Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 15:22:27

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184154 пъти)
 
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*
Пол: Жена
Публикации: 6458



Моят сватбен албум

« Отговор #180 -: юни 22, 2012, 12:48:23 »

Мами,как да изпека кюфте/кепабче от телешка кайма,така че да не стане сухо?
Под фолио ли,на водна баня ли?Дали ако сложа мокър хляб ще стане?

Може да му добавиш настърган картоф
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #181 -: юни 23, 2012, 00:29:38 »

Влизам да споделя с вас една рецепта с маслини, които Ели, за разлика от майка си, обожава smile Много е вкусна. Разбира се, аз не слагам от подправката Маги Wink

https://www.maggi.bg/iamcooking/recipecategories/dishes/veggiemain/rcp0097/
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #182 -: юни 24, 2012, 20:25:30 »

Интересно звучи, може да пробвам.

Диде, идейка не мога да ти дам, аз май не съм се сещала да давам на Сиана кюфтета и кебапчета, но на Ваня идеята за суровия картоф ми се струва много удачна, защото съм яла такива кюфтета и бяха много вкусни  good Ако искаш можеш и кашкавал да сложиш в сместа.

Аз понеже страшно много обичам пържени тиквички с млечен сос с чесън и копър и се чудех как да си хапна, без да дразня Сиана, та така се роди идеята тиквичките вместо да са пържени, да са изпечени на скара - стана супер вкусно, дори май повече ми харесаха от пържените  good



* IMG_7681.jpg (73.14 KB, 680x453 - видяно 377 пъти.)
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #183 -: юни 24, 2012, 21:08:33 »

Цялата работа с кюфтето идва от там,че на Дари и харесва да го вземе в ръка и да си гризе.А телешкото е по- сухо и просто изпечено не мисля,че ще й хареса.Готвя кюфтета с разни сосове,но в този случай няма как да вземе с ръчичка.
Ще пробвам с картофи.

И тиквичките на скара ще пробвам,но като цяло май малката не е фен на този зеленчук.
Активен
Ani
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 305



Моят сватбен албум

« Отговор #184 -: юни 25, 2012, 12:40:26 »

Вчера попаднах на темичката-истинско спасение от еднообразното меню  Bravo
Моята буба е почти на две годинки вече и хапва всичко.Ще споделя фаворитите й, може и на вас да се усладят  Wink
В сезона на тиквичките и патладжаните й правя пълнени тиквички с царевица, грах, доматки, маслини, лук, кайма и кашкавал - тук вариантите на плънката са доста...Мусака с патладжани също много й се услажда.Супа от тиквичка, морков, домат, ориз.
Картофите също са на почит - запечени със зеленчуци, в момента съм й сготвила картофи със зелен боб, грах, патладжан и домати...
Кюфтенца в доматен сос, крем супа от грах, каша от сирене, която става и за на филийка
За закуска приготвям ориз с мляко, вчера пък свекърва ми ми донесе жито с прясно мляко и много ни хареса.Грис, също много често хапваме, може и комбинирано с плодове или стафиди...Сандвичи с кайма и кашкавал, запечени на фурната...Макарони с яйце,сирене и мляко на фурна - те стават за ядене и студени  smile
Ако нещо ви е допаднало от нашето меню веднага ще дам по-подробна рецепта  smile
« Последна редакция: юни 25, 2012, 12:53:09 от Ani » Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #185 -: юни 25, 2012, 14:04:55 »

Ани,допадна ми кашата със сирене!Обожавам я,но не се бях сетила да предложа на малката,а напоследък се сърди на това,което предлагам със сирене.
Май останалите неща,които са подходящи за възрастта и режима й,е опитвала.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #186 -: юни 25, 2012, 15:04:37 »

Ани, мерси, че се включи give_rose Ние също почти всичко от изброеното сме го хапвали. Само за патладжана съм твърдо против на тази възраст (за моето си дете) - тежка храна е и носи повече вреди, отколкото ползи за организма. Но пак казвам - за мен лично стоят така нещата, а всеки готви, каквото си реши smile
Иначе и Ели обожава сиренена каша. Странно, но картофената не я долюбваше последния път, а принципа е един и същ pardon
Аз ще се радвам да споделите интересни рецепти с месо, че понякога пада едно чудене.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #187 -: юни 25, 2012, 15:28:33 »

Дани последната ми рецепта с месо е следната:пресни картофи нарязани на едро,пиперка на едро,моркови на едро,лук на пръстени.Всичко това с подправки и вода в кесия за печене.Отгоре нареждам кюфтенца от телешко.
Доби вкуса на мусака.

Телешки кюфтенца овалвам в брашно и сварявам.Задушавам зеленчуци(морков,лук,пипер) и добавям към тях бульона от кюфтенцата.Когато зеленчуците са готови,добавям и кюфтенцата.Това става с много хубав плътен сос,заради брашното.

Днес ще правя мъфини с риба.Ако станат сполучливи,ще споделя.

П.П.:Мъфините станаха чудесни!Ако някой се интересува,ще пусна рецептата-водят се царевични мъфини,а рибата е моя идея.
« Последна редакция: юни 25, 2012, 19:04:55 от dodo23 » Активен
Miri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1748



Моят сватбен албум

« Отговор #188 -: юни 26, 2012, 06:16:41 »

 И аз да споделя една рецепта за пилешка супа, която е подходяща за дечица, а и възрастни, алергични към яйца.
В голяма тенджера варя на слаб огън за около 2-3 часа се оставят да се сварят, пилешки бутчета, крилца, може и бяло месо с костите и кожичката и една глава лук, нарязана на едри парчета. След 3 часа булионът се прецежда, месето се накъсва на парченца. Прибавят се нарязани моркови и стъбла от целина и се оставят да се сварят. Когато морковите са сварени се прибавят макарони или фиде и нарязан на ситно магданоз. За макароните, аз лично (тъй като съм алергична към глутен) ползвам безглутенова паста от киноа,  на спирали или други форми. Посолява се (ползвам морска сол) и може веднага да се сервира. За себе си добавям и черен пипер. Супата е лека, но хранителна и вкусна, без да се налага да се правят застройки.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #189 -: юни 26, 2012, 13:05:21 »

Диде, сподели рецептата за мъфините give_rose
Активен
Ani
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 305



Моят сватбен албум

« Отговор #190 -: юни 26, 2012, 13:54:12 »

Безспорно патладжанът е тежка храна, затова и го прибавям в малки количества и задължително обелен към някои от останалите зеленчуци за разнообразие  Wink
Мъфините ме заинтригуваха много, тъй като се чудя как да предлагам по друг начин риба, освен печена, ще се радвам за рецептата.С месните рецепти също съм скарана в разнообразието  blush Освен пилешко и телешко май друго не съм й давала, става въпрос за готвено от мен, а не от детската кухня или пюретата.

« Последна редакция: юни 26, 2012, 14:59:39 от Ani » Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #191 -: юни 26, 2012, 14:15:42 »

Ето ги мъфините с царевично брашно:
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко+ 1ч.л. сода
1/2 ч.ч. мазнина(масло или олио)
1 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. натрошено сирене

Пекат се около 20-25 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Сложих предварително сварена и обезкостена риба,накъсна на дребно.Давала съм рибата с паста и в зленчукова супа,но на Дара не й харесва.Така обаче яде с охота.

Ето и едни содени питки,също се харесаха на малката:
1ч.ч. натрошено сирене
2ч.ч. брашно(аз слагам половин чаша ръжено и останалото бяло)
1ч.ч.кисело мляко+1ч.л. сода

След като омеся,оформям 6-8 топчета.Правя дупка в тях,слагам в нея парче масло и поръсвам със сол и червен пипер.Пека върху хартия без мазнина.
По рецепта  могат да се добавят още подправки,но при мен прегарят и горчат.

« Последна редакция: юни 26, 2012, 14:18:17 от dodo23 » Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #192 -: юни 27, 2012, 07:08:22 »

А как се прави каша от сирене, досега не съм яла, не съм и чувала  blush blush?

Царевичните мъфини и на нас много ни харесват, май ни е мнооого подобна и нашата рецепта, ще ги пробвам и с риба, хубава идея  good

В момента ние сме на вълна домати и сирене. До скоро Сиана не помирисваше домати, но явно, като им идва вече сезона и вкусът им е съвсем различен и сега не спира да яде домати със сирене - почти на всяко ядене си ги иска  smile Мъчно ми е, че като се върнем в Англия и сигурно пак ще спре да ги яде, то там едни домати......
Активен
Ani
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 305



Моят сватбен албум

« Отговор #193 -: юни 27, 2012, 11:43:58 »

alben4ik ,аз лично я приготвям по следния начин
Запържвам брашно с малко масло до златисто.Разреждам с гореща вода и оставям да поври на слаб огън 10-тина минути.Прибавям намачкано/натрошено сирене (може и обезсолено, ако се притесняваш от солта) и разбърквам.Варя още 4-5 минути докато се сгъсти.Аз лично добавям и малко червен пипер.Някои слагат вместо брашно-грис, аз не съм пробвала, но сигурно е вкусно.
Каза домати и се сетих, че правя на Деа доматена крем супа - Сварявам нарязани картоф и лук, прибавям масло(може и да задушиш картофките с лука в маслото), като поомекнат прибавям доматите(аз ги беля).След като заври сипвам 1ч.ч. прясно мляко, прибавям и малко сол, босилек или риган.Вари се още около 5 мин., до готовност.
« Последна редакция: юни 27, 2012, 11:55:25 от Ani » Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #194 -: юни 27, 2012, 12:53:32 »

Албенчик, горе долу рецептата е като тази на Ани. С една важна корекция, която мисля за малко дете е наистина от значение - не запържвам брашното (то аз нищо не запържвам вкъщи и за нас, че Миро е със затворена язва и ме е страх). Аз си задушавам зелен лук в зехтин и водичка. Слагам мъничко червен пипер. После препичам брашното и го разтварям в топла вода, която леко съм подсолила, за да не става на бучици брашното като се разбърква. Количествата ми са на око. Наливам още вода към лука и след това изсипвам разтвореното брашно и бъркам докато се сгъсти до кашообразна смес (добре е да не е много силен котлона). Добавям си подправките - основно ползвам за кашата чубрица. Накрая натрошеното обезсолено сирене и масълце, ако желаеш, за разкош Wink
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines