Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 28, 2024, 10:38:17

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сватбени фотографи част 2  (Прочетена 161397 пъти)

Andreina
Сватбар
Публикации: 166

« Отговор #345 -: септември 13, 2012, 16:07:20 »

А пък ето за нагласата на хората принципно за сватбена фотография.  Преди седмица във фейсбук една позната беше писала как и било писнало от сватбени снимки, в които всички се снимат как младоженеца е коленичил и целува ръка на булката. Беше последвано от ред мнения, как било супер клиширано нали по разни полянки и тревички да се снимат и т.н.. Просто споделям каква е принципната нагласа в хората.

Така става с всичко, с което се злоупотребява. Във всички области на живота има такива дразнещи "моди" - например ако е модерен определен цвят - и най-хубавият да е, като ти го навират отвсякъде, в един момент ти писва и не можеш да го гледаш... Принципно тези тривиалности ги създават безидейните хора и от двете страни - и младоженци, които не искат да мръднат и на йота от това, което са видели в еди кое си списание или в еди кой си сайт, и от друга страна - фотографи, които ги мързи да измислят нови, креативни неща... За да се избегне това, според мен поне, е най-добре човек да си наеме добър фотограф с оригинално мислене и да не му се бърка в работата, а да е склонен от време на време да разчупи своите представи и сам себе си да изненада положително с резултата. Това, разбира се, не значи да се "подчиняваш" и да правиш неща, които не харесваш... Просто мисля, че много българи, като цяло не вярват на професионалистите достатъчно... Все се притесняват дали няма да стане издънка и искат за по-сигурно да контролират нещата колкото е възможно по-пълно. Аз лично, като знам, че даден човек по принцип работи добре (защото съм проучвала издълбоко), просто се оставям в ръцете му и досега винаги съм била доволна от разултата на този стил отношения. Тук говоря за шивачи, фризьори, гримьори и т. н. С фотограф не съм имала вземане-даване, но мисля, че важат същите правила.
Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
*
Публикации: 47

« Отговор #346 -: септември 13, 2012, 16:21:40 »

Като сме заговорили за клишета:

- къстницата дърпа булката, а кръстника младоженеца. Има вариант с шаферките и шаферите - дружно дърпат в две посоки по метода "дядо вади ряпа"

- булката дърпа здраво връзката на младоженеца, а той се опъва назад, доколкото мускулите на врата му позволяват.

- младоженците надничат през халките

- младоженец държи в ръката си умалена булка. Поне веднъж в живота си да почувства, че жена му е в неговите ръце  smile

и т.н.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #347 -: септември 13, 2012, 16:48:11 »

Ама тя топлата вода е открита много отдавна бе хора. Всичко позьорско по време на фотосесията, малко или много е клиширано. Колкото по-посредствен е фотографа, толкова по-клиширано е. Та да си дойдем на приказката, сега вече става ясно кой е добър и кой е плагиат. Но креативните фотографи и тези с по-богата фантазия са малко, и у нас и в чужбина, и точно затова цифрите там са по-сериозни, щото копчето всеки може да го натисне, ама виждането е важно. И за да не стане случайно спор за цени отново , ще дам един сходен пример. Представете си 2ма дизайнери. Единият прави просто колажи ( да кажем календари, предпечат) , другият сътворява цели рекламни стратегии. И двамата работят еднакво време, и двамата работят с еднаква техника.Еднакво ли им плащат, едва ли? Така е и при видео и фотото. Всеки път го пиша, Вие плащате за виждането и стила му на работа ( тоест на мислене), а не просто за снимането ( натискането на копчето). От тук следва и още един много важен факт - даже вашата приятелка да ви препоръча даден човек, не е задължително да ви хареса. Точно както вашия мъж ( предполагам) , ви харесва повече от мъжа на приятелката ви ( е не винаги е така, но това е друга тема). Защото хората имат различни вкусове ( слава богу, иначе какво щяха да правят брюнетките, ако всички харесваха само блондита).
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #348 -: септември 13, 2012, 19:15:55 »

За мен причината за клишираността е не толкова в липсата на креативност у някои фотографи, а в невлагането на въображение и творческо отношение от страна на клиентите им. Или нежеланието да проявят такива.
 Създаването на портрет е двустранен процес. Без таланта на творящия го въобще не би съществувал. Но без активното участие на модела трудно ще се получи нещо кой знае какво. За да направиш добър портрет на някого трябва да го поопознаеш. Само така стават наистина вдъхновяващи снимки.
  Понеже често разглеждам снимки на различни фотографи във Фейсбук, ми е правило впечатление, че една от най-масово повтаряните реплики от техни почитатели е: "Искам и аз такава снимка!". Защо? Нима е трудно, колкото и да им харесва нещо, да се опитат да го интерпретират по свой начин?

Преди много време бях дала във форума линк към интервю на сватбена фотографка с опит, работеща в друга страна. На въпроса какъв съвет би отправила към колегите си, за да правят оригинални снимки и да бъдат клиентите им доволни, тя отговоря така (предавам приблизително): "Опознайте клиентите си. Помислете какво е различното точно у тези хора в сравнение с други и го покажете чрез снимките".
 Питам се, обаче, колко често бъдещите младоженци дават възможност горното да се случи?
« Последна редакция: септември 13, 2012, 19:43:27 от michelle » Активен
Andreina
Сватбар
Публикации: 166

« Отговор #349 -: септември 13, 2012, 20:36:49 »

Много хубав пост michelle! Точно същото се опитах и аз да кажа - че зависи и от двете страни. Между другото, използвам случая да те поздравя за прекрасната ти следсватбена фотосесия, показана по-назад в темата:)
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #350 -: септември 13, 2012, 23:12:17 »

Питам се, обаче, колко често бъдещите младоженци дават възможност горното да се случи?

Има 2 типа клиенти. Едните предпочитат приятелски подход и позволяват по време на предварителния разговор да ги опознаеш, другите предпочитат по-студените делови взаимоотношения. Всеки сам решава за себе си. Ние лично сме приятели в 99% от клиентите си и мисля, че това е в тяхна полза.
Активен
Radost
Ентусиаст
**
Публикации: 101

усмивки и любов

Моят сватбен албум

« Отговор #351 -: септември 21, 2012, 23:56:06 »

Аз от много, много време не бях писала в сайта.
Преди буквално не излизах от него  danceg
Но мина доста време от сватбата ми, а сега ми предстои да съм кума и отново съм на сватбена вълна  smile
Междувременно след моята сватба се сдобих с едно ново хоби - фотографията. Взех си първия фотоапарат, след като го откраднаха - друг, няколко обектива и т.н. И започнах по малко да уча. Сега все още не мога да кажа, че съм фотограф - просто обичам да снимам и честно казано на различни сватби се оказва, че съм "уловила" доста добре някой "изпуснати" от фотографа моменти. Което е нормално. Фотографа не може да се клонира  smile Така аз мога да се поставя в положението и на двете страни.
Определено аз смятам, че снимките са наистина много, много важни. И ако човек може да си позволи да отдели пари за това, то по-добре да го направи. Сега познавам няколко добри сватбени фотографи, а като се омъжвах нито един  smile Въпреки това тогава ме снима много добър фотограф, макар и не типичния сватбен. Казва се Соломон Франсес и е по-скоро моден фотограф.
Та по отношение на втора сесия - не са много булките, които ще го приемат. И това не е от суеверие, не е и заради това, че става въпрос за България, а по скоро до начина на възприемане на фотографията - като работа или като изкуство. Защото фотографията е Изкуство. И ако една булка иска снимки, като тези, с които започна втората тема трябва да разбере, че за такава снимка се изиска много повече от позиране, изисква се креативност, въображение, умения и най-важното естественост и непринуденост на снимания. И време и подходяща светлина и интересен интериор и много други неща.
Снимките, които се правят в повечето случай наистина са клиширани. Лошо, но факт. И понякога стават досадни. Но да не забравяме, че за тези, за които са правени са страхотни и те се усмихват всеки път докато ги гледат - клише или не.
Просто понякога самите фотографи искат да имат ВЪЗМОЖНОСТ да заснемат интересни снимки. А това в голяма степен зависи от младоженците и тяхната нагласа и възможност за това.

Пожелавам много добри снимки на всички фотографи, а на булките - усмихнати и щастливи.

Активен
stoyanov
Професор
Публикации: 320

"Всяка случайност е скрита форма на необходимост!"

« Отговор #352 -: септември 22, 2012, 09:54:38 »

Radost, хубаво мнение си написала.  Wink Важни са и двете страни (и фотографът, и младоженците). Освен професионалните качества и техника на фотографа, трябва и самите младоженци да са предразположени, да са отпуснат, да позират добре, за да се получат наистина добри снимки. Зависи и какви снимки искат младоженците. За една добра фотосесия трябва и време и подходящо място. Всяка сватба е индивидуална и всички снимки са си уникални сами по себе си. smile
« Последна редакция: септември 22, 2012, 09:57:06 от stoyanov » Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
*
Публикации: 47

« Отговор #353 -: септември 24, 2012, 08:57:43 »

Radost

много благодаря за постинга
Все едно съм го мислил и писал аз.

Активен
proxy
Любопитен
*
Публикации: 28

« Отговор #354 -: септември 28, 2012, 09:52:54 »

Ами, там е работата, че нищо не сме се разбирали. Просто каза, че малко ще се позабави, понеже има да обработва две други сватби преди нашата...  mda
Активен
Thea
Професор
Публикации: 323

« Отговор #355 -: септември 28, 2012, 10:01:50 »

proxy и нашите снимки не са готови, но фотографът като е готов ще се обади, няма как. Ние предполагаме, че 2 месеца след сватбата ще са готови. За такова време горе-долу говорихме. Аз като знам по колко сватби снимат и то почти всеки ден, се чудя кога ще им остане време да подготвят снимките...така че е нормално да се забавят  good

А относно снимката и мен не ме впечатлява. Много е искуствена и нереална. Наистина страшно много си личи обработката и. Ако получа такива снимки, бих се разочаровала...
Активен
Hecate
Професор
Публикации: 441

Моят сватбен албум

« Отговор #356 -: октомври 01, 2012, 10:09:12 »

Напълно подкрепям Ради, но истината е, че това с креативността може би предполага отделна фотосесия. Сватбеният ден сам по себе си е уникален и според мен заслужава да бъде занет такъв какъвто е, с усмивките, сълзите от радост в очите, лудницата и т.н. Ние в това отношение се доверихем на фотограф с по-скоро репортажен тип занемане и това беше Линда Александрийска. Останахме много довлни от резултата. Кратката ни фотосесия в деня /не бяхме отделили кой знае колко време, но натискът гостите да не чакат беше много голям/ беше по нейна идея и стана изключително сполучлива, главно заради избора на място, а не толкова благодарение на нашето участие - ние просто бяхме себе си и това беше зането, но и декорът беше провокативен за нашите идеи.
Иначе съм твърдо за в отделен ден да развихриш въображението си с фотограф /нещо, което беше замислено при нас, но поради твърде извънредни случки в семейството не се случи./
Активен
marineta
Регистриран

Публикации: 2

« Отговор #357 -: октомври 15, 2012, 21:31:55 »

Вдъхновение за начало....

Copyrights Сергей Иванов /Украйна/
Напълно подкрепям Ради, но истината е, че това с креативността може би предполага отделна фотосесия. Сватбеният ден сам по себе си е уникален и според мен заслужава да бъде занет такъв какъвто е, с усмивките, сълзите от радост в очите, лудницата и т.н. Ние в това отношение се доверихем на фотограф с по-скоро репортажен тип занемане и това беше Линда Александрийска. Останахме много довлни от резултата. Кратката ни фотосесия в деня /не бяхме отделили кой знае колко време, но натискът гостите да не чакат беше много голям/ беше по нейна идея и стана изключително сполучлива, главно заради избора на място, а не толкова благодарение на нашето участие - ние просто бяхме себе си и това беше зането, но и декорът беше провокативен за нашите идеи.
Иначе съм твърдо за в отделен ден да развихриш въображението си с фотограф /нещо, което беше замислено при нас, но поради твърде извънредни случки в семейството не се случи./

Здравейте,аз за първи път пиша във форума, но съм напълно съгласна с това, че трябва да има време за фотосесия преди да се влезне в ресторанта например. Нашата фотографка се съобрази както с времето, което беше мрачно, но снимките , които направи излезнаха страхотни, така и с нашето желание да се снимаме много раздвижено и някак нестандартно. Снимките са страхотни и благодаря на моята приятелка, която ми я препоръча. сем. Стефанови от Пловдив
« Последна редакция: октомври 15, 2012, 22:04:38 от marineta » Активен
marineta
Регистриран

Публикации: 2

« Отговор #358 -: октомври 15, 2012, 21:52:21 »

Снимките на сватбения ден трябва да бъдат както естествени, така и оригинални сами по себе си-колкото е възможно. Но като знам ние колко бяхме притеснени да не пропуснем нещо и как искахме всичко да е под контрол - просто не знам как се справи нашата фотографка. тя се съобрази с времето, необходимо за фотосесията ни, че тя мина някак неусетно и напълно навреме отидохме в ресторанта. Макар,че снимаше за първи път в Пловдив, тя се справи просто отлично със своята задача, дори се наложи да казва на оператора къде и какво да снима. След като видях как добре се справя с всичко и се доверих напълно. Всичко стана прекрасно и снимките, които получихме бяха страхотни.
Модератор:Е от първия пост и реклама.Няма публикувани снимки.Ние не сме толкова глупави!Прочети правилата!!!!!!!
« Последна редакция: октомври 16, 2012, 13:50:19 от gucci » Активен
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265

Моят сватбен албум

« Отговор #359 -: октомври 15, 2012, 21:56:33 »

първо не се пускат 2 поста един след друг, а се редактира първия, и второ си пуснала 2 пъти реклама на фотографката си - и в двата поста си ни я представила наново и отначало.
Активен
Страници: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: