Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 01, 2024, 14:29:31
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
" Всичко около кърменето - 3 "
Страници:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: " Всичко около кърменето - 3 " (Прочетена 185773 пъти)
svetli
Баш Майстор
Отг: " Всичко около кърменето - 3 "
«
Отговор #330 -:
юли 24, 2012, 07:29:23 »
Правилото наистина е, че се предлагат и двете гърди на всяко кърмене, но аз винаги кърмех само от едната. Получаваше се следното - бебо се наяжда само от едната и заспива блажено и няма никакъв начин да го събудиш - оставях го да спи и на следващото хранене давах другата гърда. Така изкарахме до след година, когато ни остана само сутрешно и вечерно кърмене. За стимулиране на лактацията може да се доизцежда гърдата, от която е сукал, но не е наистина задължително. Ако се налага в началото другата може да се облекчава с малко изцеждане. Според мен рискът, ако се настоява в такъв случай бебето да суче и от двете гърди е, то да поема само т.нар. предно мляко, което не е толкова хранително.
За поддържане и стимулиране на лактацията при мен важните фактори бяха - добър и достатъчен сън и почивка на мама и нощно кърмене или цедене, ако бебето спи.
Активен
ellimink
Сватбен ГУРУ
Публикации: 850
«
Отговор #331 -:
юли 25, 2012, 08:30:34 »
Здравейте момичета и аз се присъединявам към вас в тази тема с очакван съвет от вас.Правиме големиопити да се кърмим , но кърмата ми споед мен не достига защото малкият си търси след това за ядене.Голяма част от това го отдавам на стреса които изживях в болницата и явната следродилна депресия в която може би изпаднах,защото ми се реве без причина.Това че незнам колко яде от мен и дали е достатъчно още повече ме травматизира.
Пия чайове на увеличение на притока на кърма- лактогонен и на hipp,ям супи,манджи и в големи количества вода.Но при цедене излизат максимум по 10-20 мл кърма, която еизключително недостатъчно.Гледам да се цедя след почти всяко хранене, но съм с механична помпа на Avent и мисля да сменя с механичта та дано ефекта се увеличи.Педиатърката ни препоръча да съм на ърма от едната основна гърда и после за 10 мин от др и така да се редуват на всяко хранене в рамките на 30-40 мин,Храним се през 3 часа, въпреки че сме 2300кг и когато поиска му давам, но има средна жълтеница и сме адски поспанливи и заспиваме на гърдата.Вчера ме посъветва да го дохранвам на 2 яденета с АМ, но аз стойчески искам да се преборя да го кърмя,нищо че се тормозя от това.Моля ви дайте съвети, всичко ще мие от полза, ако нещо важно съм пропуснала попитайте ме, за да може помоща да е пълноценна.Благодаря ви момичета. А сега се сетих..не миостава много време през деня да поспивам,предполагам и това има голямо влияние.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #332 -:
юли 25, 2012, 10:19:06 »
ellimink
Поздравления, че не бързаш да се отказваш и искаш да кърмиш! Това е първото и най-необходимо условие според мен. Не казваш на колко дни е бебето, но явно е мъничко. Можеш да прочетеш този материал и се надявам да отговори на някои от въпросите ти, макар че като цяло се отнася за бебета над месец
http://missby.wordpress.com/2008/01/07/pumpmilk/
Все пак за бебе на около седмица обемът на стомахчето е 45-60мл. Ти как установи, че имаш само 10-20мл кърма? Първо и най-важно - помпата вади от гърдата много по-малко кърма отколкото бебето би успяло. Правила съм следното - дребен спи и не иска да яде и аз се цедя (това на по-голяма възраст на бебето). Той обаче се събужда малко след като приключа с цеденето и е гладен - давам гърдата, която изглежда мека и празна и той пак успява да си хапне - гърдите произвеждат за бебето и в момента на кърмене. Разбира се, в началото тези неща не са се урегулирали още, но с търпение от твоя страна и това ще стане.
Основното, което мога да те посъветвам - давай и двете гърди по всяко време, когато бебето поиска, а ако са минали три часа от началото на предишното кърмене и то още спи - го събуди, за да яде. За да мине физиологичната жълтеницата е много важно редовното хранене. Не отказвай нощните хранения. Те са много важни за нормалния растеж на малко бебе като твоето, а и за стимулиране на лактацията. Важно е и да намериш време за почивка - спи винаги когато и бебето спи. Домакинството може да почака, поне сега в началото докато се напаснете с новия член на семейството. Можеш също да цедиш дори и на празен ход на помпата след кърмене. Това също стимулира лактация.
И на края основно и най-важно - спокойствие и увереност, че ще успееш. Кърменето зависи изцяло от теб и от сигурността, че ще се справиш! Ако искаш, значи ще го постигнеш! Трябва да издържиш няколко дни и след тях всичко ще е наред!
Активен
ellimink
Сватбен ГУРУ
Публикации: 850
«
Отговор #333 -:
юли 25, 2012, 10:32:37 »
Мерси Светли, бебчо е роден на 14.07, 2450, а ни изписаха 2300кг. Забравих да кажа че давам и подсладена вода за жълтеницата.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #334 -:
юли 25, 2012, 10:48:49 »
Моя дребчо беше с доста силна жълтеница и още в родилния дом ми даваха шише с глюкоза, но той не искаше да я пие. Тогава педиатърката ми каза, че е по-добре да го кърмя, отколкото да настоявам за глюкозата.
Другото, което пропуснах да напиша в предишния пост е, че винаги можеш да потърсиш консултант по кърмене от Националната асоциация или от Ла Лече Лига.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
Отг: Отг: " Всичко около кърменето - 3 "
«
Отговор #335 -:
юли 26, 2012, 14:22:39 »
Цитат на: Roxanne_ в юли 23, 2012, 16:37:53
Момичета, преди да родя изчетох света за кърменето, но сега сякаш цялата теоретична информация изчезна.
Сигурна съм,че ако прочета назад ще мога да си отговоря, но нямам толкова време покрай малкия, затова ще ви питам и дано ми отговорите. Имам страшно много кърма, малкия си суче добре, но после започва великото изцеждане. Въпросът ми е следният дали като му дам едната гърда после да изцедя само нея или и двете. Другото е дали да цедя докрай? Иска ми се да се регулира лактацията и затова се стремя да цедя само тази, от която е сукал, но другата е страхотно напрегната и трябва да я изцедя поне малко. Незнам доколко разбираемо съм си обяснила проблема...
Роксан,добре е да предлагаш и двете гърди на едно хранене.Ако бебето не иска,ок,но ти предлагай!
След кърмене цеди,само "втората" гърда,никога до край(така стимулираш производството на повече мялко),само колкото е нужно за да облекчиш напрежението.Количеството ще се урегулира с времето,имай търпение.
На колко дни е бебето?Теглила ли си го дали наддава?
Аз изпаднах в ситуация,в която бебето заспиваше уж сито,аз цедях и замръзявах,защото мислех че имам много кърма,а се оказа,че бебето ми не наддава.Вглеждай се в нещата и питай на воля
Цитат на: ellimink в юли 25, 2012, 08:30:34
Здравейте момичета и аз се присъединявам към вас в тази тема с очакван съвет от вас.Правиме големиопити да се кърмим , но кърмата ми споед мен не достига защото малкият си търси след това за ядене.Голяма част от това го отдавам на стреса които изживях в болницата и явната следродилна депресия в която може би изпаднах,защото ми се реве без причина.Това че незнам колко яде от мен и дали е достатъчно още повече ме травматизира.
Пия чайове на увеличение на притока на кърма- лактогонен и на hipp,ям супи,манджи и в големи количества вода.Но при цедене излизат максимум по 10-20 мл кърма, която еизключително недостатъчно.Гледам да се цедя след почти всяко хранене, но съм с механична помпа на Avent и мисля да сменя с механичта та дано ефекта се увеличи.Педиатърката ни препоръча да съм на ърма от едната основна гърда и после за 10 мин от др и така да се редуват на всяко хранене в рамките на 30-40 мин,Храним се през 3 часа, въпреки че сме 2300кг и когато поиска му давам, но има средна жълтеница и сме адски поспанливи и заспиваме на гърдата.Вчера ме посъветва да го дохранвам на 2 яденета с АМ, но аз стойчески искам да се преборя да го кърмя,нищо че се тормозя от това.Моля ви дайте съвети, всичко ще мие от полза, ако нещо важно съм пропуснала попитайте ме, за да може помоща да е пълноценна.Благодаря ви момичета. А сега се сетих..не миостава много време през деня да поспивам,предполагам и това има голямо влияние.
Ели,изцеденото от помпата количество не е показател за наличието на кърма.Ако си сигурна,че нямаш достатъчно кърма,изцеждай с помпата на всеки час и половина,за по 10 мин.При мен по този начин за 3 дни количеството се увеличи и стана достатъчно.Важно е да цедиш или кърмиш нощем,защото хормоните отговорни за производството на мляко са малко срамежливи и точно нощем са най-активни.
Ако си депресирана,успехите в кърменето ще ти помогнат да преодолееш тежкия период-по време на кърмене се произвеждат хормони на щастието.
Защо искаш да знаеш какво количество изяжда бебето?Ако му предлагаш често ще яде толкова,от колкото има нужда.Ти на всяко хранене ли изяждаш по 3 филийки хляб или понякога ти стигат 2,а друг път 4?
Ако бебето е сънливо(от жълтеницата),разбуждай го-масажирай стъпалата му,мокри лицето му с памуче и преварена вода,пощипвай го по раменете.
Дали ще даваш вода/глюкоза е твой избор.Физиологичната жълтеница се лекува най-добре с кърма.Аз не съм давала и считам,че бебета до 6м,които се кърмят на поискване,нямат нужда от вода.
За добрата лактация е много важна почивката!Зарежи домакинството,нека съпругът ти се грижи за прането на бебчо.Ако имаш баби наблизо,поискай от тях да ти носят храна или взимай от някой ресторант готова.Сега имаш няколко основни задачи-да кърмиш бебето(да цедиш ако е нужно),да сменяш пелените и да спиш.Всичко друго може да почака.
Успех!
«
Последна редакция: юли 26, 2012, 14:26:42 от dodo23
»
Активен
Roxanne_
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #336 -:
юли 26, 2012, 16:37:11 »
""Роксан,добре е да предлагаш и двете гърди на едно хранене.Ако бебето не иска,ок,но ти предлагай!
След кърмене цеди,само "втората" гърда,никога до край(така стимулираш производството на повече мялко),само колкото е нужно за да облекчиш напрежението.Количеството ще се урегулира с времето,имай търпение.
На колко дни е бебето?Теглила ли си го дали наддава?
Аз изпаднах в ситуация,в която бебето заспиваше уж сито,аз цедях и замръзявах,защото мислех че имам много кърма,а се оказа,че бебето ми не наддава.Вглеждай се в нещата и питай на воля
""
Малкият е на 18 дни, суче средно по 20 мин. Според мен суче активно, не заспива. Каналите са ми много отворени и кърмата тече много лесно и се надявам, че се храни добре. Не знам дали наддава, вкъщи нямам къде да го тегля. На 20-я ден сме на консултация и ще видим. Как да му предлагам и втората гърда, примерно 10 мин на едната и колкото иска на другата ли? Незнам как да изцеждам само втората, като първата остава напрегната и болезнена и изцеждам поне още 80 мл. преди облекчение.
«
Последна редакция: юли 26, 2012, 16:39:16 от Roxanne_
»
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #337 -:
юли 27, 2012, 01:32:14 »
Roxanne_
ако те болят и имаш напрежение цеди и двете според мен, после ще се отрегулира. Първият месец и аз бях като теб, цедях се след всяко кърмене, като имаш предвид, че се кърмихме на всеки 2 часа. Имах страшно много кърма, в хладилника се бях запасила за сума ти време и чак ме беше много яд, защото трябваше да й го давам с бутилчица, а хич не ми се искаше. Аз не винаги й предлагам двете гърди, според зависи е. Ако мисля, че не й е стигнало, тогава й давам, тъй като като се насуче от едната гърда, обикновено се унася и аз си я знам кога се е нахранила. И ако е сукала от едната гърда, после изцеждах другата. Сега вече се цедя по един път, по принцип съветват по 2 пъти, но при мен 1 е достатъчен, защото се кърмим често и акушерката ми каза, че няма нужда вече.
Активен
dodo23
«
Отговор #338 -:
юли 27, 2012, 06:51:45 »
Щом и след кърменето,остава напрежение да,ще цедиш.
Аз предположих,че бебето изсуква достатъчно,за да се облекчиш.
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #339 -:
юли 27, 2012, 11:26:22 »
Цитат на: Princess_of_the_Dawn в юли 27, 2012, 01:32:14
Имах страшно много кърма, в хладилника се бях запасила за сума ти време и чак ме беше много яд, защото трябваше да й го давам с бутилчица, а хич не ми се искаше.
Princess_of_the_Dawn, замръзявай кърмата, щом не искаш да й даваш от бутилка. Годна е до 6м във фризера.
Roxanne_, щом изцеждаш толкова много от първата гърда след кърмене - предлагай само една гърда, за да може детето да стигне до задното мляко. Ако предложиш и двете - ще му дадеш само предото мляко, което е по-воднисто...
Активен
dodo23
«
Отговор #340 -:
юли 27, 2012, 12:12:27 »
Цитат на: Anichka в юли 27, 2012, 11:26:22
Princess_of_the_Dawn, замръзявай кърмата, щом не искаш да й даваш от бутилка. Годна е до 6м във фризера.
Roxanne_, щом изцеждаш толкова много от първата гърда след кърмене - предлагай само една гърда, за да може детето да стигне до задното мляко. Ако предложиш и двете - ще му дадеш само предото мляко, което е по-воднисто...
Аничка,с респект към опита ти на кърмачка,твърдя,че разликата в млякото не е толкова голяма.На предишната страница съм дала линк към статия относно предното и задното мляко.Извода в нея е,да мислим за това,че гърдите ни произвждат кърма,а не просто предно и задно мляко.
Допускам,че за една "нова" кърмачка да се обременява с мисли относно вида на млякото би довело до повече вреди,отколкото ползи.
Активен
Bibsi8792
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #341 -:
юли 27, 2012, 13:09:37 »
Мамчета с риск да ми се скарате ,защото може би ще повторя въпроса на някоя бъдеща мама ,ама ше питам де
Преди да родите подготвяхте ли си гърдите за кърменето ????И по какъв начин ???Благодаря Ви предварително
Активен
dodo23
«
Отговор #342 -:
юли 27, 2012, 13:48:46 »
Цитат на: Bibsi8792 в юли 27, 2012, 13:09:37
Мамчета с риск да ми се скарате ,защото може би ще повторя въпроса на някоя бъдеща мама ,ама ше питам де
Преди да родите подготвяхте ли си гърдите за кърменето ????И по какъв начин ???Благодаря Ви предварително
Не,по никакъв начин.
В миналото жените са обтривали зърната си за да загрубеят.Днес това се счита за ненужно и в известна степен опасно,защото може да предизвика контракции и преждевременно раждане!
Ако искаш да се подготвиш за кърменето,прочети сайтовете на Ла Лече Лига и Национална асоциация подкрепа за кърмене,книгата Азбука на кърменето.Ще намериш много полезна информация.Ще научиш как да положиш успешно начало,как да стимулираш производството на мляко ако не е достатъчно,как да го намалиш ако е много;как да се предпазиш от разранявания и как да ги лекуваш ако се получат.
Посещавай лекции на тема кърмене.
Ако прочетеш трите теми тук във форума,ще намериш отговори на много въпроси.
И продължавай да питаш
Активен
Roxanne_
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #343 -:
юли 27, 2012, 15:52:15 »
Момичета, благодаря ви за отговорите
Важното е, че се кърмим надявам се с времето, когато малчо заякне и хапва повече нещата да се урегулират. Искам да ви се похваля, че вече не е необходимо да се изцеждам, за да може бебо да засмуче зърното. Поне проблема с плоските зърна оправихме.
Аз преди това изобщо не съм подготвяла зърната, беше ми забранено от лекаря, поради риск от преждевременно раждане, аз и без това си бях с контракции и пиех магнезий. В родилния дом ми казаха акушерките, че с тези зърна да забравя да кърмя от гърда и т.н. Е радвам се, че ги опровергах
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #344 -:
юли 27, 2012, 15:58:44 »
Роксан
Поздравления! И аз се зарадвах за теб! Акушерките са ти казали така, за да не се занимават с теб, но е страхотно, че си се справила сама! Браво и все така!
Активен
Страници:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
...