Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 14, 2024, 22:43:44
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Сватбени фотографи
Страници:
1
...
24
25
[
26
]
27
28
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Сватбени фотографи (Прочетена 175609 пъти)
ivailogeorgiev
Ентусиаст
Отг: Сватбени фотографи
«
Отговор #375 -:
януари 14, 2012, 13:50:57 »
Случвало се е и в България-все пак не сме толкова изостанали от светът.
Въпроса е,че не е ставало обществено достояние ........
При мен е практика да се обвързвам с съответният договор и срокове на изпълнение.
През 15 и повече годишната ми практика -никога не съм предавал материал които е на минимума
договорен с младоженците -тест уговорено количество или продължителност.
Винаги се стремя да предам малко повече материал и от там тръгва рекламата на доволни потребители .
Само да вметна ,че с годините не семейства а фамилии цяли са ми били клиенти по един или друг повод.
Оше на 11.12.2011 приех поръчка за Аб.Бал на 24май.Вече не помня колко неща съм снимал през годините в тази фамилия -просто е намерена отдавна пресечната точка желаното и предлаганото и ме приемат като член на семейството.
Активен
Natito
Новак
Публикации: 9
«
Отговор #376 -:
януари 14, 2012, 18:58:18 »
И ние се спряхме на фотограф още след първата среща. Николай Попов,страхотен професионалист и ни направи много добро впечатление.Успех на бъдещите булки.
Активен
Боян Павлов
Любопитен
«
Отговор #377 -:
януари 16, 2012, 02:23:22 »
Пак с риск да се повторя и да ме обвинят в арогантност,
сватбения фотограф не се избира с четене по форумите и ходене на изложения, а с гледане на снимки.
Ще кажете, ами нямат снимки в портфолиата фотографите... ами като нямат снимки, подминавате ги и избирате такъв, който има.
Как се търси - пишете в Гугъл "сватбена фотография" или "сватбен фотограф" и в първите 50 резултата (5 страници) ви излизат абсолютно всички сватбени фотографи в България. За 1 час се отсяват всички сайтове, за да останат около пет шест за окончателен избор.
АБСОЛЮТНО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН с твърдението на Влади Балевски, че от статистиката на сайта става ясно, че клиентите гледат само малко от избраната галерия и другите галерии остават "некликнати" и това е повод да няма много галерии в сайта.
Аз също имам статистика и виждам съвсем ясно, че имам ЕДНАКВА посещаемост на абсолютно всички галерии и трафикът в някои дни достига до 3 ГБ, което означава, че хората разглеждат всичко от край до край.
Също не е вярно, че се товари сайта, когато има повече галерии, товари се само дисковото пространство на хостинг плана.
Абсолютно съм убеден, че е морално задължение на всеки сватбен фотограф да показва избрана галерия за всяка снимана от него сватба, както и да има ясно обявена цена в сайта си.
Бърз пример мога да ви дам със Александрас Бабичус, фотографа на сватбата на Делийски:
http://meninenuotrauka.lt/en/wedding/
Как мислите, той дали е глупав, че си слага сватбите и цените в сайта, или е почтен и сигурен във възможностите си?
Всички останали добри сватбени фотографи в белите държави също имат колкото искаш галерии в сайтовете си, като и обявени цени.
НЯМА основателна причина един добър сватбен фотограф да не публикува снимки от всяка сватба в сайта си.
НЯМА такова нещо, като "индивидуална" оферта за всеки клиент поотделно. Сватбите може и да са различни, но за фотографа е все едно и също - ти отиваш там и снимаш 16 часа.. Дали е Леонсио или пък е Гошо, еднакво е - за всички.
Затова всеки фотограф трябва да има обявена поне базова цена за ден или за 10 часа + цена на час оувъртайм
Много хора продължават да питат каква е нормалната средна цена за заснемане на сватбата.
Средната цена за заснемане в рамките на един цял ден без ограничения във времето и при ползване на скъпа техника (фулфрейм апарат като минимално изискване), е между 600 и 700 лева.
Това трябва да включва около 1500 снимки, обработени от РОУ формат, без хартиени албуми или снимки. По ниски цени от 450 лева означават със сигурност добрия наш, български принцип - я го лъжем, че му плащам, а он ме лъже, че работи.
Хартиеният албум не е нещо, което покачва стойността и цената на "продукта", както се изразяват някои колеги. Хубаво е да го осмислите това нещо, важни са само снимките, с които да можеш сам да си направиш такъв албум и след 20 години
Активен
Hecate
Професор
«
Отговор #378 -:
януари 16, 2012, 09:59:29 »
Цитат на: Боян Павлов в януари 16, 2012, 02:23:22
Хартиеният албум не е нещо, което покачва стойността и цената на "продукта", както се изразяват някои колеги. Хубаво е да го осмислите това нещо, важни са само снимките, с които да можеш сам да си направиш такъв албум и след 20 години
Абсолютно съм съгласна с това мнение. Има и двойки, който предпочитат да си го има след сватбата, защото знаят, че трудно ще се организират да си го направят сами.
Иначе се включвам само за статистика - наистина гледах всичките снимки по всички сайтове, които ме заинтересуваха от - до, независимо от боря им. То иначе е все едно да наемаш хора, а да не им четеш CV-то до края.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #379 -:
януари 16, 2012, 10:19:03 »
Здравейте, аз искам да направя една корекция на поста на Боян. Споменати са 1500 кадъра. Това не е необходимо. В цивилизованите държави дават по 400 - 500 кадъра най-много. Като се има впредвид колорита на БГ сватбата, да кажем 800-900 до 1000 е нормално за нашите условия. Световната тенденция е - по-малко, но по-качествено. Иначе 1000 - 2000, за мен това не е фотография, а спортен риболов. Нашият фотограф ( същиат който посочи Боян), по договор дава 400 снимки. Има и още един важен въпрос - сроковете. Пак в цивилизования свят са от 3м нагоре. Ние например още си чакаме ( от 25 окт досега). Тука у нас всички са нетърпеливи. Звънят сред една седмица и дават зор. Даже имаше и постове в който се дискутира , че повече от една седмица срок не бил нормален. Качествената работа изисква време!
Активен
Снимай ме
Новак
Публикации: 12
«
Отговор #380 -:
януари 16, 2012, 10:30:05 »
Съгласен съм до голяма степен с последните постове на Делийски и Боян Павлов. Въпреки че на нашия сайт не сме публикували цени, изпращаме своята оферта при запитване. Иначе имаме галерия със средно 50-60 снимки от всяка сватба. Мисля, че сериозните клиенти разглежат повечето снимки преди да направят своя избор.
Към Делийски, съгласен съм, че над 1500 снимки е много, но от друга страна - 300-400 са твърде малко, както ти самия каза предвид колорита на българската сватба
Сроковете за предаване на готовите снимки също са индивидуални, но по-малко от 2-3 седмици за цяла сватба е нереалистично. Индивидуалната обработка на всяка снимка си е трудоемко занимание, което изисква време.
Активен
Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758
«
Отговор #381 -:
януари 16, 2012, 11:25:42 »
Не може да ме убедите, че от 400 кадъра 390 ще са перфектни! Да си имаме уважението, наистина фотографите сте артисти и професионалисти, но от 400 кадъра 90% да са добрите... аз не ги виждам така нещата. Някак си, съм много по-склонна да повярвам, че от 1500 кадъра, ще ми извадите 400 уникални фотоса, отколкото от 400 - 400
По-склонна съм и да повярвам, че със 1500 ще уловите много повече мигове, отколкото с 400. И е хубаво, че има такова разнообразие в предлаганите услуги, за да може всеки да получи нещата според собствените си виждания.
Аз търсих сватбения си фотограф с гугъл, разбира се прегледах и форума, но след това прегледах страницата на всеки от изброените фотографи какво предлага като портфолио и какъв е стилът на работата му. Странно, едни от най-предпочитаните и спрягани имена по форумите, на мен лично не ми допаднаха като стил на работа (с две изключения). Не казвам, че не снимат хубаво - напротив. Съгласна съм, че е редно освен галерии от сватбите, да се слагат и цените - това безкрайно разменяне на цени по мейлите е изключително безсмислено. Ако искам фотограф за 400 лв. е абсолютно безпредметно да си губим времето един с друг, обменяйки снимки и цени, при положение, че услугата е 800 лв.+...
«
Последна редакция: януари 16, 2012, 11:27:16 от Christy
»
Активен
Снимай ме
Новак
Публикации: 12
«
Отговор #382 -:
януари 16, 2012, 12:08:25 »
Christy, не става дума да се заснемат само 400 кадъра. Разбира се, че от 1000 снимки и не толкова успешни, но те няма смисъл да се дават на клиента. Всеки фотограф си преценява колко снимки ще заснеме, уговорката с клиентите е те да получат определена бройка, която представялва най-добрите снимки от тяхната сватба.
Активен
Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758
«
Отговор #383 -:
януари 16, 2012, 12:42:45 »
Явно по принцип е така, но аз от един фотограф чух точно това - аз заснемам грубо около 500 кадъра, вие получавате 400 (примерно, но съотношението е същото)... няма смисъл да щрака много, това било само за фотографите, които не били такива професионалисти
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
Отг: Отг: Сватбени фотографи
«
Отговор #384 -:
януари 16, 2012, 13:04:16 »
Цитат на: Christy в януари 16, 2012, 11:25:42
...........Странно, едни от най-предпочитаните и спрягани имена по форумите, на мен лично не ми допаднаха като стил на работа (с две изключения). Не казвам, че не снимат хубаво - напротив. ........
Нищо странно няма. Аз съм написал на сайта си " Всеки истински професионалист има свой стил на работа, всеки клиент - свои виждания.Понякога тези 2 понятия не се припокриват..........и т.н."
Вие точно за това плащате, неговия стил и виждане. Ако всички снимаха еднакво, нямаше да се набутам за моята сватба да поканя фотограф от чужбина!
«
Последна редакция: януари 16, 2012, 17:25:33 от Deliysky
»
Активен
Боян Павлов
Любопитен
«
Отговор #385 -:
януари 16, 2012, 15:29:09 »
Само че, Пепи, не си написал, че тези 400 снимки Бабичус ги избира от 4000 направени.
Той е единствения добър фотограф, който дава толкова малко снимки. Това е направено за да може да държи безапелативно качество на тези 400 снимки и е маркетинг, който обслужва неговите търговски интереси.
Сватбата е събитие, а снимането на сватба е репортаж, улавянето на повече моменти е жизненоважно за един добър репортаж.
Истината е, че за да се извадят 200 кадъра като за избрана галерия, трябва да имаш 2000, но това не означава, че останалите 1800 нямат стойност.
Сега някой ще каже - не може всички 2000 да са ти хубави - аз казвам - МОЖЕ.
Когато се връщам от пълноразмерна сватба, имам около 3500 кадъра, от които оставям около 2000.
Освен това тези 3500 са всъщност много повече, поне около 5000 сработвания на затвора на фотоапарата, просто 1500 трия още в момента на снимането.
ТРЯБВА да има много снимки, за да е добре отразено събитието.
Някой ще каже - досадно е да разглеждаш 2000 снимки.
Досадно е, ако не са от твоята сватба. За младоженците не е досадно. Те се радват на абсолютно всяка снимка, защото тя ги препраща към вече конкретно изживян във времето спомен.
Когато предавам снимките на младоженците, винаги имат и избрана галерия, това, което ми прави впечатление е, че после във Фейсбук, младоженците си качват съвсем различни снимки от тези, които аз съм избрал за "имиджовата" галерия. Избират снимки, които бих ги заклал с чиста съвест, ако работех на принципа на Бабичус.
НЕ фотографа трябва да преценява кои снимки и колко са ценни за младоженците.
Фотографа трябва да се опита, той е длъжен, да запечата всеки случил се момент.
А моментите в една сватба са много повече от 2000.
Сега, как вече фотографа ще успее да ги улови и запечата тези моменти е съвсем отделен въпрос,
но твърдението, че като си добър фотограф можеш да си позволиш да пропускаш моменти и да се попипваш, е меко казано смехотворно!
Нека да направим една крехка аналогия,
представете си сега един доказан рекламен фотограф, който трябва да направи една снимка за страница на списание. Снимката представлява как една муделка ходи по улицата, примерно.
Колко снимки според вас ще направи фотографа, за да се избере клиента накрая само една?
Аз ще ви кажа, ще направи между 30 и 60 снимки, минимум, може и повече, това е само за запечатването на един момент, качествено.
Сега си представете, че след няколко дена същия фотограф има пак поръчка, за друга снимка и пак се повтаря горния сценарийй - пак 40-на снимки средно за един избран кадър.
И така, ако през три дена има еднакви поръчки, на края на годината ще има 120 избрани кадъра, заради които ще е направил общо 120 х 40 = 4800 снимки.
Това са идеалните условия и най-правилния начин на работа.
Сега си представете, че този същия фотограф трябва да снима сватба.
Заснемането на сватбата представлява точно същото, както като при горните снимки, само че събрано в един ден.
Ако трябва да се работи по горната формула и да имаме 400 избрани снимки, фотографът трябва да направи 400 х 40 + 16000 снимки, което е невъзможно.
Фотографът намалява броя на възпроизведените снимки до нивото, до което съвестта и личната му ангажираност към клиента позволяват. Така също и до нивото на собствената му физическа подготовка (След 6-тия час 3-те килограма на фотоапарата ти се струват като 30, а краката ти са меко казано разбити).
Така че, общия брой снимки зависят единствено от личната ангажираност на фотографа към клиента и възможността му да държи по-дълго време апарата, залепен на окото си.
От тези снимки колко ще остави после и дали ще са добри, НЯМА никаква връзка с това, дали фотографът е добър.
Надявам се да сте ме разбрали
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #386 -:
януари 16, 2012, 15:55:07 »
В практиката познавам доста добри сватбени фотографи, които снимат не повече от 300 кадъра, от които 290 са такива, каквито трябва да бъдат. Имена няма да споменавам, но ако изпиша имена 99 % от колегите ги познават. Аз лично , ако бях в ролята на фотограф никога няма да мога да кажа колко кадъра ще заснема, просто няма как да стане това.
А и още нещо - мразя математиката ,но в случая ще смятам публично :
1 минута има 60 секунди
1 час има 60 мин
Средната ангажираност на сватбен фотограф е 12 часа. Ако се прави по кадър на минута , то за :
1 час ще се направят 60 снимки
12 часа ще се направят 720 снимки
Ако се прави по кадър на 20 секунди ......
Та въпросът ми към бъдещите младоженци любители на хилядите кадри : " Считате ли ,че ако фотографът прави нормален кадър на 1 мин ще получите добър продукт, който се композира на всяка минута от тези 12 часа? " Физически възможно ли е това ? Задавате ли си въпроса някога, защо се правят тези хиляди кадри, нужно ли е, какво се има в предвид, когато се определя броя на заснетите кадри ....? Ами до преди 5 години се снимаше на фотолента почти всички. Ако се работеше на принципа на хилядите кадри, то с цената на фотоуслугата щяха да се купят само консумативит.... Съвсем до скоро и фотосесия не се правеше.....
Броят на заснетите кадри е такъв, какъвто стане. Важно е кадрите да са с достатъчно приемливо качество.
«
Последна редакция: януари 16, 2012, 15:58:31 от Pachoran
»
Активен
fotovideo
Регистриран
Публикации: 2
«
Отговор #387 -:
януари 16, 2012, 16:53:50 »
5000 кадъра за една сватба! Това човека е много ненаситно създание! Само след година-две от сватбения фотограф ще се очакват по 15-20 хиляди снимки. Хайде да посмятаме още малко, че гледам интересни задачки са решени по-нагоре. 5к кадъра при 100к кадъра теоритичен живот на тялото на фотоапарата=... Теоритичен, защото фотоапарата може да изкара 300к, а може да умре и за 20к кадъра! Освен това опитайте се да продадете фотоапарат на 100к - трудна работа, смята се, че вече е амортизиран. При цена на фулфрейм тяло от 6 до 10к лв., тези 100к кадъра се разпределят на 20 сватби по 5к. Значи само амортизацията на това тяло/фотоапарат/ е по 500лв на сватба. А какво се случва с амортизацията на втория фотоапарат? А амортизацията на поне два обектива и две светкавици, които също струват торба пари? Тези сметки не са за колегите, те ги знаят. А сега мили булки, вие кажете за да ви снимат с достатъчно добра професионална техника и за да получите 1500 или 2000 наистина добри снимки от 5000, каква трябва да е цената?
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #388 -:
януари 16, 2012, 17:00:36 »
fotovideo
, не знам защо се обръщаш към булки с коментари колко са алчни при положение, че горните постове са предимно на хора работещи в бранша...
На мен като клиент ми е струва безсмислено да получа толкова много кадри, не мисля, че съпругът ми би изтърпял да изгледа и половината. Ние получихме 1000, които пак ми се струват много ако трябва да съм честна. Гледали сме ги заедно изцяло точно 2 пъти. Никоя крайност не е хубава според мен - 5000 или 400.
Активен
theone
Професор
Публикации: 482
«
Отговор #389 -:
януари 16, 2012, 17:03:41 »
на 26-ta страница на темата ме загубихте. не разбрах, коя булка каза, че иска 10,000 кадри, че толкова се вдъхновихте...
Активен
Страници:
1
...
24
25
[
26
]
27
28
...