Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 23, 2024, 11:17:00
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
" Захранване на бебетата - 4 "
Страници:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: " Захранване на бебетата - 4 " (Прочетена 170253 пъти)
*mwpo
Професор
Публикации: 479
Отг: " Захранване на бебетата - 4 "
«
Отговор #105 -:
ноември 20, 2011, 21:45:46 »
cRy
с наличие на сухо мляко, захарта и олиото са ти най-малкия проблем.
dodo23
, много ми е приятно даже. Знам какво обича, пък и вкуса е коренно различен. Питала си за подправки,не съм чела назад. Аз слагам от скоро малко лук,сега си купих направо арпаджик-за едно ядене. Слагала съм и резен праз. От зелените-копър,магданоз-към края на варенето,з-то нагарчат ако дълго се готвят. И глава целина-ест.много малко.
Един път сложих домат-обелен, без семките, не цял-заприлича на манджа, и не съм слагала повече.
А за суровините-не искам да си представя. Дори и да знам,че има контрол. Нали едно от изискванията да вземат Био сертификат или Деми..нещо си, е на земята където е реколтата доказано години назад да е чиста.И т.н,и Т.н
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805
Имам всичко.
«
Отговор #106 -:
ноември 20, 2011, 21:53:52 »
Цитат на: mwpo в ноември 20, 2011, 21:45:46
Нали едно от изискванията да вземат Био сертификат или Деми..нещо си, е на земята където е реколтата доказано години назад да е чиста.И т.н,и Т.н
Деметер
ли имаш предвид?
Това пише по немските пюрета.
Активен
*mwpo
Професор
«
Отговор #107 -:
ноември 20, 2011, 22:14:34 »
Да,все го забравям,мерси:)
Активен
Данитка
«
Отговор #108 -:
ноември 21, 2011, 17:36:18 »
Най-обичам да се говори за Ганчев и "хубавите" вносни пюрета
Активен
*mwpo
Професор
«
Отговор #109 -:
ноември 21, 2011, 18:56:09 »
Бих купила Ганчев, ако вътре нямаше захар,олио и сухо мляко. Рано или късно ще се консумират, но сухо мляко в пюре 4 месеца е престъпление.
Активен
Данитка
«
Отговор #110 -:
ноември 21, 2011, 20:06:39 »
Цитат на: mwpo в ноември 21, 2011, 18:56:09
Бих купила Ганчев, ако вътре нямаше захар,олио и сухо мляко. Рано или късно ще се консумират, но сухо мляко в пюре 4 месеца е престъпление.
И на повечето вносни пюрета пишат на етиктите някаква възраст,която изобщо не е подходяща за даване на определен продукт,но всичко зависи от това кога детето е захранено( на 3 или 6м.),какви възможности има семейството и ясна представа как иска дадена майка да протече захранването и кога какво смята да въведе,като продукт.
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #111 -:
ноември 21, 2011, 20:28:16 »
Аз съм стигнала до извода, за себе си, че изброените от мен по-горе марки, са поне една идея по-изчистени откъм състав, от Ганчев. Съжалявам, ама това е моето мнение.
И, едва ли е нелогично да се доверявам по-скоро на вносните, отколкото на българските. Каквото повикало, такова се обадило.
Има една група майки, които не купуват по-скъпи пюрета, а Ганчев, но пък не могат да се лишат от някои глезотийки за самите себе си, вкл. и цигари. Това не е причина да спестиш от по-качествена храна за детето си. Дори е егоизъм.
Спирам да се отклонявам от темата, простете!
И, в крайна сметка, всеки пак ще купи каквото иска, каквото и да е прочел тук.
Активен
*mwpo
Професор
«
Отговор #112 -:
ноември 21, 2011, 21:01:33 »
Така е, затова се четат етикетите. Пък ако е заради финансовата страна-зеленчуци за 0,60 стотинки и детето ми яде 2 пъти. Не готвя з-то ми е скъпо, а е по-вкусно и детето ги яде.
За групата майки-подкрепям.
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #113 -:
ноември 21, 2011, 22:00:41 »
mwpo
, как приготвяш пюрета от пресни зеленчуци и плодове? Вариш и пасираш ли? И дали с варенето поне малко "обезвреждам" зеленчуците и плодовете, тоест премахват ли се нитрати и други гадости?
Активен
*mwpo
Професор
«
Отговор #114 -:
ноември 21, 2011, 22:08:15 »
Като цяло правя само зеленчуковите. Обелените кисна малко в оценета вода-заради нитрати,няколко минути. Като примерно на моркова махам сърцевината,на спанака дръжките-пак заради нитрати. Варя с малко вода,докато се разкашкат. И пасирам. Слагам само масло,обезсолено на Президент,или малко зехтин. Вече не разреждам с АМ. Ние сме на 7 месеца, захранваме се от 5-ти навършен.
Плодовите купувам.От скоро правя-варя и пасирам.Вкуса е коренно различен.
Иначе навсякъде има щандове с Био плод.и зеленч.
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #115 -:
ноември 21, 2011, 22:11:59 »
Навсякъде, навсякъде, ама тук не съм видяла. Е, вярно, може и да има някъде, но ще трябва да пообиколя сериозно Все пак се замислям дали да не опитам да правя зеленчукови и плодови, а да купувам само месни. И без това вече яде по-големи количества на едно хранене.
Благодаря ти! Ще пиша като опитаме и ще кажа дали й харесват
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #116 -:
ноември 21, 2011, 22:39:00 »
Аз нямам бебе, но темата от няколко дни постоянно я чета и ми е страшно интересна, дори нямам представа защо, след като няма къде да прилагам наученото.
Но реших да пиша, за да я следя и за напред, а не да я търся. Надявам се, че ми разрешавате.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #117 -:
ноември 21, 2011, 22:49:24 »
Относно плодовите пюрета - макар и на доста голяма възраст вече у нас плодовете не са на почит и все още ги ядем единствено под формата на пюре. Та аз пюрирам абсолютно всякакви плодове - обелвам, почиствам и с пасатора - всички стават на пюре. С по-твърдите трябва малко търпение, но пак е възможно да се получи гладко пюре. Дори диня съм давала по този начин - вярно, малко е трудно с лъжицата да не се разлива, но пък не е невъзможно
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #118 -:
ноември 22, 2011, 00:55:10 »
Малко информация за нитрати и пестициди
* най-много нитрати: цвекло, моркови, спанак (в този ред), зелени листни зеленчуци, репички, други кореноплодни * средно съдържание на нитрати: картофи, краставици, тиквички и др. * най-малко нитрати: домати и други червени зеленчуци, чушки, зеле и др.
* най-много пестициди: ябълки, череши, грозде, праскови, нектарини, круши, ягоди, малини; картофи, целина, спанак, камби * най-малко пестициди: тропическите плодове (банани, авокадо, киви, манго, ананас и пр.), зеле (броколи, карфиол и пр.), лук, грах и др.
Варенето унижожава поне 20-40% от нитратите.
Махането на кората гарантира, че се премахват тези части, където се натрупват най-много нитрати и пестициди.
Доста нитрати се натрупват в семките и около опашката на плода, а те се махат така или иначе.
Няколко неща, които могат да намалят нитратите:
* Подбират се средни по размер зеленчуци: По-крехките и по-малките задържат повече нитрати, нужни за бъдещия им растеж.
* Зеленчуците се съхраняват в хладилник: Топлината превръща нитратите в нитрити. Най-добре – в найлонова опаковка с отвор.
* Разрязват на 2-4 части и престояват в студена вода 10-30 мин.: Губят се около 10-15% от нитратите, тъй като те са водноразтворими. Разрязването е важно най- вече за зеленчуците, които натрупват нитрати във вътрешността си. Някои дребни зеленчуци може да се накиснат цели.
* Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40%: Унищожава се и голяма част от витамините, тъй като зеленчуците се варят нарязани и обелени.
* Водата от варенето се маха веднага след сваряването: В нея преминават голяма част от нитратите. Както и част витамините.
* Зеленчуците се заливат със студена вода: Целта е да се охладят възможно най-бързо.
* Отстранява се най-нитратната част: При чушките това е частта около опашката, при зелето и подобни зеленчуци – външните листа и кочана, при репичките и тиквичките – кората, при морковите и картофите – вътрешността, при цвеклото – най-горната част, при краставиците – частта откъм дръжката, при спанака – в проводящата тъкан и т.н.
* Сварените зеленчуци се консумират след приготвянето и не се претоплят повторно: Така се образуват нитрити.
* Добавянето на витамин С намалява образуването на нитрозамини в организма: Например няколко капки лимон към ястието може да възпре превръщането на нитратите и нитритите в опасните нитрозамини (макар че за този процес по принцип са нужни наистина големи количества витамин С).
Няколко неща, които могат да намалят пестицидите:
- обилно и продължително измиване под течаща вода - белене (силно препоръчително при децата) - най-много пестициди задържат: ябълки, череши, грозде, праскови, нектарини, круши, ягоди, малини; картофи, целина, спанак, камби - най-малко пестициди задържат: тропическите плодове (банани, авокадо, киви, манго, ананас и пр.), зеле (броколи, карфиол и пр.), лук, грах и др. - при сушене на плодовете пестицидите се запазват; при термична обработка повечето пестициди се запазват, някои се разпадат до нетоксични съставки - ако се спазват стриктно карантинните срокове, остатъчните пестициди не са толкова опасни т.е. вариант е да се разчита на реномиран производител или марка.
Копи/пейст от
http://zahranvane.wordpress.com/
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #119 -:
ноември 22, 2011, 01:14:47 »
Цитат на: mwpo в ноември 21, 2011, 21:01:33
Пък ако е заради финансовата страна-зеленчуци за 0,60 стотинки и детето ми яде 2 пъти. Не готвя з-то ми е скъпо, а е по-вкусно и детето ги яде.
Много евтино в България
10 пюрета на Хип тук са 5 паунда -торбичка с органик(Био) спанак 3, 2 кутийки (на оферта) боровинки 4 паунда
Със сигурност не ми излиза по-евтино, но тук нито един здравен работник (говорих с двама) + диетоложка не ми каза да купувам пюрета, защото имат по-голям контрол и т.н. Всички ти казват ГОТВИ, без значение дали взимаш органик или не...
Цитат на: sunray в ноември 21, 2011, 22:11:59
Все пак се замислям дали да не опитам да правя зеленчукови и плодови, а да купувам само месни. И без това вече яде по-големи количества на едно хранене.
Благодаря ти! Ще пиша като опитаме и ще кажа дали й харесват
Дани
знам, че обичаш да готвиш и повярвай ми от тоз кеф по-голям няма
Диде
и аз съм в отбора на лудите готвещи майки, Изабел не знае що е то купешко пюре (може и да ги хареса повече като се знам каква готвачка съм
).
Бастет беше пускала един сайт за приготвяне на бебешки храни и уж си го запазих, ама не мога да го намеря
Анабел ни е любимка и досега всичко от книжката ѝ не е било изхвърляно:
http://www.annabelkarmel.com/recipes/babies-6-9-months
Използвам този също:
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/index.html
И един за бейби лед:
http://www.babyledweaning.com/recipes/
От последният ядохме фритърси от тиквички, беше многоооооо вкусно....
Внимание - нов отговор бе публикуван докато ти пишеше.
Ина супер полезно, мерси
Активен
Страници:
1
...
6
7
[
8
]
9
10