Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 11:14:23

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184121 пъти)
 
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #60 -: декември 07, 2011, 17:19:52 »

Огретена нямах проблем да го пасирам,но аз все пак опитах да и го давам намачкан преди това.Хапва си и си дъвче, но в един момент спира и нещте повече лъжицата,а ако го пасирам си го дояжда.Ще и давам така докато започне да изяжда повече,надявам се до 1мес.За количествата при всяко бебе е различно.Тя на обяд яде около 200-300гр това включва и плод за десерт,за следобедна закуска яде около 120гр нещо млечно,за вечеря около 200гр.През останалото време и цяаааалаааа нощ е на кърма.
Тук не се продават пюрета само от месо или риба,затова ще трябва рибата да я готвя аз  pardon .Ще следя за идей.
 
В сайта на Хип намерих брошура за баласирана диета на бебето.
 http://www.hipp.co.uk/Uploads/Documents/Expert%20Advice/Weaning-simplified-leaflet.pdf
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #61 -: декември 07, 2011, 23:27:00 »


Тук не се продават пюрета само от месо или риба,затова ще трябва рибата да я готвя аз  pardon .Ще следя за идеи.
 

Сигурно го знаеш, ама аз пак да си кажа - внимание да не се превиши максималната дневна порция протеин, че се затормозяват бьбреците  good
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1959



Моят сватбен албум

« Отговор #62 -: декември 08, 2011, 10:02:04 »

Интересни неща готвят в предаванията по Ютилисима - Моето бебе и Кухнята на мама (това второто май не го пускат в момента). Само съжелявам, че винаги съм го гледала без звук и не съм имала възможност да записвам рецептите. Запомнила съм едни мъфини от леща - сварена леща, подправена с индийско орехче, малко мляко и яйце и опекоха сместа във форма за мъфини.
Емпанадас с риба тон - задушен лук и пиперка, смесват се с филе риба тон от консерва и от бутер тесто се правят пълнени банички - понеже аз не съм фен на риба тон мисля, че винаги може да се замени с друга варена риба.
омлет със спанак - бланширан спанак се обърква с яйце и се изпича във фурната в чинийка.
Днес готвиха пюре от тиква и морков, но то не изисква някаква специална рецепта - варена тиква и морков, пасирани и смесени с мляко и малко зехтин.
Аз правя едно ястие, което в къщи много обичаме и от известно време го давам и на детето и той много го харесва - задушени лук, моркови и гъби се смесват с розички броколи и карфиол. Запича се във фурната с малко вода до готовност на зеленчуците, залива се със сос бешамел, поръсвам с кашкавал и запичам още малко докато се стопи кашкавала.
Аз взимам храна от детската кухня и така като я гледам в зависимост от момента, в който е започнало захранването, би била подходяща и за деца под 10 месеца. Например - пиле с ориз - съдържа лук, морков, ориз, пиле и мазнина. Пилето според мен го сваряват и след това го правят на малки парченца и добавят при ориза, който варят с бульон от пилето.
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #63 -: декември 08, 2011, 16:21:20 »

Сигурно го знаеш, ама аз пак да си кажа - внимание да не се превиши максималната дневна порция протеин, че се затормозяват бьбреците  good

Ами знам го, ама незнма колко точно трябва да е дневната им доза протеини. В една от книгите ми пише за месо,пилета и риба между 25-55г дневно? Аз и давам почти всеки ден едно ястие с месо,предимно пиле и пуйка, като месото е 30-40г.Много ли е,малко ли е? Какво ви съветват,вашите педиатри? crazy
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: декември 10, 2011, 12:52:09 »

Аз давам месо през ден,че и по-рядко понякога,между 20-30гр.

Вчера водих малката на детска консултация и ме порицаха за даването на леща и царевица-тези продукти образували газове и натоварвали стомаха.Давали  се след година и половина.
Къде съм била чула и видяла леща на бебе-никъде не било описано такова нещо.

Обяснявам,що е това червена леща,ама не се разбрахме по върпоса. sad
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #65 -: декември 11, 2011, 00:16:48 »

Някой знае ли как се прави извара? (все забравям да питам мама или баба) Има тук Ricotta-това вид извара ли е  badgirl (на такова ми прилича) и ставали за бебета?

prety досега съм предлагала треска и писия(??? plaice). Веднъж със сладък картоф, на кюфтенца с картофи и на пай: варена риба със зеленчуци изсипани в тавичка поляти с малко бешамел и отгоре картофено пюре и запечено във фурната. Общо взето не е голям асортимента. Сега добавям и рецептите на Ина. В мойте готварски книги(за бебета) има доста, но са за бебета над 10м, не знам защо  crazy (чудя се дали не е защото се предполага, че ще ядът храна в не пюриран вид над тази възраст или има някаква друга причина).

Светли супер рецепти  good . Пюрето от тиква и морков му задушавам малко лук и става като крем супа не използвам мляко. Препечена филийка или шепа макарони (преди използвах едни мидички, не много малки, но и не много големи) вършат чудеса (пюрето за нас е доста скучна работа).

Додо, когато ми казаха да захранвам, лекарите тук ми дадоха един списък с нещата, които да въвеждам. Червената леща, боб (зрял) и царевица си бяха там(говорим за захранване започнало на 6 навършени месеца. Ако почнеш да захранваш на 4 м има доста ограничения). За съжеление Изи го изяде, така че не мога да ти го пратя да им го покажеш  blum

Бени спанакът с пъщарнак беше оценен задоволяващо, на Додо тиквичките също.

Днес яде спанак с ориз: нарязан спанак+ориз+ лук всичко в тенджерата. Това не го пасирам, нито мачкам и обикновенно си го изяжда, ама днес заспа на втората лъжица  huhhuh.gif
« Последна редакция: декември 11, 2011, 00:21:53 от aprilka » Активен
svetli
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1959



Моят сватбен албум

« Отговор #66 -: декември 11, 2011, 10:12:40 »

aprilka определено причината рецептите да са за над 10 месеца е, защото се предполага, че тогава започваш да даваш храна на малко по-едри парченца, т.нар. преходна храна. Те за това в България и детските кухни започват от десетия месец.
Рикотата е вид меко сирене и се прави по технологията за сирене и не е извара. Можеш да си приготвиш извара като в прясно мляко сложиш лъжица кисело и го свариш. Ако така или иначе си стигнала вече до сиренето като продукт, може и да пробваш с рикота. Само не съм се задълбочила да не би да има някакви добавки за дълготрайност. В такъв случай аз бих го избягвала.
За лещата - и аз мисля, че при червената няма място за сравнение с обикновената, но пък има хора дето още не са я чували червената. От това, което съм чела и аз знам, че лещата е след 18 месеца, а боб след 24. За боба съм съгласна, понеже и на мен ми идва тежък, но червената леща е нещо друго.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #67 -: декември 11, 2011, 12:07:35 »

Аз като сьм говорила с на Фабио техните, уточнихме, че рикотата е точно извара  crazy Но не смея да го твьрдя сьс сигурност.

Доколкото знам, тя може да се направи като кашкавалената извара - като се прави моцарела, остатьчната вода или мляко, не знам как се казва (лактосерум) се загрява, пресича се, обират се парцалите, слагат се в мрежичка да се изцедят и това е рикотата - т.е технологията е точно сьщата като изварата. Или пьк от пьлномаслено мялко - там е малко по различно, щото е на две фази, но принципьт е сьщия.

Светли, на теб каква ти е информацията?
« Последна редакция: декември 11, 2011, 12:10:59 от inaxastra » Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #68 -: декември 11, 2011, 12:36:32 »

и ме порицаха за даването на леща и царевица-тези продукти образували газове и натоварвали стомаха.Давали  се след година и половина.

Хмм, аз също дадох вече царевица. Е, от пюре, където количеството подозирал е минимално, но все пак. Пръцка повечко, но пък не съм забелязала болка или дискомфорт. Пръцка си, докато спи или докато си играе, без да й направи впечатление. Значи не й е проблем.
Грах също дадох - реакцията е като при царевицата, нищо кой знае какво.
Леща и зрял фасул не съм давала. Сигурно след годинката, заради натоварването. Визирам обикновената, не червената леща good

И на мен ми е интересно има ли разлика между извара и рикота, и каква е тя, аджаба give_rose
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1959



Моят сватбен албум

« Отговор #69 -: декември 11, 2011, 12:47:58 »

Ина, може и аз да съм се заблудила нещо. Това, което описваш наистина си е технология на извара. Аз съм чувала, май беше в някакво предаване, че се прави от мляко, а не от суроватка и може би за това съм се заблудила, че е повече като сирене. Явно, ако не еднакви, са много подобни продукти.
Вижте какво намерих и май става ясно кое какво е http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1464.0
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #70 -: декември 11, 2011, 12:57:03 »

Радвам се, че нашите рецепти ви харесват, то всяко детенце си е различно де, но според мен като се пробват различни неща, тогава му откриваш любимите на мъника нещица.
Още една манджичка, която Сиана много хареса, въпреки пастата вътре /тя нещо не си пада по паста/. На пара сварих спанак, пащърнак, морков и домат - после ги пасирах, разредих с водичка от зеленчуците и това го използвах за заливка/сосче към сварени макарони /мидички/ с масълце и сиренце, ммммм

Относно царевицата - Сиана я яде направо от кочана и не мога да и я откъсна от ръцете, сърди се страшно и се кара с цяло гърло. Това го установих веднъж, когато бях сварила за нас и уж нямах никакво намерение да и давам и на нея, но от известно време всъщност е невъзможно да ядем нещо пред нея, без да и дадем да опита. Това си има и хубавите страни всъщност /старя се да готвя колкото се  може по-здравословно/.


* IMG_9673.jpg (70.21 KB, 760x507 - видяно 351 пъти.)
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #71 -: декември 11, 2011, 13:02:38 »

Ааа, забравих за изварата да кажа. Помня, че майка ми като я правеше слагаше и щипка лимонтозу в прясното мляко. Павличка добра идея ми даде, да си направя вкъщи  good

И така и така пак пиша, да попитам - трябват ми някакви изпитани рецепти с месце, които вашите бебоци си похапват, защото това също е едно от нещата, които дребка яде в съвсем минимални количества. Ако и сготвя зеленчукова супа си я омита цялата, но ако има и месо, хапва 3-4 лъжички с апетит, поне така изглежда, но после спира и дотам  pardon  И май точно заради това давам месо доста рядко  sad
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #72 -: декември 11, 2011, 13:56:48 »

Alben4ik, eдно много лбимо при нас е зелен фасул,грах и картоф с телешко. Приготвям го на око и незнам точните мерки.Слагам месото да се вари,когато е почти готово слагам картофите ,фасула и грахта заедно с малко лук и малко морков,варя докато омекнат, накрая прибавям малко магданоз. Дано и на вас да ви хареса.

Мисля утре да й дам червена чушка.Тя, не я хареса много предния път,но ще пробвам отново.Давала сам я в комбинация с други зелелнчуци на пара и печена с ориз.Вие, какво приготвяте с чушки?
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031



« Отговор #73 -: декември 12, 2011, 11:15:54 »

Момичета, откога могат да се дават гъби? Аз лично не ям гъби и не съм тръгнала да готвя, но веднъж поръчах на малчо спагети и се оказа, че в плънката има и гъби. Голямо почистване падна  smile. Та вие давате ли?
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #74 -: декември 12, 2011, 12:56:07 »

В таблицата, която аз имам пише, че гъбите се препоръчват между 8-10мес, като подправка в малки количества,защото са трудно смилаеми. Аз мисля, че ше изчакаъм до към 1год.

А относно лещата,тук я препоръчват 8-10мес.Ние хапваме червената с голям кеф и няма газове.
« Последна редакция: декември 12, 2011, 13:14:01 от prety » Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines