Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 06:03:58

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: РЕСТОРАНТИ!!!! ЧАСТ 8  (Прочетена 172773 пъти)
 
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1484



« Отговор #135 -: февруари 11, 2012, 17:04:26 »

 Извинете ме за глупавите въпроси, които ще задам, но не съм съвсем наясно как стоят нещата в ресторантьорския бизнес. Под 300-350% за сватби надценка имате предвид, че цената на ястията и заплащането за труда на персонала е в пъти по-високо от нормалното?
 Ако е последното, значи за нашата сватба сме случили на рядко срещано нормален ресторант  smile Имахме 25% капаро (съвсем символично) и то дадено около месец преди сватбата (въпреки, че уговорката за датата ни беше около 7 месеца преди това). Цената на куверта беше определена по цените на ястията и напитките в менюто (същото меню, което всеки ден се използва в ресторанта), като имаше само долна граница. Спокойно вместихме четиристепенно меню, включително с шампанското за изнесения ритуал. По мои пресмятания никъде нямаше надценка, знаехме точно как е разпределено всичко.

 Само да ви кажа, че госпожица не е от бранша  smile Познаваме се лично, както и други съформци я познават.
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1209



Моят сватбен албум

« Отговор #136 -: февруари 11, 2012, 17:09:37 »

Не, надценката се определя така... ако една салата по себестойност е 2 лв без ДДС, то тази стойност се умножава премерно по 4, за 300% надценка, което е равно на 8 лв, към това се прибавя и 20% ДДС. В 100% от тези 300 влизат разходи за ток, заплати и т.н. Реално остават около 200% чисто, т.е. на една салата от 2 лв, ресторанта печели 4, 2 дава за продукти, 2 за другите разходи. Това съвсем образно...Реално салатите, особено от типа на шопска - лятото са на стойност най-много 70 ст. без ДДС.. Както е да е, това е малко  Offtopic Надценките се формират най-вече спрямо категорията на ресторанта, като в 4-5 звездните цените на ястията достигат до 500%, а на напитките около 350% - алкохолни и около 500% безалкохолни и коктейли!
« Последна редакция: февруари 11, 2012, 17:19:37 от InLove_Girl » Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1484



« Отговор #137 -: февруари 11, 2012, 17:20:41 »

 Всъщност не си зададох въпроса съвсем правилно. Да разбирам ли, че обичайното меню и сватбеното меню на повечето ресторанти се различават доста едно от друго (пак извинете за глупавия въпрос, но ние още от първия път намерихме точния за нас ресторант) ? Ако цената на една салата е 70 ст., а я предлагат за 2 лв, значи по принцип си има надценка  smile Но това последното би трябвало да е нормално.
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1209



Моят сватбен албум

« Отговор #138 -: февруари 11, 2012, 17:27:04 »

Естествено, че е нормално... give_rose Никой не казва друго... просто коментирахме, че ресурсите, които са необходими на ресторанта, за да реализира мероприятието са няколко пъти по-малки, от това което искат от младоженците по-рано и това е възмутителното в случая на Deliysky.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Мъж
Публикации: 1044


« Отговор #139 -: февруари 11, 2012, 20:01:40 »

 Абсолютно задължително е 100 % разплащане на ресторантьорската услуга преди деня на сватбата или в самия ден. Същото трябва да важи и за останалите услуги. Провокативни са постовете "няма да плащаме защото ще имаме претенции". Именно заради това мислене е задължително предплащането. Може да бъде на части, но трябва да е предварително. Българинът правилно разсъждава и действа, когато е притиснат до стената и не е в него "изпреварващия ход"
  Моят бизнес опит показва, че само когато поръчките на 100 % са предплатени, осчетоводени ,след сключен контракт са нормални поръчки. Дори в този случай аз лично правя 5 % намаление за 100 % авансово плащане. Всичко останало е рисково и са ненормални поръчки. В момента висят десетки фактури на известни фирми, които са НЕПЛАТЕНИ с месеци и години. Тези счетоводни документи са официални, платени са данъците, платени са осигуровките, хонорарите и всичко, което е необходимо. Моята работа е свършена, но аз не съм си получил възнаграждението поради една причина - някой , който няма пари и възможности прави неща ,които не са по неговите възможности. От това страдам лично аз.
 Сватбата като събитие не прави изключение за невъзможност за разплащане. Неправилно изготвения бюджет повлича всички след себе си. В последните години моята констатация е, че младоженците тръгват да правят сватбено тържество без да имат финансовия ресурс. Те разчитат основно на подаръците си в пари, за да се разплатят с хората или фирмите, които са наели. Услугите се разплащат именно с тези пари.
 Отвратително и примитивно е да не си собственик на дадена фирма или бизнес и да си навираш главата в ценообразуването. Моят съвет е - регистрирайте си фирма, направете си ресторант ,ковачница, баничарница или каквото искате и си слагайте каквито поискате цени и си развивайте бизнес идеите. Не коментирайте цената на шопската салата, защото цената е посочена в ценоразсписа. Който няма възможност да си я заплати да не я поръчва, има други салати. А кой е казал, че трябва да сядате в ресторанта ?
Активен
animal
Ентусиаст
**
Публикации: 131



« Отговор #140 -: февруари 11, 2012, 20:13:09 »

Ние платихме около 300лв капаро и останалата сума я платихме след като свърши тържеството - според мен така е най-добре, защото тогава се смята колко хора са реално (често пъти се случва в последния момент някой да не дойде и бройката да е по-малка от заявената първоначално), колко е консумацията и всичко останало. Освен това няколко месеца след като капарирахме и избрахме менюто ресторантът беше променил менютата и цените, но това не повлия върху нашите цени и избор на меню (което отчитам като плюс, защото нищо не им пречеше да кажат "съжалявам, но вече имаме нови цени...").
« Последна редакция: февруари 11, 2012, 20:14:42 от animal » Активен
DjNick Mc
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Мъж
Публикации: 568


Ние можем и знаем как... !!!


« Отговор #141 -: февруари 11, 2012, 20:47:29 »

Капарото по принцип е максимум от 30 до 50 % над себестойността на стоката която уговаряш.
Това е нормално и реално за да има интерес от двете страни да са коректни една към друга.
Ако някой е предплатил 100% услугата това означава че не трябва да се сърди или да "надига" защото е приел тези условия. Ако това не е правилно според клиента - преминава към следващия който предлага същата услуга но при други условия   Wink !!!
« Последна редакция: февруари 11, 2012, 20:52:55 от DjNick Mc » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #142 -: февруари 11, 2012, 21:08:34 »

Пачоран, ти като отидеш на ресторант кога плащаш - преди или след като се нахраниш? Това с фирмите го знаем че става, сватбата е друго нещо. Може да се плати всичко и да останат 20% за финал, какъв е проблема? 14 дена напред 10 000лв без право на обжалване никъде, даже в договора който ти предлагат? Който иска да плаща, аз лично плащам само за качествено свършена работа. Тогава може да има и бакшиш, иначе нищо! В бизнеса има ресторанти, който не заслужават нито стотинка. Салони, неремонтирани с години, персонал  - стажанти от ТОХ - София, управители с квалфикация заварчик и още много, много други. Закона предвижда когато си купя една стока от магазина, ако не отговаря на определените критерии да я върна в 3 дневен срок. Салатата като е стара или останала от предното мероприятие, какво, да я изплюя и да я върна в чинията  ли? Аз знаеш ли как давам готовия продукт - всичко се гледа и се плаща, ако отговаря на договорката.И не само аз работя така, а още много колеги, ти ги познаваш също! И това за суми от порядъка на 500 - 1000лв. А те за 10 000лв не можели. Дай парите и после се оправяй! Ако мине номера, да ама не! Който иска да се хваща на тая въдица, за мен не е нормално. Както видях от постовете, и за другите не е нормално. Мисля , че дискусията се изчерпа. На този принцип работят само няколко ресторанта в СФ. Провокирах дискусията , защото много се мами в този бранш. Хората се женят по 1 път, нямат опит, не знаят правилата и лесно биват манипулирани.Време е потребителите да се активизират малко и да описват по-подробно впечатленията си. В темата назад имаше практика да се пускат публично офертите на ресторантите, направо копи - пейст отговорите от мейла. Следващите ги четат като коне с капаци и продължават в същия дух. Но това не носи ценна информация, важни са другите детайли - отношение, условия, обслужване, храната, коректност и т.н.
« Последна редакция: февруари 11, 2012, 21:19:39 от Deliysky » Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Мъж
Публикации: 1044


« Отговор #143 -: февруари 11, 2012, 21:44:53 »

 Делийски, сметка се плаща ,когато я получиш под формата на приходен касов ордер, фискален бон или фактура, а не когато се нахраниш някъде. Разликате е ОГРОМНА.  Колкото е по-висока стойността на сделката, толкова е по-рискова е тя. Нормално е ресторантите като консуматор на над 50 % от сватбения бюджет да защитят интереса си. В бизнеса счетоводните документи се оформят преди сделката, защото се плащат данъци и се съобразяваш с нормативни документи и срокове. Твоята дейност със сигурност не подлежи на редица данъци и нормативе, които са присъщи за ресторантьорския бизнес. Ти регистриран ли си по ДДС ?
 Не изразявай подобно мнение спрямо ресторантьорите, защото те, както фотографите и операторите принадлежат към определена категория. Както има ресторантьори със стара база, така има оператори със стара техника. Както има ресторанти с професионална техника и посуда, така има и оператори с такава. Представяш ли си ако някой ресторантьор дойде и изрази подобно мнение като твоето.
 Дискусията изобщо не е изчерпана . Ресторантьорите си гледат ресторанта, а ти студиото. При претенции си разменете бизнесите, това поне може да стане. Ще ми е любопитен резултата.
 В същност проблема е отново в цените на услугите. За да можеш да предлагаш кчествена услуга ти трябват инвестиции на опредеен период. С цените на някои куверти в някои ресторанти няма как да стане. И едно много важно нещо - повечето собственици на ресторанти не са собственици на сградата или помещението. Това в съврумунни условие е важен фактор.
« Последна редакция: февруари 11, 2012, 21:50:19 от Pachoran » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #144 -: февруари 11, 2012, 21:59:59 »

Добре ОК, обаче аз не видях защита за клиента в моя случай. Никъде , даже и в договора. За предложението ти да се разменим с ресторантите, не съм имал такова желание. Поста ми е написан от позицията на клиента, защото и аз съм такъв.
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1209



Моят сватбен албум

« Отговор #145 -: февруари 11, 2012, 22:06:19 »

Точно това искам да кажа - Не може винаги да се защитават хората в бранша. Клиента плаща и има право на глас. Pachoran  аз може да си оставя резерв с тези 20%, които ще платя след мероприятието, но така съм сигурна, че ресторанта също има интерес да си свърши работата - защото 20% на 10000 сам можеш да сметнеш каква  сума е. Ако не съм доволна какво???Ако са ме ощетили с обслужване, храна или нещо друго..??Къде после да ходя да доказвам, че са ми свили алкохола, или че са се държали грубо, или че салатата е нарязана предния ден?? Ти никога ли не си бил клиент??Винаги ли си бил доволен??
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Мъж
Публикации: 1044


« Отговор #146 -: февруари 12, 2012, 17:09:23 »

 InLove_Girl , клиентът винаги има право на глас, винаги може да предяви претенции, но винаги трябва да си плати уговорената цена на услугата или стоката. Това е негово задължение по писмен или устен договор. Чак след този акт може да се предявят претенции. Ненормално е дори да си помислиш да не си платиш стоката или услугата с оглед на бъдещ евентуален проблем. Като толкова ви е страх от некоректна услуга правете внимателен избор, подпишете си договор и разрешавайте възникналите спорове по цивилизован начин. Това с неплащането няма как да стане. Като ви е страх от некоректни ресторантьори си наемете сватбен агент или съветник, който да ви брои бутилките, парчетата торта или безалкохолните. Не влизайте в ресторанта с призумцията ,че ще ви измами. Намерете начин да контролирате нещата, а не как да не си платите.
Активен
DjNick Mc
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Мъж
Публикации: 568


Ние можем и знаем как... !!!


« Отговор #147 -: февруари 12, 2012, 17:09:30 »

Pachoranе, кви са тия смехории които публикуваш, кой тръгнал на сватба ще седне да става пъдар вместо да консумира доброто настроение. Кви са тия измислици, това да не е криминален филм че да назначават стражари и тайни агенти или скрити камери може би ?! .

Защо въобще спорите?!?!   Кой нормален човек предплаща цялата сума за подобна услуга. А този който е предплатил значи си е направил сметката и не е уместно да занимава всички останали с това -  колко глупаво е постъпил. Ако някой го е яд че се е минал и не си е оставил вариант да контролира ситуацията, давайки всички пари предварително си е за негова сметка. Защо отново да откриваме Америка като вече е открита ?!

« Последна редакция: февруари 12, 2012, 17:23:51 от DjNick Mc » Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Мъж
Публикации: 1044


« Отговор #148 -: февруари 12, 2012, 17:22:32 »


 ДЖ написа и изтри нещо ,което не приляга на добрия тон и възпитание във форума ! Май имаш друго цели тук в този форум. Хайде стига с борсата за набиране на клиенти безплтно .
  Бъдещата булка се страхува да не бъде окрадена . За това е нормално да си наеме "пъдари" според твоите думи. Ресторантът каква вина има за недоверчиви клиенти, какво можеда направи ?
Активен
DjNick Mc
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Мъж
Публикации: 568


Ние можем и знаем как... !!!


« Отговор #149 -: февруари 12, 2012, 17:26:19 »

 Бъдещата булка се страхува да не бъде окрадена . За това е нормално да се застрахова с половината сума, която ще и осигури спокойствие и ще и спести натоварване на хората да следят персонала ако имат такива съмнения.
« Последна редакция: февруари 12, 2012, 17:28:39 от DjNick Mc » Активен
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines