Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 14, 2024, 22:39:24
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Сватбени фотографи
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Сватбени фотографи (Прочетена 175592 пъти)
theone
Професор
Публикации: 482
Отг: Сватбени фотографи
«
Отговор #345 -:
януари 13, 2012, 12:43:57 »
пачоран, нямам намерение да споря за авторското право тук. най-малкото защото аз проблем с това, което се коментира тук нямам.
успех!
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #346 -:
януари 13, 2012, 12:44:28 »
Цитат на: theone в януари 13, 2012, 12:21:23
делииски, интересно ми е дали това архивиране, което правиш е с цел помощ на клента при изгубване или за твоя лична облага. от факта, че ако някои не желае снимките му да се показват ги триеш става ясно, че архивирането го правиш за себе си.
по въпросът с показването моето мнение е, че трябва да имаш писмено съгласие от клента преди да показваш каквато и да било част от материалът.
Ти си юрист, запознай се моля те със закона за авторското право и сходните му права.Писменото съгласие е условие, само когато ще продавам снимки. Нарича се модел релииз. В останалите случай , не само , че не ми трябва такова съгласие, а даже ако клиента случайно реши да прави бизнес със собствените си снимки, на него му е необходимо такова съгласие от моя страна. Но това не е тема за тук, защото ще стане страхотен спор. Повечето колеги имат договори и там тези условия са ясно регламентирани. Относно триенето на снимките - архивирането е бонус от мен, не е за всички сватби а само за определени пакети и при определени условия. Надявям се да изясних въпроса. Доколкото ми е известно, твоя фотограф също има договор и там ясно е написано какви права има клиента и какви права има фотографа.
Активен
milinkata
Любопитен
Публикации: 32
«
Отговор #347 -:
януари 13, 2012, 12:49:54 »
Прочетох темата и все пак не разбрах каква е нормалната средна цена за фотото в България? Искам да разбера реална или нереална сума съм определила за тази услуга.
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #348 -:
януари 13, 2012, 12:56:37 »
Цитат на: milinkata в януари 13, 2012, 12:49:54
Прочетох темата и все пак не разбрах каква е нормалната средна цена за фотото в България? Искам да разбера реална или нереална сума съм определила за тази услуга.
Почти всички цени, по които работят фотографите и операторите у нас, са икономически необосновани.
При хилядите по хиляди левове, които съм инвестирал в техника (като един фотограф - с два апарата от най-висок клас, няколко обектива, светкавици и друга техника; а аз работя в екип, не съм сам, което означава още повече техника и други разходи и за колегите), както и фирмени разходи (техника - компютри и приложения; данъци, осигуровки, заплати, счетоводители, реклама, сайт - не за 1 и 2 лева... и пр) .... и какво ли още не - разделено на 40-50-60 сватбени ангажимента годишно (между другото, много от фотографите в България нямат по толкова събития на година, което означа, че годишните разходи следва да се разпределят между по-малък брой ангажименти) - според вас, колко е минималният праг, на който следва да се стъпи един фотограф (а ако са екип, като в моя случай - да не говорим)?
/изобщо не говоря за "обичайна" печалба/
«
Последна редакция: януари 13, 2012, 13:09:58 от Влади Балевски
»
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #349 -:
януари 13, 2012, 13:07:45 »
Цитат на: milinkata в януари 13, 2012, 12:32:07
Аз също не мисля, че е правилно да не се пазят снимките на хората, които не искат да се показват. Това е право на клиента, обратното би значело, че едни клиенти получават по-малко от други, а са заплатили за една и съща услуга?
В случая който аз изложих това не е никакво право на клиента, това е просто предоставен бонус. И той се предоставя при определени условия. Интересно ми е как смело коментирате, без да сте запознати ни най-малко с това което се предлага. Имаше една фирма която беше организирала конкурс между фотографиите на клиентите си. В него нямаха право да участват тези който са изявили несъгласие да се публикуват снимките във фейсбук. Те по-малко ли получават в случая. Може би да, но това си е било тяхно решение. Аз да питам всичките който " не желаят да им се показват сватбите", вие с какво основание искате да разглеждате чуждите?
«
Последна редакция: януари 13, 2012, 13:45:45 от Deliysky
»
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #350 -:
януари 13, 2012, 13:10:11 »
milinkata цената на услугата се калкулира много лесно. Формулата е задължителна при бизнес упражняван от юридическо лице. Фотографската услуга не прави изключение от това. Ето формулата :
1. Минимум 3 % от стойността на техниката използвана при заснемане, монтаж и т.н. - приблизително 300 лева минимум
2.Труд - 20 лв на час минимална ставка през снимачния период и периода на корекции и подбор
3.Консумативи
4.Разходи за транспорт и паркиране
5.Труд на асистенти при изготвяне на продукта, ако има такъв
6.Преки и косвени данъци при осчетоводяване
Нормално би трябвало да бъде цената около 1 200 с ДДС. Практиката е друга обаче. Махаме осчетоводяването , остават 900 лв. Махаме процента ДДС, мита при внос на техниката - най-често се купува от друга държава и се вкарва "нелегално", остават 800, спестява се от транспорта, асистента и т.н., остават към 600 - 700 лв. Това е базовия минимум при професионалист.
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #351 -:
януари 13, 2012, 13:18:21 »
Цитат на: Влади Балевски в януари 13, 2012, 12:56:37
Почти всички цени, по които работят фотографите и операторите у нас, са икономически необосновани.
При хилядите по хиляди левове, които съм инвестирал в техника (като един фотограф - с два апарата от най-висок клас, няколко обектива, светкавици и друга техника; а аз работя в екип, не съм сам, което означава още повече техника и други разходи и за колегите), както и фирмени разходи (техника - компютри и приложения; данъци, осигуровки, заплати, счетоводители, реклама, сайт - не за 1 и 2 лева... и пр) .... и какво ли още не - разделено на 40-50-60 сватбени ангажимента годишно (между другото, много от фотографите в България нямат по толкова събития на година, което означа, че годишните разходи следва да се разпределят между по-малък брой ангажименти) - според вас, колко е минималният праг, на който следва да се стъпи един фотограф (а ако са екип, като в моя случай - да не говорим)?
/изобщо не говоря за "обичайна" печалба/
Относно показването на снимки от сватби: на сайта си, ако покажа прекалено много снимки (освен че сайтът става "тежък" заради обема информация на него) то едва ли всички снимки някой ще гледа.
Говоря от опит, а и анализа на сайта (посещенията и престоя по галерии) ми показва кой къде какво гледа. Аз съм заложил на това на подробната информация и за това на сайта има както цели сватби (не всички снимки, но достатъчно, за да се придобие представа за начина и качеството ми на работа), така и на фотосесиите (както в сватбения ден, така и предимствата на фотосесия в отделен ден).
В раздел "краен продукт" съм показал няколко сватбени албума на клиенти (за които съм получил лично разрешение от младоженците - понеже е редно да се съобразя с тяхното желание, въпреки че доста мога да говоря и по въпроса за авторското право) - албумите се вижда как ръчно аранжираме страница по страница (снимките, които лично младоженците са си избрали - това е тяхно право за изготвянето на крайния продукт), как творчески можем да представим събитието. От албумите се вижда как снимаме цели сватби, на какво после залага клиента (колко снимки от подготовка, колко страници от албума са със снимки от фотосесия, колко са "задължителните" снимки с гости и по маси
и т.н. - анализи всякакви си правя.
Направил съм една галерия с видео материали, както и раздел Зад кадър, където бъдещите клиенти могат да видят как работя, как се обличам на сватба, как комуникирам с младоженците по време на снимки и какво "правят" младоженците през това време.
Неслучайно съм направил и раздел ЗА НАС - мнения на клиенти, където не една и две двойки споделят за работата ми (и за да не ме упреква някой в това, че сам съм си написал мненията, за да се самоизтъквам, то съм направил връзка между мненията на дадена двойка и снимки от фотосесията им или сватбения албум, който сме изготвили). От репортажите при откриването на втората сватбената изложба в НДК могат да се чуят мнения на самите младоженци, които те споделиха пред всички.
Може и да звучи като самоизтъкване всичко това, като "скрита" реклама, но имам самочувствие за това, което вече 15 година правя и продължавам да върша с надеждата, че в България сватбената фотография ще продължава да се развива с всяка измината година. Срещаме се с колеги от бранша, заедно посещаваме семинари за сватбена фотография и сватбени изложения - все повече нови колеги навлизат в бранша - талантливи, залагат на качеството и съм уверен, че все повече нивото на сватбената фотография ще се развива (дано това се получава по-бързо и в мисленето на клиентите - както на младоженците, така и все още в умовете на родителите им).
Всяка една двойка има право да получи най-доброто, съобразено с бюджета, предвиден за това.
Наред с изискванията, които имате като клиенти, моля, направете разумно своят избор - срещайте се с повече колеги, гледайте повече, но бъдете обективни и се опитайте да оценявате нещата такива, каквито искате да ги видите след 30-40 години.
При всяко положение, обаче, се съобразявам с желанието на младоженците. Случва ми се да някоя двойка да не иска да показвам в сайта си или профила във ФБ техни снимки - уважавам тяхното мнение. А за изложбите, които съм правил - питал съм всяка двойка за разрешение. На първата изложба една от двойките не получих съгласие от двойката, чиито снимки съставляваха половината изложба - бях много разочарован, че най-хубавите снимки от изминалата година не мога да покажа, но въпреки това на изложбата не ги показах. Но го има и обратният момент: случвало ми се е клиент да печели с моя снимка конкурс, която награда не бе незначителна, а в края на краищата дори името на фотографа не бе посочено.
«
Последна редакция: януари 13, 2012, 19:08:40 от Влади Балевски
»
Активен
milinkata
Любопитен
«
Отговор #352 -:
януари 13, 2012, 13:27:06 »
Deliysky, да, така е, изобщо не съм наясно с нещата и затова питам. Не виждам защо трябва да бъда нападана заради това.
Активен
milinkata
Любопитен
«
Отговор #353 -:
януари 13, 2012, 13:33:10 »
Влади Балевски, благодаря ви за изчерпателния отговор. Действително много цени в България са икономически необосновани и се получава кръговрат. Вие искате реална цена за услугата, но аз не мога да си я позволя, защото аз не получавам реална за моята.
Pachoran, благодаря, точно това питах, колко все пак е цената, за която да очаквам коректна услуга, отговаряща на портфолиото и все пак да се вписва в сватбения бюджет. Все пак се надявам, че ще мога да намеря фотограф в рамките на 600 лв.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #354 -:
януари 13, 2012, 13:47:31 »
Цитат на: milinkata в януари 13, 2012, 13:27:06
Deliysky, да, така е, изобщо не съм наясно с нещата и затова питам. Не виждам защо трябва да бъда нападана заради това.
Не съм имал желание да нападам никого, извинянам се, ако има засегнати.
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #355 -:
януари 13, 2012, 13:49:50 »
Цитат на: milinkata в януари 13, 2012, 13:33:10
Влади Балевски ... Вие искате реална цена за услугата, но аз не мога да си я позволя, защото аз не получавам реална за моята.
Все още цената ми е по-ниска от необходимото, но я съобразявам и с пазара. Но Ви разбирам, че не всеки може да задели толкова пари, ако и да му се иска (отделно, че все още много колеги необосновано подбиват цените и с това объркват клиента и представите му)
Въпреки това, вече четвърта година ще започна да снимам в екип, не сам, защото моето разбиране за сватбена фотография и това, което искам да оставя на клиента за цял живот включва заснемането на цялото събитие от двама фотографи (в Гърция има екипи, където ходят и по 4-5 колеги да снимат на една сватба). В предимството на двамата фотографи няма да убеждавам никого сега, но ще спомена, че е важно както паралелното отразяване на подготовката на булката и на младоженеца, неговото отиване при кумовете и пристигането при булката; така и при фотосесията - за едно и също време двете гледни точки дават по-голям и разнообразен материал; за двете гледни точки при ритуалите в гражданското, църквата и в ресторанта - няма да говоря, може да погледнете на сайта ми).
Само ще покажа една снимка да се видим предимството на двете гледни точки (един и същ момент, без да ми позират младоженците) - два различни резултата от двамата фотографи:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150389577308598&set=a.10150264482368598.332368.251068613597&type=3&theater
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #356 -:
януари 13, 2012, 14:11:02 »
И още нещо да допълня, съвсем накратко (извинявам се за многословието, но темата е обширна и много може да се говори... а и тук, мине не мине време и се повдигат едни и същи въпроси, отговорите на които не се променят, но следва да се изговорят отначало).
На всички мои клиенти разкривам "тайната на успеха" си: колкото и добра техника да имам (което е вярно - заложим съм на такава, защото неминуемо оказва влияние), колкото и опит да имам (което е вярно - стотиците сватби ми дават една рутина, сигурност в различни, дори непредвидени ситуации) тайната на хубавите снимки, което твърдят повечето хора, които гледат моите неща като краен продукт, както и на личния ми сайт и в профила във Фейсбук - истината е, че нищо не мога да направя без младоженците!
Не ми ли се създадат условия за работа (може ли да се сравни подготовката на булката, която се подготовя в светлия просторен хотелски апартамент с малката стаичка в някоя двустайна квартира - старая се и на двете места снимките да изглеждат с добри цветове, композиция и уловени моменти, ала светлинните условия и обкръжаващата среща оказват своето влияние върху резултатът; същото важи и за ресторантите - има светли ресторанти, в които съм снимал цялата сватба дори без светкавица и всичко изглежда изключително естествено, натурално... а съм снимал в ресторанти, в които (едно че са тъмни от естествения интериор) по желание на младоженците осветлението се намалява до минимум и дори апаратите от по-нисък клас трудно фокусират в тъмното.
За фотосесията важи същото. Не случайно в интервюто, което давах веднъж по една телевизия, "стресирах" водещите на въпроса за фотосесиите, като им казах, че хубавите снимки (на фотосесията) са като секса - с колкото повече време разполагаме толкова по-хубаво става.
Едно е да знаем, че имаме 10 минути (след църквата, докато хората се качват по колите), друго си е да имаме един час (чисто време, без придвижването от/до мястото на снимки), а съвсем различно е два и повече часа (в сватбения ден; за отделен ден - да не говорим: там можем не само да напуснем града, но може и дневни, и нощни снимки да правим... освен всички креативни други
ето пример за фотосесия в отделен ден, на различни места, с бременна в 7-ия месец булка, в горещ летен ден, порой, слънце, море, нощни снимки - разнообразни условия, все трудни за работа:
http://www.vladibalevski.com/photosessions/ps-after/?album=14&gallery=28
).
В дългогодишната си практика, обаче, се сблъсквам много често с нереалистични очаквания на булките - гледат по чужди сайтове неща, искат същите снимки (които някои булки са показали, а същевременно същата, която ме ангажира, не иска да покажем после в публичното пространство), а условията са много различни (както като места за снимане, така и по визия на самите младоженци; същото важи и за отделеното време).
Уважаеми младоженци,
нека разговаряме и обективно погледнем нещата. Нищо не зависи само от нас, нито само от вас. Заедно ще направим това, което можем (според условията и възможностите ни).
«
Последна редакция: януари 13, 2012, 14:14:00 от Влади Балевски
»
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #357 -:
януари 13, 2012, 15:59:25 »
Понеже имам намерение да ползвам професионален фотограф и за в бъдеще, за събитие различно от сватба искам да попитам професионалистите следното:
Винаги отивайки за среща с фотограф ние като клиенти имаме определена идея за това какво искаме и как си го представяме и много често това е повлияно от материал, който сме гледали в интернет - не само на български, но и на чуждестранни професионалисти. На мен ми е пределно ясно, че колкото и да ни се харесват определени снимки те не могат да бъдат пресъздадени напълно, защото както казва Балевски условията са много различни. Моят въпрос е: с какви идеи и информация да отиваме при професионалистите? Колко подготвени трябва да сме, за да може срещата да е ползотворна и да може да се стигне до решение дали професионалист и клиент искат да работят заедно. Да носим ли въобще снимки, които са ни допаднали и да обясняваме ли нашата визия и др. или да си го спестим.
Много ще съм благодарна за всякакви професионални мнения.
И последно - от последните няколко страници на тази тема научих много повече, отколкото месеци назад.
Активен
ivailogeorgiev
Ентусиаст
«
Отговор #358 -:
януари 13, 2012, 16:59:49 »
Толкова ли е трудно преглеждайки сайтовете да се подберат няколко фотографа с които да се осъществи контакт ефективен -защо първо да се запознаете още на първа среща ви гарантирам ,че ще разберете дали това е вашият човек или не .
Второ -отивайки при лекар или друг специалист вие не сте изчели няколко научни труда по медицина примерно за да се чувствате подготвен да питате по различни въпроси .
така е и фотографите защо трябва с месеци да ровите търсите и научавате нещо което едва ли би ви влезнало в употреба.
При срещите защото препоръчвам поне две срещи може спокойно да изслушате и видите какво ви се предлага като демонстрация -идеи за фотосесия,снимки от същата зала църква и така лесно ще се ориентирате.
И при мен са идвали клиенти толкова "назобени" буквално с ненужна информация че трябва постепенно
да обяснявам елементарни неща от А до Я как стоят нещата .
Видно е ,че има колеги работещи и на по високи хонорари -но нима не откривате и сайтове с цени които се доближават до вашите представи и желания .Защото май тук е проблемът ,аз никога не съм могъл да убедя клиент с предварителна нагласа ,че трябва да получи нещо едва ли не безплатно или в рамките на някаква негова представа.
Знайте ,че това което е в портфолиото на колегите и се е получило качествено е заснето за клиенти
които ясно знаят какво искат ,знаят как ще изглеждат на снимките, и не са се двоумили много и НАЙ НАКРАЯ СА СИ НАПРАВИЛИ ПЕРФЕКТЕН ПРАЗНИКА И СЪОТВЕТНО СПОМЕНИТЕ КАТО СА СЕ ОСВОБОДИЛИ
ОТ РАЗНИ ЗАДРЪЖКИ,ПРЕДВАРИТЕЛНИ НАГЛАСИ И ПРОЧИЕ.
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #359 -:
януари 13, 2012, 17:06:03 »
Цитат на: Ariel в януари 13, 2012, 15:59:25
Понеже имам намерение да ползвам професионален фотограф и за в бъдеще, за събитие различно от сватба искам да попитам професионалистите следното:
Винаги отивайки за среща с фотограф ние като клиенти имаме определена идея за това какво искаме и как си го представяме и много често това е повлияно от материал, който сме гледали в интернет - не само на български, но и на чуждестранни професионалисти. На мен ми е пределно ясно, че колкото и да ни се харесват определени снимки те не могат да бъдат пресъздадени напълно, защото както казва Балевски условията са много различни. Моят въпрос е: с какви идеи и информация да отиваме при професионалистите? Колко подготвени трябва да сме, за да може срещата да е ползотворна и да може да се стигне до решение дали професионалист и клиент искат да работят заедно. Да носим ли въобще снимки, които са ни допаднали и да обясняваме ли нашата визия и др. или да си го спестим.
Много ще съм благодарна за всякакви професионални мнения.
И последно - от последните няколко страници на тази тема научих много повече, отколкото месеци назад.
При мен идват младоженци с много ясни идеи и такива, които имат само желания да направим различни и страхотни снимки, без нещо конкретно. Нямам нищо против да ми показват какви снимки са си харесали в интернет или какво са си наумили в главите - напротив, това ми помага да разбера техният вкус, изисквания и настройка към определен тип снимки (по-класически, по-щури, по-романтични, по-нестандартни и т.н.). В процеса на разговор обсъждаме идеите, които имат, за да мога да можем да преценим какво е необходимо за реализирането им. Аз не се занимавам само със сватбена фотография и мога да кажа, че това важи и за студийните и/или рекламни снимки, когато се тръгва с предварително ясна идея. Същото важи и за фотосесиите в сватбения ден.
По-горе посочих пример с една булка, която бе бременна в 7-ия месец на фотосесията. Преди самата сесия седнахме и обсъдихме какво желае да снимаме, до колко физически (предвид горещото юнско време и състоянието си) би могла да понесе и тръгнахме да снимаме. В процеса на снимките част от идеите реализирахме, други не успяхме, защото времето се промени, но пък това даде възможност да направим друг тип снимки - бяхме гъвкави и според условията и възможностите действахме. Ето още един пример за такива младоженци (фотосесията е правена месец и нещо след сватбата, температурата на въздуха бе не повече от 10 градуса):
http://www.vladibalevski.com/photosessions/ps-after/?album=14&gallery=74
Голяма част от идеите ни хрумваха на момента и ги реализирахме съвместно с желанието на младоженците, не сме ги поставяли в условия, в които биха се чувствали неудобно.
Булката бе дори с ботуши и панталони под роклята (на снимките в гората - там температурата бе 4 градуса), нямаше специална прическа и грим, но пък имаше много възможности, които използвахме и този ден остава незабравим и за тях, и за нас.
Това е, което мога да дам като съвет.
Изразявайте своите желания с фотографа си, вижте неговите възможности и идеи, съгласувайте ги и заедно направете онова, което отговаря на вашата душевност и очаквания.
Активен
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...