Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 01, 2024, 14:35:50
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
" Всичко около кърменето - 3 "
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: " Всичко около кърменето - 3 " (Прочетена 185779 пъти)
Anichka
Сватбен ГУРУ
Отг: " Всичко около кърменето - 3 "
«
Отговор #345 -:
юли 28, 2012, 02:51:35 »
Додо,
няма проблем. Тук сме, за да обсъждаме. Все пак е форум.
Признавам си, че не бях видяла линка, пуснат от теб. Прочетох статията - хубава и интересна е. Благодаря
Всеки е различен обаче - аз лично предпочитам да се чувствам по-уверена, когато имам повече информация и не смятам, че стресирам когото и да е - все пак момичетата търсят инфо, щом пишат тук.
Относно конкретния въпрос - аз мисля, че съм отговорила правилно, че е по-добре Roxanne_ да предлага една гърда, отколкото две. В зависимост от количеството кърма, което има майката и след като детето пусне и заспи - просто не виждам защо трябва да се предлагат две гърди.
И в статията пише (или поне аз така я разбирам), че въпреки консистенцията да е почти една и съща, тези термини съществуват и задното е малко по-мазно, макар и незначително.
Цитат
Макар да е вярно, че заради по-високото съдържание на мазнини задното мляко доставя малко повече калории (в 100 мл задно мляко има 25-35 калории повече), представата, че само от него се наддава, е най-разпространената заблуда
Просто се предлага едната гърда, докато има и детето пусне.
Ако детето заспи, не се предлага втора гърда според мен.
Ако търси, дава се втората гърда.
На сила не може да се кърми дете. Аз никога не съм кърмила по часовник, а съм се водела по детето ми.
Имах мляко, колкото има Roxanne_, когато Леа беше след 3-ти месец и тогава минахме на кърмене на една гърда само. Тогава бях в хиперлактация и цедях по 190 от гърда.
Първите два месеца имах по-малко кърма и съм предлагала и двете гърди, а първия месец даже предлагах по няколко пъти и двете гърди на едно кърмене.
Сега кърмата ми е отново намаляла и сме обратно на вариант на две гърди, щом търси.
За протокола - първия месец Леа наддаде 1600, втория 1200.
Вярно е, не съм консултант по кърмене и спирам.
Roxanne_, Браво за упоритостта ти да кърмиш. Много майки с плоски зърна кърмят успешно дълго. Продължавай все така и занапред!
«
Последна редакция: юли 28, 2012, 03:09:22 от Anichka
»
Активен
ellimink
Сватбен ГУРУ
Публикации: 850
«
Отговор #346 -:
юли 28, 2012, 11:54:46 »
Момичета един глупав въпрос , варена царевица при кърмене може ли да се яде?
За щоколад, боб и др знам, но за царевицата не.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #347 -:
юли 28, 2012, 13:07:22 »
Аничка,каква хубава и надявам се полезна,полемика разпалихме
Току-виж още някой реши да прочете тази така интересна статия.
Ето ти пример от моята лична практика защо да се предлага на новороденото втора гърда.Кърмя,тя суче и заспива.Слагам я на везната,изсукала е нищожните 30гр,при положение че се очаква за възрастта си да яде около 100гр.Предлагам втората гърда и както си спи,тя отново засуква и започва да преглъща.Щом пусне гърдата,пак я тегля-изсукала е общо 70гр.
Обяснението за мен-първоначално струята е силна,суче се лесно.После идва гъстото мляко,тя се уморява и полу-сита заспива.Щом й предложа пак силна струя,започва пак да се храни.Заради този мой опит съветвам Роксан да предложи втората гърда.
Преди да си купя везната,тя често заспиваше на първата гърда,аз цедях остатъка и замръзявах мислейки,че имам много кърма и на 20 дни,тя беше с рожденното си тегло.Въпреки това намерихме своя начин на кърмене-също като теб без да гледам часовник,и тя наддаваше повече от килограм.
Като цяло научавайки повече и повече за кърменето,считам,че съм допускала съществени пропуски.
Бях вече кърмачка,когато попаднах на термините предно и задно мляко и лично мен това много ме обърка и ме накара да гледам часовника и да се чудя в коя точно минута идва задното мляко.
Ти си напълно права,че всяка двойка мама и кърмаче са различни и това,което е подходящо за едни,не е такова за други.
Активен
Roxanne_
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #348 -:
юли 28, 2012, 16:27:41 »
dodo, започнах да предлагам и втората гърда и наистина суче доста по-активно. В последно време заспива на 10 мин и се чудя дали е изял достатъчно. Същевременно вече няколко пъти ми връща след хранене, което може би говори за преяждане.
Момичета в стремежа си да не цедя докрай и да спомогна за по-бързото урегулиране на лактацията май си докарах мастит или запушване на канали. Имам температура 38.2. Сега цедя фанатично с надежда да се оправят от самосебе си нещата. Имал ли е някой такъв проблем. Не усещам някаква болка или уплътняване.
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813
«
Отговор #349 -:
юли 28, 2012, 17:09:17 »
Roxanne_ ако не усещаш болка или уплътняване, защо си мислиш, че е от гърдата температурата? за мастит изобщо не говорим, защото при мастита на мястото, където се усеща ужасна болка (имала съм случаи, в които ми се запуши канал около мишницата и не можех да си вдигна ръката) се получава първо зачервяване на кожата и ако не се оправи се наблюдава и посиняване на мястото. Тогава се говори за мастит. Колкото до запушването на каналите....не ми се говори. Всяка седмица...при първото ми запушване (малката беше на 10 дена) вдигнах 40 градуса и се наложи да ходим в болницата. Ако усетиш болка и втвърдяване се започва ПАЛПАЦИЯ! ( с леки масажни движения към върха-зърното) на мястото. Никакво стискане, натискане и мачкане и цедене с ръце. И топли компреси. Че аз взимах съвети от кого ли не и така си бях травмирала мястото и такава болка изтърпях и накрая се обадих на свекъра ми
, който е ветеринарен лекар и ми каза при кравите как се процедира та така успях. После малката като стана на около 7 месеца пък се започна със запушване на канала при самото зърно, на върхът, и се усещаше набъбване на канала. Тогава със нокти съвсем леко изстисквах мястото, където предполагах, че ще е отвора на канала (като не изстисквах цялото зърно) и така процедирах. Сега вече нямам такива проблеми (то каналите ми сигурно са колкото пръста ми широки
). И също така и бебето се слага по-често на гърдата и след това с помпата, докато не усетиш облекчение.
Активен
dodo23
«
Отговор #350 -:
юли 28, 2012, 21:34:45 »
Цитат на: Roxanne_ в юли 28, 2012, 16:27:41
dodo, започнах да предлагам и втората гърда и наистина суче доста по-активно. В последно време заспива на 10 мин и се чудя дали е изял достатъчно. Същевременно вече няколко пъти ми връща след хранене, което може би говори за преяждане.
Момичета в стремежа си да не цедя докрай и да спомогна за по-бързото урегулиране на лактацията май си докарах мастит или запушване на канали. Имам температура 38.2. Сега цедя фанатично с надежда да се оправят от самосебе си нещата. Имал ли е някой такъв проблем. Не усещам някаква болка или уплътняване.
Запушени канали не съм имала и не мога да помогна.
Искам да ти кажа,че се справяш чудесно до тук
Нормално е бебето да заспива често.Щом се поразмърда предлагай отново независимо колко време е минало от предишното хранене.Моята бебка сучеше много продължително през първите два месеца-едно хранене траеше 30-40мин и след 2 часа се започваше отначало.
Няма бебе,което да не повръща и там факторите са много.Ако не повръща на фонтан,е нормално.Как кърмиш легнала до бебчо или го държиш в скута си?Оригва ли се?След всяко хранене ли повръща?
И как се казва това лакомо бебче?
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #351 -:
юли 29, 2012, 19:35:51 »
Цитат на: ellimink в юли 28, 2012, 11:54:46
Момичета един глупав въпрос , варена царевица при кърмене може ли да се яде?
За щоколад, боб и др знам, но за царевицата не.
Ели, една позната ми каза, че царевица не се давало да се яде. Тук ще пусна нещата, които тя ме посъветва да не ям, това й е казала педиатърката. Аз обаче си хапвам по малко шоколад, пия една чаша прясно мляко с безкофеиново кафе сутрин, иначе останалите неща гледам да ги спазвам малко или много. От друга страна намерих една статия, в която пише, че това са митове и легенди, така че знам ли, всеки си преценява.
Ето статията за храненето:
http://spisania.rozali.com/ot-moeto-dete/p6846.html
Това е една също интересна статия:
http://fema-bg.com/index.php?m=1365
А това, което ми писа моята позната:
всички бобови храни го забравяш
зеле и другите салати
подправки също - черен пипер, люто, оцет
магданоз и копър са позволените добавки
ягоди, малини, къпини са алергени и те са забранени, най вече ягодите - тях в никакъв вариант не трябва да ги приемаш
общо взето позволени храни, които дават кърма и не водят до колики са ориз, картофи, месо, кисело мляко, мюсли, ябълки и нецитрусови плодове, които нямат мъх, сурови ядки без фъстъци, магданоз и копър като подправки
сирене и кашкавал като млечни продукти са позволени
сори за разбърканата информация, но не ми идват наведнъж - при мен вече инстинкт кое да ям и кое не
забравяш и за китайската храна също
мед не тряба също да ядеш щото е алерген, а крушата не е препоръчителна, тъй като детето може да ака много и така да се обезводни
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #352 -:
юли 29, 2012, 19:50:58 »
Цитат на: Anichka в юли 27, 2012, 11:26:22
Princess_of_the_Dawn, замръзявай кърмата, щом не искаш да й даваш от бутилка. Годна е до 6м във фризера.
Anichka, в началото и аз така бях решила да замразявам, даже си купих специално контейнерчета, но впоследствие си промених решението, защото след размразяване качествата на кърмата се променят и прецених, че по-добре да и я давам след като съм я изцедила, поне да съм сигурна какво й давам. Сега вече не цедя, само ако някъде ще излизаме, така че отпадна този проблем.
Няколко мои приятелки ме посъветваха да складирам, че ако случайно ми спре кърмата по-рано да имам да я храня още известно време. А аз се чудя поради каква причина примерно може да спре кърмата на една жена втория месец, ако е кърмила активно. Ако бебето си суче активно, майката няма ли да произвежда...
Активен
dodo23
«
Отговор #353 -:
юли 30, 2012, 15:10:18 »
Кърмата може да спре внезапно при силен стрес.Но това състояние не е необратимо и може да се постигне релактация.
Според мен добър довод да замръзяваш кърма е да имаш запаси в случай,че трябва да приемаш антибиотик или други лекарства.
Добре е да се спомене,че ако кърмиш,докато караш някаква лека настинка,предаваш имунитет на бебето.Така,че не всяко боледуване е повод да даваш мляко от шише и да цедиш и хвърляш.
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #354 -:
юли 30, 2012, 17:01:54 »
В сьбрание на ЛЛЛ са казвали, че при силен стрес спира не кьрмата, а блокира рефлекса на изхвьрляне, който до 24 обикновено се вьзстановява. За сьжаление често майката след такова преживяване е толкова стресирана от мисьлта, че ще й спре кьрмата, че сама си пречи без да го иска и да го сьзнава.
Малко са и антибиотиците, които са противопоказни на кьрменето. Повечето от тях се предават в кьрмата в толкова минимални дози, че не пречат по никакьв начин на бебето (примерно 1/50 от дозата, която би била дадена ако самото дете е болно). Има френски (дори мисля правителствен) сайт, в който могат да се проверят повечето медикаменти дали са сьвместими с кьрменето или не, но не знам негово сьответствие на бьлгарски.
Активен
kala
Сватбар
Публикации: 297
«
Отговор #355 -:
август 07, 2012, 07:45:58 »
Здравейте мамчета, моля ви за съвет от вашия опит. С бебо се кърмим успешно, той вече е на 12 дена. Гърдите ми пускат доста и той за 7-10мин вече се нахранва и пуска. Педиатърката ми каза задължително вода някоко глъдки след кърмене да си мие устичката, ама той като се нахрани се унася и стиска венци и не става.
Вие давата ли вода, какъв е проблема ако не си плакне устата?!
Активен
Roxanne_
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #356 -:
август 07, 2012, 09:26:43 »
Цитат на: kala в август 07, 2012, 07:45:58
Здравейте мамчета, моля ви за съвет от вашия опит. С бебо се кърмим успешно, той вече е на 12 дена. Гърдите ми пускат доста и той за 7-10мин вече се нахранва и пуска. Педиатърката ми каза задължително вода някоко глъдки след кърмене да си мие устичката, ама той като се нахрани се унася и стиска венци и не става.
Вие давата ли вода, какъв е проблема ако не си плакне устата?!
И на мен ми го бяха казали, но аз не го спазих, защото и той не искаше и освен това според СЗО бебетата, които са изключително на кърма нямат нужда от вода. Изплаква се за да не се задържа мляко в устичката, поради риск от млечница. Ние сега сме с млечница...трябваше да послушам педиатрите в болницата.
Активен
lawyer
Сватбен ГУРУ
Публикации: 779
«
Отговор #357 -:
август 07, 2012, 11:06:42 »
Elliminik, това за царевицата е вярно... от личен опит преди няколко дни го казвам! Хапнах само една варена царевица и цяла нощ малката се будеше и беше нервна от коремчето. След като смених три памперса, цялата стая миришеше на варена царевица. Иначе е спокойно бебче и спи добре, но ако я дразни нещо например наакана е или коремчето я мъчи, мрънка. Така, че не рискувай с тази царевица!
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #358 -:
август 07, 2012, 11:14:23 »
Аз никога не сьм давала вода след кьрмене и не сме имали проблеми с млечницата. Не знам дали е доказано реално, че има врьзка. Може и да има, може и да не. Може който е предразположен да страда дори и да му се плакне устичката, а който не е предразположен и да не се плакне, да не хване такава. На мен примерно вьв Франция никой никога не ми е казал да плакна или нещо подобно.
Слушай бебето си. Ако то не желае, не го насилвай.
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #359 -:
август 07, 2012, 11:54:54 »
Аз също не давам вода след кърмене. Не са ми казвали да го правя, а и бебка се унася винаги след кърмене. Предполагам както inaxastra пише, че си е до предразположеност, а може и от друга причина да е.
Активен
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...