Медицинско за граждански брак
nivenchsh:
Здравейте!
Дано не прозвучи глупав въпросът ми, но информацията в интернет не ми даде нужния отговор.
Ще правим сватба догодина, а живеем в чужбина. Не знам кога точно ще се приберем в България преди сватбата и затова искам да попитам за валидността на медицинските. На коя дата точно трябва да са валидни - на датата на подписването, или на датата, на която ще отидем на Пиротска №10 да си подадем декларацията за сключване на граждански брак? Не мога да разбера точно кога и на кого трябва да се представят - в ритуалната зала при подписването, или при декларирането на желание за брак.
Също така, трябва ли и двамата младоженци да са заедно при подаване на декларацията за сключване на граждански брак на Пиротска №10, или е достатъчно да се представят формулярите подписани от всеки един от тях, и който отиде да има в себе си и двете лични карти/актове за раждане? Това също е важно да го знам, защото има вероятност аз да се прибера сама няколко месеца предварително за седмица-две за да се оправя с ресторанта/фотографа и т.н. и би било добре да мога да подам заявлението още тогава, но ако и двамата трябва да сме там или е нужно неговото медицинско още тогава, може да се окаже проблем.
Благодаря ви предварително!
Miele:
nivenchsh, здравей и честито @}->--
Медицинските попринцип са валидни 30дни. Те ти трябват когато сключваш брака, не преди това, т.е. ако хипотетично изберете 15.07. като датата най-рано трябва да си направите медицинските на 15.06, за да са валидни. Може да си ги направите и около седмица две по-рано, на нас така ни препоръчаха, за да е сигурно че ще са валидни, защото има месеци с по 31 дни. Медицинските се представят една седмица преди сключването на брака, когато се носят и едни декларации, които трябва да са подписани предварително и от двама ви и на които трябва да пише имената и ЕГН-тата на кумовете. Тези декларации ти ги дават като отидеш да си запазиш час за гражданското. Попринцип можеш и сама да отидеш, няма проблем, но ти трябват и двете лични карти. Там си плащаш, според зависи от залата и деня сумата е различна. Поприницп е хубаво да знаеш, че записването за следващата календарна година започва от ноември тази. Т.е. ако отидеш сега или след месец няма да успееш да запазиш дата.
Надявам се, че съм обеснила добре и си ме разбрала. Ако има още нещо питай @}->--
nivenchsh:
Благодаря много, Miele!
Значи с медицинските няма да имаме проблем :) Вярно, че не сме си плащали осигуровките, откакто сме в чужбина, но ще отидем в частна клиника - пък вероятно и по-добро обслужване ще получим :)
При това положение, за да запазя час и зала не е необходимо да представям никакви документи първоначално, а само седмица преди подписването? Или и за да запазя час ще трябват някакви документи на младоженеца, т.е. лична карта? Просто искам да мога да свърша колкото може повече неща сама, за да спестим от самотелни билети за двама.
Miele:
За самото запазване на часа и датата ще ти трябват двете ви лични карти ;) На мен друго не ми искаха, дадоха ми там бланките и ми обесниха кое как да попълня и ми казаха тези документи с медицинските се носят една седмица преди сватбата ( нашата ще е в събота т.е. в пон трябва да оставим документите в залата ) Запазването на дата става само на едно място в София, дом на културата Стедец.
За медицинските не мисля че ще имате проблем ако е в частна клиника :)
nivenchsh:
Звучи лесно изпълнимо, камък ми падна от сърцето :)
Една приятелка се омъжва след няколко месеца и в момента е в България с годеника си да оправят разните там приготовления, и ме наплаши колко е трудно да се планира сватба от чужбина, та малко поизперках :D
Но щом ще мога да запазя час само с помощта на личната му карта (сигурно началото на 2016 ще се прибера за това), а после останалото е необходимо едва седмица преди подписването, всичко е точно :)
Благодаря много за помощта! *INLOVE*
Навигация
[0] Списък на темите