Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 16:39:36

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 62   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Месечна тема - Януари 2016 - ЧНГ  (Прочетена 226518 пъти)

svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023

« Отговор #60 -: януари 05, 2016, 10:42:03 »

И аз по лъжичка на час...
Бе хич не сме яли хубав хляб, пшеницата е модифицирана от преди войната...Пък нашите майки са минали бременност тъкмо по най- засилените ядрени опити и всички сега си теглим последствията. За "забраните" още от пра- бабини времена се знае, макар да са наивно обяснени. Примерно, ако трудна жена яде вътрешности на животно, детето ще е със заешка устна, ако пие - детето ще е разсипник  и други подобни.
Правете каквото трябва и каквото съветват лекарите, пък дано всичко е наред good. То и с отглеждането е така, даваш всичко от себе си и се надяваш за добри резултати, детето да са чувства добре, да е добре прието от обществото, да се реализира добре. Не е лесно да си родител, всички го знаем smile smile
Това за Еконт малко ме притесни, че дават лични данни.  sad
Наде, честито за новия договор good Всички ли се вредихте?
Али, тепърва ще почват празненства по детски центрове. Съгласна съм, че е голяма лудница. На самите деца им омръзва също след 3-4 посещения. Аниматорите понякога са много стряскащи и допълнително изнервят ситуацията. Ама за майките е добре и удобно.
Активен
always_and_forever
Публикации: 2489

Моят сватбен албум

« Отговор #61 -: януари 05, 2016, 11:37:13 »

Добър ден от мен!
Събудих се рано, но се излежавах до късно, гледайки поредната порция от сериала. Ей много е зарибяващо, когато нещо ти е интересно. Искам още и още, ама пусти глад надви и станах да правя закуска. Тук грее едно слънце, чудно е.  Sunshine Снежно, но поне не толкова потискащо.  smile

Много сте изписали, за разлика от вчера.  Bravo
Благодаря за кафето и закуската.  blum

Относно осигуровките, Влади е говорил със счетоводител, който му е казал, че ми трябват 12 месеца. Трябва да отида до НОИ, за да проверя точно колко стаж имам, защото едното лято, което работехме на морето си мисля, че ни излъгаха и изобщо не ни осигуряваха. Ако наистина само 12 мес.трябват ще е добре, защото и до лятото имам още време да се осигурявам и се надявам да си набавя необходимия стаж. Дано!

Нат, права си, знам че е така, ама ти с човек като нея не може да се разбереш. Ще гледам вече да съм по настоятелна, та дано разбере. Дано като й кажа, че съм бременна вземе да прогледне малко.

Панди, това, което си написала за майчинството не съм го чувала досега. Не, че съм запозната, но явно е възможно, щом при теб ще е така.  good 20 дни наистина не е кой знае колко време.

Тони, добре си се завърнала. Аз очаквах като си почивка да си по-редовна вчера тук, пък тебе никаква те нямаше.  Wink
Честити ви 4 месеца!  heart

За ноктите една приятелка ми препоръча някакъв заздравител, на Перфект ли беше, не се сещам. Та той по някаква схема се мажеше. Офф, нищо не съм запомнила.  blush

Наде, много хубаво, че има такива хора.  Bravo Честито за увеличението на заплатата,!  smile
С мойта приятелка проблемът е, че аз вече нямам никакво желание да се виждаме дори, точно заради този терор от нейна страна.
Не съм танцувала, защото ме беше страх да се отпусна, както аз си знам.  blush Не разбирам и не подкрепям поведение на подобни като описаните жени, които пият, пушат, друсат се и т.н.
Знам, че няма гаранция за нищо в този живот, но аз съм длъжна да дам най-доброто на бебето ни. В случая нещото, което мога да направя е да се пазя, до колкото мога. Танците също ги включвам към вредните, особено в първите месеци. Още повече пък и в такава обстановка, с нагъцкани хора.

хахахахаха Френдката пак звъня. "Навън е хубаво" ми казва. Аз "Ооо страхотно е".
Еми хайде да излизаме тогава. Казах й "Няма шанс". И в отговор ми каза, че съм ДЕБЕЛА СВИНЯ Oh my ... на шега де, но все пак. Казах й да си излиза с мъжа си и майка й, които предполагам не са дебели свине.  pardon Казах й, че тя сигурно ще излезе пред тях, а няма да ходи 1 час пеша в снега, а тя, че би отишла и по-далече, но нямало къде.  beating Е, и аз няма тогавааааааа.  diablo diablo diablo diablo diablo diablo diablo diablo Ай, сиктир!!! diablo

Активен
svekarva

« Отговор #62 -: януари 05, 2016, 11:51:02 »

Миме, като ходиш до НОИ, вземи си Персоналния Идентификационен Код и ще си следиш всички осигуровки сама, от сайта им. Попълва се молба и за 2лв. го получаваш лично срещу лична карта. Едно време ни го пращаха безплатно, сега трябва да го потърсиш. Тъкмо ще знаеш и върху какви суми си осигурявана.
Активен
always_and_forever

Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: януари 05, 2016, 11:57:44 »

Да, точно за този код ще идем, защото ще ми е по удобно после.  good
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Публикации: 1840

Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: януари 05, 2016, 12:03:54 »

Влязох да пиша за ПИК-а, ама свекърва ме е изпреварила.

Да кажа, че в Комсед има намаления до 10.1 - 30% на всички стоки. Има не само играчки, а и принадлежности за бебе (кошарки, колички и т.н.)
Активен
Alichka
Публикации: 3214

« Отговор #65 -: януари 05, 2016, 12:12:00 »

Тъкмо щях да кажа на Мимето за ПИК кода. Много е удобно, че виждаш и кога ти е заведен болничния лист, т.е кога да чакаш пари, за майчинството, абе за всичко... Защо срещу 2 лв? На мен преди време ми го дадоха безплатно срещу показване на личната карта. За 2 минути работа е. Даже едва навих мъжо да си извади и той, а после ми се жалваше, че повече време е въртял да паркира, отколкото е чакал на опашка. Сигурно, ако чакаше на опашка повече от час, щеше да е по-удовлетворен от услугите на НОИ funnytooth
Върнах се от пощата tease Голямо приключение и щях да умра вътре или да убия някого. Казвам адреса и една женица с овчи поглед и полуотворена уста попива думите ми. Рови в някаква разпарцальосана папка. Вижда нещо и тръгва бавно към една етажерка. Рови 2-3 минути. Връща се с празни ръце. Пита ме дали съм получила известие. Не! Рови, рови... Дали съм имала код. Казвам кода, а тя "А, ама то това е писмо". "Ами не е писмо, а малък пакет". Рови, рови... Търсела го от Китай crazy Това пък откъде го измисли?! Казвам, че е от София. Рови, рови... Пак тръгва към етажерката... Още 2-3-5 минути... Намери го!!! yahoo Оф, защо не сме към Тракийската поща - там поне са млади хора и бързо работят pardon
Свекърва, учудваш ли се, че можеш да намериш данни на някого? То ако не е от Еконт, ще е от МТел, Теленор, Виваком, от държавна институция, от кварталната пицария или нам си къде... Хич вече вяра за лични данни нямам на никого. Само пишат как поверително работят с тях и нищо nea Иначе е жестоко да ти помогнат по този начин! good
За детски център не знам дали бих си го причинила. Не е евтино, а майките си търчахме доволно. Поне нашите деца са малки - най-голямото беше на 4. Виж, ако са над 5-6 годишни може да е друго. Говорихме с кумицата, че е по-лесно откъм чистене, че един път вкъщи чистиш преди гости, а после след тях pardon Като сложиш и врътнята в кухнята, разбирам хората с над нормалните доходи, че не им се занимава да събират вкъщи децата от квартала.
Наде, честито мила give_rose
Я разкажете за Кухня, че нещо му изпуснах дирите. Гледах момента, в който всички започнаха да работят за Елена, а Баринов си въртеше номера на Нагиев. После видях, че работят всички в хотел на бившата жена на Баринов, видях Вика бременна, ама защо тръгнаха да се развеждат с Макс? Края на 5-я сезон го хванах и го проследих до края.
Отивам да чета назад, че съм изтървала момента, в който Мимето е обяснявала за банката и стажа, както и на Свекърва разказа за Турция smile
Активен
Feribotka
Публикации: 2453

« Отговор #66 -: януари 05, 2016, 12:42:47 »

Брей каква дискусия се завихри за пиенето и цигарите  smile Аз също съм много против...излишно е да го казвам, ама сега по празниците нашите ми викат пийни една глътка колкото за наздраве с нас...ами пийнах малко бяло вино ама хич не ме влечеше и така си остана...единствено в началото ми беше трудно с кафето, особено в моментите когато буквално заспивах пред монитора, ама съм на мнение, че ако си наложиш нещо, каквото и да било можеш да се откажеш в името на добрата кауза  smile
Викам да приключим темата вече  pardon

Али, Кухня Максим и Вика се разведоха щото нали края на 4ти сезон тя го хвана да се целува с една от сервитьорките (забравих ѝ името). А Нагиев нали беше уволнил Витя и те се преместиха във въпросния хотел...останалото ако ти е интересно ще ти разкажа, ама по-добре да си ги изгледаш  smile

В София пък са доста предпочитани детските клубчета поради ред причини, дори и аз съм работила в такива ама да ви кажа в единия бая мизерно беше и им даваха сандвичи с най-евтините възможни продукти и оцветени сокчета  angry Бляк!

За ПИК кода и аз знам, ама още не съм се затътрила до НОИ...може би другата седмица ще го свърша това, мисля да си взема малко болничен покрай изследванията и да ходя по задачки smile А за осигурителния доход, аз знам, че се взима дохода ти (брутен) 24 месеца назад  huhhuh.gif

Нат, какво направихте с количката?
Миме, продължавай в същия дух с тая нахалница  good
Активен
always_and_forever

Моят сватбен албум

« Отговор #67 -: януари 05, 2016, 12:47:53 »

Много съм бърза. Ходихме до НОИ и си взехме този ПИК номер - безплатно. Ама ще са активни от утре и аз пак не разбрах колко стаж имам. Взе ни ЛК, въведе данните и чак накрая каза, че утре ще може да проверим. Аз ако знаех, че е така, да съм искала на място да ни провери, ама айде мина. Ще съм в неведение още ден.  huhhuh.gif

Нат, много ме изкушават тези намаление на бебешки неща. Дори не знам дали да си направя труда да разгледам, като знам, че е твърде рано за каквито и да е покупки.  blush

Али, много ги обичам тези пипкави работи.  nea
Активен
svekarva

« Отговор #68 -: януари 05, 2016, 14:27:42 »

То сигурно ако си го взимаш втори път кода е платено...Аз си го пазех от 2004 /пратиха ми го по пощата, а преди това разпращаха годишни разпечатки/, но повечето колежки го бяха затрили и затова съм запомнила, че става с молба и пари.
Сумите за болничните и тези до 410 дни се определят на база доход 24 месеца. Ако нямаш осигурителен доход, освен изискуемия от 12 месеца, взимат за база минималния за страната.
Активен
Feribotka

« Отговор #69 -: януари 05, 2016, 14:46:00 »

А кога започва да ти се изплаща обезщетението за майчинство? Моя приятелка беше чакала около 2 месеца след като се роди малкият, преди да започнат изобщо да ѝ дават нещо  huhhuh.gif А тези 410 дни какво са?
Активен
Alichka
Публикации: 3214

« Отговор #70 -: януари 05, 2016, 15:37:52 »

Момичета, ако искате погледнете темата за майчинството и законите. Ще ви се изяснят много неща и ще ви се появят нови въпроси. Има три показателя - кой има право на майчинство? Т.е. колко месеца и как трябва да имаш осигуровки за съответния риск (така се води Wink ). Втори показател - на каква база ще се изчисли майчинството, т.е. колко пари ще ми бъде на месец майчинството? Тук се смята на работен ден. Затова всеки месец се получава различна сума. Само тези на минимално майчинство са изключение, там е фиксирано. Трети показател - колко време ще получавам майчинство?
Фери, 410 дни са равни на 45 дни преди термин и 365 дни след него. Ако родиш по-рано или по-късно от термин, тези дни се изравняват. Това е третият показател. Вече втората година е фиксирано и се води отпуск за отглеждане на малко дете.
По отношение на изплащането сега специално влязох да проверя как е било при мен преди 2 години и кусур. Аз бях първо в болничен, после в 45-дневен и чак тогава майчинство. Излязох в болничен средата на април, в средата на май ми е бил изплатен. След това ми е бил изплатен 45-дневния болничен в рамките на месец. Не имало месец, в който НОИ да не ми изплатят нещо. Това за мен са абсолютно неоснователни мрънкания "На мен ми бавиха парите", ако не е имало проблем с документите. Все пак тръгваш дете да раждаш. С какъв акъл чакаш на тия ми ти пари?! huhhuh.gif Ако си го закъсал до там, как ще го гледаш занапред това дете, как ще му купиш всичко необходимо? Не разбирам и майките, които очевидно имат възможност, а се втурват към банкоматите щом чуят, че са превели детски crazy За мен беше по-голяма изненада месец и половина, в които не получих и стотинка, защото майчинството ми вече изтече, а шефът ми нямаше очи да ми съобщи, че е променил начина на плащане. Ако ви обясня и на каква база сега ми плаща, ще ви се допълни картинката за него. Солариумът и фитнесът му са повече като разход на месец beating Планираш ли дете, трябват дълбоки финансови резерви smile
Да взема да ви се оплача от една комшийка. Леле, как се ядосах! Пък хем ми е и малко смешно. Вчера дъщеря й беше с детето си на детския рожден ден. Когато отидохме, дребната нали се размрънка, че не иска да влиза без мен. От време на време в играта си пак идваше да ме търси, но не повече от останалите деца. Та дъщерята казала на майка си как моето дете се разревало. Поне така го е разбрала. Снощи бабата съобщила на майка и татко тази информация. Днес и двамата ми звъняха поотделно да ме питат как е малката, дали е нормално спала, яла, ср*ла, отишла на ясла. В първия момент huhhuh.gif ?!? После разбрах клюката pleasantry Оф, много се подразних! Ама и те нашите да ги утрепе човек на кого се връзват на приказките! funnytooth Едно време комшийката им казваше да си вземат куче и така щели да знаят всички махленски клюки crazy Абе, човек без работа!
Активен
Cerise
Сватбен ГУРУ
Публикации: 863

Моят сватбен албум

« Отговор #71 -: януари 05, 2016, 15:39:30 »

Момичетата другите, сьгласна сьм за отровите и бременността, ама не ми хареса, че се "вьзмущавате" че са родили здрави деца. Сигурно не това сте имали предвид, ама едва ли им пожелавате да си имат болни бебенца или недай Боже трагедия при раждането, нали? Та това, че са им здрави децата (сега) е само радващо. За сьжаление последствията от вредните вещества се носят и проявяват и в дьлготрайна перспектива, като не го пожелавам на никого. То се само допьлнителен фактор, а фактори много.

Тони, за алкохола при бременност - бих се вьздьржала. Не е крайност, а необходимост. Минава на 100% плацентата и бебето има сьщата концентрация в крьвта като майката. Тук много ни юркат на тая тема : 9 месеца, 0 молекули алкохол !

Инче, да много ясно, че е искам децата да са здрави. Не се възмущавам защо са здрави, а защо родителите са с болни мозъци.
Просто в такива моменти се питам "Защо". Ние с моя мъж сме млади, като цяло сме си следили здравето и навиците. Аз пуша по цигара на 2-3 седмици, той не пуши изобщо. Решихме да имаме дете като премислихме възможности, опции за развитие, именно задари него се преместихме да живеем уж на по-добро място и тн. Тоест взехме отговорно решение. И понеже днеска ми е драматично по случая - сега трябва да правим поредни изследвания и бебе няма. В същото време - хора като до сега изброените, забременяват като хамстери. И се питам "Защо". И въпроса ми е старателно отправен към това нещо дето му викат съдба/Господ/Вселена. Седя си и с моята чисто човешка философска мисъл се опитвам да разбера Защо, що за ирония е това. Не съм първата дето се пита това, всяка жена с проблем си е задавала тоя въпрос. Чудя се защо на хората, които имат потенциал да отгледат качествени хора не им се дава толкова лесно този шанс.
Ами на моминското ми парти, в дискотеката през цялото време на дансинга имаше две момиченца на 4-6 годинки, въртяха кючеци като замаяни в 2 през ноща. А майките им седяха на сепарето и си пиеха спокойно. За каквото и да е, винаги съм твърдяла, че не са виновни децата, а родителите.

Тя го твори докато е в нея, след което ще продължи да си пуши и тях ще е димна завеса, това дете там ще расте. После ще го води по кръчмите и щото не и се прибира, ще то оставя да спи по столовете...

Както и да е, малко на отдушник го ударих, ще ме прощавате. Ама съм наистина бясна.
Активен
Feribotka

« Отговор #72 -: януари 05, 2016, 15:48:37 »

Вики, спокойно, не само ти си го задаваш този въпрос...на мен също ми е болна тема  NO Не знам как да ти помогна...хапни си шоколадче и си отвори лавандуловия къпкейк  give_rose

Али, благодаря за разяснението...наистина тряжва да се поровя малко повече, извинявам се за безкрайните въпроси smile Аз питах за моята приятелка защото те наистина са от хората, които нямаха заделени пари и разчитаха много да им изплатят навреме майчинството и тогава ѝ зададох същия въпрос, защо не са се подготвили за такъв развой на събитията и тя ме изгледа все едно съм задала най-малоумния възможен въпрос с репликата: Имаш ли представа колко струва бременността и раждането  pardon Ми честно казано...все още нямам конкретни изчисления с колко пари ще трябва да се разделим, ама се надявам да не останем като тях чакайки на майчинството  pardon Ама хайде да не говоря много, много...

Ама вашите верно ли още не са се научили да не вярват на всички клюкарки  Girl_hide
Активен
always_and_forever

Моят сватбен албум

« Отговор #73 -: януари 05, 2016, 15:54:20 »

Али, както винаги много полезен пост.  good Някои от нещата все още са ми неясни, но предполагам като се разровя в съответната тема ще ми се изясни.

Чери, много е нечестно, но то кое ли е в живота? nea Наистина има хиляди такива случаи. Аз искам само да ти кажа да Вярвате! Всичко ще се нареди и недей да мислиш най-лошото. Wink

Фери, ние с тебе ще си вървим комплект.  Wink Едни и същи въпроси ни вълнуват.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #74 -: януари 05, 2016, 18:23:41 »

Споделям вьзмущението ти, то си е вьзмутително.  good

И имаш право да си задаваш този вьпрос. Успокоителното е, че сте млади и имате време, а медицината е много силна вече в тая област и сьс сигурност ще ви помогне. Ще ви трябват много тьрпение и най-вече сили обаче  Friend
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 62   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: