Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 22:45:25

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184265 пъти)

Little flower
Сватбар
Публикации: 192

Моят сватбен албум

« Отговор #105 -: януари 25, 2012, 23:05:16 »

Албенчик, много благодаря за рецептата за овесените блокчета! Още утре ще взема овесени ядки да пробвам.
Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53

« Отговор #106 -: януари 25, 2012, 23:43:12 »

alben4ik Алекс (Александър) е мъника smile  Днес купих авокадо и извара и утре ще правя и аз smile  Овесените блокчета съм ги правила, но с по малко масло- стават страхотни  good

Да питам за изварата колко процента масленост ползвате?

aprilka благодаря ти  give_rose в началото на захранването купувах пюрета, но следях какво обича и какво не. После някои от рецептите съм ги намирала из нета, някои аз съм си ги мислила (като чийзкейка примерно ), някои просто си ги знам и правя от време оно само дето ги пригаждам да стават и за малчо smile да кажем яйца по панагюрски , млечна салата smile  И всичко си записвам  write

Разчитам менюто така за 1 седмица
1х риба
2х месо (понякога давам още веднъж месо за сметка на постното)
4х постно + жълтък (част от жълтък)

Голям ориентир ми беше да видя хранителна пирамида като тази и знам на какво да наблягам
http://www.aptamil.ie/baby/threeToSixMonths/you/articles/4/

Относно грамажите на месо за 1 порция  от 250 грама съм се ориентирала по съдържанието на пюретата (около 30 грама се падана 250 грама порция), понеже в нета съм срещала рецепти за 1 порция пилешка супа със 100 грама пилешко примерно.

Нашият режим на хранене е следният -

8.30- АМ
10.00- пресен плод
12.00- местно или постно основно ядене с жълтък (с паста/ориз/хляб/зърнени)
16.00- следобедна закуска (каша, филийка с нещо, кисело мляко с нещо и други)
19.00- супички или леки постни храни с хлебче (понякога давам жълтъка към супите ако не ми се връзва с постната обедна манджа)
21.00- АМ

Както писах записвам си всички рецепти и така намерих най- удобният за мен начин. Вместо да се чудя ден за ден какво да е, си правя предварително меню за седмицата от вече тестваните манджи и си набелязвам от време на време нещо ново да пробвам (кус куса вече е в листата - мерси че сподели ), като винаги имам резервен вариант ако новото не се хареса. Лепя си седмичните менюта на хладилника и като нямам време да мисля грабвам един от старите и го следвам  good

Аз обещавам да се стегна и да си оправя хипер дългия пост в блога ми, и там съм се обяснила надълго и нашироко   smile стига да му се чете на човек.

Понякога и моят мъник не ще да яде филия (като днес примерно) и я надробявам на ситно и обървам с другото (днес беше с пастет от печени чушки) и си я изяде
Рецептата на чийзкейка ТУКА

« Последна редакция: януари 25, 2012, 23:46:10 от krasart » Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #107 -: януари 26, 2012, 17:16:04 »

Бени,и аз днес спретнах овесените блокчета!Другият път ще сложа повече ядки,че ми се получи меко,а не като бисквита!На мен май повече ми хареса,отколкото на малката  blum Рецептата е чудесна!

Краси,много ми харесват и твоите рецепти!Чийзкейка изглежда много апетитно,но аз не бих го яла и май за една бебешка порция не бих се захванала да го правя.

За авокадото-върви и с настъргана ябълка  good

Дайте идеи как да поднеса маслини-дадох на малки парчета,но ципата им й беше трудна за сдъвкване.Пасирах и мазах на филия,но така не се хареса.
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 665

Моят сватбен албум

« Отговор #108 -: януари 27, 2012, 11:10:58 »

Диде, единственото, за което се сещам за маслините е с ориз  blush Първи вариант всичко в гювечето-ориз, лук и маслини и другият вариант на тенджера. (Ако за това питаш?!) И разбира се в различни сосове за паста.

krasart ще чакам блога ти  give_rose Питаш за изварата, ама аз или си я правя или взимам рикота. Тук това има  pardon
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #109 -: януари 27, 2012, 23:37:02 »

Набързо влизам с ново предложение за риба.

Рибешки шишчета : Меря си грамажа риба(използвах сьомга, но рецептата беше с бяла риба) и нанизвам на клечки за зъби. В кошничка за задушаване (Дидето беше показала такава) слагам спанак нарязан на лентички, броколи, моркови и рибата и задушавам на пара. В друга тенджерка сварявам един картоф. Като станат готови правя пюре от картофа и добавям спанака.

Крайната картинка. Супер просто чак ми е неудобно, че го пиша  blush Тъй де само идея за рибката.

* DSC_0344.JPG (65.87 KB, 1000x667 - видяно 306 пъти.)
Активен
dodo23

Моят сватбен албум

« Отговор #110 -: януари 28, 2012, 08:46:29 »

Ей,супер е тази рецепта!
А аз сглупих да сваря цялото количество риба,което купих и да го пасирам..... sad
Активен
sunray
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #111 -: януари 28, 2012, 17:30:52 »

И аз направих кремчето Чудесия на Ели - омаха го набързо! smile
Активен
krasart
Ентусиаст
**

« Отговор #112 -: януари 29, 2012, 01:47:49 »

Авокадото с изварата се прие добре и при нас  good
dodo23  аз за маслините съм чела че не се препоръчват да се дават заради солта в тях.  crazy дори скоро четох че за дете от 6 до 12 месеца максимум сол на ден е 1 грам. разбира се не мога да гарантирам че инфото е 100 % достоверно.

Една имровизация от мен, като изключим една малка част овесени ядки на повърхността, които явно не съм смесила добре с масло и останаха малко сухи, следобедната ни закуска беше страхотна smile признавам си с кеф изядох послените 2 хапки  blum

Пълнена печена ябълка
- 1 голяма сладка ябълка, 2 с.л. финни овесени ядки, 1 ч.л.масло, щипка канела- на ябълката се издълбават семките с нож и лъжичка и получения отвор се пълни със смесените разтопено масло и овесени ядки и канелата. От маслото се оставя много малко за намазване на вече напълнената ябълка. Пече се около 30 мин на умерена предварително загрята фурна върху хартия за печене.Може да се хапва и топла и студена

« Последна редакция: януари 29, 2012, 01:52:15 от krasart » Активен
sunray

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #113 -: януари 29, 2012, 03:22:24 »

дори скоро четох че за дете от 6 до 12 месеца максимум сол на ден е 1 грам. разбира се не мога да гарантирам че инфото е 100 % достоверно.

Достоверна ти е информацията. Точно днес четох същото в списание "Моето дете" - за бебета до годинка, под грам, който те поемат дори и само от кърмата/ АМ, а над годинка - около грам сол на ден good

Поредната ти добра идея, Красарт give_rose Ще я "открадна" smile
Активен
prety
Сватбар
Публикации: 208

« Отговор #114 -: януари 29, 2012, 10:43:10 »

Мамчетаа напълнилите сте само с бебешки вкусотий тука  tease.
Красарт много интересно инфо си дала за изготвяне на менюто на бебчовците. На мен ми е голяма мъка бешкото меню, може би с такъв план за седмицата ще се олесня.Ще пробвам  good
Вие готвите ли предварително за бебетата или всичко е на деня, преди времето за хапване?
Албенчик много добра идея за овесените блокчета,Ще пробвам.
Додо23 кажи какво сложи в гюведжето за Дари,хареса ли го?
Априлка идеята ти за Рибешките шишчета е чудна.Ще я пробвам тази седмица.
Ето и няколко рецепти от мен,готвя на око и незнам точните мерки
Супа аспержи и броколи - задушавам ситно нарязан лук,чесън и настърган морков с малко масло.Прибавям вода,като заври слагам 1 средно голям картоф,нарязан на  дребно.след няколко минути слагам 5-6бр аспержи (само горната,месеста част) и 5-6цветенца броколи.Накрая добавям магданоз.
Пълнен картоф с сйомга и сирене (аз го приготвям с БГ сирене)
1 среден картоф се набожда с вилица и се поставя в предварително загрята фурна на 200C, пече се около  50-60мин,зависи от размера.
Сйомгата се сготвя  предварително на тигана или на пара (кой както предпочита)за около 10мин, докато стане напълно готова.
Изпечения картоф се разрязва на 2 и полувинките се издълбават. Вътрешността на картофа се смесва с ситно нарязан копър,сиренето,съомгата и малко лимон.Всичо се разбърква леко и се напълват обратно в картофите. Запича се отново, докато станат леко златисти отгоре.
Може предварително да изпечете картофа,после само да го напълните и запечете леко.
Много лесно е за приготвяне. give_rose

Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #115 -: януари 29, 2012, 11:07:47 »

prety супер идеики  good .

Много често готвя на момента, но вадя и от фризера (когато нямам време да готвя или когато реша, че не ми се готви).

Диде и аз правих така първите няколко пъти с рибата, но после си я нарязах на малки кубчета сурова и така я замразих. Когато ми трябва повече вадя няколко кубчета. Здравната работничка ми каза, че едно месо замръзено и размразено не може да се замрази повторно, но ако го сготвя няма проблем да се замръзи отново.

Offtopic Предполагам, че става въпрос за обезсолени маслини.
Активен
dodo23

Моят сватбен албум

« Отговор #116 -: януари 29, 2012, 11:50:25 »

Краси,в печената ябълка не остават ли ядките сухи?
И аз пека често така,но не добавям нищо в ябълката.

Маслините са безсолни.

Прити,гювечето никак не се хареса-сложих телешко,домати,зелен боб,цвекло,лук и не помня още какво.Това е първото нещо,което Дара отказва да яде.Следващият път ще пробвам с нещо по-нормално като картофи Wink
Аз готвя почти всеки ден като правя 2-3 порции,едната давам на деня,другата замразявам и вадя след няколко дни,когато не ми се готви.Правя прости неща,които не ми отнемат повече от 15-20мин.

Павла,вчера правих твоите рибени кюфтета.Сгреших като ги направих много малки и тънки,с цел Дара да ги държи и да ги хапва сама-станаха хрупкави като чипс,но определено се харесаха.
Благодаря за инфото за повторното замразяване-чудех се дали е ок,че слагам в камерата сготвен зеленчук,който и преди това е бил замразен.

Като цяло избягвам да подлагам храната на повече от една топлинна обработка,за да не се губят хранителни вещества-ястието е или варено,или печено.

Днес закуската ни беше грис със праскови-загрях водата от компота(правен е без захар!),добавих нарязаните плодове и гриса.
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 571

Моят сватбен албум

« Отговор #117 -: януари 29, 2012, 23:37:18 »

Аз тази вечер давах гювече.Изяде половината.В него сложих- малко масълце най -отдолу.След това сирене ,пипер ,месце и най-отгоре полях с домати от бутилка.И малко преди да е готово яйчице.Но ние сме вече на година и половина.
Сетих се, че пробвахме и пастета от пипер и сирене на krasart  и много се хареса! good
Активен
krasart
Ентусиаст
**

« Отговор #118 -: януари 30, 2012, 23:29:21 »

matsinka много се радвам за одобрението на детето smile
dodo23 аз днес правих пак, тоя път и за мен smile
едната както описах по- горе, но се уверих тоя път че съм омесила добре ядките и маслото. Резултата- пак останаха един тънък пласт сухи ядки, но другите според мен си бяха меки.
другата- напълних ядките смесени с канела и масло в ябълката и добавих 3 с.л. вода и похлупих ябълката с капаче (отрязах я така да има капаче). Ядките набъбнаха, бяха меки и нямаше сух слой.

...може би с такъв план за седмицата ще се олесня.Ще пробвам  good
Вие готвите ли предварително за бебетата или всичко е на деня, преди времето за хапване?

prety при мен най трудно беше да измисля манджите в смисъл не да мисля рецептите за всички, ами кой ден какво да е. Ама докато  се разхождаме нахвърлям няколко и после цяла седмица ми е лесно и не мисля smile дано и при теб да сработи.
За готвенето до 1 годинка готвех на деня, но бях на гости за по-дълго при бабите и те ми помагаха, след 1 годинка сме си само 2-мата с мъника и след 1 кошмарен месец с по 5 готвенета дневно просто не издържах и взех да правя от манджа за 2 порции за 2 поредни дни. Ако сготвя пиле с картофена яхния примерно днес давам от манджата+ месото, а следващия ден давам само яхнията без месо. Понякога правя и по 3 порции и замразявам (използвам до 10-на дни) или приготвям нашата храна в по-големи дози и замразявам за нас (нямам много място във фризера и ми е проблем   sad )
Активен
sunray

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #119 -: януари 30, 2012, 23:31:25 »

Мами, днес купих киноа и амарант, но не съобразих и помолих да ми ги смелят. А можеше да оставя част от тях и на зърна. Сега обаче в нета намирам само рецепти за тях на зърна, не и на брашно. Имате ли предложения как да ги използвам? Пише като брашно в печива, но рецепти не намирам.
Отделно купих елда, овес, и просо от органичния магазин, но за тях по- намирам варианти за приготвяне.

Мерси предварително give_rose
Активен
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: