Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

юни 12, 2025, 00:44:55

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 33   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете.....част 3  (Прочетена 226014 пъти)

silveto_sf
Новак
*
Публикации: 10

« Отговор #270 -: юни 14, 2010, 09:31:27 »

много благодаря за инфото-сега ми се изясни въпроса smile smile
Активен
roxanne
Професор
Публикации: 329

Моят сватбен албум

« Отговор #271 -: юни 14, 2010, 10:06:20 »

Силвето, аз само да допълня момичетата, че всичко е въпрос на личен избор  Wink
Нашите кумове ги поканихме без питки, пилета и прочее. Просто ги поканихме една вечер навън (да се видим  Wink), изчакахме да си поръчаме, да ни донесат аперитива и им казахме за какво сме се събрали. Кумът толкова се изненада, че застина както беше със солницата в ръка, и вместо да си посоли айряна, почти изсипа солницата в узото си  blum
В крайна сметка, излезе, че сме поканили кумовете с ципура и узо smile
Няколко дни по-късно им дадохме поканата. Тогава вече занесохме бутилка хубаво вино за кума и малка тортичка за кумата.
Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**
Публикации: 1602

"Има само едно щастие в живота: да обичаш и да бъд

Моят сватбен албум

« Отговор #272 -: юни 14, 2010, 10:27:47 »

Мименце, под понака имах впредвид поканаlaugh Извинявам се, объркала съм, докато пиша.  blush 8PБлагодаря ви за съветите, момичета!  give_rose
Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #273 -: юни 15, 2010, 19:34:25 »

Момичета, имам много важен въпрос.
При какви случаи е забранено кумуването?
1-ви братовчеди могат ли да кумуват, според църковните канони?  help
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #274 -: юни 15, 2010, 19:58:41 »

При какви случаи е забранено кумуването?
1-ви братовчеди могат ли да кумуват, според църковните канони?  help
To ако имаше 1 канон и в него всичко описано щеше да е добре,но няма-следователно и проблем да кумуват няма. Казват,че брат/сестра не било хубаво-защото 1 вид се сродявате пак-но пак не е забранено.За първи братовчед не съм чувала нещо подобно. Общо взето ясни забрани няма-всичко зависи от това даден поп как тълкува канона. Всичко е на някакви предположения/препоръки и т.н.  crazy Ясни правила има само за това кой с кого има право да скл.брак,но не и кой на кого може да кумува.
Активен
roumyana
Публикации: 2648

Моят сватбен албум

« Отговор #275 -: юни 16, 2010, 07:44:16 »

ооох момичета в събота ще съм кума и вече много се вълнувам, има си една рокля вече, сега шия и втора( тя трябваше да е отдавна готова, ама шивачката се забави) имам си нови официални обувки-с камъни, дадаха ми и 3 чанти да ползвам, но може и да си купя, не съм решила още за прическата, защото не знам с коя рокля ще съм и за бижутата не съм решила, но поне знам, че сама ще се гримирам. Купих си професионална четка макс фактор за фон дьо тен- промоция 5 лева и ти дават малак спирала макс фактор безплатно, който иска да иде в Бонжур.
ами такива работи
Активен
Мименце
Професор
Публикации: 455

Искам всичко!!!

« Отговор #276 -: юни 16, 2010, 08:17:11 »

Ох как обичам промоции  blum! Благодаря за инфото roumyana  give_rose
Ами то не останало до голямото събитие, прическата е хубаво да е при фризьор. А за роклята, аз на кумуването ми смених два тоалета. В църквата и на фотосесията бях с една рокля и високи обувки, а в ресторанта с друга рокля и по-ниски обувки. Не, че накрая не танцувах по боси крачета danceg Girl_hide
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #277 -: юни 16, 2010, 08:19:16 »

roumyana, пожелавам ти един незабравим празник като кума! give_rose

Мименце, а ти  беше обещала да покажеш трите бутилки, които сте подарили на кумците ви. beating
Активен
roumyana
Публикации: 2648

Моят сватбен албум

« Отговор #278 -: юни 16, 2010, 08:27:53 »

оо да и аз си мислех да сменя двете рокли, но ще видим, прическата естествено при фризьор, обувките са много официални, но са с нисък ток, макар и тънък е към 4-5 см и са много удобни, при това ги взех от разпродажба за 15 лева danceg danceg, а са естествена кожа, можете ли да повярвате Yes
Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #279 -: юни 16, 2010, 15:52:47 »

Аз искам да попитам някой знае ли повече за подкумовете?
Поради какви причини се канят, как стоят нещата при тях?  pardon
Активен
Мименце
Професор
Публикации: 455

Искам всичко!!!

« Отговор #280 -: юни 16, 2010, 16:03:33 »

lunno momiche това, което аз съм чувала е , че покумовете са половинките на кумувете, когато  те не са двойка.
Или, ако имате за кумуве двама мъже, съпругите им/половинките им са подкумуве, ако са твоя приятелка и негов приятел  пък съответно техните половинки.
Незнам дали съм го обяснила правилно pardon
Но нещо по-специално за тях и тяхната роля незнам, освен да стоят на младоженската маса и те girl_wink
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #281 -: юни 16, 2010, 20:13:54 »

Мименце, много си в грешка. В днешно време подкумове няма. Тях ги е избирал кумът. Те са ръководели цялата сватба и техния глас се е зачитал по време на сватбените тържества след този на кума.

По време на турското робство, един паша трябвало да мине през едно село, но там имало сватба и съответно главния път бил зает от сватбарите. Подкумовете го спряли да не преминава. Той като разбрал каква власт имал им се подчинил и изчакал два дни да мине сватбата, след което преминал през селото.

Ако трябва да го осъвременим подкумовете днес са сватбените агенти  sarcastic

lunno momiche, ако иамш интерес към традициоонните сватбени обичаи, пиши ми и ще ти разкажа.

Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #282 -: юни 16, 2010, 21:04:10 »

А какво означава подкумци ? Понеже на нас ни казаха,че можем да си поканим подкумци(дано не бъркам думата),но аз не знам те каква роля изпълняват  blush
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #283 -: юни 16, 2010, 22:06:17 »

По време на сватбените тържества, които едно време са били обвързани с много ритуали и дълъг период от време, кумът е бил най-важното лице. Той е бил почетния гост и главното обредно лице. А неговата съпруга е наричана кума. Подкумците са хора, които кумът е канел на сватбата, за да следят и да организират всичко да е наред. Тяхната дума се е чувала.
Т.е. вашите кумове могат да поканят подкумците, но не и вие. А и те в днешни дни не са нужни. pardon

miss™, по принцип кумът може да не е един, а няколко мъже. Може би това са имали предвид като са ви казали да поканите подкумци. Друга логика не намирам.
« Последна редакция: юни 16, 2010, 22:11:15 от lionelsa » Активен
silvani
Ентусиаст
**
Публикации: 81

Моят сватбен албум

« Отговор #284 -: юни 16, 2010, 22:09:13 »

Сигурно някъде сте писали, но имам нужда от помощ.... ще бъда кума, какво се иска от мен да закупя...?
Активен
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 33   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: