Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 17, 2025, 21:45:34

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 33   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Бременност,майчинство и закони - 4"  (Прочетена 231132 пъти)

♥Сиси♥
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1037

ЩАСТЛИВИ!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #105 -: октомври 20, 2010, 16:38:27 »

merilen, dodo благодаря ви момичета за бързите отговори. Че се бях зачудила как седят нещата, но сега вече ми е съвсем ясно!  give_rose
Активен
♥_Veni_♥
Сватбен ГУРУ
Публикации: 584

Г-жа Ангелова

Моят сватбен албум

« Отговор #106 -: октомври 20, 2010, 18:11:28 »

Мацки, видях току що по новините,че от 2011 влиза промяната в закона за осигуряване и трябва да имаме 18 месеца стаж! И какво правим ние бъдещите мами в заварено положение?
Аз няма толкова стаж, защото бях редовна студентка, 12 месеца ще имам, но сега тези 18  crazy
Знаете ли как ще стой в-са с такива као мен?
Активен
♥_Veni_♥
Сватбен ГУРУ
Публикации: 584

Г-жа Ангелова

Моят сватбен албум

« Отговор #107 -: октомври 21, 2010, 08:32:39 »

Момичета, обесниха ми тези 18 месеца за какво са, ама аз нали съм на ръба едва хващам 12 мес. и така се шашнах  crazy
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #108 -: октомври 21, 2010, 09:07:02 »

Още няма прието нищо черно на бяло, но се коментира, че ще се запази исикването от 12 месеца стаж, като нужно за получаване на майчинство, но база при изчисляване на обезщетението ще се вземат 18 месеца назад. Ти както имаш 12 месеца, другите 6 ще ти ги сметната на 240 лева.
Активен
van4ii
Професор
Публикации: 409

Моят сватбен албум

« Отговор #109 -: октомври 21, 2010, 09:11:05 »

Да, ама то на практика е все тая за тези, които са били на една и съща работа през тези 18 месеца crazy
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1009

Моят сватбен албум

« Отговор #110 -: октомври 21, 2010, 10:21:33 »

предполагам че го правят с цел за да няма злоупотреби с осигоровките, и по този начин да се намали сивата икономика.

а знае ли се кога мислят да го приемат и от кога ще влезе в сила? че мен даже повече ме устройва този вариант.
Активен
StAsSi
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1458

Аз истински вярвам, че стават чудеса!

Моят сватбен албум

« Отговор #111 -: октомври 26, 2010, 12:14:11 »

http://kgs.bg/blog/news/18-meseca-staj-za-maichinstvo/
Ето нещо по темата. Остава въпроса тези които са в заварено положение как ще се разглеждат...
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1994

Аз дочаках своето малко чудо*2!

Моят сватбен албум

« Отговор #112 -: октомври 26, 2010, 12:18:22 »

Според мен, тези което ще започнат да получават майчинство преди 2011г. ще си останат на 12 месеца, а тези след нова година, независимо дали са в напреднала бременност или тепърва ще забременяват ще им се изчислява с 18 месеца, което е гадно. Май-май тая държава не иска да има деца. nea nea nea
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #113 -: октомври 26, 2010, 12:27:05 »

Само не ме бийте за настоящето мнение.  blush
Според мен добре го правят това с по-дългия стаж. Не може да помагаш на работодателите да окриват доходи и да ни тъпчат, и като забременеете да се сетите, че искате по-висок доход. Ако всички си отстояваме правата, сега нямаше да вдигнат месеците. Направиха го, защото масово бъдещите мами щом забременеят и вдигат осигуровките. Ми като почвате работа настоявайте за пълни осигуровки. Ако никой не започне на минимални, работодателя ще си промени отношението.

Ако горе написаното не ви харесва, просто го отминете. Не искам да създавам дразги в темата. Издразних се и го изразих. pardon
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863

Dum spiro, spero!

« Отговор #114 -: октомври 26, 2010, 13:13:57 »

Аз поддържам от дълго време мнение, подобно на това на Нина. Нямах смелост обаче да го кажа тук. Ечи правилно е предвидила думите на институциите, които вчера казаха, че това е борба със сивата икономика. Има и други начини да се стимулира майчинството, но точно този, който насърчава лошите работодатели и прекалено прагматичните бъдещи майки, не е подходящият. Ако се продължава както е сега, след 5 години никой няма да иска да си плаща осигуровките, нито да има истинска фирма. А тогава искащите да станат майки след тия години ще са изложени на много по-тежки обстоятелства. Няма да е честно.

Дори тук в темата виждам много бременни съфорумки, които се интересуват от всички начини да си "набавят" липсващ стаж и години. Това е живо доказателство за обстановката, при която се изчисляват някакви условни пари за майчинство, но се разминава живо с действителността. Това което в някаква лека степен ще се случи е, че ще насърчат момичетата да работят поне 18 месеца преди да родят, за да получават повече пари. Не мисля, че това е толкова несправедливо. И сега в България има някакви мерки за поощряване раждането на дете като данъчни облекчения за млади семейства и най-дългото майчинство в Европейския съюз. Нека бъдем реалисти.  give_rose
Активен
ina_lemon
Наблюдаващ
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2310

Моят сватбен албум

« Отговор #115 -: октомври 26, 2010, 13:25:02 »

А да ви минава през ума случайно, че тези, които слеят две майчинства или имат много малка разлика между двете деца са прецакани и то доста ?!? Защото колкото и хиляди лв да получаваш месечно, колкото и да се осигуряваш на фул макс, няма начин от тези 18 месеца поне едно 4-5-6 да не влязат от последните, през които се получава минималната заплата.

Е питам аз в такъв случай - какво излиза ? Че трябва да си плащам и то сериозно за това, че съм решила да имам повече деца ли ? Или че съм направила най-доброто за първото - да пропусна яслите и да си го гледам в най-важните му месеци.
Значи плащам си съвестно каквото е нужно върху всяка една стотинка, премия или каквото и да е, за да няма скрито покрито.
Имам 10 години стаж, нито една скрита стотинка, платени данъци и осигуровки върху граждански договори и услуги, болничните през тези години се броят на пръстите на едната ръка. За да може, когато ми се наложи, върху внесеното от мен да ми се осигури някакво спокойствие за определен период от време. В този случай обаче това няма да се случи. Или поне не така, както трябва.
И сигурно ще кажете сега, че аз съм си виновна, че не съм си захвърлила детето на една година по яслите, за да се върна на работа и да не изпадна в това положение.....
Да помислим и върху това, а?

На сухо всеки може да разсъждава и да е идеалист. Като дойде до главата обаче това, и като ви се пренаредят приоритетите и ценностите за отрицателно време, ще си говорим пак.

Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #116 -: октомври 26, 2010, 13:29:08 »

Няма смисъл от спорове, защото всеки си има мнение и ще го защитава. Пък, че това е поредния начин за пълнене на бюджета - мисля, че няма спор.

Рени, сигурно така ще бъде - който излезе в болничен преди началото на следващата година - 12 месеца, а за другите 18  pardon

Ина  Bravo  Bravo  Bravo
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #117 -: октомври 26, 2010, 13:46:05 »

Ина напълно те подкрепям, така се получава с майките на деца с малка разлика, освен, ако разликата не е до 2 г., когато има опция да се получава майчинство като за първото дете. Освен това, за осигуряване на реална заплата в малките населени места не може изобщо да се говори, защото работодателите няма да те вземат на работа, ако започнеш да претендираш много, много. А голям избор на работа там няма. Още повече, когата базата беше 6 месеца назад се вземаха доства повече пари, и това си беше легален начин за стимулиране на раждаемостта на нециганското население от страна на правителството и затова всички си траеха за осигуряването на висок доход. Не случайно последните 2-3 години има бум на раждаемостта, точно добрите условия на майчинство ме стумилираха да имам второ дете, и извадих късмет, че новите промени няма да ми повлияят зле.
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863

Dum spiro, spero!

« Отговор #118 -: октомври 26, 2010, 13:56:45 »

Ина, ето ти даваш и другата гледна точка. И в нея, разбира се, има поне сто правилни неща. Само дето държавата ни е толкова окъсана, че не може да поеме несправедливата разлика. Аз поне така си мисля като гледам какво е около мен. Освен това има и нещо друго - за да не се нарушават правата на майките като теб, които съвестно си плащат и се осигуряват, се получават огромни пробойни, в които се оттичат много, много средства за неработили майки, неосигурени майки и жени с професия майки. Разбира се, че не е честно да се прецакват майките с две деца, родени с малка разлика. Но докато държавата е създала възможност да се реализират техните права, в тоя кюп влизат и всички други, които нито са се засилили да гледат по две деца, нито да вкарават големи осигуровки по десет години. Напротив, забременяват, мислят как да съберат две и две - четири, намират маргинална фирма, плащат мними пари и после айде на майчинството, което вземат и останалите. Е в тоя смисъл пак работещите плащат заради всички останали и във всички сфери това се получава. Само дето с многото по вид социални подпомагания все повече се губи смисъла да работиш, при положение, че можеш лесно да минеш и по втория начин. Така или иначе като решиш да имаш дете, едва ли разчиташ предимно на държавата, за да успееш да го отгледаш.

И, да, факт е, че такива като теб ще понесат тежестта. Както и такива като мен и още други момичета. Според мен трябва да се понесат някакви негативи сега, за да може евентуално да се дисциплинат всички занапред. Друг е въпросът дали в свободолюбивата ни държава, в който всеки има хиляди права, това би имало смисъл.
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #119 -: октомври 26, 2010, 14:02:55 »

Мислех да не навлизам в спора, но не мога да си замълча. Реално погледнато това за сивата икономика и злоупотребите са глупости. Няма да извадят на светло нищо от т.нар. сива икономика по този начин. Работодателите ще гледат да пестят от осигуровки, защото реално погледнато какво получават от държавата, че да й дават? А злоупотреба няма - все пак обезщетението се изчислява от доход, върху който са внесени осигуровки.Първо си си платил. Не взимаш върху измислен доход, само написан някъде. Плащаш!
И че няма да спре внасянето в последните месеци на допълнителни осигуровки - няма. Все пак ще се вдигне обезщетението, но по-малко и държавата ще спести от децата отново. Все пак пестят от детските. Едно време се полагаха на всички, ако помните. Сега ще пестят и от обезщетения.
Живот и здраве и аз ще съм от прецаканите един ден. Нищо, че си внасям като поп осигуровки и данъци върху всичко вече 12 години.
Активен
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 33   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: