Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 22:41:18

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184263 пъти)
 
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #120 -: януари 31, 2012, 00:18:49 »

Пак съм аз  blush  ама, тъкмо съм на вълна просо и търсех нещо из нета и като прочетох викам чакай да пиша че после ще го загубя или ще забравя. Слагам малко надявам се полезно инфо и няколко мои рецепти. Имам и за елдата но друг път ще пиша че нямам време сега.

Кисело мляко с пуканки от просо и настъргана ябълка - тука се продават готови пуканки в био магазина. смесвам от всичко на око и вкус изчаквам 2-3 минути да омекнат пуканките и давам:)
Пуканки можело и сам човек да си направи:
ПУКАНКИ - ВКУСНА И ХРАНИТЕЛНА ЗАКУСКА

Не мислете, че само от царевица се получават пуканки. Просото разпуква в хрупкави пуканки с наситен аромат и вкус на ядки. Е, не очаквайте размерът да ви изненада, предвид огромната разлика с царевичното зърно. Ако сте изкушени да опитате, ви трябва само нагорещен тиган и супена лъжица просо. Експериментът ще ви отнеме около 15 сек. Насладете се на резултата.
................................................. ...........................................
ПРОСОТО В ДЕТСКОТО ХРАНЕНЕ

Преди малкото кърмаче да „дорасте" до хляба, трябва да изгребе не една купичка с каша. Захранва се с различна по вкус и аромат храна, гъста консистенция. Кашата е ценна зърнена храна, в която главен източник на енергия са въглехидрати, но доставя и белтъчини, витамини, минерали и хранителни влакнини.

Просената каша заема достойно място сред кашите. Просото е включено като компонент на многозърнени каши (7 или 8 зърнени). Комбинирането с други зърнени продукти са с богато витаминно-минерално съдържание.

За да се осигури балансирано хранене, подходящо за кърмаче и малко дете, кашите се приготвят с преходно мляко и масло. Може да се добавят различни плодове и/или зеленчуци, както и леща. Освен пълноценно хранене, се осигурява и вкусово разнообразие.

Специалистите по хранене препоръчват детските каши с просо, тъй като не съдържа глутен и изключително рядко предизвиква алергия. В детското хранене, особено в ранна възраст, се предпочитат инстантните каши, тъй като са приготвени по специална технология и се усвояват лесно. Допълнително са обогатени с всички витамини и минерали, потребни на малчуганите. Не се нуждае от реклама познатата на всички ферментирала каша от просо - бозата, която всички деца харесват.

 

Д-р Светлана Михайлова

Източник: http://kenguru.bg/%D0%97%D1%80%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B0+-+%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0/1/MlW-gRSXMhSvMxOvU5WfcJSvYJODM1e3YhOzcVOzgleDUJePg9KbQpaHgta-INirMpWLQtiLcZm3YNe-

Кисело мляко с просо
- 2 с.л. просо завирам в малко вода и я хвърлям, добавям нова и варя до готовност, изцеждам излишното количество вода, добавям кисело мляко

Просо с пресни плодове и по желание извара- 2 с.л. просо завирам в малко вода и я хвърлям, добавям нова и варя до готовност, изцеждам излишното количество вода, добавям настъргани пресни плодове като круши, ябълки, праскови, кайсии и др. според каквото имам (само гледам да са по сочни че просото поема бързо вода и сок)

Просо с масло и сирене- 2 с.л. просо завирам в малко вода и я хвърлям, добавям нова и варя до готовност, изцеждам излишното количество вода като оставя малко с просото че много бързо се слепва иначе, добавям 1 ч.л масло и 30 гр обезсолено сирене. Хапва се топло

Пълнени чушки с яйце,сирене и просо
- 1-2 чушки (аз обикновено слагам червени или печени и белени или пресни). Слагам 2 с.л. почистено просо да заврат и леко да се разпукат и хвърлям водата. Просото смесвам с 1 жълтък, 30 гр обезсолено сирене и 2 листа пресен магданоз на ситно нарязан. Пълня чушката/чушките и пека до готовност. По време на печенето доливам топла водичка понеже просото поема много бързо вода. Става бързо. Ако чушките са ми пресни ги обръщам да се изпекат от всякъде. Хапва се задължително докато е топло защото после не е вкусно и става сухо и слепнато. Обикновено към това сервирам и
таратор- кисело мляко и вода (1:1) малко настъргана краставица, копър на вкус и няколко капки олио.
« Последна редакция: януари 31, 2012, 01:03:24 от krasart » Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #121 -: януари 31, 2012, 01:04:41 »

Краси, ако може да се обръщам така към теб smile , отново страхотни предложения! Много ми допада идеята за пълнените чушки! Дали е възможно просото да не е цяло, а пак да е на брашно? И ако е на брашно, дали първо не трябва да се попрепече?
Иначе, каша от просо с масълце и аз давам. Обикновено се изяжда. Само сиренето давам отделно, защото Ели го обича така, не В манджите, а да си го гризка smile

Ще чакам рецептите ти и за елдата с нетърпение give_rose

Аз все пак успях да изровя в нета малко рецепти (от този блог http://celiakbg.blogspot.com/ ), но и на още ще съм благодарна smile Да предупредя, че не съм ги пробвала.

Млечен крем с киноа/елда

•   3-4 с.л киноа/елда
•   300 мл вода, ако ще използвате адаптирано мляко
•   300 мл оризово мляко, краве мляко, соево мляко
•   1/2 ябълка - нарязана на ситно, настъргана
•   1/2 банан
•   2-3 с.л стафиди (може и без тях)
•   1 с.л захар ( може и без нея)
•   1 с.л царевично нишесте
Сложете водата/млякото и киноата да се свари за около 10 мин. Прибавете ябълките и накиснатите и нарязани преди това стафиди. Оставете да поври още 3-5 минути.
Размийте нишестето с много малко вода и прибавете към крема, като бъркате енергично. Ако сте използвали вода, след като десерта изстине малко е време да прибавите адаптираното мляко. Ако сте използвали мляко при подготвянето на десерта, нарежете бабана, разделете по равно и ги разпределете в купи, изсипете крема върху бананите.

Тиквички с елда/ ориз

3-4 млади тиквички
2 моркова
1 червена чушка
пресен/стар лук и чесън
1 ч.ч. елда/ориз
копър
сол, олио

Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Лука, чесъна и моркова се измиват и нарязват. Зеленчуците се задушават в олио за 2-3 минути, добавя се 1 -2 ч.ч. вода и къкрят на слабо за 15 минути. Добавя се измитата елда/ориз, разбърква се и се налива още 1 ч.ч. вода. Вари се до омекване на тиквичките или се пресипва в тава и се пече на средна фурна. Малко преди готовност се поставя и копъра.

Елда с тиква

1 ч.ч. елда сварена
1 ч.ч. сварена тиква
захар/мед - на вкус
1/2 ч.ч. прясно мляко/вода с АМ
може орехи счукани
канела

Сварявя се елдата с 2 чаши вода за 20 минути до разпукване.
Сварената тиква се смачква и се добавя топло прясно мляко, като се хомогенизира.
Смесват се елдата и тиквата с мляко, добавя се канела и орехи.

Леща с ориз/елда

1 глава лук/праз
1 морков
1 червена чушка
1 ч.ч. гр. леща (обикновена)
1/2 ч.ч. ориз (бял) или елда
чубрица, кимион, сол

Задушава се нарязания лук, добавя се наситнена чушката и моркова, после и кимиона. Лещата се изчиства и измива, добавя се и се доливат 2 ч.ч. вода. Ври около 15 минути.
Добавя се измития ориз, солта и чубрицата. Ври до сваряване на ориза, като се долива още поне 1 ч.ч. топла вода (може и повече, зависи от ориза). Оставя под капак още 10-ина минути да поеме всичката вода.


Ето и обща информация за елда/ амарант и киноа относно приготвянето и варенето им.

Елда: Елдата се сварява много бързо, за около 15 минути. Ето защо няма нужда да избирате предварително обработена, т.е. бланширана елда, която е загубила част от хранителните си качества. По желание накиснете във вода за 10-20 минути, това ще подготви зърната за предстоящото сваряване. Ако предпочитате да накиснете за по-дълго елдата, например 30 мин, времето за сваряване се съкращава на 7 минути. Елдата се вари във вода в съотношение 1:2.
Киноа: Киноата се сварява за 12-15 минути, във вода или зеленчуков бульон (или корени от морков, целина/селери, лук) в съотношение 1:2. По желание добавете сол. Киноата винаги се изплаква добре. По желание накиснете предварително 10 минути в студена вода, отцедете, изплакнете и тогава я гответе.
Амарант: Амарант се сварява за 15 минути във вода или зеленчуков бульон (или корени: морков, целина/селери, лук, чесън) в съотношение 1:2. По желание добавете сол. Изплакнете с вода. Може предварително да накиснете за 10 минути в студена вода, отцедете, изплакнете и тогава го гответе.
« Последна редакция: януари 31, 2012, 01:06:43 от sunray » Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #122 -: януари 31, 2012, 19:30:00 »

Направих пастета с печени чушки и извара, вместо сиренцето, и съм обнадеждена за разнообразяване менюто на госпожицата ни smile Изяде около 150г, след което й дадох плодово пюренце за десерт. Добавих към пастета копър и мааалко зехтин smile Определено ще е от любимите й ястия. Мерси отново, Краси!
Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #123 -: февруари 03, 2012, 01:42:52 »

sunray разбира се че може (за името иде реч)  good . Ей тоя пастет ще излезе вървежен  blum
За пълнените чушки си мисля че няма да стане с брашно  crazy ама в интерес на истината като не съм пробвала не знам какво да кажа. За елдата се оказа нямам много рецепти, затова ще пробвам от тези които си постнала тука  smile  :

Елда с доматен сос и сирене- 2 с.л. елда се сваряват (аз отпенвам по време на варене) и оцеждат от водата, заливат се с доматения сос (1 1/2 домат, 1 червена чушка, 1 морков,1 с.л. лук, 1 ч.л. зехтин и 100 мл вода се сварятват до изпаряване на водата), добавя се 30 гр.натрошено сирене и 2 листа пресен магданоз нарязан на ситно.

Кисело мляко с елда- 1 с.л. едла се сваряват за около 20 мин във вода,отпенват се  по време на варене, отцеждат се и се прибавят към киселото мляко

Елда с пилешко месо- виж на 7 страница от темата съм я писала


aprilka  give_rose благодаря че сподели рецептата  за кук кус със зеленчуци, изпробвах я , ама нямах кус кус, пък сега сме сами в тия студове и няма кой да ми пазарува та го правих с просо. Стана супер! и за мен си направих, добавих малко оцет,и чесън в моето и си хапнахме доволно заедно с детето (на моето сложих солено сирене)

Ето моите пропорции:
Просо със зеленчуци на фурна  1 пълна купичка (300 мл)  със нарязани зеленчуци (равни количества червена, жълта,светло зелена чушка и тиквичка ) обърках с 1 ч.л.зехтин и изпекох на умерена фурна (не съм доливала вода по време на печене). Като станах готови ги похлупих да се задушат и да мога да обеля лесно парчетата чушки, нарязах на ситно. Към зеленчушите добавих 1 с.л. сварено просо, 30 гр. обезсолено сирене. 2 листа ситно нарязан магданоз.

Кликни за да увеличиш
« Последна редакция: февруари 03, 2012, 01:47:20 от krasart » Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #124 -: февруари 03, 2012, 10:13:11 »

Страхотна темичка, момичета-чак сега я откривам:) Предложили сте много хубави идеи, непременно ще изпробвам голяма част от тях. Аз също като Краси правя седмично меню и гледам да разнообразявам, но не знам до колко ми се получават нещата. Ще споделя с вас любимата следобедна закуска на Ники, взаимствана от блога на Дани и малко попроменена от мен. Тъй като обича сам да се храни, това което много често предлагам са домашни бисквити (солени, сладки), които той гризка с голямо удоволствие. Дано рецептите ви допаднат;)

1. Детски овесени блокчета
Продукти: 50 гр финни овесени ядки
 
50 гр масло
 
1 голяма ябълка/банан
 
1 с.л. пшеничен грис

1 ч.л мед

Ябълката се настъргва и се разбърква добре с овесените ядки ,гриса и меда.
 
Маслото се разтопява и се излива върху сместа с овесени ядки.
 
Сместа се слага в малка форма за кекс , предварително покрита с хартия за печене. Пека около 30 мин на 180 градуса и след това нарязвам на малки блокчета.


На почит са и елдените бисквити с банан и солените овесените бисквити, рецептите за които ще публикувам малко по-късно ако желаете, че трябва да ставам.... smile
« Последна редакция: февруари 03, 2012, 10:15:06 от Поли » Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #125 -: февруари 03, 2012, 11:37:19 »

Поли,подобна рецепта даде и Албенчик по-назад.И на мен ми харесах овесените бисквити.

Дай рецепти за солени-любопитна съм smile
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #126 -: февруари 09, 2012, 11:51:25 »

Мами, по-назад четох, че дискутирате червената леща. Аз купих златна австралийска леща, която също е по-скоро розово-червеникава на цвят, зърната са разделени на две и няма люспа. Дали това е въпросната червена леща? И смятате ли, че мога да я предложа на Ели, без да й причиня дискомфорт? Знам, че всичко е на принципа проба-грешка, но някои от вас са запознати със силните колики, които имахме и другите ни стомашни проблеми отпреди месеци, та затова съм предпазлива за лещата. Би трябвало след като няма обвивка, да не дразни, нали така? И, вярно ли е, че увира доста по-бързо от обикновената?
Благодаря предварително smile
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #127 -: февруари 09, 2012, 13:32:32 »

Дани лещата се сварява буквално за 5-8мин.Аз все изпускам момента и става направо на каша.
Щом тази,която си купила няма люспи,значи попада във въпросната категория.
Предвид коликите на Ели,аз не бих дала.
Можеш да сложиш малко количество в друга супа,която правиш за проба.
Активен
Zori83
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 542



Моят сватбен албум

« Отговор #128 -: февруари 09, 2012, 13:48:08 »

sunray  щом Ели е имала стомашни неразположения първоначално й дай по-малко количество. Моят малчо не е имал изобщо колики и стомашни проблеми, но за първи пък му дадох леща след годинката и получи много газове и го болеше коремчето два дни, така че или изчакай, или дай няколко лъжички да видиш как ще реагира стомахчето й.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #129 -: февруари 09, 2012, 14:02:24 »

Точно такава леща ядохме сега с Мартеницата. Определено е по-щадяща за стомаха, така че ако ще вкарваш леща, почни с нея.

Аз я правя преварена (на каша, както е казала Диди).

За нас двете:

1/2 чаена чаша леща
1/2 морков нарязан наситно
1/2 малка главичка лук (слагам я както е и преди ядене я вадя)
1 скилидка чесьн (като лука)
1 дафинов лист

Преплаквам я хубаво. Варя 20 мин (тя почти поема водата). Махам парчетата, слагам бучка сурово (непастьоризирано) масло и щипка сол (сол не слагам по време на готвенето) и бон апети  smile

ПП. Марта от леща не я е болял корем, дори и от обикновената, но тя по принцип не е имала проблеми сьс стомаха;
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #130 -: февруари 09, 2012, 14:09:28 »

Благодаря ви, мацки! smile

Аз няма още утре да я правя, но малко по-нататък ми се иска да разнообразя. Пък и тя си има доста плюсове. Исках да знам дали това е от щадящата леща.

Исках да добавя една вариация на предложението на Бени - авокадо с обезсолено сиренце на филийка. Тъй като аз използвам за тази рецепта извара, се получава по-сухо и се рони от филията. Затова започнах да я смесвам с кисело мляко (което иначе в чист вид все още не харесва особено). Така става хомогенно и малко по-течно, точно за мазане good

И да дам и аз една идейка. Супер елементарно и всички сигурно го знаят, но е вид разнообразие.

Лапад с ориз: задушават се ситно нарязания лапад, малко лук и ориз. Комбинирах с кисело мляко при самото хранене. Оризът да е по-скоро леко преварен, това е препоръката при бебешките манджи. Ели го яде с голям кеф smile
« Последна редакция: февруари 10, 2012, 02:09:41 от sunray » Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #131 -: февруари 10, 2012, 09:05:10 »

Давам рецептата за солените бисквитки, които между другото току що отново направих и Ники доволно хапва. Рецептата си е моя измислица, но важното е че се харесва:)

100 грама финни овесени ядки
50 грама брашно от елда/киноа (каквото ви се намира, аз лично днес сложих елда)
кисело мляко с четвърт чаена лъжичка сода.( Киселото мляко го слагам на око)
настърган кашкавал или сирене

Всичко това отново върху хартия за печене. Пека на 200 градуса около 20 мин. Но може и малко повече ако искате да са по-твърди. След като изстине разрязвам на продълговати парченца.

Относно авокадото- аз го давам със сирене и жълтък и така мажа на филийка- много се харесва;)

Част от днешното ни меню е зеленчукова супа за обяд( картофи, тиквички и пащърнак). В нея слагам и домашно приготвени сухарчета с подправки, а следобедната ни закуска- крем киноа с плодове от компот.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #132 -: февруари 10, 2012, 09:59:22 »

Поли, благодаря за рецептата за соленките, ще опитам някой ден и тях good Още повече че търсех варианти с брашно от елда или киноа Yes
А кремчето с киноа какво е? Това, което по-горе съм постнала, или друго? Ако е различно, би или го споделила с нас give_rose
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #133 -: февруари 10, 2012, 16:08:31 »

Аха! Намерих един сайт, в който са описали точно каквото и ти си обяснила. Съдържа само брашно от киноа, което вече имам, така че ще го направя good
Защо, по ангелите, моят пост е публикуван преди твоя funnytooth
Ето тук, но на самата снимка на опаковката прочетох на френски как да се приготвя, за другите мами, ако искат да опитат:
http://zelenazemia.com/crem-quinoa/

Пише, че се смесва със студена течност - мляко, зеленчуков бульон или сок. После се слага на котлон, за да се сгъсти, като се бърка постоянно.
« Последна редакция: февруари 10, 2012, 16:13:42 от sunray » Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #134 -: февруари 10, 2012, 16:08:40 »

sunray,  аз лично купувам този крем от киноа на Primeal http://www.zdravosloven.com/magazin/hrani/drugi-hrani/krem-primeal-ot-kinoa-bio-9598.html  
Правя го със сок от компот, а плода нарязвам на парченца. Понякога слагам и бисквитки или го правя със зеленчуков бульон. Кремчето е много хубаво и за мамите които правят домашни пюренца да се добавя към пюрираните зеленчуци.
Активен
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines