Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 22:25:56
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Възвращаемост от сватбата?!
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
23
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Възвращаемост от сватбата?! (Прочетена 158141 пъти)
junglegirl^84
Сватбар
обичай врага си,това ще го влуди!!!!
Re: Възвращаемост от сватбата?!
«
Отговор #75 -:
март 17, 2007, 19:56:49 »
Цитат на: anisp в март 17, 2007, 19:45:10
Не съм съгласна,че тук принципът е щом нямаш пари,не ходиш на сватба!Аз предпочитам на сватбата ни да дойдат всички приятели,независимо дали ще ни донесат подаръци или не!За мен е важно те да са с нас в този ден и да се радваме заедно!Хич не ми пука дали ще ми дадът 10,15 или 100лв,и само картичка да донесат,пак ще се радвам!Може да ви звучи глупаво,но аз наистина го мисля!
за приятелите съм напълно съгласна
но не и за далечните роднини дошли да хапнат и да пийнат
в нашия град има едно определение за сватба - двама луди и двеста гладни
много вярно между другото
Активен
Аni
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #76 -:
март 17, 2007, 20:00:48 »
Цитат на: junglegirl^84 в март 17, 2007, 19:56:49
Не съм съгласна,че тук принципът е щом нямаш пари,не ходиш на сватба!Аз предпочитам на сватбата ни да дойдат всички приятели,независимо дали ще ни донесат подаръци или не!За мен е важно те да са с нас в този ден и да се радваме заедно!Хич не ми пука дали ще ми дадът 10,15 или 100лв,и само картичка да донесат,пак ще се радвам!Може да ви звучи глупаво,но аз наистина го мисля!
за приятелите съм напълно съгласна
но не и за далечните роднини дошли да хапнат и да пийнат
в нашия град има едно определение за сватба - двама луди и двеста гладни
много вярно между другото
Ами ние няма да каним такива!Не виждам смисъл!Ще поканим само най-близките роднини и приятели!Трети,пети и девети братовчеди,лели и чичовци-НЕ!
«
Последна редакция: март 17, 2007, 20:27:40 от anisp
»
Активен
junglegirl^84
Сватбар
«
Отговор #77 -:
март 17, 2007, 20:15:22 »
късмет тогава!
Ние ще сме много хора - към 200 души.
Родителите ни поемат голяма част от гостите но кувертите на приятелите ни ние ще си ги платим.
Така че - най-добре е да дават пари!
Ние така сме се и уговорили
Няма да има подаръци надявам се
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
«
Отговор #78 -:
март 17, 2007, 22:37:43 »
Хей момичета,ама кой е казал че се женим за да си купим кола например?Дори и да има такива булки то със сигурност те не са сред нас /т.е. в този форум/.Нашата сватба приключи с отрицателен баланс и въобще не съм била недоволна от този факт.Поканихме хора които се радвам че въобще дойдоха,защото повечето гости пътуваха по 200-300 км.Платиха си сами нощувките аз единствено издействах голяяяяяяяяма отстъпка.Радвам се че нито един гост не ни отказа въпреки времето ис редставата които трябваше да отделят за нашата сватба.Защото ако реално сметнеш един гост от Сф дава 25 лв за път 18 лв за нощувка , 5 лв за букет и други дребни разходи.Така че вие сами преценете дали сме очаквали да ни засипват с пачки..
Тези които правят сватба с абсолютно откровена меркантилна цел - жалко за тях.Ако и за този най-вълшебен ден започнеш да си правиш тънки сметки с добри приятели и роднини- лошо!
Ако плащат родителите много ясно че ще си съберете парички,но ако плащате вие / както беше в нашият случай/ , за бога не опорочавайте този ден с калкулатора!
Активен
silverarrow
Професор
Публикации: 476
«
Отговор #79 -:
март 18, 2007, 00:57:18 »
Цитат на: fiibi_bg в март 17, 2007, 22:37:43
Хей момичета,ама кой е казал че се женим за да си купим кола например?Дори и да има такива булки то със сигурност те не са сред нас /т.е. в този форум/.
Това беше и моят отговор на коментара за "страховит материализъм". Просто не разбрах към кого беше насочено това определение?
Активен
Marina
Професор
Публикации: 489
«
Отговор #80 -:
март 18, 2007, 03:09:08 »
Аз не мисля, че звучи глупаво, и се радвам за вас - явно искрено се радвате на възможността да споделите този ден с любими хора (и имате такива хора около себе си, които цените без значение какви са материалните им сособности). Желая ви много щастие, и ми се пълни душата, както казваше баба ми, като виждам, че подбудите би са искрени и чисти!
Активен
Marina
Професор
Публикации: 489
«
Отговор #81 -:
март 18, 2007, 03:10:38 »
Цитат на: fiibi_bg в март 17, 2007, 22:37:43
Тези които правят сватба с абсолютно откровена меркантилна цел - жалко за тях.Ако и за този най-вълшебен ден започнеш да си правиш тънки сметки с добри приятели и роднини- лошо!
за бога не опорочавайте този ден с калкулатора!
Именно!!
Silverarrow, не съм имала за цел да засегна никого, най-малко пък теб - очевидно е, че при планирането на такава красива сватба и избора на ресторант не ви е ръководило неписаното правило, че гостите трябва да си покрият куверта, че и нещо отгоре, за да имате печалба и с тези пари да започвате домакинство. Ей това правило, за което не съм помисляла досега в контекста на наша, БГ сватба, ме изплаши сериозно, и ме хвана жал за възрастни роднини, които могат да чуят нещо подобно и да се притеснят дотолкова, че да не дойдат на сватбата ми. Това е.
«
Последна редакция: март 18, 2007, 03:39:47 от Marina
»
Активен
junglegirl^84
Сватбар
«
Отговор #82 -:
март 18, 2007, 23:46:52 »
неписаното правило че гостите трябва да си покрият куверта важи не само ако сватбата е в хотел Хилтън,но и във всеки друг хотел и ресторант скъпа Марина!
Когато отделиш дори само 200 лв за украса ,400 за жива музика,100 лв за ди джей и още хиляди по 10 и по 20 лв някак си очакваш да получиш нещо качествено в замяна,дори и да нямаш снобарска сватба,а само скромно тържество в хотел "Тракия " в Пазарджик
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
«
Отговор #83 -:
март 19, 2007, 00:03:05 »
junglegirl^84 това за скромното тържество не бива да те притеснява.Всеки трябва да бъде щастлив в собствената си кожа.Също така много хора очакват да съберат известна сума пари от събитиети разбира се,но това не трябва да е съществена част от очакванията.
При нас хора които не могат да си позволят дадоха много пари и аз се почувствах чак неудобно от този факт,други пък дадоха доста по-малко,а са с по-големи възможности,но ние не БИВА да правим такива сметки.Аз умрях от срам когато броях парите.Беше ми адски неудобно,но се почувствах като героиния в американски филм,която е спечелила на рулетка.
Ако трябва да говоря с цифри:Платихме си сами цялата сватба в Велико Търново около 3500 лв за 45 човека,а получихме 1800 лв и 5-6 подаръка,които са разкошни /без газовият котлон разбира се,той е просто повод за шеги и мили спомени/.Подаръците си бяха по наша поръчка!
Активен
sladuranka2
Любопитен
Публикации: 23
«
Отговор #84 -:
март 19, 2007, 13:06:54 »
В миналото наистина сватбите са се правели за да се помогне на младото семейство - кой с дарове, кой с пари. Такива са били традициите. Хората са се женили около 20 годишни, че и доста по рано в селата и е било ясно, че младото семейство няма нищо. В днешното време на еманципация, гонене на кариери и т.н. хората се женят доста по-късно, често са завършили образованието си , имат стабилна работа, живеят отделно от родителите си. В повечето случаи плащат сами сватбеното си тържество. Много често хората дори не се женят, а щом са решили да го направят едва ли ще го правят за събиране на пари и подаръци. Мисля, че е много грозно да се правят такива равносметки кой колко пари е дал и кой какво е подарил. Хората имат различни разбирания и схващания. На всяка сватба присъстват по възрастни хора, които имат остарели възгледи, но ние не можем да им се сърдим за това. Та мисълта ми беше, че парите и подаръците според мен са последното нещо заради което човек би се омъжил/оженил. Главното е любовта между двама души, която ги свързва. За съжаление познавам едно семейство, което съвсем не е от млади и нямащи възможност хора и въпреки това се оставиха родителите им да поемат всички разноски по сватбата с оправдание че така било редно и на всичкото отгоре после коментираха, че добре са си напълнили банковата сметка и се подиграваха на еднаквите сервизи, които им били подарили. Това е много грозно при условие, че родителите им влязоха в огромни заеми за да ги оженят , а те не си мръднаха пръста.
Активен
junglegirl^84
Сватбар
«
Отговор #85 -:
март 19, 2007, 16:26:04 »
Цитат на: silverarrow в март 19, 2007, 16:20:01
Цитат на: sladuranka2 в март 19, 2007, 13:06:54
Това е много грозно при условие, че родителите им влязоха в огромни заеми за да ги оженят , а те не си мръднаха пръста.
Еми, нищо де, после те ще плащат на децата си. Като могли, могли, ние дето имаме съвест, не можем така.
Аз не съм си правила сметка какво ще получа и никога не съм се надявала, че ще покривам разходи, но пък не съм се срамувала да си преброя парите в първата брачна нощ
. Нали не съм ги откраднала нито пък взела насила, а в тази темичка е да споделим равносметката. (
От малка съм много пестовна и обичам да си броя паричките, наш'те все ми се смееха как пресмятам стотинките в касичката (това като 5 годишна)
). На който му е грозно и грубо, да не споделя и чете.
junglegirl, има и хора с далеч по-скромни сватби от това, което описваш, но не по-малко щастливи и весели. Но пък не виждам защо по-"нескромните" сватби трябва да се окачествяват като "снобарски"
искрено се радвам че сте могли да си пзоволите такава приказна сватба!
На всеки го пожелавам!
Но мисля че на повечето хора им е ясно че след като сватбата е в хотел "Хилтън" напр.трябва да си направят сметка приблизително колко е ккуверта на човек!
Трябва да си покрияеш куверта и да остане нещо и за младите!
От сто години си е все така,коя съм аз че да казвам кой колко пари да ми даде,но се включих за да кажа че при положение че всичко си имаме са ни най-нужни пари
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3663
«
Отговор #86 -:
март 19, 2007, 16:31:31 »
и ние предпочитаме пари защото искаме да си подредим дома по собствен вкус,но винаги има хора които предпочитат да дават подаръци и тях ще ги приемем с най-голямо удоволствие защото знаем че са от сърце
Активен
Yana_Bah
Ентусиаст
«
Отговор #87 -:
март 19, 2007, 18:44:30 »
Аз също смятам да кажа че предпочитам пари, та макар и 10лв.... Просто в нас имам всичко и то в повече (в смисъл че е пълно с неща, които се чудя къде да слижа в двустайния ни апартамент), така че предпочитам да не ми подаряват нищо, отколкото да се чудя къде да складирам поредния паметник.
Активен
junglegirl^84
Сватбар
«
Отговор #88 -:
март 19, 2007, 19:27:14 »
Цитат на: Yana_Bah в март 19, 2007, 18:44:30
Аз също смятам да кажа че предпочитам пари, та макар и 10лв.... Просто в нас имам всичко и то в повече (в смисъл че е пълно с неща, които се чудя къде да слижа в двустайния ни апартамент), така че предпочитам да не ми подаряват нищо, отколкото да се чудя къде да складирам поредния паметник.
оф добре че не съм само аз
напълно подкрепям
Активен
ilusion
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #89 -:
март 19, 2007, 21:21:43 »
И аз съм така и който ме е питал досега съм отговаряла парички
Активен
Страници: