Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
юни 09, 2025, 12:40:25
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Всичко за кумовете.....част 3
Страници:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко за кумовете.....част 3 (Прочетена 225663 пъти)
bubka
Заслужил майстор на спорта
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
Отг: Всичко за кумовете.....част 3
«
Отговор #195 -:
февруари 16, 2010, 15:37:28 »
Мери, църковният канон НЕ разрешава да се връща кумство.
Има църкви, които въпреки това се съгласяват - те реално няма как да знаят дали сте им кумували вие, ако сами не си кажете.
Въпреки това, дори и да намерите такава църква - вече вие лично трябва да си решите дали за вас е по-важно да сключите брак според канона, или пък тази двойка да ви кумува
Активен
Мери
Любопитен
«
Отговор #196 -:
февруари 16, 2010, 16:31:42 »
Точно такива ми бяха притиснения.
Все пак искам всичко да е според канона, но и ми се искаше точно те да са ни кумуве. Всъщност ако решим те да са ни кумуве, няма с нищо да нарушим канона, защото те все още нямат църковен брак... много объркана история
Все пак ако изберем някой друга двойка, а те не сключат църковен брак - много ще ме е яд
Имаме още малко време да помислим..
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #197 -:
февруари 16, 2010, 16:45:53 »
pepche
, ама какво толкова му мислята още
Дано тези дни се съгласят и ви ощастливят!
Мери
, на този етап могат да ви купуват. Но ако решат след време и те да правят църковен брак ще трябва да си намерят други кумуве, защото кумството сродява и няма да може вие да им върнете жеста.
Защо не ги подпиташ какви планове имат по този въпрос?
Активен
Мери
Любопитен
«
Отговор #198 -:
февруари 16, 2010, 16:58:59 »
Те сега си имат бебче и още когато ги женихме, казаха че ще направят църковен заедно с кръщането на бебето. Та на 90% съм сигурна че ще се венчаят и в църква. Пък понеже ние сме си им кумуве и искам да останем такива докрай, ще трябва да се огледаме за друга двойка покрай нас
Не че няма подходящи, но не са ни толкова близки, а за мен е важно наистина да са ни добри приятели.
Благодаря ви момичета, че ми помогнахте да си избистря нещата!
Активен
albenavk
Новак
Публикации: 11
«
Отговор #199 -:
февруари 23, 2010, 13:13:28 »
Здравейте и от мен
В период на подготвяне на сватба сме и ви чета за да се ориентирам за основните нещо - много ми е объркано все още
Имам следният въпрос - трябва да си изберем кумове и се чудим между няколко двойки. Всички са много скъпи и близки хора за нас и избора е много труден. Проблема е че едната от двойките не живее в България. Искам да разбера това проблем ли е? Те са българи, християни, семейство са, просто от известно време живеят там. Също така ако изберем тях, как се процедира с поканата? Четох че им се ходи на гости, но в момента това е малко възможно за нас
Има ли някой опит с такава ситуация?
Активен
roumyana
Публикации: 2648
«
Отговор #200 -:
февруари 23, 2010, 13:21:32 »
според мен освен ако не си заклет традиционалист няма чак такова значение, как ще поканиш кумовете, важни е да са хора, на които държиш и които считате за добър избор, а как точно ще ги поканите няма такова значение. сигурна съм, че дори и по телефона да ги поканите ще се зардават, така че ако си убедена - действай
Активен
leni_beni_
«
Отговор #201 -:
февруари 23, 2010, 13:23:35 »
Подкрепям казаното от roumyana . А освен това може да им отидете на гости с питка, петел и всички неща, след като се приберат в БГ , дори и това да е малко преди сватбата. Това ще е и повод да обсъдите в делайли кое как ще е
Активен
eva_87
Сватбар
«
Отговор #202 -:
февруари 23, 2010, 21:47:00 »
Когато мен и милото ни поканиха за кумаве,не бяхме в българия.Поканиха ни по телефона.Не мисля,че това е проблем.Прибрахме се само 3 дни преди сватбата
.Като записвали датата в съвета,от там казали,че е задължително и ние да присъстваме,но след като им изяснили ситуацията,само ни звъннаха по телефона да си кажем ЕГН-тата.
Активен
albenavk
Новак
Публикации: 11
«
Отговор #203 -:
февруари 24, 2010, 09:46:08 »
Здравейте,
мерси много на всички за отговорите и за помощта
Сега остава само да решим окончателно и да ги поканим
Активен
tedi_rusenova
Любопитен
«
Отговор #204 -:
март 07, 2010, 19:14:02 »
Здравей albenavk и нашите кумове не са в България , но ние пък имахме късмет и те се върнаха за 2-3 седмици в БГ, и тогава ги поканихме стискам ти палци, всичко да мине по вода
Активен
roxanne
Професор
Публикации: 329
«
Отговор #205 -:
март 19, 2010, 12:07:49 »
И ние имаме същото притеснение като Мери
Искаме да поканим приятелите, на коите кумувахме миналата година - те са ни сред най-близките, а и са двойка, за която имаме очаквания, че ще останат заедно наистина "докато смъртта ги раздели" - не че това може да се предвиди, де
Но наистина искаме да са те. А и ще е по-лесно с традиционните визити у кумовете по празници
, а ние си ги спазваме. Иначе как ще стане - нашите кумци трябва да идват у нас на прошка, а едновременно и ние да ходим у кумовете, и ако са други... идея нямам как ще стане
На този етап ще имаме само граждански брак, по-късно сме си наумили да отидем и в един манастир, където свещеникът ни е приятел и да се венчаем, само ние с кумовете. Едва ли ще ни върне, но... може би е по-добре да премълчим, че ние сме им кумували, така ли е?
Активен
leni_beni_
«
Отговор #206 -:
март 19, 2010, 14:59:57 »
roxanne , за църковните бракове, не може да си кумувате един на друг. Пък това с премълчаването.......точно за църквата , знам ли пред Бог да се лъжете едва ли не
Ама то си е ваше решение де, да не те обидя нещо
Активен
Didkata1984
Сватбар
«
Отговор #207 -:
март 19, 2010, 15:28:17 »
И аз мисля, че не бива да лъжете за такова нещо като кумуването. Нали църковен брак се сключва, за да сте чисти пред Бог, а в следващия момент пропускате да кажете нещо толкова важно ....
Наистина е малко неудобно след време като почнете да се чудите с кой по-напред да се събирате по празници, но пък би било добър повод да се събирате по много приятели на едно място и да бъде по-весело
Активен
Мери
Любопитен
«
Отговор #208 -:
март 19, 2010, 15:42:41 »
Ох, roxanne, загазили сем го
И на мен така ми се иска точно те да са ни кумуве
Ние все още не сме ги венчали църковно, но и това ще стане на кръщането на малката тази година.
Ще ги подпитам пак дали наистина ще правят църковен, но такива бяха уговорките
Но не искам да споменавам пред тях какви са желанията ми, че ще останат разочаровани ако не са те.
И аз чувства че те са нашите хора и много си ги обичкам. Ще ми е гадно ако не са те до нас на булченската маса.
Дано намерим изход, защото която и друга двойка да изберем - вътрешно ще знаем че сме направили компромис.
Активен
Zori83
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #209 -:
март 19, 2010, 16:41:31 »
Мери, защо не изберете други двама само за църквата, а иначе в ритуалната зала и в ресторанта да бъдат вашите кумци?
Активен
Страници:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...