Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 22:50:31
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Възвращаемост от сватбата?!
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
23
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Възвращаемост от сватбата?! (Прочетена 158160 пъти)
Юлия
Баш Майстор
сем. Николови
Re: Възвращаемост от сватбата?!
«
Отговор #45 -:
март 14, 2007, 16:31:26 »
Аз също споделям мнението ти gucci . Не ми харесва тази тенденция. Както вече съм писала, не правя сватба за подаръците, а заради купона. Много неприятно ми стана когато една позната, която ще присъства на нашата сватба, след като ме пита какво искаме за подарък. Аз и споменах за идеята да съгласуваме подаръците за да се избегне повторението, а тя ми изтърси "Вие само заради подаръците ли си правите сватбата?" Стана ми много неприятно и започнах да обяснявам, но си викам аз защо се извинявам, като тя сама ме пита какво искам.
Накрая стигнахме до извода, че няма да има списък с подаръци.
НЕЩА ПОДАРЪЦИ ИСКАМ ПРИЯТЕЛИ!!!!
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙
ヅ
Leader
·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·
«
Отговор #46 -:
март 14, 2007, 16:50:32 »
Цитат на: gucci в март 14, 2007, 16:14:55
Здравейте
аз не смятам че сватбите се правят за възвръщаемост.Най важното е свтабата да е весела.А за това дали да са подаръци или пари аз бих казала че предпочитам десет лева в плик отколкото тенджера за 50.А и не разбирам защото толкова се държи да се научи кой колко е дал.Който колкото е имал.Аз бих Ви питала какво предпочитате някой да дойде и да донесе 10 лв или защото няма възможност да донесе повече пари да не дойде въобще.Аз искам весели хора а не богати на сватбата си.И предпочитам да дойдат без подарък отколкото да не дойдат.Освен това си мисля че който търси възвръщаемост по добре да се подпише и парите дето ще ги даде за сватба да ги похарчи за нещо друго.Дано не съм засегнала някой ама си мисля че вече прекалено много сватбите станаха само символ на една сделка било то за търговците за сватбарите абе въобще сделка а това е много тъжно.
Цитат на: didibaby в март 14, 2007, 16:16:44
Напълно споделям мнението ти, gucci!
Цитат на: Юлия в март 14, 2007, 16:31:26
Аз също споделям мнението ти gucci . Не ми харесва тази тенденция. Както вече съм писала, не правя сватба за подаръците, а заради купона. Много неприятно ми стана когато една позната, която ще присъства на нашата сватба, след като ме пита какво искаме за подарък. Аз и споменах за идеята да съгласуваме подаръците за да се избегне повторението, а тя ми изтърси "Вие само заради подаръците ли си правите сватбата?" Стана ми много неприятно и започнах да обяснявам, но си викам аз защо се извинявам, като тя сама ме пита какво искам.
Накрая стигнахме до извода, че няма да има списък с подаръци.
НЕЩА ПОДАРЪЦИ ИСКАМ ПРИЯТЕЛИ!!!!
Момичета, напълно съм съгласна с вас!!!
Активен
silverarrow
Професор
Публикации: 476
«
Отговор #47 -:
март 14, 2007, 17:50:40 »
Аз не мисля, че някой в България прави сватба с цел възвръщаемост и то не защото има хора дето биха подминали такава възможност (свят шарен, хора - различни), а просто защото е невъзможно.
Но от друга страна, много мразя гости, които идват да хапват, да пийнат, пък ако може с десет лева (не защото повече не могат да отделят) да поминат най-хубаво. Това обикновено са тези, които са поканени по кръвна връзка, а не защото са приятели.
И последно, аз след толкова години в Америка, още не съм свикнала съвсем с начина им на мислене, но да дам пример как са нещата тука все пак.
Тук бъдещите младоженци си правят сватбена листа преди сватбата и подаръците се дават ПРЕДИ сватбата (независимо дали си поканен или не). Линка със сватбения лист се разпраща (обикновено от кумата на булката) на приятели и познати и те после (по пощата най-често) пращат подаръците за така наречения Bridal Shower (това май не е само американска традиция, доколкото четох).
На сватбата е обичайно да се дават пари, минимум по толкова
на човек
, че да се покрият разходите за куверта (който в много случаи надвишава $100), а обикновено (по 1.5 пъти повече от куверта, защото се подразбира, че младоженците са платили и за украса, фото и тн).
Самолетни билети, хотели за преспиване и прочие си се покриват от самите гости.
Презумпцията в цялото това даване е, че младото семейство има нужда от начален старт в живота, и както техните приятели ще им помогнат в този момент, така и младоженците ще "дават" когато другите се женят.
Същата концепция е и с първото бебе. Прави се baby shower, и в много случаи приятели и познати купуват на бъдещата майка всичко от подаръчната листа (това включва колички, легло, и прочие "големи" работи). След това бъдещата майка "връща" с подаръци, когато нейните приятелки са бременни и така...
Само искам да кажа, че това не са само мои наблюдения, а тези неща всъщност ги пише по всички сватбени страници, в раздел Сватбен етикет.
Много е различно от нашия мироглед и може би неприложимо в нашето общество, но исках да кажа в цялата работа, че няма нищо срамно да направиш сватбена листа или да изразиш предпочитание за паричен подарък. В крайна сметка, не слагаш "вход" за сватбата, защото "граници" за размера на подаръка няма.
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3663
«
Отговор #48 -:
март 14, 2007, 18:08:38 »
много е хубаво това със сватбената листа,но тук в българия явно хората имат по консерв. мислене.
аз така се чудех за една сватба какво да подарим на младоженците и се ядосвах че нямат такава листа.
наскоро една позната се жени и имаха такава листа,като споделях това с познати реакциите бяха от сорта на "ама те тия маи само за подъриците си мислят" и така категорично се отказах да правим.
а това колко трябва да е голям подаръка всеки сам определя според възможностите си.никога не съм си мислила че след сватбата ще събера и половината от похарчените пари за нея,аз предпочитам да празнувам с приятелите си пак макар и да са ми донесли по 10 лв в плик.
Активен
didibaby
Баш Майстор
Публикации: 1881
«
Отговор #49 -:
март 14, 2007, 18:52:16 »
Всичко казано дотук от silverarrow е абсолютно вярно.
В БГ гостите недоволстват в случай на сватбена листа и дори го възприемат като знак на просене, а след това идват сами и понякога само от "кумова срама" питат какво искат младоженците. А сватбената листа се приготвя именно за улеснение на гостите. Няма по-сигурен знак, че младоженците ще обичат и използват подаръците от сватбата, ако гостите им са ги избрали именно от предварително приготвения списък. Така и двете страни остават доволни.
За възвращаемостта от сватбата ми се иска това да е вярно за САЩ. Но времето тепърва ще покаже за нашата сватба. Не очаквам големи подаръци от приятели, които са в затруднени ситуации и тепърва събират дом. Но в същото време като си помисля един подарък между $50-$100 е напълно нормален. А ако са ти много близки приятелите, може и повече. Най-важното е да се подари нещо, което ще бъде полезно. Но след сватбата ще споделя повече за възвращаемостта от нашата сватба.
Активен
Marina
Професор
Публикации: 489
«
Отговор #50 -:
март 14, 2007, 19:15:02 »
Цитат на: maslinka в март 14, 2007, 18:08:38
аз предпочитам да празнувам с приятелите си пак макар и да са ми донесли по 10 лв в плик.
Съгласна съм. И без плик да дойдат, най-спокойна ще бъда; не искам моята сватба да нарушава бюджета на никого, и някой пенсионер да кара остатъка от месеца на прясно мляко заради това, че аз съм решила да се облека в бяла рокля и да празнувам любовта си. Ако някой търси възвращаемост, да не се жени; има много други начини за събиране на средства, които са и по-почтени - лично мнение, не искам да обидя никого. Просто е много лесно да се загуби перспектива след месеци, прекарани в планиране и пазаруване на кошнички и чаши; младоженците понякога решават, че гостите едва ли не са длъжни да ги подпомогнат, за да започнат домакинство и да обзаведат дом. Това вече е опасна територия и груба грешка, според мен.
«
Последна редакция: март 14, 2007, 19:59:56 от Marina
»
Активен
Marina
Професор
Публикации: 489
«
Отговор #51 -:
март 14, 2007, 20:02:44 »
Цитат на: gucci в март 14, 2007, 16:14:55
Здравейте
аз не смятам че сватбите се правят за възвръщаемост.Най важното е свтабата да е весела.А за това дали да са подаръци или пари аз бих казала че предпочитам десет лева в плик отколкото тенджера за 50.А и не разбирам защото толкова се държи да се научи кой колко е дал.Който колкото е имал.Аз бих Ви питала какво предпочитате някой да дойде и да донесе 10 лв или защото няма възможност да донесе повече пари да не дойде въобще.Аз искам весели хора а не богати на сватбата си.И предпочитам да дойдат без подарък отколкото да не дойдат.Освен това си мисля че който търси възвръщаемост по добре да се подпише и парите дето ще ги даде за сватба да ги похарчи за нещо друго.Дано не съм засегнала някой ама си мисля че вече прекалено много сватбите станаха само символ на една сделка било то за търговците за сватбарите абе въобще сделка а това е много тъжно.
Чак сега видях твоето мнение, Gucci - явно мислим еднакво, и се извинявам на всички за повторението.
Активен
screwball squirrel
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #52 -:
март 15, 2007, 10:53:54 »
аз също мисля да си направя сватбена листа в някои и друг магазин, защото ми писна да отговарям на въпроси: "какъв подарък искате?". Не знам какви подаръци да искам от хората
, а като има листа на нещата, които харесвам те сами ще преценят какво могат да си позволят. Така и гостите ще са доволни и ние също
Активен
Аni
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #53 -:
март 15, 2007, 11:03:10 »
Тази тема е много грозна!
Как може някой да мисли дали ще си възвърне парите от сватбата!Това да не е някоя бизнес сделка или инвестиция!Ужасно е да се мисли така!Преди време имах една позната,която още на следващия ден след сватбата си,се оплакваше как в едно от пликчетата имало само 40лв!!!Направо ми идваше да
Съжалявам,че съм груба,но не мисля,че сватбата се прави,за да се съберат пари!За мен сватбата е празник на ЛЮБОВТА!!!
Активен
abel
Сватбар
Публикации: 162
«
Отговор #54 -:
март 15, 2007, 11:20:01 »
Привет,
според мен въпроса за възвращаемостта нещо, което е в пряка връзка със самата идея/причина за сватбата.
По моите наблюдения, мотивите за сватба са най-различни - дали защото хората се обичат и искат да са заедно, дали защото роднините настояват, че не е редно съвместно съжителство без брак.
Понякога хората се женят, защото чакат бебе, а има и такива, които си живеят щастливо и без брак
И от там и различните очаквания. Колкото до етикета - както навсякъде по света, че и в различните части на България има различни традиции, хората имат различни очаквания.
Но определено е много трудно да се промени мисленето на хората - независимо от къде са и какви са традициите
Ще видим ние до къде ще я докараме с нашите планове.
Сами си покриваме разходите - затова сме в позиция да изискваме някои неща.
По план сме заложили възвръщаемост 0 - за да сме сигурни, че можем да си поемем отговорностите.
Ще се разпрострем спрямо възможностите ни. Най-важното за мен е хората на които държим да дойдат.
И да си прекараме чудесно. Всичко допълнително, ще е в плюс на емоцията
Активен
geri84
Сватбар
Публикации: 150
«
Отговор #55 -:
март 15, 2007, 11:23:34 »
Една приятелка ми предложи да кажем на гостите,че не искаме подаръци,а пари
-останах направо потресена,а тя ми обясни че това е съвсем нормално и много хора го правели.Вярвам че е така и в никакъв случай не казвам,че е неправилно просто аз виждам нещата по друг начин.И така...сега когато някой ме попита какъв подарък да носи,аз казвам:"Цвете,но от сърце!".То е повече от ясно,че ако някой ми даде голяма сума пари(сигурно ще е някой от семейството)ще се зарадвам много,но да кажа на гостите да ми носят пари
P.S.Това е лично мое мнение и се извинявам,ако някой не мисли като мен и с този коментар го засягам по някакъв начин-да ме извини
!Сигурна съм,че всички ще получим прекрасни подаръци и най-важното,от сърце.
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3663
«
Отговор #56 -:
март 15, 2007, 11:28:01 »
това с "цвете но от сърце" много ми допада
мен ми е неодобно да казвам че искаме пари,но не искаме и "тенджери"
.така че който какво реши но да е от сърце аз се радвам на всички подаръци без значение колко са големи или малки
Активен
geri84
Сватбар
Публикации: 150
«
Отговор #57 -:
март 15, 2007, 11:39:59 »
Цитат на: maslinka в март 15, 2007, 11:28:01
това с "цвете но от сърце" много ми допада
мен ми е неодобно да казвам че искаме пари,но не искаме и "тенджери"
.така че който какво реши но да е от сърце аз се радвам на всички подаръци без значение колко са големи или малки
Можем да кажем на гостите:Моля ви,само без тенджери,чинии и вилици!
Аз също не желая такива подаръци,но какво да се прави....ще приемам всякакви.
Активен
Женя Иванова
Сватбен ГУРУ
най-щастливата жена
«
Отговор #58 -:
март 15, 2007, 12:33:18 »
Момичета,аз мисля,че щом сте решили да поканите тези хора на сватбата си значи вие ги уважавате и искате те да станат съпричастни с вашата радост ,както и да си направите един страхотен купон.А съответно тяхното присъствие означава,че те Ви уважават ;)Това е дали ще донесе тенджара или 200 евро за мен човекът си остава човек и приятел най-вече!!!!!!!!!Преди 2 години ходих на сватба и тогава нямах такива парични възможности като сега-самотна майка с дете-поне бях/ и неможех да отделя достатъчно средства-подарих на младоженците надписан плик с 40лв.-може да ви е смешно или странно,но такава възможност имах.Сега при всеки удобен случай давам на детенцето им парички или поне всеки път му нося подаръчета,защото се чувствам нелепо понеже зная какви средства са хвърлили за сватбата.Но това е положението-аз си ги уважавам и правя всичко възможно да им помагам-било то и със съвет или да ги изслушам
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙
ヅ
Leader
·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·
«
Отговор #59 -:
март 15, 2007, 14:22:26 »
Нас пък почти всички, на които давахме покани си ни питаха: "Пари ли искате или подарък?" и при така поставен въпрос ние си казвахме, че искаме пари!!!
Не че пак не получихме подаръци, де!!!
Активен
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
...