Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 22:45:25

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184265 пъти)
 
Little flower
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 192



Моят сватбен албум

« Отговор #105 -: януари 25, 2012, 23:05:16 »

Албенчик, много благодаря за рецептата за овесените блокчета! Още утре ще взема овесени ядки да пробвам.
Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #106 -: януари 25, 2012, 23:43:12 »

alben4ik Алекс (Александър) е мъника smile  Днес купих авокадо и извара и утре ще правя и аз smile  Овесените блокчета съм ги правила, но с по малко масло- стават страхотни  good

Да питам за изварата колко процента масленост ползвате?

aprilka благодаря ти  give_rose в началото на захранването купувах пюрета, но следях какво обича и какво не. После някои от рецептите съм ги намирала из нета, някои аз съм си ги мислила (като чийзкейка примерно ), някои просто си ги знам и правя от време оно само дето ги пригаждам да стават и за малчо smile да кажем яйца по панагюрски , млечна салата smile  И всичко си записвам  write

Разчитам менюто така за 1 седмица
1х риба
2х месо (понякога давам още веднъж месо за сметка на постното)
4х постно + жълтък (част от жълтък)

Голям ориентир ми беше да видя хранителна пирамида като тази и знам на какво да наблягам
http://www.aptamil.ie/baby/threeToSixMonths/you/articles/4/


Относно грамажите на месо за 1 порция  от 250 грама съм се ориентирала по съдържанието на пюретата (около 30 грама се падана 250 грама порция), понеже в нета съм срещала рецепти за 1 порция пилешка супа със 100 грама пилешко примерно.

Нашият режим на хранене е следният -

 
8.30- АМ
10.00- пресен плод
12.00- местно или постно основно ядене с жълтък (с паста/ориз/хляб/зърнени)
16.00- следобедна закуска (каша, филийка с нещо, кисело мляко с нещо и други)
19.00- супички или леки постни храни с хлебче (понякога давам жълтъка към супите ако не ми се връзва с постната обедна манджа)
21.00- АМ
 
Както писах записвам си всички рецепти и така намерих най- удобният за мен начин. Вместо да се чудя ден за ден какво да е, си правя предварително меню за седмицата от вече тестваните манджи и си набелязвам от време на време нещо ново да пробвам (кус куса вече е в листата - мерси че сподели ), като винаги имам резервен вариант ако новото не се хареса. Лепя си седмичните менюта на хладилника и като нямам време да мисля грабвам един от старите и го следвам  good

Аз обещавам да се стегна и да си оправя хипер дългия пост в блога ми, и там съм се обяснила надълго и нашироко   smile стига да му се чете на човек.

Понякога и моят мъник не ще да яде филия (като днес примерно) и я надробявам на ситно и обървам с другото (днес беше с пастет от печени чушки) и си я изяде
Рецептата на чийзкейка ТУКА



« Последна редакция: януари 25, 2012, 23:46:10 от krasart » Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #107 -: януари 26, 2012, 17:16:04 »

Бени,и аз днес спретнах овесените блокчета!Другият път ще сложа повече ядки,че ми се получи меко,а не като бисквита!На мен май повече ми хареса,отколкото на малката  blum Рецептата е чудесна!

Краси,много ми харесват и твоите рецепти!Чийзкейка изглежда много апетитно,но аз не бих го яла и май за една бебешка порция не бих се захванала да го правя.

За авокадото-върви и с настъргана ябълка  good

Дайте идеи как да поднеса маслини-дадох на малки парчета,но ципата им й беше трудна за сдъвкване.Пасирах и мазах на филия,но така не се хареса.
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #108 -: януари 27, 2012, 11:10:58 »

Диде, единственото, за което се сещам за маслините е с ориз  blush Първи вариант всичко в гювечето-ориз, лук и маслини и другият вариант на тенджера. (Ако за това питаш?!) И разбира се в различни сосове за паста.

krasart ще чакам блога ти  give_rose Питаш за изварата, ама аз или си я правя или взимам рикота. Тук това има  pardon
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #109 -: януари 27, 2012, 23:37:02 »

Набързо влизам с ново предложение за риба.

Рибешки шишчета : Меря си грамажа риба(използвах сьомга, но рецептата беше с бяла риба) и нанизвам на клечки за зъби. В кошничка за задушаване (Дидето беше показала такава) слагам спанак нарязан на лентички, броколи, моркови и рибата и задушавам на пара. В друга тенджерка сварявам един картоф. Като станат готови правя пюре от картофа и добавям спанака.

Крайната картинка. Супер просто чак ми е неудобно, че го пиша  blush Тъй де само идея за рибката.



* DSC_0344.JPG (65.87 KB, 1000x667 - видяно 306 пъти.)
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #110 -: януари 28, 2012, 08:46:29 »

Ей,супер е тази рецепта!
А аз сглупих да сваря цялото количество риба,което купих и да го пасирам..... sad
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #111 -: януари 28, 2012, 17:30:52 »

И аз направих кремчето Чудесия на Ели - омаха го набързо! smile
Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #112 -: януари 29, 2012, 01:47:49 »

Авокадото с изварата се прие добре и при нас  good
dodo23  аз за маслините съм чела че не се препоръчват да се дават заради солта в тях.  crazy дори скоро четох че за дете от 6 до 12 месеца максимум сол на ден е 1 грам. разбира се не мога да гарантирам че инфото е 100 % достоверно.

Една имровизация от мен, като изключим една малка част овесени ядки на повърхността, които явно не съм смесила добре с масло и останаха малко сухи, следобедната ни закуска беше страхотна smile признавам си с кеф изядох послените 2 хапки  blum

Пълнена печена ябълка
- 1 голяма сладка ябълка, 2 с.л. финни овесени ядки, 1 ч.л.масло, щипка канела- на ябълката се издълбават семките с нож и лъжичка и получения отвор се пълни със смесените разтопено масло и овесени ядки и канелата. От маслото се оставя много малко за намазване на вече напълнената ябълка. Пече се около 30 мин на умерена предварително загрята фурна върху хартия за печене.Може да се хапва и топла и студена


« Последна редакция: януари 29, 2012, 01:52:15 от krasart » Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #113 -: януари 29, 2012, 03:22:24 »

дори скоро четох че за дете от 6 до 12 месеца максимум сол на ден е 1 грам. разбира се не мога да гарантирам че инфото е 100 % достоверно.


Достоверна ти е информацията. Точно днес четох същото в списание "Моето дете" - за бебета до годинка, под грам, който те поемат дори и само от кърмата/ АМ, а над годинка - около грам сол на ден good

Поредната ти добра идея, Красарт give_rose Ще я "открадна" smile
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #114 -: януари 29, 2012, 10:43:10 »

Мамчетаа напълнилите сте само с бебешки вкусотий тука  tease.
Красарт много интересно инфо си дала за изготвяне на менюто на бебчовците. На мен ми е голяма мъка бешкото меню, може би с такъв план за седмицата ще се олесня.Ще пробвам  good
Вие готвите ли предварително за бебетата или всичко е на деня, преди времето за хапване?
Албенчик много добра идея за овесените блокчета,Ще пробвам.
Додо23 кажи какво сложи в гюведжето за Дари,хареса ли го?
Априлка идеята ти за Рибешките шишчета е чудна.Ще я пробвам тази седмица.
Ето и няколко рецепти от мен,готвя на око и незнам точните мерки
Супа аспержи и броколи - задушавам ситно нарязан лук,чесън и настърган морков с малко масло.Прибавям вода,като заври слагам 1 средно голям картоф,нарязан на  дребно.след няколко минути слагам 5-6бр аспержи (само горната,месеста част) и 5-6цветенца броколи.Накрая добавям магданоз.
Пълнен картоф с сйомга и сирене (аз го приготвям с БГ сирене)
1 среден картоф се набожда с вилица и се поставя в предварително загрята фурна на 200C, пече се около  50-60мин,зависи от размера.
Сйомгата се сготвя  предварително на тигана или на пара (кой както предпочита)за около 10мин, докато стане напълно готова.
Изпечения картоф се разрязва на 2 и полувинките се издълбават. Вътрешността на картофа се смесва с ситно нарязан копър,сиренето,съомгата и малко лимон.Всичо се разбърква леко и се напълват обратно в картофите. Запича се отново, докато станат леко златисти отгоре.
Може предварително да изпечете картофа,после само да го напълните и запечете леко.
Много лесно е за приготвяне. give_rose

 
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #115 -: януари 29, 2012, 11:07:47 »

prety супер идеики  good .

Много често готвя на момента, но вадя и от фризера (когато нямам време да готвя или когато реша, че не ми се готви).

Диде и аз правих така първите няколко пъти с рибата, но после си я нарязах на малки кубчета сурова и така я замразих. Когато ми трябва повече вадя няколко кубчета. Здравната работничка ми каза, че едно месо замръзено и размразено не може да се замрази повторно, но ако го сготвя няма проблем да се замръзи отново.

 Offtopic Предполагам, че става въпрос за обезсолени маслини.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #116 -: януари 29, 2012, 11:50:25 »

Краси,в печената ябълка не остават ли ядките сухи?
И аз пека често така,но не добавям нищо в ябълката.

Маслините са безсолни.

Прити,гювечето никак не се хареса-сложих телешко,домати,зелен боб,цвекло,лук и не помня още какво.Това е първото нещо,което Дара отказва да яде.Следващият път ще пробвам с нещо по-нормално като картофи Wink
Аз готвя почти всеки ден като правя 2-3 порции,едната давам на деня,другата замразявам и вадя след няколко дни,когато не ми се готви.Правя прости неща,които не ми отнемат повече от 15-20мин.

Павла,вчера правих твоите рибени кюфтета.Сгреших като ги направих много малки и тънки,с цел Дара да ги държи и да ги хапва сама-станаха хрупкави като чипс,но определено се харесаха.
Благодаря за инфото за повторното замразяване-чудех се дали е ок,че слагам в камерата сготвен зеленчук,който и преди това е бил замразен.

Като цяло избягвам да подлагам храната на повече от една топлинна обработка,за да не се губят хранителни вещества-ястието е или варено,или печено.

Днес закуската ни беше грис със праскови-загрях водата от компота(правен е без захар!),добавих нарязаните плодове и гриса.
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 571



Моят сватбен албум

« Отговор #117 -: януари 29, 2012, 23:37:18 »

Аз тази вечер давах гювече.Изяде половината.В него сложих- малко масълце най -отдолу.След това сирене ,пипер ,месце и най-отгоре полях с домати от бутилка.И малко преди да е готово яйчице.Но ние сме вече на година и половина.
Сетих се, че пробвахме и пастета от пипер и сирене на krasart  и много се хареса! good
Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #118 -: януари 30, 2012, 23:29:21 »

matsinka много се радвам за одобрението на детето smile
dodo23 аз днес правих пак, тоя път и за мен smile
едната както описах по- горе, но се уверих тоя път че съм омесила добре ядките и маслото. Резултата- пак останаха един тънък пласт сухи ядки, но другите според мен си бяха меки.
другата- напълних ядките смесени с канела и масло в ябълката и добавих 3 с.л. вода и похлупих ябълката с капаче (отрязах я така да има капаче). Ядките набъбнаха, бяха меки и нямаше сух слой.


...може би с такъв план за седмицата ще се олесня.Ще пробвам  good
Вие готвите ли предварително за бебетата или всичко е на деня, преди времето за хапване?

prety при мен най трудно беше да измисля манджите в смисъл не да мисля рецептите за всички, ами кой ден какво да е. Ама докато  се разхождаме нахвърлям няколко и после цяла седмица ми е лесно и не мисля smile дано и при теб да сработи.
За готвенето до 1 годинка готвех на деня, но бях на гости за по-дълго при бабите и те ми помагаха, след 1 годинка сме си само 2-мата с мъника и след 1 кошмарен месец с по 5 готвенета дневно просто не издържах и взех да правя от манджа за 2 порции за 2 поредни дни. Ако сготвя пиле с картофена яхния примерно днес давам от манджата+ месото, а следващия ден давам само яхнията без месо. Понякога правя и по 3 порции и замразявам (използвам до 10-на дни) или приготвям нашата храна в по-големи дози и замразявам за нас (нямам много място във фризера и ми е проблем   sad )
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #119 -: януари 30, 2012, 23:31:25 »

Мами, днес купих киноа и амарант, но не съобразих и помолих да ми ги смелят. А можеше да оставя част от тях и на зърна. Сега обаче в нета намирам само рецепти за тях на зърна, не и на брашно. Имате ли предложения как да ги използвам? Пише като брашно в печива, но рецепти не намирам.
Отделно купих елда, овес, и просо от органичния магазин, но за тях по- намирам варианти за приготвяне.

Мерси предварително give_rose
Активен
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines