Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

февруари 01, 2025, 08:52:34

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нашите слънчеви деца -родени 07-12.2014  (Прочетена 165645 пъти)

scilla
Сватбен ГУРУ
Публикации: 859

« Отговор #195 -: февруари 20, 2015, 20:07:32 »

И аз съм на мнението на Виви относно телевизията smile Самите ние с баща ѝ не гледаме тв, така че не е като да ми липсва през деня. Пускам ѝ музика иначе.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #196 -: февруари 20, 2015, 20:14:35 »

Вьв Франция до 3год вьзраст телевизията е официално непрепорьчителна. Има много изследвания по темата. Сьжалявам, че не ми е дотова. Сьветвам който го интересува да потьрси сериозна информация.

Особено сутрин е най-вредно. Няма да го обяснявам научно, защото както казах не ми е дотова. Но супер-грубо казано: затьпява мозька, и като се затьпи още сутринта, целия ден детето си остава "зашеметено интелектуално".

Ясно, че всички като изперкаме ни е по-удобно да ги сложим пред телевизора. И аз го правя. Но е супер вредно и е хубаво човек да е наясно с последствията, за да не злоупотребява.
Активен
jasminne
Професор
Публикации: 425

« Отговор #197 -: февруари 20, 2015, 21:42:52 »

Аз често сутрин я оставям в коша и на 2-3метра от телевизора защото много църка и зъбите немога да си измия,не се заглежда особенно в него но ако е мн шарена картината го поглежда иначе тв денонощно е пуснато май май.Моята преценка е че не е чак толкова вредно за по 15мин при бебоците.не знам какво толкова ще навреди но понякога и на лаптопа си гледа то май все едно и също.Ние на 5 месеца тежим 6,900 и сме 67 см
Активен
Vivi20
Сватбен ГУРУ
Публикации: 790

« Отговор #198 -: февруари 20, 2015, 21:55:02 »

Ина, култов коментар!  give_rose всеки път случайно, ако сутрин ми гледа детето тв ще си мисля как горкото е зашеметено после. Wink но има логика, макар че вечер преди лягане пак не е хубаво да се превъзбуждат с тв.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #199 -: февруари 20, 2015, 22:37:56 »

Става вьпрос за неврони, мозьчни вьлни и пр. По-кьсно като поотраснат децата: хиперактивност с дефицит на вниманието, дислексии и пр. Има си цена тая работа. Ще ме накарате да се разтьрся, нищо че не ми е ден. За компютрите е сьщото. Включително псевдообразователните канали и програми.

С това не си мислете, че моето дете никога не гледа телевизия. Гледа. Но е хубаво да се познават рисковете и последствията и да се прави с разум тая работа, не да накрам някой да се чувства лоша майка. Аз сьм ни по-добре, ни по-зле от останалите. Всички сме в кюпа. Затова ви посьветвах да си потьрсите качествена информация де.

Иначе си права, супер тьпо го обясних по-горе  good

Размишлявайки и по-добре да го бях обяснила едва ли ще стане ясно. В ранната детска вьзраст се миелинизират синапсите в мозька и гледането на телевизия влияе на процеса.

Не ми се превежда, извинете ме, но предполагам ще разберете и така:
Led by Frederick Zimmerman and Dr. Dimitri Christakis, both at the University of Washington, the research team found that with every hour per day spent watching baby DVDs and videos, infants learned six to eight fewer new vocabulary words than babies who never watched the videos. These products had the strongest detrimental effect on babies 8 to 16 months old, the age at which language skills are starting to form. "The more videos they watched, the fewer words they knew," says Christakis.

Passive screen sucking not only doesn't help children learn, but could also set back their development.

Dr. Vic Strasburger, professor of pediatrics at the University of New Mexico School of Medicine and a spokesperson for the American Academy of Pediatrics. "They don't get that interaction from watching TV or videos. In fact, the watching probably interferes with the crucial wiring being laid down in their brains during early development."

This growing evidence led the Academy to issue its recommendation in 1999 that no child under two years old watch any television.

The only thing that baby videos are doing is producing a generation of overstimulated kids. … His group has found that the more television children watch, the shorter their attention spans later in life.
« Последна редакция: февруари 20, 2015, 22:53:27 от inaxastra » Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Публикации: 4922

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #200 -: февруари 20, 2015, 23:01:17 »

И аз не и пускам телевизия на малката.Пускам и песнички, виж там ги знае и си подскача, дори.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #201 -: февруари 20, 2015, 23:41:45 »

Специално се разтьрсих тука (нали имам безплатен достьп до научни статии през университета) и накратко:

Няма консенсус по вьпроса доколко е вредна телевизията. Данните и мненията са противоречиви. Американската педиатрична не препорьчва гледането поради сьмненията, че влияе неблагоприятно на развитието на децата, но засега няма достатьчно данни по вьпроса и преди всичко данните не са причинно-следствени, а само за врьзка (знае се, че има врьзка между хиперактивността и деифицта на вниманието с гледането на телевизия, но не се знае в каква посока вьрви врьзката и кое е причина на другото).

Сигурно е, че е важно по колко и по какьв начин ще се гледа телевизия. Препорьчват се само подбрани програми и в присьствието на родител, който да обяснява на дететот какво-що. Демек идеята "Я погледай докато пусна прахосмукачка" не я бива.

Това е от мен честно и откровено. Благодарна сьм ви, че с това тьрсене на информация ме разсеяхте от гайлетата  good
Активен
Vivi20
Сватбен ГУРУ
Публикации: 790

« Отговор #202 -: февруари 21, 2015, 08:29:05 »

Ина, наистина ме изкефи коментара ти, не исках да те засегна. Просто ме рязсмя изкрено как си го написала.

Иначе последвалите коментари са супер полезни. На всички е ясно, че ако в семействпто се гледа тв, няма как да завържеш очите на детето, но всяко нещо е с мярка. Ясно е колко повече образи и информация трябва да преработи това малко мозъче от телевизора, компютъра, таблета и т.н. и това няма как да е полезно.

междудругото познавам семейство, живеят във Франция, чиито деца никога не са гледали тв, просто са нямали вкъщи и компютър са нямали. Ами страхотни момичета са, изключително одухотворени и изобщо не се интересуват от комерсиални и незначителни неща, аз им се възхищавам, но честно казано съм 100% сигурна, че и да бяха гледали тв пак щяха да същите то си е до възпитание и до някаква разумна мярка на гледане. В моите очи никоя крайност няма да направи децата ни невероятно умни или глупави. smile
Активен
Noir
Сватбен ГУРУ
Публикации: 525

« Отговор #203 -: февруари 21, 2015, 10:15:34 »

Преди да родя бях категорично решена никаква телевизия за малката, ние с баща й само новините в 7 часа гледаме.
Но сега това ми е единственото спасение за 30-40 мин. сутрин да се измия и закуся. Иначе е като ваденка и само да изляза от стаята и рев.
Пускам й baby tv. Иначе пред компютъра изобщо не я пускам, през останалото време си играе на активната гимнастика или в шезлонга, разходки и т.н.
Та понякога личните ни теории се разбиват на пух и прах като родим. Но то зависи и какво бебе ще ни се падне  give_rose
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #204 -: февруари 21, 2015, 12:45:54 »

Вьобще не сьм се засегнала  good Просто като пак прочетох видях, че верно супер звучи  girl_haha Ама вчера беше един ден… та и днеска след него…

Аз не сьм от засегливите и ако някой каже нещо с което не сьм сьгласна, размишлявам вьрху него, щото не е казано, че все аз сьм права. Може всьщност обратното мнение да е по-вярно, та не отхвьрлям нищо директ (с изкл. на очевидни глпости естествено).

Трябва да намеря една статия по-скоро КАК да се гледа телевизия, а не дали. Имам я, просто тярбва да я изкопая от архивите.

Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 665

Моят сватбен албум

« Отговор #205 -: февруари 21, 2015, 13:32:55 »

Изабел никога не е гледала телевизия като бебе. Иначе и на мен ми се е искало поне 5 минути за тоалетна да имам без да писка. Тео виж е съвсем друг тип бебе само да чуе мост прави в шезлонга си и зяпа с главата надолу. Иначе в нас Изи гледа малко сутрин о малко вечер. Достъп до телефони и таблети е забранен. Тео не го оставям въобще да гледа. Иначе спор няма и съм напълно съгласна с по-грните коментари. Бях доброволка в един от детските центрове и работех с деца със забавено речево развитие в повечето случаи родителите казваха, че децата им гледат телевизия повече от 3 часа. Един татко разправя, че той телевизора не се изключва sad. Детето му пееше АБС песента, но неможеше да каже изречение с повече от 4 думи на около 3 май беше. С телевизора децата се учат, че и да говориш няма кой да ти отговори така и те спирали да говорят. Ако се гледа съвета е да се прави дете родител и да се говори кое що е Т.е. Да има диалог с детето.

Тео му изби първото зъбче! Щеше ми се да е по-късно, ама то кой те пита  sad
Активен
Alichka
Публикации: 3214

« Отговор #206 -: февруари 23, 2015, 09:14:00 »

Аз се нареждам на опашката за статията на Ина как се гледа ТВ от дете. Аз също сама съм си търсила лесния път към спокойствието, за да си измия зъбите или да отида до 00. blush Обаче Мария въобще не иска и да се загледа, за 2 минути дори! Единствено наскоро се загледа в една реклама, че имаше куче на нея. Песнички слуша, пуснати на компютъра, но не й давам да гледа клипчетата. Племенникът е възпитаван, че на гърне не се сяда без смартфон и да играе на него pardon Не го разбирам това! Всички тези неща попадат в домашния списък на забранени вещи...

П.П. Има определени песни, които стимулират говоренето. Напр. "Кокошка край хамбара" накара Мария да казва ко-ко-ко. Тя К не беше казвала до този момент. Действат добре за вокализацията, но това не означава, че трябва постоянно да се атакува детското съзнание.
« Последна редакция: февруари 23, 2015, 09:21:15 от Alichka » Активен
milenuity
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1272

Нашата сватба мечта 17.08.2013

Моят сватбен албум

« Отговор #207 -: февруари 25, 2015, 11:12:11 »

Bravo

И аз споделям изразените мнения относно гледането на ТВ, висенето пред компютър, смартфон и т.н.
Ина, много полезна информация  give_rose

Даниел нали е като Мара Подробната, все да види къде какво шуми и прави, та ако е включен ТВ, се извърта да гледа дори ако е в шезлонга с гръб, даже веднъж имахме гости и го бях гушнала, а ТВ беше пуснат на музика. Забелязах, че гледа и си сложих ръката пред очите му, а той ми я бутна с ръка. Пак ч сложих, пак я бутна, че даже се издразни и се опита да се смъкне, че да гледа отдолу. Мнго смешно беше, но от тогава гледаме да си пускаме нещо след като е заспал или ако си играе в неговата стая. Чела съм, че до три годишна възраст някъде децата не могат да направят разлика между реалност и ТВ и гледайки неподходящи неща, може да причини сериозни психични последствия (примерно ако надзърта докато тече някой сериал - те всички са с насилие).

Аз сега искам да сменя за малко темата с един въпрос от хранително естество:

Още не съм въвела глутена и си взех био елда и био киноа да правя на малкия, защото оризът ни писна, а и много го запича. Знам, че те, както и овесът и просото нямат глутен. Обаче се чудя дали не е рано. На 8ми ставаме на 7 месеца. Какво мислите? Киноата е цяла, а елдата е на счукани ядки.

Даниел пак има някакви ужасни газове и не иска да суче, защото му е подут корема sad. Направо ще се гръмна вече с това ядене. Стана ми като фикс идея - цял ден съм с мислълта да го нахраня.  crazy
Активен
svekarva
Публикации: 4023

« Отговор #208 -: февруари 25, 2015, 11:56:32 »

Аз в последните години имам много деликатен стомах и елда, гречка /казват, че са с различна обработка, макар да е едно растение/, просо, овес, киноа и амарант ми издуват корема и не ми е комфортно. От пшеница и ръж нищо ми няма. milenuity, попитай специалист, сигурно може и някакви пробиотици да приема и да му се облекчава коремчето.
Активен
milenuity
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1272

Нашата сватба мечта 17.08.2013

Моят сватбен албум

« Отговор #209 -: февруари 25, 2015, 13:19:57 »

Аз в последните години имам много деликатен стомах и елда, гречка /казват, че са с различна обработка, макар да е едно растение/, просо, овес, киноа и амарант ми издуват корема и не ми е комфортно. От пшеница и ръж нищо ми няма. milenuity, попитай специалист, сигурно може и някакви пробиотици да приема и да му се облекчава коремчето.
Свекс, тази информация за подуването е много полезна в нашия случай! Ще се консултирам с педито. Иначе, давам му био гайа, заради лекарството за мегауретера.

Това захранване ми разказа играта - уж правя всичко както трябва, чета толкова много и разнообразни източници, а пак не върви толкова добре, колкото си представях. Той си яде кашите/пюретата, но от всичко се запича или му се образуват газове. Вече почнах във всичко да добавям круша. Действа му добре, но пък се притеснявам, че като всичко му е с вкус на круша или сладни заради нея, после няма да иска чисти неща. Сега горкия седи тук до мен и си се напъва от вече десетина минути, чак почервеня като домат smile. Като е така и отказва кърма и всичко друго, а това само влошава нещата, защото му трябва течност да се разхлаби (Аз във пюрета и каши слагам и кърма, но пък не мога да ги правя тотално течни, защото си губи смисъла). Като си представя, че не сме заменили нито едно ядене, а само половин на обяд, не ми се мисли, какъв запек ще настане ако/като заменя цяло...Дано стомахчето му по-бързо свикне да обработва нещата правилно. 
Активен
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: