Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 12:31:49

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете - част 5  (Прочетена 146273 пъти)

theone
Професор
Публикации: 482

« Отговор #240 -: януари 07, 2012, 01:10:42 »

няма норми в тези подаръци. според желанието и възможностите ви... и честно казано според мен не им купувайте сувенири + пари, просто се съобразете с желанието им и им поднесете само пликче...
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023

« Отговор #241 -: януари 07, 2012, 10:39:28 »

Аз бих "опаковала" парите не в плик, а в някаква по- специална картичка или кутийка...Някъде бях гледала картичка, която имаше залепена къщичка за птици и вътре бяха сложени парите. Ние във фирмата скоро изпращахме пенсионери и им подарихме парите в красива мидена черупка - идва годината на Водния Дракон и е добре, всеки да има в дома си нещо морско. Измислете някаква закачка, щом предпочитат пари, дайте им само пари, но с нещо, направено лично от вас.  good
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1209

Моят сватбен албум

« Отговор #242 -: януари 08, 2012, 23:13:56 »

Здравейте момичета,
Мина официалния годеж и дойде време за правене на предварителен списък на гостите и разбира се за избор на кумове....Така започна и голямото чудене и проблемите.  crazy Винаги съм смятала, че кума ще ми бъде най-добрата приятелка, милото и той и "за", но тя си няма в момента приятел.Милото и той няма необвързан приятел и съответно няма как да заформим двойка. В същото време,компанията която излизаме имаме само една толкова близка двойка, но те са кумове на брата на милото..та съм в чуденка дали е удачно и ние да ги поканим или брат му ще се обиди girl_impossible Дайте съвет по този въпрос, моляяя  give_rose Друг вариант милото предложи, да поканим негов колега и жена му, но с тях не се събираме по принцип, те са просто добри колеги в работата, а жена му съм я виждала веднъж..Не знам какво да правя?? Дайте съвеетттт.... give_rose  cray
Активен
Jorjeta
Сватбар
Публикации: 180

« Отговор #243 -: януари 08, 2012, 23:16:26 »

Благодаря ви момичета за съветите...може би сте прави за сувенира, но все ми се иска да им остане нещо материално за спомен lol
InLove_Girl , братовчедка ми и нейният мъж си бяха избрали за кумове най-близките си приятели независимо, че те бяха обвързани с различни хора по това време и не бяха двойка...нямаше никакъв проблем.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1083

Моят сватбен албум

« Отговор #244 -: януари 08, 2012, 23:24:09 »

Винаги съм смятала, че кума ще ми бъде най-добрата приятелка, милото и той и "за", но тя си няма в момента приятел.Милото и той няма необвързан приятел и съответно няма как да заформим двойка.

Това е така само ако държите те да са двойка. Нашите кумове не се и познаваха, кумата е омъжена, моя много близка приятелка, а кумът е разведен, но е много добър приятел на мъжа ми и просто не искахме други хора. Хич не ни интересуваше какъв им е статусът - женени, неженени, разведени, сами, просто искахме тези хора да са с нас в сватбения ни ден и това е! А на сватбената маса бяхме петима, защото както казах кумата е омъжена и съпругът й беше при нас. Не знам за теб, но за нас най-важно беше да имаме близки хора до себе си, а не някой, който не сме виждали и няма и да видим, но да приемем за кум/кума само и само да имаме двойка. Или пък да се притесняваме дали ще изглежда добре на снимките нечетен брой вместо четен. Просто такива неща според мен отстъпват пред истинското приятелство.  smile
« Последна редакция: януари 09, 2012, 08:39:52 от Ariel » Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53

« Отговор #245 -: януари 08, 2012, 23:46:23 »

InLove_Girl, ако мислиш че ще се чувствате ОК да имате кумуве които не познавате добре, но са двойка и държите да са двойка канете колегата и жена му. Или деликатно разпитайте брата какво му е мнението  ако кумувете на една двойка кумуват и на друга- може да няма против и ще имате двойка кумуве евентуално.
Ако обаче държите кумувете ви да са ваши близки хора, какво значение има дали са двойка или не. (да не кажа че дори и да са двойка няма гаранция че ще останат такава завинаги- хората се събират и разделят)

Моето лично разбиране е че искам в такъв важен момент до мен да са хора, които ценя и на които държа. В тази връзка наши много много добри и близки приятели се жениха година преди нас и ни поканиха да им кумуваме и година по- късно ние се оженихме и ги поканихме те да ни кумуват. Питахме и в гражданското и в църквата (която после отпадна при нас) и от двете места ни казаха че няма проблем и не са ни искали никакви пари нито са се пазарили все едно сме частен случай.
Активен
svekarva
Публикации: 4023

« Отговор #246 -: януари 09, 2012, 07:07:25 »

По традиция кумовете женят всички братя от семейството, не би трябвало братът да има нещо против. Според мен, поканете първо тях.
Активен
Vivid
Професор
Публикации: 396

Моят сватбен албум

« Отговор #247 -: януари 09, 2012, 07:35:12 »

Аз пък винаги съм клоняла повече към идеята кумовете да са близки на младоженците, за да изпълняват своята роля на съветници и помощници в брака, без значение дали самите те са двойка.
Нищо не пречи все пак да опитате с двойката, която кумува на брата на твоя годеник.
Според мен не се впрягай толкова да се опитваш да спазиш всичко, защото е почти невъзможно. Аз например четох, че кумството се предава от поколение на поколение, че кумата трябва да е щастливо омъжена жена и други...Това е твоята сватба, няма "как трябва да бъде", има "как искаш да е".
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1209

Моят сватбен албум

« Отговор #248 -: януари 09, 2012, 11:49:50 »

Благодаря момичета за съветите... По принцип аз въобще не държа кумовете да са двойка, но милото така иска. Той по принцип никакви претенции няма за нещата, които  избирам и искам за сватбата и ми се иска поне с това негово желание да се съобразя. Ще помоля милото да подпита брат си дали има нещо против, да поканим техните кумове. Май за сега това е варианта. Колкото повече седя и си мисля варианта с колегата - не ми допада и това си е  nea Благодаря пак  give_rose
Активен
emmmmmy
Публикации: 4265

Моят сватбен албум

« Отговор #249 -: януари 09, 2012, 12:44:45 »

Миличка, виждам че момичетата вече са те посъветвали, но все пак да си кажа и аз- най-хубавото е човек да се чувства добре в кожата си, особено на сватбения ден. За това допринасят именно избраните кумове- най -близкият твой човек и най-близкият негов ! Поне ние така ще направим- нищо че кумата ми е обвързана. give_rose
Активен
Миши
Професор
Публикации: 405

« Отговор #250 -: януари 09, 2012, 16:49:16 »

Друг вариант милото предложи, да поканим негов колега и жена му, но с тях не се събираме по принцип, те са просто добри колеги в работата, а жена му съм я виждала веднъж..Не знам какво да правя?? Дайте съвеетттт.... give_rose  cray
InLove_Girl Ние станахме кумове на братовчед на приятелят ми. Аз не познавах младоженците само бях чувала за тях. Дойдоха да ни поканят и държаха да бъдем двамата заедно като свидетели, нищо че не ме познаваха, нито съм се събирала с тях. Сега първите хора на които се обаждаме след като се приберем са те. Станахме много близки и не съжалявам, че приех поканата. Ако хората са Ви приятни и близки до някъде защо да не ги поканите. Важното е да се чуствате добре в компанията им smile Успех с избора
Активен
Jane
Ентусиаст
**
Публикации: 88

« Отговор #251 -: януари 11, 2012, 18:14:26 »

Момичета, ще имаме ли проблем със свидетел (кум) чужденец? Мъжът ми също е чужденец, но той има лична карта българска, води се постоянно пребиваващ. Но си избра кум шотландец, който живее в щатите, даже не знам какъв му е статутът в момента. Мисля, че е с британско гражданство (все пак е ЕС)...

Иначе аз не се подчинявам на никакви остаряли традиции - аз си избирам кумата, а мъжо кум. На мен ще ми кумува сестра ми, само обмислям сега как на нея да поднеса новината, че мъжа й да не се обиди, защото тя е семейна.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1083

Моят сватбен албум

« Отговор #252 -: януари 11, 2012, 21:47:22 »

Jane, спокойно мила и ние бяхме така - моят мъж и кумът ни са чужденци, от ЕС. Няма никакъв проблем, а и не съм само аз - има много момичета във форума, които са омъжени за чужденци и имат чуждестранни кумове. Включително след нашата сватба бях пак на такава сватба в България, където младоженецът и двамата кумове бяха чужденци. А и не е нужно мъжът ти да има български документи (за гражданското), моят нямаше. Само му искаха копие от паспорта. Относно църквата също нямаше проблем (пак си зависи от църквата де, така че проверете в тази, която сте избрали). За кума ни питах свещеника дали има проблем, защото не е православен и той ми каза, че няма, не му изискаха нищичко, дори не искаха да е миропомазан (което не е кръщение). За мъжа ми (който е също християнин, но не православен) искаха да е миропомазан (но не и кръстен), но за кума не. Така че спокойно!  good

А за това как да съобщиш на сестра ти - аз съобщих на моята кума, че сме решили като интернационално семейство да изберем най-близките си приятели за кумове макар, че не са двойка и макар че това ще означава, че нейния съпруг няма да може да ни е кум. Казах и, че ако бяхме в чужбина с удоволствие бихме го поканили и него като свидетел, защото в повечето страни не е като в България и можеш да имаш по няколко свидетели. Била съм на сватба в чужбина с трима свидетеля, все мъже. И тя ме разбра и нямаше нищо против. Така че всичко е до начина, по който ще го представиш и как ще го кажеш.  Wink Успех!  give_rose
« Последна редакция: януари 11, 2012, 21:50:02 от Ariel » Активен
Jane
Ентусиаст
**
Публикации: 88

« Отговор #253 -: януари 11, 2012, 23:30:06 »

Ariel, много благодаря за разясненията  Flower
Ние няма да сключваме църковен брак изобщо; и двамата не сме кръстени, така че този проблем отпада!

Тя сестра ми е много разбрана, няма да се сърди, но не искам мъжът й да си мисли, че нещо го изолирам. Може би ако кумския подарък е и за двамата, това ще му покаже, че все пак си го ценя като част от семейството. Гледам че много подарявате спа уикенди, неща такова например за двамата...
Активен
leona
Любопитен
*
Публикации: 42

« Отговор #254 -: януари 15, 2012, 18:43:05 »

Момичета дайте идея  huhhuh.gif когато си канехте кумовете ,подарихте ли има някакъв символичен подарък за спомен от каненето ,и ако да то какъв беше  blush blush blush
Активен
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: