Видеооператори - част 2
Svetla_24:
Направо не знам как взаимно се обиждате :laugh:
Всеки от наетите подизпълители професионалисти на една сватба трябва да работят заедно. Ето пример от нашата сватба, при рязането на тортата от други двойки от ресторанта бяха предупредили да няма нацапано по килима на пода. Дж съответно по шеговит начин го съобщи и всичко беше точно. Пак при разрязването на торатата на видеото му свършиха батериите на камерата, просто се разбра с Дж някак си и тои малко отложи яденето без ръце от двойките. 8P Всичко стана супер бързо и само ние го разбрахме защото бяхме точно до видеооператора. Защото ако не работеха заедно нямаше да имаме например този момент записан от началото. И може би щеше да имаме разходи по почистване на килима. Това са едни малки примери, за които сега се сещам.
А бъдещата булка по-долу попита за разликата в камерите, защо някои про оператор не й обясни =]
djdimi:
Цитат на: Svetla_24 в септември 24, 2014, 22:30:40
...А бъдещата булка по-долу попита за разликата в камерите, защо някои про оператор не й обясни =]
"разликата в камерите" не може да се обясни с няколко прости изречения, макар че назад в темите има опити за разясняване на основните видео стандарти и водещите производители на фото и видеокамери...С професионалисти с опит и желание за работа, лесно се работи и е удоволствие, а истинските професионалисти в бранша не са много и си заслужават напълно исканата от тях цена, даже е ниска в сравнение с други страни в EU.
Niki1982:
Цитат на: AIVEN в септември 24, 2014, 15:39:59
Колкото до останалото, мисля че няколко камери от тези, които си слагат скиорите и парашутистите на каските не струват стотици хиляди.
Такава камера за каската (примерно ГоПро) не е без пари, да не говорим за няколко. И освен това повечето от тях нямат май възможност за стрийм в реално време (каквато ти беше идеята).
А иначе, като непрофесионалист и човек, който в момента си търси видеооператор, мога да кажа, че определено техниката си има разлика. Аз например започнах от това, какво искам да получа и се оказа, че наистина хората, които го предлагат са много малко в България. И мен ме шокира цената на повечето, но май ще се плаща. Много ще се радвам, ако може да ми предложите 5-6 видеооператора, работещи с ДСЛР, които правят качествени неща, по възможност на лични, че иначе става лошо. Сватбата ще е околко Бургас, но май в Бургас такива няма.
Освен това, имам и един въпрос. Аз хубаво искам да е с ДСЛР (по обясними причини), но от скромния ми опит с макар и нискобюджетен ДСЛР, знам, че видеото при ДСЛР не е с безкрайна продължителност (и не, не говоря за капацитета на картата с памет) - т.е. поне при моя Д3100 е около 10 минути май. Как ще се справи оператора с този проблем - с два апарата и после добър монтаж или как? Все пак не искам в най-важните моменти да има пропуски.
Благодаря на всички за мненията и съветите :)
Deliysky:
Здравейте Niki1982. Повдигате един от многото въпроси, поради които темата става необятна и не може да се отговори с 2 реда. С ДСЛР не се снима цял филм. Обикновено колегите които го предлагат изработват кратки филмчета от по 20-30 мин + трейлър. Не можете да имате всички моменти поради факта , който сам сте посочили и ви е добре известен и поради още много такива. Например това , че се снима на ръчни режими, а сватбата е бързодвижещ се и бързопроменящ се репортаж. От там следва , че ще има много изпуснати кадри. Всеки коректен видеооператор би следвало да ви обясни тези неща.Аз се жених преди 2 г и понеже добре знам всичко това, а държах като вас да имам всички моменти се наложи да наема 2 екипа. 2ма видеооператора снимаха с ДСЛР и направиха САМО 20 мин филм и един трейлър, а един колега отделно документира с видеокамера цялото събитие от което имам 3-4 часа материал (който още не съм успял да монтирам, защото и аз като обущаря без обувките). Вечна угодия за съжаление няма, ще трябва да изберете едно от двете :)
Niki1982:
Сериозно ме шокирахте. Аз не съм говорил с никого от видеооператорите досега, но ако трябва да дам 2000+ за 20 мин. видео и отделно сериозна сума за друга камера. И като прибавим и една не малка сума за фотограф. Уау. А казах на бъдещата булка, че може да харчи за каквото поиска, а аз ще имам само една претенция - фотото и видеото :) А сега да я видя : :danceg:
Навигация
[0] Списък на темите