Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
юли 21, 2025, 04:28:31
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Всичко за кумовете.....част 3
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко за кумовете.....част 3 (Прочетена 229820 пъти)
Lionelsa
Баш Майстор
Отг: Всичко за кумовете.....част 3
«
Отговор #345 -:
юли 16, 2010, 09:54:55 »
Цитат на: plamak_ в юли 14, 2010, 07:47:37
lionelsa кумовете споделят пилето и тортата с младоженците ли , а аз мислех че си остават за тях просто семейно да се почепят ?
Почти всичките ми приятели са се събирали после с кумувете си да ги хапнат и да напарвят разбор на сватбения ден
Но то всичко си е въпрос на договорка.
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2648
«
Отговор #346 -:
юли 16, 2010, 10:05:53 »
повечето сватби , на които съм била напоследък въобще нямат пиле и торта, а и много често младоженците заминават на меден месец на другия ден, така че в общи линии вече всеки си прави, каквото му е удобно.
а колкото до номерата на кумовете, в Пловдив не се прави, слава богу и даже допреди да влеза в този форум не бях чувала за такива традиции, еми на мен ми се струва доста неприятно това, не мога да си представя някой да ме разиграва в моя сватбен ден, все пак младоженците са най- важни си мисля
Активен
liony2000
Сватбар
«
Отговор #347 -:
юли 19, 2010, 15:10:25 »
Ние решихме да им вземем дигитална фоторамка.
Активен
dulce
Регистриран
Публикации: 2
«
Отговор #348 -:
юли 22, 2010, 05:13:30 »
Здравейте.Ние скоро ще се женим но когато поканихме хората които искаме за кумове те се сагласиха а по късно се отказаха.сегаа се чудя дали може да поканим за кумове семейството на което родителите ми са били кумове.(те са мнлади и се сабираме често с тях)Може ли някой да ми каже как стои този вапрос.
Благодаря предварително.
Активен
Doni M
Сватбар
«
Отговор #349 -:
юли 22, 2010, 08:31:17 »
Няма никакъв проблем да поканиш за кумове, хората които искаш. От гледна точка на кумовете законът не поставя никакви огръничение. Просто се изисква да имаш двама свидетеля, а дали ще са ти роднини, приятели или случайни непознати това няма значение. Така че кани си ги спокойно.
Активен
dulce
Регистриран
Публикации: 2
«
Отговор #350 -:
юли 22, 2010, 09:55:16 »
Благодаря ти за инфото.
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
Публикации: 908
«
Отговор #351 -:
юли 22, 2010, 14:26:05 »
Ние ще сме кумуве обаче младоженците искат да се играе за пустото пиле и питка. За мен това (за него също) е мн...не знам как да кажа, не искам да коментирам, защото може да се нахвърляте върху мен. НЕ искам да играя за това, малко ми простее ... сори за израза, не знам може да си има и поверие за цялата работа, но не ми харесва, това е. На сватбата, която бях сега кумата милата й се искаше да потъне в земята, защотот момичето я разиграваше 10мин за пустия алкохол, грозна гледка, сигурна съм, че ако нямаше публика щеше да й удари един през лицето и да си го вземе
.
Сега трябва да обработваме двойката да не го правим, въппреки желанието им
Активен
stefanel
Сватбар
Публикации: 212
Не искам много,искам всичко :)
«
Отговор #352 -:
юли 22, 2010, 15:37:07 »
Tweety bird,по-добре само им намекнете,без да се налагате,защото това е тяхната сватба все пак.Щом на вас не ви харесва няма да го правите за вашата сватба.Аз лично не смятам,че българската традиционна сватба простее.Това си зависи от хората.Все пак живеем на Балканите.Грозно ми изглежда да се правим на такива,каквито не сме.
На нашата сватба държах много на елегантната украса.Същевременно това си беше една традиционна българска неделна сватба с всички традиции и обичаи.Не мисля,че има нещо грозно или просто в това!Гостите ни казаха,че се е получила една много елегантна и културна сватба.
На мен по-скоро не ми харесват разните там кючекчийки,а също и не ми харесва да се поамериканчваме.Ние си имаме нашата култура и традиции.
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #353 -:
юли 22, 2010, 19:10:24 »
stefanel ....на сватбата на която бяхме им намекнахме ама те казаха не, ще има. Е сега как да се разберем, ние не искаме, те искат...сложна работа.
Не съм искала да кажа, че е проста нашата традиция. Казах, че това може да е някаква традиция, но аз не й знам значението. Простото в случая беше, че тази мома от споменатата сватба направо си се подигра с кумата и й развали насторението, то бива да танцуваш за нея, ама чак да се дърпа като магаре и да не й я дава и да се скача 10мин без да се спре ми простееше. Това е някакъв обичай навярно, който трябва да се направи, а не да се забравят хората и да се увличат, като съм им казали, че трябва да ги лъжат и надиграват не значи да се прави цирк навместо сватба.ю
По нашия край този обичай го няма.
За кючеците и аз няма да коментирам, естествено го имаше и този момент...една кака излезна да играе на кума и младоженеца. Не мисли, че аз харесвам американското само. Аз дори мисля да няма жартиер (въпреки че си го купих) ,просто не мисля да ми влиза под роклята, не искам дори и да хвърлям букета, това не го е имало по бг традиционните сватби. Обаче пък американците обичат кючеците
, за тях това си е екзотика.
Активен
roxanne
Професор
Публикации: 329
«
Отговор #354 -:
юли 22, 2010, 19:27:08 »
С риск и моето мнение да изглежда префърцунено и като отказ от идентичност, специално частта с танца за пилето за мен е насила присадена в съвременните сватби. Свързвам я със спомен от първата сватба, на която съм присъствала, била съм на 5 години може би. Още тогава се чудех как се вписва официално облечената, фризирана и гримирана кума с това пиле, което, обвито в целуфан, е цялото запотено и мирише на кухня. Не мога да го възприема и съм безкрайно благодарна на нашите кумци, че не настояваха да ни прекарат през това, когато кумувахме. Нито го желая на нашата сватба.
Но аз много отдавна съм казвала тук, че без никакво угризение възприемам всички традиции, които ми харесат и усещам като мили, романтични и красиви, без да ме е грижа дали са български, американски или, да речем, дагестански. И без да ме е срам елиминирам всички изконно български обичаи, които ми бъркат в здравенцето, като например вземане на булката от цялата сватба с всички роднини, накацали по стълбите на входа, защото няма място вътре; трошене на барикадирани врати (кой ги поправя после?); протяжни жални песни за раздяла на булката с родата и прочее.
Смятам, че сватбата е тържествен празник за двама влюбени, празнуващи началото на новия си живот и като такава е повод за радост. И ще се постарая, доколкото зависи от мен, само да се смеем и да се забавляваме. Нито се разделям със семейството си, нито се отказвам от живота си до сега, нито се страхувам от бъдещето си като омъжена жена. За кумове избрахме приятели, с които ще ни е приятно да се събираме по поводи от тук нататък, и за които вярваме че и след 30 години ще са все така заедно. Нямаме родово кумство, а и да имаше, едва ли щяхме да го зачетем. Като цяло и аз, и бъдещият ми съпруг не сме много по традициите. Ама много обичаме купони, та и се очертава сватбата ни да е още един незабравим купон, в който ще сме главни действащи лица, а не циркови маймуни, изпълняващи ритуални номера
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #355 -:
юли 22, 2010, 19:45:54 »
Цитат на: roxanne в юли 22, 2010, 19:27:08
трошене на барикадирани врати (кой ги поправя после?);
Това ме навя на мисълта, за взимането. Мен ще ме вземат от хотела и аз се шегувах да не бутне вратата, че после лошо, а той ми каза, ПАТЕ нали знаеш, аз мога по-възпитано да влезна, просто ще взема ключа от рецепцията и ще си те взема
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #356 -:
юли 22, 2010, 20:36:44 »
Цитат на: roxanne в юли 22, 2010, 19:27:08
Но аз много отдавна съм казвала тук, че без никакво угризение възприемам всички традиции, които ми харесат и усещам като мили, романтични и красиви, без да ме е грижа дали са български, американски или, да речем, дагестански. И без да ме е срам елиминирам всички изконно български обичаи, които ми бъркат в здравенцето, като например вземане на булката от цялата сватба с всички роднини, накацали по стълбите на входа, защото няма място вътре; трошене на барикадирани врати (кой ги поправя после?); протяжни жални песни за раздяла на булката с родата и прочее.
Леле, това все едно аз съм го писала! И ние няма да имаме ужасното пиле, никак не ми харесва, на милите им кумове съм решила да им го спестя. Той дори кумът ни е чужденец и не знам как ще ни гледа ако му спомена танци с пиле...
Активен
roxanne
Професор
«
Отговор #357 -:
юли 22, 2010, 21:06:45 »
Ха, и на по-изстрадана версия съм присъствала, където кумът трябваше с жив петел да танцува. Като се ужаси това животно, взе да върти очи, като се разпърха с крила, като се разхвърча перушина... Виж, това ако му го спретнете на човека, наистина ще я запомни българската сватба
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #358 -:
юли 22, 2010, 22:03:08 »
Ау..това е било hard изпълнение, да не е било в Борад
Активен
roxanne
Професор
«
Отговор #359 -:
юли 22, 2010, 22:48:24 »
Тц. На българска сватба, в Източна България, не твърде отдавна... Да кажем преди максимум 15 години, щом споменът ми е ясен. Но, от друга страна, това можеш ли го забрави...
Активен
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...