се праз лук в малко вода и мазнина.Добавя се ориз и малко преди да се свари,нарязани или настъргани тиквички.Преди да се оттегли от огъня може да се добавят домати.

Купила съм и червена леща(белена),за която съм чела че е лесно смилаема  и подходяща за ранна възраст заради високото съдържание на желязо и др.
Давах два пъти елда и много се хареса,но я пасирах.Не знам без обработка дали ще може да я яде малката.

Имам и едно терзание-много съм непоследователа-не успявам да изградя някакво (седмично) меню:
например да има 3 порции месо за седмицата;3 порции зърнена каша;3 варива и т.н.....
Не знам и дали е необходимо,но така е някакъв хаус.
Понякога отказва да яде твърда храна и си иска млякото и така порцията остава за следващото хранене и става.....
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #48 -: декември 05, 2011, 12:01:14 »

Аз приготвям почти всичко от бебшкото меню и готвя отделно за нея. Както писах и в темата за захранването мисля че всички рецепти биха станали за бебета,които разбирасе са захранени с повечето зеленчуци,меса и тн. Аз промеям рецептата като махам солта,пиперите и пърженето.

Ето една рецепта от мен
 мойте корекции са в червено
БЕБЕШКИ СПАНАЧЕН ОГРЕТЕН


350 г спанак
1 малка глава кромид лук
2 средно големи картофа
50 г сирене
30 г краве масло
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. прасно мляко (аз слагам АМ)
1 яйце (жълтък само или без него дори)
сол (НЕ)


Измитият и нарязан на ивички спанак и ситно нарязаният лук се задушават до омекване в олиото (аз го правя в масло) и малко вода. Брашното се разбърква с разтопеното масло и се разрежда с млякото. Добавят се яйцето и настърганото сирене. Сместта се посолява (HE) и се разбърква със задушения спанак. Предварително сварените и харязани на колелца картофи се нареждат в тавичка, отгоре се слага спаначената смес и отгоре пак картофи. Пече се в умерено силна фурна.  give_rose

Източник: http://www.gastronom.bg/index.php?mod=recipes_item&show=132

Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #49 -: декември 05, 2011, 12:23:07 »

За червената леща, аз я правя така:

Малко лук, 1 морков, малко целина, 1 малък сладък картоф (има ли го това в България, защото аз го открих наскоро) и леща(червена). Задушавам лука, моркова и целината и добавям лещата и картофа и заливам с бульон(бебешки) или вода(по-често изпозвам вода). трябват им 20 мин. Пасирам.

И Изи не иска да яде много с лъжица. Към супите и пюретата препичам филийка хляб, която режа на лентички и бодвам в супата или пюрето. Тя си ги вади самичка и така изяждаме каквото изяждаме.

Внимание - нов отговор бе публикуван докато ти пишеше.

prety това ще го пробвам може би утре  give_rose
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #50 -: декември 05, 2011, 12:33:46 »

Благодаря момичета!
Давайте още рецепти!

prety,виждам,че твоето детенце е няколко дни по-голямо от моето.Вече всичко ли си дъвче или пасираш някой неща?С пюрирана храна ли си захранвала или по Рапли метода?

Да споделя скоро каква супа направих.Всичко слагам на око.
2 малки картофа,5-6 шушулки зелен боб,лук,малко царевица.Сварих всичко,като добавих настъргани морков и чушка само за подправка,че напоследък доста от тях бях давала.
След като всичко се свари,пасирах и разделих ан 2 порции.Към едната добавих предварително приготвено пилешко месо,към другата-извара.

Сладки картофи,на пазара не съм срещала.

Може за някой да е от полза как съхранявам месото:след като сваря,го пасирам и насипвам във формички за лед.Като замръзне добре,вадя кубчетата в кутия или пликче. good



« Последна редакция: декември 05, 2011, 12:57:03 от dodo23 » Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #51 -: декември 05, 2011, 13:24:46 »

Dodo23, aз съм я захранила с пюрета,но много от плодовете съм и давала да ги дъвче,защото на пюре не ги харесваше.Все още сме на пюрирана храна.Опитвам периодично с по-едро смляна, но според мен се изморява или я мързи  tease,защото изяжда само 100гр, а като пасирам на пюре остатъка си го изяжда до дъно.Може би трябва да съм по настоятелна с едро смляната crazy!?!?!Хранетето с пюре ни отнема около 30-40мин, ами ако я чакам да дъвче ще отиде 1ч.30мин angry?!!?!
Аз замразявам месо по същия начин.
Относно сладкия картоф,срещала  съм го в много рецепти за бебета и според мен се слага, за да придобие яденето сладък вкус,за бебета които не харесват особено вкуса на зеленчуците.Аз не сам и давала сладък картоф,използваме нормалния картоф.Според мен основното ядене трябва да има солен вкус,а десетра сладък. girl_wink
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #52 -: декември 05, 2011, 16:34:51 »

Диде и аз много се радвам, че изрови тази темичка и се надявам да се съберат много хубави идейки за готвене тук, защото и аз, въпреки че доста неща си измислям, на моменти се чудя какво да и направя, за да е нещо ново, което не е опитвала.

Ще споделя някои от нещата, които аз готвя и които на Сиана са и любими:

Само да уточня, че аз слагам всичко на око и не мога да казвам по колко грама от кое слагам.
Нищо не запържвам и не задушавам - слагам всичко в заврялата вече водичка.

1. Зеленчукови супи - съдържанието им всеки път е различно според това какви зеленчуци имам. Домат, лук и магданоз слагам винаги. Една от любимите и зеленчукови супички е от спанак, моркови и праз /тя спанака имам чувството, че и суров да и го дам, пак ще го яде, толкова го обича  sarcastic/
2. Супички с месо - смес от зеленчуци, отново каквито имам и месце /пилешко и заешко досега съм давала/
3. Манджички /домат, лук и магданоз пак слагам винаги/- от които най-любима - грах, моркови, зелен боб и овесени ядки. Понякога вместо овесени ядки слагам картоф, идеята е да има нещо, което да сгъсти течността, защото иначе става като супа. Ако го готвя с картоф слагам 1-2 картофа, срязани само през средата, които после вадя и намачквам, иначе всички останали продукти режа на ситно. Ако след като е готова манджичката /същото важи и за супичките/ преценя, може леко да намачкам с вилицата.
4. Много лесно ми е да готвя на пара - супер лесно се приготвят зеленчуци за ядене с пръсти по този начин, само трябва да се нарежат по подходящия начин и буквално за 15-20 минути са готови!

На пара приготвям и разни манджички първо, но това са си мои измишльотини, които обаче Сиана много обича:
Миш-маш - слагам в решетката домат, тиквичка, чушка, лук, пащърнак, яйце. Когато са готови зеленчуците ги намачквам на едно с вилицата, добавям малко масло, 1/3 жълтък, сирене /или извара/, както и магданоз. Ако е много гъсто разреждам с течността от зеленчуците /купувам био зеленчуци и се надявам във водичката да остават повече полезни нещо отколкото вреднотии/.

Спанак със сирене - слагам в решетката суров спанак, праз /или лук/, пащърнак /или картоф/, понякога и малко морков - като са готови, намачквам с вилицата и добавям масло и сирене /или извара/, както и АМ

Гювеч - слагам в решетката чушка, лук, тиквичка, домат, картоф, парче месо /може и без месо, тогава ще си е постен гювеч/ - зеленчуците ги вадя преди месото и ги намачквам съвсем наедро с вилицата, после доварявам месото, режа го на малки парченца и разреждам с течността, която остава в дъното на тенджерата, подправям с магданоз.

Тиквички със сирене - слагам в решетката тиквички, картоф, лук /или праз/, като са готови намачквам и добавям сирене /извара/, АМ, копър и масло

Всичко, което и готвя ми е страшно вкусно и на мен самата. Аз много често го и доизяждам де, защото никога не мога да преценя как да сготвя само за една бебешка порция и винаги остава. Е, добавям си солчица, какво да се прави  pardon

Общо взето имам купища такива импровизации, ако ви е интересно мога като се сещам и имам време да си записвам някои от нещата и да ги пускам тук.

Менюто за днес е отново на пара - броколи, картоф, лук, домат и яйце в решетката. Процедурата е същата - намачква се всичко на едро, добавя се малко жълтък, сирене, масло, копър и магданоз, разреждам с течността от зеленчуците  smile
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #53 -: декември 05, 2011, 19:05:02 »

Албенче, супер рецепти  Bravo Bravo Bravo
 thank you thank you thank you

Моля те, когато можеш пусни пак. Сьс сигурност ще ги пробвам поне половината  good
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #54 -: декември 06, 2011, 12:15:07 »

Додо, Бени, Прети  give_rose give_rose give_rose Супер са рецептите, нямам търпение да ги пробваме  give_rose

prety малко пояснение, сладкият картоф не е действително сладък. По-скоро е сладък колкото морков или тиква, не десертно сладък. Четох, че е по-"здравословният" вариант на картофа. Също така съдържа доста повече вит А. Не съм сигурна, че казва сладък картоф на български.

Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #55 -: декември 07, 2011, 09:10:35 »

За моя вкус е доста сладък този картоф (за Yam говориме нали?).Ще взема да пробвам дали щте го хареса.В каква комбинаця го приготвяте освен в основни ястия? Аз съм го яла просто сварен без нищо друго.
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #56 -: декември 07, 2011, 11:28:45 »

prety първо да кажа БЛАГОДАРЯ за рецептата с огретена. Всичко беше ометено от чинийката и питаше за още(това много отдавна не се беше случвало)  Yes (макар че в момента е болна и се предполага да не яде много).

За сладкият картоф- тук има Ям и sweet potato. Ям не съм опитвала, но казват, че има разлика между двете. Приятелка използва много често второто за различни крем супи-в червената леща, с пъщърнак и бекон и др. такива. Сестра ми разправя как една пилешка яхния със сладък картоф отишла на боклука, заради това че била супер сладка. Количествата, които аз използвам за пюретата на Изи не са чак толкова големи, за да придаде тази супер сладост. Правила съм го с пиле–със задушени зеленчуци и с риба пак със зеленчуци. Може би най-любимо на Изи е комбинацията от -праз, сл.картоф и грах (каквото остана го използвам за гарнитура за нас).

Аз да попитам за рецепти за риба?!
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #57 -: декември 07, 2011, 12:36:40 »

Радвам се че го е харесала  Bravo. мися че тук има и от двата вида и ще взема да ги пробваме. Аз още не съм давала риба,мисля да изчакам още 1 мес поне.Ти каква риба смяташ да готвиш? Тук ми препорачват бяла риба да давам например риба Треска, Хек, Костур. Аз харесвам риба на пара с зеленчуци.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #58 -: декември 07, 2011, 14:38:40 »

prety,питах как си захранвала,защото предполагам,че огретена иска повече дъвкане.Или пък като добавиш и млякото става достатъчно меко?Хареса ми рецептата и определено ще я пробвам.
За количествата не знам какво да ти кажа-Дара изява между 100-140гр,като по-често яде 100гр.
Предлагах й няколко пъти да суче след това,но после повръща и стигнах до извода,че толкова й стига.
Май по книга трябва да хапват повечко,ама това е положението.

Относно по-едрата храна,аз от доста време гледам да не са й гладки пюретата-правя многокомпонентни и един от всички зеленчуци оставям намачкан с вилица,а не пасиран.С плодовите по същия начин-ябълка,круша,дюля-мачкам с вилица.Кошмарен спомен ми е детето на приятелка,което на година и половина ядеше само пюрирана храна-давам му пържен картоф,той половин час го стиска в уста-което се разкаши,го гълта,останалото плюе. girl_impossible

Вчера правих ориз с тиквички.Стана чудно и много се хареса.Оставих ориза да поври повече,за да е по-лесен за дъвчене-нямаше проблем,хапна си доволно.Не ми отне повече време за храненето от обичайното.
Днес менюто е червена леща и печени ябълки.

Павличка,риба и аз още не съм давала,но на първо време ще използвам готови пюрета и ще добавям към зеленчуци.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #59 -: декември 07, 2011, 16:33:11 »

Аз сварявам рибата в зеленчуков бульон. Отделям само месото без кожа и кости, намачквам и смесвам с паста (аз давам фузили за ядене с рьчичка, но може с кус-кус, за да се дава с льжица) + няколко капки лимонов сок, ако рибата е бяла или льжичка заквасена сметана, ако е сьомга.

Мисля, че сладьк картоф на бьлгарски се казва батат.


Иначе Марта яде по около 50гр и много рядко може да стигне до 100. Ако я храня аз, давам докато отваря уста с охота. Почне ли да плюе или да се разсейва - не настоявам. Кьрмя на поискване т.е преди, след, по време - както се падне  pardon Досега не ми е поврьщала.
« Последна редакция: декември 07, 2011, 16:35:04 от inaxastra » Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines