Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
май 23, 2025, 21:50:07
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
РЕСТОРАНТИ!!!! ЧАСТ 8
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: РЕСТОРАНТИ!!!! ЧАСТ 8 (Прочетена 182207 пъти)
ani_todorova
Любопитен
Публикации: 22
Отг: РЕСТОРАНТИ!!!! ЧАСТ 8
«
Отговор #120 -:
февруари 08, 2012, 16:42:38 »
Здравейте, нова съм във форума
Сватбата я плануваме за началото на август в плевен. Не мога да избера ресторант обаче. Проблема е, че сватбата е около 50 човека, а повечето ресторанти са над 100 места. Харесва ми Ростов,но той е доста голям и най-вероятно ще пускат странични хора. Ако има някой от Плевен, приемам предложения за ресторант
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #121 -:
февруари 08, 2012, 18:48:41 »
Момичета, провокиран от една друга дискусия да ви попитам нещо което се случи на моя позната. Нормално ли е от ресторанта да ви поискат да предплатите на 100 процента поръчката 14 дни?!? преди сватбата? Тоест да ви оставят без възможност за рекламация , ако работата не е свършена както вие искате. И става въпрос за сума от около 10 000 лв, куверт около 65лв. Условието е поднесено почти принудително под формата на договор. Виждам, че доста от ресторантите гледат да си вържат гащите, ама чак 2 седмици предплащане на 100%?!?
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2189
«
Отговор #122 -:
февруари 08, 2012, 18:58:05 »
Аз не съм чувала за такъв случай. Знам, че винаги се дава капаро и цялата сума се заплаща едва след сватбата.
Активен
alla
Професор
Публикации: 338
«
Отговор #123 -:
февруари 08, 2012, 19:06:26 »
Ако вече са подписали такъв договор - лошо.
Активен
famille
Ентусиаст
«
Отговор #124 -:
февруари 08, 2012, 19:13:30 »
Въобще не е нормално да ти искат 100% предплащане, та ако ще всички ресторанти да го прилагат.
Това е услуга, от която после какви доказателства остават, ако тръгнеш да ги съдиш например? Никой няма да ти гледа записа от сватбата и да брои бутилките.
Активен
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265
«
Отговор #125 -:
февруари 08, 2012, 19:41:23 »
Ние подписахме с Холидей Ин и договорът е точно такъв- 15 дни някъде преди сватбата се заплащат останалите 50 % от парите. Не ми е много приятно, но като се има предвид условията и отношението до момента решихме да преглътнем този факт. Просто заложихме по-малко гости в договора.
дано всичко е наред- за момента съм повече от доволна от комуникацията и вниманието.
а за алкохол и вода - ние си ги внасяме срещу протокол с написани брой и вид на питиетата, който ще напишем и подпишем ние.
Активен
cvetomirahristova
Новак
Публикации: 18
«
Отговор #126 -:
февруари 10, 2012, 01:31:20 »
мнения за диана 3?!
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #127 -:
февруари 10, 2012, 02:04:49 »
Евтино и прилично за цената си.
Активен
cveta_d86
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #128 -:
февруари 10, 2012, 09:10:25 »
Цитат на: cvetomirahristova в февруари 10, 2012, 01:31:20
мнения за диана 3?!
По напред във форума съм написала това за рестораната:
Ние ще бъдем в Диана 3, казаха ни че през лятото градинката отпред била много хубава..има и фонтанче. Единствения недастатък е че тавана е много нисъка и си е малко далечко- Дианабад все пак...иначе управителката е много готина/поне за сега- вес пак сватбата още не е минала/ готвят фанастично, ние ядохме там.... абе на мен лично ми хареса, но все пак съм малко или много пристрастна, защото нашата сватба ще е там
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #129 -:
февруари 10, 2012, 10:03:07 »
Диана 3 е един от по-новите традиционни ресторанти за сватби след 2000 г. Преди това не си го спомням, явно е бил ведомствен стол ресторант към спортната база. Има много положителни качества. Менюто не е чак толкова лошо, тоалетните са прилични, но не ги чистят своевременно. Таванът наистина е много нисък. Градината отпред е много малка, даже това си е градинка като пред входа на обикновен блок в Дружба.
Недостатъците са също много - малък паркинг, невъзможност да паркираш на улицата през лятото заради тесния тротоар и многото автомобили от плажуващите на басейна Дианабад. Почти винаги има дневна сватба в събота и това води до закъснене на вечерната с минимум час-два.
При ограничен бюджет е даже добър ресторант за сватби.
Активен
emocia_wa
Професор
Публикации: 399
«
Отговор #130 -:
февруари 10, 2012, 19:16:50 »
Цитат на: ani_todorova в февруари 08, 2012, 16:42:38
Здравейте, нова съм във форума
Сватбата я плануваме за началото на август в плевен. Не мога да избера ресторант обаче. Проблема е, че сватбата е около 50 човека, а повечето ресторанти са над 100 места. Харесва ми Ростов,но той е доста голям и най-вероятно ще пускат странични хора. Ако има някой от Плевен, приемам предложения за ресторант
здравей
Ростов е може би най-добрия вариант в плевен.. неби следвало да има проблем, но ще ви бъде малко празно там-наистина е за повече хора
Има и други интересни предложения, ако не сте успели да си намерите, ако искаш пиши на лични
даже мога да ти препоръчам и по-различен ресторант с изнесена градинска сватба
Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #131 -:
февруари 11, 2012, 13:32:47 »
Аз отдавна не бях писала във форума, но въпросът на Делийски ме провокира. Според мен съвсем нормално и коректно е ресторанта да си иска парите предварително. В идеалния случай, би трябвало да са 90% 2 седмици по-рано, за да имат и младоженците някакъв буфер за неостойки. Все пак Делйиски, ти също си в този бизнес, какво става ако ресторанта е резервирал датата, която най-вероятно е в разгара на сватбения сезон и 7 дни по-рано Пенка и Пенчо се изпокарват и решават, че няма да има сватба, това сигурно е една голяма лична драма за тях, но от гледната точка на ресторанта, това си е удар под кръста. Все пак този бизнес ще изгуби не малко пари в такава ситуация, защото надали ще намерят нови клиенти за нула време. Навсякъде на запад е практика, услугите около сватбеното тържество да се заплащат предварително, защото иначе професионалистите поемат твърде висок риск.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #132 -:
февруари 11, 2012, 13:56:11 »
Въобще не съм съгласна, че 100 % или дори 90% от сумата предварително трябва да се изплати. Рискът, който поема ресторантът, че сватбата може да не се осъществи, защото ще се изпокарат младоженците или поради каквато и да било друга причина въобще не е толкова голям, колкото рискът, че младоженците могат да останат недоволни от предоставената услуга.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #133 -:
февруари 11, 2012, 15:15:55 »
Цитат на: госпожица в февруари 11, 2012, 13:32:47
... Според мен съвсем нормално и коректно е ресторанта да си иска парите предварително. В идеалния случай, би трябвало да са 90% 2 седмици по-рано, за да имат и младоженците някакъв буфер за неостойки. Все пак Делйиски, ти също си в този бизнес, какво става ако ресторанта е резервирал датата............... но от гледната точка на ресторанта, това си е удар под кръста. Все пак този бизнес ще изгуби не малко пари в такава ситуация, защото надали ще намерят нови клиенти за нула време. Навсякъде на запад е практика, услугите около сватбеното тържество да се заплащат предварително..
1.Госпожица, виждам че сте представителка от бранша, добре е да бъдете доблестна като мен и да пишете от истинското си име.
2.Вие сте описали 90%, в случая на моята кума и поискаха 100% - 14 дни преди сватбата и става въпрос за сума - 10 000лв. Освен това, много преди това трябва да плати 50% . Риска да се изпокарат младоженците 7 дни преди сватбата е сведен почти до 0 , казвам ви го от личен 10г опит. Имам развалени сватби, но това се случва много по-рано. Да аз също съм в този бизнес, и да ви кажа,
не всичко е пари
. Моето капаро е между 20 и 30 %, в деня на сватбата още 50% и още 20 при получаване. И мисля че е справедливо. Когато отпадне сватбата, ами да са живи и здрави.
3. Не зная какъв опит имате със западния свят, но аз имам както със западния свят, така и с източния. ( доказателствата - тук :
http://www.facebook.com/media/albums/?id=278773366433
) и не съм чул да има такова правило. Има 50%, останалите може и после. Въпроса е, че там и клиентите и ресторантите са КОРЕКТНИ .
4. Съгласен съм че може да има загуби, но вие от ресторантите много странно ги изчислявате. При куверт 60лв надценката е около 300% . Оборотните средства за реализирането на сделката са не повече от 2500лв в моя случай. А ресторанта иска да си прибере и печалбата 14 дни преди събитието? Нормални ли сте бе хора? В туризма туроператорите заплащат с отсрочка сметките на клиентите си, има хотели който си взимат парите чак след сезона. Да и това не е нормално, дадох го просто за пример.
5. И накрая, защо съм възмутен. Ами защото за съжаление 90% от управителите и собствениците на ресторанти в БГ не са никакви професионалисти, а много алчни типове и по време на сватбата ВИНАГИ има проблеми с ресторанта. В София има няколко стотин ресторанта. По мое наблюдение истински коректните и стабилните се броят на пръстите на двете ми ръце. Направих бърза справка, звъннах на 10 рестанта. Преобладващата схема за заплащане е капаро - до 30%, уточняване на бройките - 48 часа преди сватбата ( плаща сумата до 50%), останалите 50% - в деня на сватбата. Обявиха ми и други схеми, но винаги имаше поне 20 % в деня! Това със 100% си е жива измама. Това говори за фирма с проблеми , която не разполага с оборотен капитал и работи с парите на клиентите си. Освен това, какво се случва ако 10 човека се разболеят и се откажат 2 дни преди сватбата? Губите 600лв и си взимате храната опакована в кутии! Аз съм организирал 2 сватби лични и още няколко на роднини и никога не са ми предлагали толкова неизгодни условия. Винаги съм се чудел, кога ресторантите ще влязат в час, кога ще се сбогуват с наученото навремето в Балкантурист и кога ще се работи както на запад. Уви, мечти, скоро няма да е. Причината е само една. Когато у нас след 90те години се формираше началния капитал, големите парички попаднаха у неправилните хора. Тези който можеха бързо да приватизират или бяха съгласни да участват в някакви подмолни схеми. Е вярно, не всички са такива, има и едни 10 - 20 % който се опитват да работят коректно, но се налага да събират негативите на останалите.
«
Последна редакция: февруари 11, 2012, 15:25:20 от Deliysky
»
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #134 -:
февруари 11, 2012, 16:01:27 »
Така, аз съм се занимавала с ресторантьорство известно време на мениджърска позиция...надценката за сватби е винаги минимум 350% чисто! Друго...начина на плащане - за момента срещам основно услуги по схемата на Deliysky - 30%запазване, 50% непосредствено преди деня,20% след получаване на услугата. Местата,където съм работила винаги са искали 70%, но с категория 4-5 звезди заведения край морето, където наистина им трябва ресурс за плащане на стоките /говорим за стока - омари, калкани, кралски скариди/
И друго...ресторанта никога не е капо!! Дори сватбата да не се състои, коетооо е 95% невъзможно, в ресторанта пак ще дойдат 2-3 маси да хапнат, или ще направят някаква промоция, или тематична вечер - ако управителя "става", то никога няма да е "вътре" ресторанта. Но както е казала и Ариел - по-често се срещат недоволни младоженци, и по-рядко прецакани сватби от младоженците.
И като човек от бранша госпожица, не е зле малко да внимавате за правописа "неостойки"
Съжалявам за
Deliysky не е нормално да им искат 100%, това си е изнудване направо, така оставят младоженците абсолютно с вързани ръце, и ако нещо не е наред, каква е неустойката, нали тези 20% са затова??
При нас искат само 10% при запазване, 40% непосредствено преди големия ден и 50% на деня след сватбата.
«
Последна редакция: февруари 11, 2012, 16:03:33 от InLove_Girl
»
Активен
Страници:
1
...
7
8
[
9
]