Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 14, 2024, 18:45:55
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
За нея
(Модератор:
miauka
) > Тема:
Шаферката - втора булка - 2 част
Страници:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Шаферката - втора булка - 2 част (Прочетена 206203 пъти)
svetla_ety
Сватбен ГУРУ
Отг: Шаферката - втора булка - 2 част
«
Отговор #330 -:
януари 28, 2010, 15:11:29 »
Аз иамх 2 малки и 8 големи шаферки
На малките принцески им къпих плат, взех им мерки и кумата ми им уши рокличките, а с големите беше мнооого сложно. Те бяха от 3 различни компании и ми беше много трудно да ги координирам, опитах се да съм либерална и да им дам право да си изберат цвят, но те супер мног оме бавеха и накрая аз реших тюркоазено синьо. После се бяхме разбрали да имат еднакъв плат и всяка да си хареса модел, но и тов ане стана , понеже една искала да си вземе нещо готово, друга не обичала рокли...
Накрая оставаше 1 седмица и още не знаех колко шаферки ще се облекат като такива.... но всичко се нареди добе - някои си взеха готови неща, 2 приятелки си ушиха от съвсем различни платове, а дръги 3 си ушиха невероятно скъпи неща - 2 от тях само бюстиета и 1 цяла рокля на цени като за бал. Ако се бяха съгласили на варианта с еднаквия палт можех да им го купя аз въпреки, че за толков амомичета щеше да е доста, но като имаха толков апретенции нямаше как
Активен
niksis
Ентусиаст
«
Отговор #331 -:
януари 28, 2010, 16:01:50 »
Аз честно казано не разбирам ролята на големите шаферки. Последно време стана на мода булката да си има големи шаферки и се замислих,че след като е на мода защо и аз да нямам. Но не можех да си представя как ще накарам 4-5 момичета да се облекат с еднакакъв цвят дрехи. Моите приятелки са толкова различни,че това си беше наистина абсурдно. За мен думата шаферка означава- малки сладки дечица, които да бъдят около булката. Успях да си намеря само двечки,но бяха най-страхотните шаферки. Исках да ги облека аз, за да може роклите им като цвят и модел да бъдят горе долу като моята рокля. Но и на двете дечица им беше мерак да си изберат сами роклите. А родителите не ми позволиха да ги платя аз. Имах си и двама шафера
Но то с тях се получи спонтанно и готино
Активен
van4ii
Професор
«
Отговор #332 -:
януари 28, 2010, 16:16:58 »
Веси
, така , но ние решихме да не й правим проблем, тъй като това беше нейният ден, но не постъпи правилно и сега например тази рокля нямам къде да я облека, което е тъпо, защото са излишно дадени пари и така си събира плах в гардероба. Аз например никога не съм казвала, на моите приятелки или шаферки с какво да са облечени, това си е техен проблем и не исках да задължавам никого, и аз така смятам, че ако булката има претенции, тя трябва да поеме разходите....
niksis
, напълно съм съгласна с теб и аз бях по същия начин
Активен
me4enceto
Сватбар
«
Отговор #333 -:
януари 28, 2010, 17:11:51 »
Мога да ви кажа аз как постъпих - купих плата, който не е никак евтин и малко (излиза ми по 30 лв на момиче - те са 4) цвета е съобразен с това какво ще отива на сватбата и съще временно е много женствен и красив - бих си ушила и за мен самата - прасковен сатен е. Мисля, че шева ще е около 20 лв за всяка, като се има предвид, че ще обличаме и 4 шавера - много ми става. Мислих си следното - дали някоя ще си намери хубава рокля за сватба за 20 лв - не мисля, следователно, извинете, но това е колкото едно кино, не пречи и сами да си платят - мисля. Т.е. не им искам 50 лв, а 20 - по-голямата част аз я плащам. За шивачката - тя е шивачката на моята главна шаферка, стана и моя покрай нея, другите 3 си нямат така или иначе
и им беше удобно, защото е на готово! Не се налага да търсят и тн. За моделите - казала съм - нямам претенции - коя както иска, да се чувстват удобно, красиво, да бъдат себе си - не предявявам и претенции за обувки, чанти, прически - свобода! Искам да са много красиви и щасливи
За шафертите е почти същото - взех им ризи и връзки - от тях се иска да изнамерят черен панталон - предполагам, че всеки има поне един
и това е - е ако имат и сако - още по-хубаво, но и да нямат, няма проблем
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #334 -:
януари 28, 2010, 17:22:59 »
niksis
, по принцип шаферите са най-близките приятели на младоженците и тяхната роля е да помагат по време на сватбата - настаняването на гостите по масите, прибирането на подаръците, воденето на хората и каквото още има нужда, както и по време на самата подготовка на събитието.
(така е било още от едно време по традиции)
Това с еднаквите рокли, според мен, навлиза по модерен западен образец и някак не го приемам. Аз също не мога да си представя да облека приятелите си в еднакви рокли
И по мое мнение, ако някой държи на това, то той е длъжен да поеме разхода за въпросното облекло. По думите на
me4enceto
не е толкова голям. А ако няма възможнонст, то по-добре учтиво да ги помоли да са облечени в даден цвят.
Моя прителка уши рокли на шаферките си и честно казано не те не бяха очаравони и не се чувстваха комфортно през цялата сватба от на глед красивите тоалети. Та нали всъщност по филмите идеята е всички шаферки да изглеждат ужасно зле, за да изпъква булката и обикновено са всички нейни приятелки
А за малките шаферки - толкова са сладки и весели.
Доколкото знам са взаимствани от католическите flowers girls, които разпръскват цветенца пред младоженците на влизане в църквата. Аз имам много приятелки с бебенца- момиченца и ако пак ми стигне до главата да организирам сватба непременно ще ги "ангажирам" всичките за шаферчета да ми веселят и красят сватбата.
Активен
van4ii
Професор
«
Отговор #335 -:
януари 28, 2010, 17:52:37 »
me4enceto,, разбирам да струва по 20 лева шиенето на роклята, но при тази шивачка където искаха да ме набутат беше 120 и толкова им взела на другите и все пак и 20 да е не мисля, че трябва да се налага мнението и желанието над другите!
Активен
me4enceto
Сватбар
«
Отговор #336 -:
януари 28, 2010, 18:02:13 »
van4ii за налагането на мнение съм съгласна - представям си на мен да ми кажат - така ще бъдеш! - абсурд
Мисля, че в моя случай не се чувстват репресирани, защото копувахме и избирахме плата с 2 от тях и всяка има пълната свобода на избор, дължина, деколте и тн тн. Аз искам те да са хубави, аз така или иначе съм булката, така или иначе ще имам достатъчно внимание, просто искам да се получи ефектно, красиво и стилно. И те ще имат букети и така
Активен
Abii
Професор
http://svatba-biju.com/
«
Отговор #337 -:
януари 28, 2010, 18:34:00 »
Моето мнение за шаферките е че е красиво всички големи шаферки да са с тоалети от еднакъв плат но модела не може да е еднакъв има различни фигури и не всеки модел би стоял добре .
По принцип почти всеки си шие нов тоалет за такова мероприятие така че няма да е проблем да си ушият от еднакви тоалети!Много е красиво !Аз съм за шаферките да са облечени по различно отостаналите гости !
hertyh5th.jpg
(26.03 KB, 209x314 - видяно 3317 пъти.)
«
Последна редакция: януари 28, 2010, 18:48:42 от Abii
»
Активен
Abii
Професор
«
Отговор #338 -:
януари 28, 2010, 18:49:17 »
ето и още
rfewrewrf.jpg
(34.58 KB, 235x314 - видяно 3906 пъти.)
Активен
Abii
Професор
«
Отговор #339 -:
януари 28, 2010, 18:50:28 »
и това
hgtyheyh.jpg
(22.39 KB, 314x211 - видяно 2944 пъти.)
Активен
DaBulka
Професор
«
Отговор #340 -:
януари 28, 2010, 21:57:40 »
Традицията с "американските" шаферки идва от едно поверие, че в деня на сватбата, на олтара злото дебне особено осторожно да навреди (да не го наричам дявол или демон все пак). Заради това поверие до олтара по време на церемонията до булката стоят няколко момичета, които едно време са се обличали като нейни копия, т.е. с нещо като булчински рокли, а до младоженеца пък стоят шаферите, пак облечени еднакво и като него. Явно злото е доста тъпичко и така са го заблуждавали да не различи младоженците (макар че, те винаги са в средата
). По-късно роклите на шаферките доста са се отдалечили от замисъла, но все пак са останали еднакви. Виждала съм много красиви снимки на младоженците с шаферите и шаферките, всички еднакво облечени и подредени. Но съм виждала и много трагични снимки, на които моделът на роклите на шаферките е един, но на нито една не и стои красиво.
Моя приятелка се омъжи с четири шаферки. Роклите бяха семпли, светли и свежи. Платът беше един, но кройките бяха различни, според фигурите. Беше много интересно, непрестанно се заглеждах да откривам разликите между роклите. Шаферките и определно бяха много красиви. Но това все пак е един ангажимент далеч от българските традиции, които вече все по-малко остават български. Когато родителите ми баха кумове по социалистическо време, аз бях дете, спомням си, че сватбата беше на село и се правеха неща, които сега не виждам по сватбите. Но затова пък букети за хвърляне и сваляне на жартиери нямаше. Очаквам след още едно поколение традициите на българската сватба да се изгубят почти напълно. Което е загуба на разнообразие, но пък някои от нашите традиции също не ги харесвам.
Активен
van4ii
Професор
«
Отговор #341 -:
януари 28, 2010, 22:36:56 »
Ето вижте сватбата, на която аз бях шаферка, втората от ляво надясно съм аз:
P5080125.JPG
(63.74 KB, 615x461 - видяно 393 пъти.)
Активен
van4ii
Професор
«
Отговор #342 -:
януари 28, 2010, 22:40:22 »
А това бяха моите шаферки:
IMG_2836.JPG
(52.17 KB, 615x410 - видяно 367 пъти.)
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #343 -:
януари 28, 2010, 23:05:26 »
Nebulka
, благодаря за историята на шаферките. Беше ми интересно да я прочета
Активен
niksis
Ентусиаст
«
Отговор #344 -:
януари 29, 2010, 10:00:30 »
lionelsa , аз не исках да ангажирам приятелките си или някой от роднините си с някаква организация в деня на сватбата. Вместо гостите ми да се наслаждават максимално на това,което се случва, аз трябва да ги карам да следят за това и онова. Един познат накарал чичо си да следи по масите дали нещо не липсва, да следи алкохола. И човечеца не е могъл да изпие дори едно малко. Неприятно. За мен този вид шаферки е само за снимки..
van4ii , много са ти сладки шаферките
Активен
Страници:
1
...
21
22
[
23
]
24
25