Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
юни 07, 2025, 13:09:08
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Всичко за кумовете.....част 3
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко за кумовете.....част 3 (Прочетена 225592 пъти)
roxanne
Професор
Публикации: 329
Отг: Всичко за кумовете.....част 3
«
Отговор #210 -:
март 19, 2010, 17:09:18 »
Мери, загазили сме го не, ами... направо нямам думи
И аз не мога да си представя други да са...
Точно сега се връщам от погачата на нашата мъничка кръщелничка и цял следобед само дето не ми стана дупка на езика да успея да си замълча... така исках да се похваля и да ги поканя (майката, де - нали сме само жени на това парти
). Не искам и да мисля за други...
Освен да ни кумуват на сватбата, а после в църквата като се женим да поканим някой друг... моят кръстник, който ме кръсти (и то специално за сватбата на тези приятели, че преди това все можех да се наканя), например, може да ни стане кум в църквата. Но кума си няма, милият, и трябва да мислим коя дружка да поканим. Но и това не решава въпроса с празниците...
Уффф, ще го мислим някак...
Активен
Мери
Любопитен
«
Отговор #211 -:
март 19, 2010, 17:29:46 »
Ние мислим църковния и гражданския брак да са ни в един и същи ден и затова не става да сме с различни кумуве.
Всъщност като се замисля може едната двойка да ни е в ритуалната зала, а другата в църквата. Пък в ресторанта и двете двойки да са с нас на масата.
Но досега не съм чувала за такъв случай
Много сложно и странно става, не мислите ли?
roxanne, ти можеш да помисли за този вариянт. По-осъществимо е при вас, при положение че двете неща са в различен ден. Въпреки че пак може някой да се засегне.
Активен
Боги
Заслужил майстор на спорта
I can't live in a world, where you don't exist...
«
Отговор #212 -:
март 19, 2010, 17:51:12 »
Цитат на: roxanne в март 19, 2010, 12:07:49
Иначе как ще стане - нашите кумци трябва да идват у нас на прошка, а едновременно и ние да ходим у кумовете, и ако са други... идея нямам как ще стане
roxanne,
немога да разбера какъв е проблема с ПРАЗНИЦИТЕ. Все пак е прието поне според каноните Вие да кумувате на 1 2 или 3 двойка младоженци, а на вас да кумуват други близки приятели/ роднини и т.н. Не виждам никакъв проблем за празниците, няма значение дали ще е точно на сирни заговезни важно е че си спазвате традицията ако държите на нея. Обикновенно се разбирате кога на вас ви е удобно няма значение дали е една две или повече седмици след официално обявената неделя на Прошка. Родителите ми са кумове на 2 семейство и им кумуват други хора, но това не им пречи да спазват традицията и да се събират. Те ходят на кумувете си на гости, а на тях в къщи им идват другите 2 семейства, заедно или в различни дни е въпрос на договорка. Аз останах с впечатлението, че ако други ваши приятели ви поканят за кумове вие няма да приемете заради проблема с празниците... Не искам да се заяждам с никого, но това е мнението ми. Недейте да си вгорчавате живота, а се наслаждавайте на всеки момент докрай. Ще следя развитието на подготовката с интерес и ви пожелавам да намерите достатъчно близки и доверени приятели, който да станат Вашите кумове. Успех
Мери,
взе ми думите от устата, наистина може някой да се засегне. Не бях чувала за сватба на която да кумуват 2 двойки. Успех и на теб.
Активен
roxanne
Професор
«
Отговор #213 -:
март 19, 2010, 18:25:23 »
Боги, благодаря, наистина не се бях замисляла за вариант, в който една двойка кумува на повече от едно семейство
. Честно казано не знам дали бих се съгласила да кумуваме и на други... тези са си НАШИТЕ кумци
Аз не ги разбирам много традициите, винаги съм създавала мои традиции - с кумците ни просто стана така, че взехме една вече наложила се, и я превърнахме в наша. Но пък това схващане ми дава чудесна възможност да нарочим друг ден, на който да се събираме традиционно с нашите кумове. Но, честно казано, наистина искаме да са тези. Имаме доста приятелски двойки, които, смятаме, биха се съгласили да ни кумуват. Но не е там работата. Тези ни пасват, тях искаме до нас.
Все още има време, но като че ли не сме склонни да изберем други. Разбира се, ще обсъдя с половинката проблема - той още не знае за църковните забрани - но не смятам, че ще иска да се откажем от тях... Най-верочтно ще са ни кумове в гражданското, а за църквата ще поканим моят кръсник и неговата най-добра приятелка. Така май ще е най-добре...
И, Боги, много ще се радвам един сватбен шаман да хвърля по едно око на подготовката
- и двамата сме съвсем голи и боси по отношение на сватбите, и макар винаги да съм се смятала за добър организатор, на моменти ме хващат дяволите... Като се сложи и факторът ограничения в бюджета... много е весело
Но ще се справим! Предстои ни да уведомим родителите
- идната седмица. И после... После не ми се мисли
Активен
Iwka
Любопитен
Публикации: 47
«
Отговор #214 -:
март 19, 2010, 21:59:00 »
Roxanne, много е хубаво, че сте толкова близки с кумците си и искате така да ги уважите. Но пък дори и да изберете друга двойка - тъкмо ще имате още едни приятели, с които да сте си така близки. Какво по-хубаво от това
Активен
LoveAndLove
Сватбар
«
Отговор #215 -:
март 23, 2010, 13:20:28 »
аз искам малко помощ
поканихме си кумовете вече и се съгласиха веднага, за което много се радвам
дайте някакви предложения за подарък за тях да е нещо което ще използват и двамата (те са семейство и имат две дечица) и в същото време да не е много скъпо защото сме с ограничен бюджет
благодаря предварително
Активен
leni_beni_
«
Отговор #216 -:
март 23, 2010, 13:27:17 »
LoveAndLove
, ние си определихме сума с нашите кумове и решихме така кой от какво има нужда. Освен ако не искате да ги изненадате с подаръка. Ако не - то по-добре ги питайте от какво имат нужда примерно, за да може да си го ползват с радост и да им напомня за вас
Активен
Мименце
Професор
Искам всичко!!!
«
Отговор #217 -:
март 23, 2010, 13:32:07 »
LoveAndLove
ние ще ставаме кумуве през май месец. С младоженците предварително се уговорихме кой от какво има нужда, дори ще ходим заедно да си купуваме подаръци. Така и всяка двойко ще каже каква сума може да похарчи за сватбен подарък
Активен
kisyova
Регистриран
Публикации: 2
«
Отговор #218 -:
март 23, 2010, 13:59:28 »
Здравейте и от мен!
Кумството е голяма чест,но и голяма отговорност , поне според мен!
Някой може ли да каже по-подробно, какви са задълженията на кумовете. Да, това с подаръците е ясната част, но точно на деня какво повелява традицията, освен разбира се кумската реч... Както и някакви идеи за кумски изненади...
Ще следя темичката с интерес...
«
Последна редакция: март 23, 2010, 14:01:33 от kisyova
»
Активен
van4ii
Професор
«
Отговор #219 -:
март 23, 2010, 16:24:43 »
И ние така се разбрахме с кумовете за една определена сума и всеки си каза какво иска и така, но това според мен е вариант, в случай че сте достатъчно близки. А задълженията общо взето както се разберете, ние не искахме да ги ангажираме с дребни нещица, те и без това са от друг град и с две малки деца, затова ги освободихме от повечето неща.
Активен
roxanne
Професор
«
Отговор #220 -:
март 23, 2010, 17:45:21 »
Когато ние кумувахме миналата година, нашите кумци ни подариха дигитална рамка за снимки. Хубав подарък е
. В тяхна чест първия месец се въртяха основно снимки от сватбата им.
Ние пък им подарихме икона - традиционно, но пък кумицата беше бременна и един вид за закрила...
Като кумове не си спомням някакви особени задължения да сме имали. Те категорично отказаха да купуваме каквото и да било. Дори не можах да забуля булката - фризьорката имаше тази чест, прическата го изискваше.
Ние май само се подписахме в гражданското. После в църквата кумът слага короните, а кумата - пръстените. В последствие разбрах, че не навсякъде кумата ги слага, а май в нашият случай попът е решил да ме включи в церемонията
.
В ресторанта бяхме до тях на бялото платно, свекървата ни захрани с мед след тях (без сол - предполага се, кумовете са двойка и солта на живота и съвместното битие я знаят
), кумът отпи и естествено виното му беше горчиво
. Щом седнахме, кумът си произнесе речта (язък ми за труда да я пиша - малко е късоглед, не си носеше очилата, а шрифтът бе дребен и с много хъм-кане и мън-кане импровизира
). После имаше кумско хоро, което той научи за 3 минути пред входа на ресторанта.
И май с това се приключи официалната част.
Другото ни, а и най-важно, задължение, беше да сме весели и да танцуваме, за да заразим гостите с празнично настроение, с което мисля, че се справихме добре.
Да си кум не е трудно, още повече ако го правиш с желание
Активен
leni_beni_
«
Отговор #221 -:
март 23, 2010, 17:56:28 »
Не не е трудно да се кумува, но е много отговорно според мен . Ние като кумувахме също не сме имали много "задължения" , но бяхме ангажирани през цялото време, най-вече кума.
kisyova
- Зависи как ще се процедира по време на сватбата.....Ще идва ли младоженеца да ви "взима " и след това заедно да отидете за булката ?
След това ще има ли пребулване ?
По-скоро питай за определени неща, защото самото кумуване си е много обширно (ако мога така да кажа
)
Ако искаш задавай въпросите си така : какво трябва да правим като дойдат в къщи? или нещо от този сорт
Активен
D.J. Алекси
Ентусиаст
Ако искаш сърце да дадеш, сърце ти трябва да имаш
«
Отговор #222 -:
март 23, 2010, 18:08:26 »
Цитат на: kisyova в март 23, 2010, 13:59:28
Здравейте и от мен!
Кумството е голяма чест,но и голяма отговорност , поне според мен!
Някой може ли да каже по-подробно, какви са задълженията на кумовете. Да, това с подаръците е ясната част, но точно на деня какво повелява традицията, освен разбира се кумската реч... Както и някакви идеи за кумски изненади...
Ще следя темичката с интерес...
Здравейте
Ето тук има по-подробна и полезна информация за кумувете, дано Ви е от полза:
Част 1 ->
http://bulki.blogspot.com/2009/04/i.html
Част 2 ->
http://bulki.blogspot.com/2009/04/ii.html
«
Последна редакция: март 23, 2010, 18:33:58 от Алекси Маронов
»
Активен
_kalinka
Любопитен
Публикации: 28
«
Отговор #223 -:
април 20, 2010, 11:59:17 »
Момичета, дайте идея за подарък за кумове, които не са двойка - моя приятелка и негов приятел са. Нещо по-скромничко докъм 100 лв на човек, че повече искаме, но не можем да си позволим. Тъпото е, че сме доста заети и не успяваме да се съберем всички накуп да ги питаме, а не остана до сватбата - на 02 май е
По телефона не върви да питаме, и двамата ще кажат: нищо не искаме
Активен
Мименце
Професор
Искам всичко!!!
«
Отговор #224 -:
април 20, 2010, 14:17:15 »
_kalinka
Така на бързо ми идват няколоко идеи, за подаръци: дигитална рамка за снимки е нещо неангажиращо, както за мъж, така и за жена.
А иначе нещо свързано с хобито на всеки един от тях
например:
За момиче- ваучер за СПА, Масажна ваничка за крака, Уред за фондю, Декоративен фонтан ей такивва неща
За момче-някакъв комплект за вино, за пури, тример за мъже, икона.
Вие си ги познавате, но според мен нещо свързано с хобитата им ще е чуден избор
После да споделиш
Активен
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16