Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

май 16, 2025, 13:07:46

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 33   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете.....част 3  (Прочетена 223195 пъти)

tweety bird
Сватбен ГУРУ
Публикации: 908

Моят сватбен албум

« Отговор #375 -: юли 23, 2010, 18:39:39 »

браво, ROXANNE, не знам защо повечето си мислите, че това е спор, според мен всеки си изказа мнението по обичая.
Важното е любовта да е във въздуха
Активен
Kelly
Новак
*
Публикации: 10

« Отговор #376 -: юли 24, 2010, 07:58:04 »

Здравейте, мили дами smile Най-накрая дойде дългоочаквания ден, в който двамата с моя приятел ще кумуваме...    Party time Моля ви, стискайте палци всичко да върви по план, защото много се притеснявам!!!  blush Обещавам после да давам ценни съвети на бъдещи кумове...  girl_wink Хайде, наздраве!!!  nazdrave
Активен
sunshineto
Новак
*

« Отговор #377 -: юли 26, 2010, 13:12:34 »

Здравейте, мили хора! Нова съм във форума и може вече да е ставало въпрос за това, извинете ме, ако се повтарям. С моя годеник решихме да се оженим и имаме конкретна двойка в предвид, които да станат наши кумуве. Но не сме сигурни, след като годеникът ми е кръстник на потенциалния кум, дали този факт не пречи по някакъв начин на църковния брак? Ще ви бъда много благодарна, ако някой от вас знае нещо по въпроса и ми помогне. smile
Активен
Kelly
Новак
*

« Отговор #378 -: юли 26, 2010, 14:47:42 »

Здравейте, мили хора! Нова съм във форума и може вече да е ставало въпрос за това, извинете ме, ако се повтарям. С моя годеник решихме да се оженим и имаме конкретна двойка в предвид, които да станат наши кумуве. Но не сме сигурни, след като годеникът ми е кръстник на потенциалния кум, дали този факт не пречи по някакъв начин на църковния брак? Ще ви бъда много благодарна, ако някой от вас знае нещо по въпроса и ми помогне. smile

Здравей, sunshineto! Мисля, че от църквата няма да да позволят, т.к. те са вече сродени. Все пак минете през някой пазарклис или църква в квартала и питайте... на място най-добре ще ви кажат. smile Успех!
Активен
bubu_123
Сватбар
Публикации: 227

Моят сватбен албум

« Отговор #379 -: юли 26, 2010, 14:58:45 »

sunshineto май може обартния вариант само (ако кумът е кръстник на мъжа ти), но не съм много сигурна. Ето какво пише в книжките, които дават в ритуалната: "За кум се кани онзи, който е кръстил младоженеца като дете. Той или неговите потомци имат задължението да кръстят и децата на новото семейство." За обратния вариант нищо не се споменава.
Активен
sunshineto
Новак
*

« Отговор #380 -: юли 26, 2010, 15:35:22 »

Kelly и bubu_123, много ви благодаря за бързите отговори. И аз за съжаление подозирах нещо такова и честно казано съм малко разочарована, защото така ми се искаше да са те. Но, уви. Разбира се, ще минем и през някой параклис, за да се консултираме на място, но едва ли отговорът ще е по-различен. Ние имаме и втори вариант, така че драмата не е чак толкова голяма  smile
Активен
bubu_123
Сватбар
Публикации: 227

Моят сватбен албум

« Отговор #381 -: юли 26, 2010, 16:15:05 »

Най-добре е наистина да питаш "вещо" лице. Ако си от София да знаеш, че в Св. Неделя, Св.Седмочисленици и Св. Петка нямат проблем с каноните, особено ако ги почерпиш една бутилка вино. Вече въпросът е вие доколко искате да си спазите канона. Успех с подготовката!  give_rose
Активен
sunshineto
Новак
*

« Отговор #382 -: юли 27, 2010, 08:29:43 »

Благодаря bubu_123 развеселих се на отговора ти. Вероятно е точно така, на мнение съм, че всичко е възможно. Ние определено не сме толкова настроени за абсолютно точно спазване на традиците, тъй като не обичаме да правим нещата по традиционния начин. Ще попитам в тези църкви, които си написала. smile
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #383 -: юли 27, 2010, 09:08:44 »

По повод какво може и какво не,гледах репортаж за сватбата на сина на Георги Първанов-кумата сестра на булката,кума-първи братовчед на младоженеца  pardon
При вас може би проблема е в това,че мъжа ти се явява 'баща' на кума по църковните канони ,но пък то кума не става 'баща' на двойката. Попитай какви ограничения има,и в какво се изразяват-защо не е хубаво,защо не го одобряват. И преценете-според мен щом човек е решил да направи църковен брак,то той трябва да има правото да избере най-близкия си човек,а не някой който вижда веднъж на 5 години и ще го вижда пак толкова 'често'  blush
Активен
sunshineto
Новак
*

« Отговор #384 -: юли 27, 2010, 09:29:20 »

Напълно съм съгласна с miss™. Отмина времето, когато се спазваше ритуалът кума да е незнам -си кой, защото така повелявало нещо-си smile. В крайна сметка мисля си, че когато избираш кумовете за сватбата си, то това трябва да са хора, които ще се радваш и ще ти бъде приятно да виждаш често, не само по празници.
Активен
stefi84
Любопитен
*
Публикации: 22

« Отговор #385 -: август 05, 2010, 22:08:46 »

момичета, ще поздравявате ли кумовете си с песен на сватбата...???
  на нас ни се иска, но незнам кога да пуснем поздрава, веднага след нашия първи танц или малко по-късно..
   а и незнам какво би било подходящо, питах кумата каза да било изненада от нас...

какво ще ме посъветвате...??
« Последна редакция: август 06, 2010, 07:14:28 от stefi84 » Активен
tsvetentse1
Сватбар
Публикации: 183

« Отговор #386 -: август 05, 2010, 23:53:29 »

Ами, ако са женени според мен разбери някак коя им е била песента за първия сватбен танц  good
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2648

Моят сватбен албум

« Отговор #387 -: август 06, 2010, 07:56:31 »

на всички сватби, на които съм била има поздрав за кумовете, обикновено това е втората песен. Ако знаеш някоя любима песен може да я избереш, ако ли не, поне каже какъв стил да е
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1994

Аз дочаках своето малко чудо*2!

Моят сватбен албум

« Отговор #388 -: август 06, 2010, 08:48:03 »

Според мен можете да ги поздравите след речта на кума. Изчаквате да си седнат по местата и така мислейки си, че им е паднал един товар от плещите. Им отправяте поздрава. Нашия кум беше доста притеснен по време на речта си и точно седна да пие едно пиене и ги изненадахме. Беше много мил момент. Осбено, ако отправите няколко думи специално към тях, думи на благодарност, че са ваши приятели, че са приели поканата ви да са ваши кумове, да им кажете че се надявате един ден децата ви да кръщават. Този момент остава в спомените на всички, включително и на гостите.
Активен
stefi84
Любопитен
*
Публикации: 22

« Отговор #389 -: август 06, 2010, 13:37:48 »

и не мислихме да е след нашата първа, на варианта да селд речта на кума е много удачен...

а найстина имате ли нещо подготвено като благодарност от нас към тях, в интернет има малки текстчета от по няколко изречения  в рима, които ми допадат, но нещо по дълго така и не намирам, а в писането ме няма....
 сетих се за друго нещо, оркестъра които ще ни свири, дефакто свири и на тяханата сватба и може да ги помоля да кажат нещ от сорта, че след 3 години отново ще изпеят песента за семейство.........., което днес е неотлъчно да младойенците, а тогава те бяха такива.....абе нещо от сорта.....
Активен
Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 33   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: