Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 09:06:13

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 13 14 [15] 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184096 пъти)
 
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #210 -: октомври 02, 2012, 15:09:44 »

Поли,благодаря за идейките.
И аз се нареждам за рецептата за кекс с банани и извара-много апетитно ми звучи.

Кажете какви плодови кремове правите-аз правя само кисел с нишесте.
Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #211 -: октомври 03, 2012, 07:16:51 »

Диди , Ина чак сега виждам питането- кекса наистина е много бърз и вкусен , но правя всичко на око, за това днес ще го направя, ще преценя грамажите и ще напиша с точност малко по-късно рецептата.

Диди давам идейка за кремче, дано ти допадне;)

Крем с извара( ех, тая извара, ще решите, че моето дете само това яде blum
1 ябълка
1 праскова
1 банан
3 супени лъжици овесени ядки
100гр извара
1 лъжица мед
Нарязвате плодовете и ги слагате в малко вряла вода да поомекнат, добавяте овесените ядки. След това пасирате. Добавяте изварата и меда.Слагате в купички и предлагате на малчовците;)

Крем с кисело мляко
1 кофичка кис мляко
4 суп. лъжици брашно
захар
Смесвате всичко това и слагате на котлона- бъркате докато сместа се сгъсти. После може да добавите малко краве масло- плод, орехи, стафиди- по ваш вкус.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #212 -: октомври 03, 2012, 18:50:00 »

Поли, пробвах днес солената рецепта. Аз нямам форми за мьфини и го изпекох в кексова продьлговата форма.

Нямах чушка и сложих морков. Тестото реално не беше тесто, а влажна смес и когато се опече отгоре и отдолу (около 50мин вьв фурната), вьтре остана доста влажно и лепкаво (почти се разпадат парчетата). Така ли трябва да бьде?

Сега го нарязах половината и самите нарязани парчета ги запекох вьв фурната, за да се поизсушат. Вкусьт ми хареса на мене. Марта не иска дори да го опита  pardon
Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #213 -: октомври 04, 2012, 06:49:32 »

Ина, съжалявам, че така се е получило:( Аз ги правя от много отдавна , дори и за нас- вариант с пармезан.На мен до сега винаги са ми се получавали*crazy*
Ти оцеди ли тиквичките?Сместа трябва да е набодобяваща тази на кекс.Не се получава тесто.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #214 -: октомври 04, 2012, 09:57:29 »

Ами дьржах ги да се отцедят, но нищо не излезе от тях. Бяха доста млади и си помислих, че понеже са сьвсем крехки и пресни е нормално да не пуснат вода.

Може би сьм сложила твьрде много тиквички, а може би е заради формата. Ма то си става за ядене.

Колко пармезан слагаш? Много ме разсмя, защото и аз исках да го направя с пармезан, ама после си казах, дай ще го направя като Поли сьс сирене поне да се знае, че сьм пробвала истинската рецепта  smile

Иначе Марта яде пармезан - в Италия това е едно от пьрвите неща, които се включват при захранването и се добавя по малко кьм всяко пюре.

Пак ще го пробвам (половината го изядохме вече)  good

Дай и сладкия, да не забравиш  give_rose
Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #215 -: октомври 04, 2012, 12:14:54 »

Странно, че нищо не са пуснали тиквичките- аз ги слагам в гевгир с малко солчица, оставям 5 мин и притискам след това.Дано следващия път се получат;)
Давам рецептата за сладкия, вчера като го правих уж гледах да меря точно. Нямам навика понеже правя всичко на око.Правя го в малка форма.
Необходими продукти:
2 яйца
150 гр захар
40 гр разтопено краве масло
150-200гр извара
250 гр брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 банан
стафиди ( по желание)

Разбивате яйцата със захарта, след това добавяте изварата и разтопеното масло. Разбърквате докато стане хомогенна смес. Добавяте пресятото брашно с бакпулвера и ванилията, както и намачкания банан.Може да сложите стафиди по желание. Пека на предварително загрята фурна на 180 градуса.Става много пухкав и вкусен, а се прави много бързо.Wink
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #216 -: октомври 04, 2012, 16:13:25 »

Отивам за извара  good
Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #217 -: октомври 05, 2012, 11:17:39 »

Диди, дано да се получи и най-вече да ви хареса. Моя импровизция е, преди време на шега го направих, но после резултатът се хареса на всички , най-вече на малкия:) За това ми беше трудно с точност да дам количеството на продуктите, защото на око го правя.

Инка, на мъфините слагам 80 грама пармезан Wink
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #218 -: октомври 06, 2012, 10:56:35 »

Привет, мами! smile

Днес попаднах на ето тази здравословна и изглеждаща вкусна рецепта за нещо като торта. Съдейки по продуктите, може да се приготви и за дечицата ни. Непременно ще опитам скоро и после ще дам отзиви!

Торта с овесени ядки или торта за спортисти, без захар

Автор: benyta; източник: http://benyta.blog.bg/hobi/2012/04/07/torta-s-oveseni-iadki-ili-torta-za-sportisti-bez-zahar.936110

Продукти:

овесени ядки 200-250гр

200 гр извара

150 гр заквасена сметана

100 гр стафиди

3-5 с.л. мед

1 голям банан

2 ябълки

1.с.л масло

канела

индийско орехче (може би бих го избегнала, защото ще стане доста силно овкусено...)

1 ч.л. желатин

шепа - две орехи

замразени плодове – касис, малини, ягоди, къпини

 
Стафидите се накисват в гореща вода, колкото да ги покрие. През това време в комбайна се слагат около 200гр фини овесени ядки, 200гр извара, две големи супени лъжици заквасена сметана, лъжица меко масло, 3 големи с.л мед, половин банан на малки парченца, канела и индийско орехче на вкус. Разбива се добре с пластмасовата перка. Прибавят се половината стафиди. Ако е много гъсто се добавя и малко от водата от стафидите. Разбърква се още веднъж и се разстила на дъното на откопчаваща се форма за торта, така че да е повдигнато по стените. Моята форма е 22 см.

В комбайна се слага металния нож. Слагат се двете ябълки и другата половина банан да се раздробят ситно. Сменя се ножа с пластмасовия. Добавя се останалата заквасена сметана, 2 с.л мед, останалите стафиди с водата, орехите, натрошени едро. Отново канела и инд.орех, както и шепа овесени ядки.

Желатина се накисва в малко вода  - 2 пръста в чашка и се врътва в микровълновата за 15-20 сек да се стопли, без да кипва. Добавих лъжичка сметана и разбърках. След това се добавя в сместа на тънка струйка. Накрая се слагат замразените плодове, количеството е по желание. Разбърква се и се изсипва във формата. Захлажда се, украсява се с плодчета и се слага в хладилника да отлежава.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #219 -: октомври 30, 2012, 16:02:42 »

Ето идейки и от мен.Докато се чудих тези дни дали да приготвя елда или спанак,реших да ги комбинирам.Малката много го хареса.
Също й хареса тази салатка-смесвам цедено кисело мляко/катък/ с майонеза,като пропорцията е 4 към 1 в полза на млякото(на половин кутия цедено мляко една супена лъжица майонеза).Добавям настъргани лук и лимонова кора.  good
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #220 -: ноември 08, 2012, 17:11:15 »

Диде, ти ме нави пак да пробвам елдата, защото бях правила доста отдавна, ама хич не се  хареса, нито на Сиана, нито на мен. Още докато я варих даже нещо не ми хареса ароматът. Ще и дам още един шанс обаче, със спанак, като теб  good Като си купя обаче, де, че тази, където я имахме, напълнихме балони за игра хахаххахахаха

Ето едно много вкусно предложение от мен, което се одобри от цялото семейство (тоест почти от цялото, най-малкия член все още няма мнение по въпроса хиххиих )

Тортила питки с пилешко месо и зеленчуци
Задуших зеленчуците (грах, моркови, зелен боб и праз) в тенджерка с малко вода . Прибавих предварително свареното пилешко месо (смесено от гърди и бутчета) и ето - плънката готова.
Вместо да завивам всяка тортила питка поотделно с плънка, реших да ги наредя в тавичка, ред питки, ред плънка. Върху питките слагах по 3-4 супени лъжици сметана, а най-отгоре поръсих с кашкавал. Запекох във фурната буквално за минути, колкото да се разтопи кашкавала. Ако го сервирате веднага сметаната ще остане малко течна, но ако изчакате и го сервирате по-късно питките и плънката ще са поели сметаната  good


* IMG_9264.jpg (70.28 KB, 880x587 - видяно 716 пъти.)
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1959



Моят сватбен албум

« Отговор #221 -: ноември 12, 2012, 11:26:29 »

Албенчик, не се учудвам, че е харесала на цялото семейство, много апетитно изглежда.  give_rose
Елдата и според мен има малко специфичен вкус и аромат и за това е много важно как се приготвя. Най-вече има нужда от повече подправки поне за моя вкус. Аз съм я готвила на принципа на ориза със зеленчуци. Задушени лук и морков (може и праз и чесън), елда и подправки каквито хвана от шкафа - кимион, сминдух, чубрица, ако имам зелени копър и магданоз също. Към тази основа могат да се добавят и други зеленчуци - тиквички, броколи, карфиол. Сега си мисля, че може да се направи и заливка от яйце и мляко и да се запече. Ами полезна е елдата и за това е добре, ако се намери начин да я направим и вкусна, и привлекателна за хапване. Иначе майка ми е правила и само варена елда с лютеница - пак става.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #222 -: ноември 17, 2012, 15:20:54 »

Бени, пробвай пак с елдата наистина. Децата си менят вкусовете с възрастта. Аз като захранвах Ели с елда, не я обичаше, а сега всеки уикенд си имаме ритуал поне едното ястие да е с елда.
Светли е права за елдата. Поради специфичния си вкус и мирис, може да й капнеш лимонов сок - неутрализира миризмата на пръст Wink Аз я приготвям в комбинация с най-различни зеленчуци.
Най-често я правя така: Задушавам стар или зелен лук в зехтин, сварям отделно зеленчуци (слагала съм батат, чушка, маслини, морков) и отделно елдата. Към готовия лук добавям доматен сок, след това зеленчуците и елдата. Подправям с магданоз, чубрица, мащерка, шарена сол - различно smile Понякога накрая, при поднасяне, натрошавам и сиренце.
Ели много обича маслини, затова често правя простичка рецепта: елда, доматен сос, маслинки и сирене накрая smile Даже това ще й е утре едното хранене.

Моля ви да ми дадете идеи за рецепти със сварено червено цвекло. Салатите са ми ясни, но няма да рискувам да въвеждам цвеклото сурово. Ако не измисля нищо, просто ще го сваря и ще й го предложа да си го гризка ей така... crazy
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #223 -: ноември 17, 2012, 17:48:18 »

Дани,аз правя салатите със сварено цвекло.Последно давах настъргано цвекло със сварени моркови и банан.
Освен така,го слагам в зеленчукови супи.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #224 -: ноември 18, 2012, 10:59:49 »

Супер, мерси, Диде! Не се сетих, че може да е сварено в салата blush Аз никога не съм обичала и не ям цвекло и затова явно.
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines