Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 23, 2024, 02:55:45
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
" Захранване на бебетата - 4 "
Страници:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: " Захранване на бебетата - 4 " (Прочетена 169687 пъти)
prety
Сватбар
Публикации: 208
Отг: " Захранване на бебетата - 4 "
«
Отговор #270 -:
януари 06, 2012, 17:59:08 »
Аз не съм привърженик на ранното захранване.Според мен, даването на сок на 3 месечно бебе,освен да му затормози стомаха друго няма да се получи. Съдейки по себе си,ако пийна сок от ябълка примерно, на гладно,освен да ме боли корема друго няма да се случи. До 6 месеца поне, бебето трябва да приема само мляко. За начало на захранването трябва да се избере продукт, който е близък като консистенция и вкус до млякото,което бебето познава (аз примерно винаги слагах кърма в първите пюрета). Според мен заместено хранене трябва да е, поне 2мес след началото на захранването, или когато бебето само си "покаже",че е готово.Колкото повече храна се дава, толкова по-малко маляко приемат бебоците,а то както знаем е НАЙ-ВАЖНОТО в тази възраст
.
Относно телешкото,моят педиатър ме посъветва да започна именно с него,защото било най- лесно за храносмилане и няма тлъсто. За сега яде само телешко,пилешко и пуешко.Давала съм и агнешко, но не често, защото не намирам добро качество. Риба опита преди 2 седмици за първи път, даддох и сйомга и мнооого я хареса.Софи също гризе сухари,аз и ги разчупвам на парчета удобни за хващане. Мисля, че й е добре на венците,хем си ги почесва,хем си похапва.
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #271 -:
януари 06, 2012, 22:10:40 »
За мен пък (като се има на предвид, че по всеки въпрос дори лекарите са на различни мнения) трябва да се водим по детето. Съгласете се, че децата ни са различни, развиват се с различни темпове и харесват различни неща. За мен също не е редно да се избързва с нищо, но в същото време да не забравяме, че разнообразието е най-доброто за пълноценно развитие.
Ето например за телешкото - не съм съгласна, че е по-лесно за храносмилане от пилешкото. А сока от ябълка - от прясно изцеден сок никога не ме е болял корема. Аз започнах със сокчетата към 6-ия месец и сина ми обожава да ги пие. За глутена - без да искам го дадох по-рано отколкото се препоръчва (някъде към 6-7 месец), но нямахме никакъв проблем. Така че с тези примери исках да подчертая, че ако едно дете получава колики от плодовите пюрета това съвсем не е задължително за друго.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805
Имам всичко.
«
Отговор #272 -:
януари 06, 2012, 22:54:27 »
Диде
, естествено, че няма да спорим
Просто мисля, че ненужно ще й натоваря стомаха, като не успява да сдъвче добре храната преди това. Говоря за цялата дажба от 200-230 г. Иначе аз също давам, за да свиква да дъвче и да не я домързява, засега нямаме проблеми. Нали уж и за възрастните важи препоръката да се дъвче повече, преди да се глътне храната.
За свинското и телешкото - въобще не съм свързвала тяхното въвеждане с това на киселото мляко
Ели очевидно няма алергия към прясното мляко, след като си пие нехипоалергенно АМ, яде извара и краве сирене. Затова прецених, че искам да дам и кисело мляко - просто ми е трудно да измислям междинните хранения. Е, тя още го отказва, дано отмине някой ден.
За свинското, честно казано, не знаех, че се въвежда след годинката. Телешко не съм въвела по простата причина, че аз не ям въобще такова месо
Не е умишлено. Ще го въведа по-натам, защото смятам, че досега съм въвела достатъчно видове меса.
Сухар й давам в ръката, цял или половин, защото тя така яде и другата храна, покрай сухара. Не си е наранявала венците, тя си отгризва мънички парченца с предните зъбки и после ги размотава из устата, докато се навлажнят и ги гълта. Досега, да чукна на дърво, се е давила само с ябълка, когато се полакоми и отгризне по-големи парченца. Дори се наложи да я обърна с главата надолу и тя го изплю. Но не беше нещо критично, де. Просто реших да изпреваря събитията и да се застраховам. Иначе, банан отгризва направо нормално големи хапки. Веднъж дори се опитах да й го извадя от устата, докато се виждаше, но тя го смачка и глътна
Същото е и с хляба.
«
Последна редакция: януари 06, 2012, 22:56:25 от sunray
»
Активен
prety
Сватбар
Публикации: 208
«
Отговор #273 -:
януари 07, 2012, 06:01:57 »
Цитат на: malinkata в януари 06, 2012, 22:10:40
За мен пък (като се има на предвид, че по всеки въпрос дори лекарите са на различни мнения) трябва да се водим по детето. Съгласете се, че децата ни са различни, развиват се с различни темпове и харесват различни неща. За мен също не е редно да се избързва с нищо, но в същото време да не забравяме, че разнообразието е най-доброто за пълноценно развитие.
Напълно съм съгласна
. Всяка майка си преценява кога бебето й е готово и с какво да започне.За мен съветите на докторите за захранването са ориентировъчни,ако решиш да даваш някой продукт, кога и в каква форма би бил най-добре. После ти си решаваш дали ще го послушаш или ще поемеш в друга посока.
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Baby Time
«
Отговор #274 -:
януари 09, 2012, 10:57:54 »
Момичета, не знам дали за тук точно е въпроса ми, но пак е свързан със захранването, за това питам
Чели ли сте тази книга и какви са ви отзивите за нея:
http://www.book.store.bg/p31071/kak-da-hranim-bebetata-i-malkite-deca-anabel-karmel.html
Активен
dodo23
«
Отговор #275 -:
януари 09, 2012, 12:20:56 »
Цитат на: sunray в януари 06, 2012, 22:54:27
Говоря за цялата дажба от 200-230 г.
Ели толкова ли изява на едно хранене?
Дара яде по-малко от 150гр.
Относно питането ти за пресни плодове по-назад,аз давам сега дюля.Въпреки,че е тричава Дара много я харесва и си я хапва без никакви добавки.
Капризче,мисля,че Павла цитираше тази книга.Дано се включи с отзиви.
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #276 -:
януари 09, 2012, 12:44:15 »
Диде
, Ели изяжда по толкова от познати храни като каши или пюренца - обикновено около 200 г. И пак сме с едно теглоо, да ти падне шапката - 8300
Отдавам го на това, че е твърде енергична и не се спира.
Понякога яде и по по-малко. Последния път, например, си изяде попарата (о, чудо!), но тя беше около 100-120 г.
Мерси за идеята за дюлята. Сега съм взела авокадо, и след него ще й дам дюля, да видим.
А от плодовете, така в суров вид, на резени и парчета, по колко изяжда Дари? При нас само банана се изяжда, но другите се гризкат и дъвчат дълго, та количествата тогава са доста по-малки. Затова й ги предлагам и така, и настъргани - хем да набавя количество, хем да си гризка за кеф.
«
Последна редакция: януари 09, 2012, 12:46:05 от sunray
»
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #277 -:
януари 09, 2012, 15:28:00 »
Момичета какво давате за закуска? Аз все още давам ккърма, само обедното и следобедното сме заменили с пюрета и каши. Пробвах попара, но повече от 5-6 лъж. не иска.
sunray, авокадото как и го даваш на Ели, като добавка към нещо или така?
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #278 -:
януари 09, 2012, 17:02:07 »
Аз не давам закуска.
Авокадото го давам така, давала сьм го и смесено с банан, на кремче, както и смесено с варена сьомга или намазано на хляб
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Baby Time
«
Отговор #279 -:
януари 09, 2012, 21:34:55 »
Имам едно питане, доста лаишко вероятно, но нали сме в началото на захранването и все се притеснявам да не му направя нещо на детето... Та питането ми е следното. Вече съм въвела картофа и му взех пюре картоф и тиквичка. Днес седнах да чета съдържанието и пише че има и ориз. Като не съм въвела отделно ориза добре ли е да му дам това пюре или да въведа отделно ориза и тогава? И как освен на каша мога да въведа ориза?
И още едно питане, кога се започва с кашите? И какви се дават най-напред?
Не знам за вас, обаче аз толкова несигурна се чувствам с това захранване, че чак се дразня и колкото повече чета, толкова по-малко ми е ясно. В парка майките захраниха на по 3-4 месеца, не им пука хич какво дават, само аз супер внимателно и постепенно захранвам. Но мисля, че така е по-добре за детето, макар и доста по-притеснително за мен...
Активен
*mwpo
Професор
Публикации: 479
«
Отговор #280 -:
януари 10, 2012, 08:10:29 »
Аз започнах с каши-елда, оризова. Иначе ориза не е алерген, не би трябвало да имаш проблем. Освен на каша-млечна или безмлечна, да вариш ориз няма друг начин. Но сега като дадеш бурканчето, ще си го въвела. Смело, 2-3-4 лъжички, утре пак. Не вярвам да има проблем с ориза. В повечето пюрета той е пълнеж. Но ако имате проблем с а'ането, каша ориз не те съветвам да вземаш, много запича.
Пък за майките,дето не им пука-
ти да знаеш, и да правиш обратното,думи нямам.Аз захраних на 5-тия и малко, сега е на 9 и малко, и си карам бавничко. Не мисля да ползвам ДК засега, та имам време да си храня:)
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #281 -:
януари 10, 2012, 09:27:37 »
Голямо геройство, като се хвалят как са натъпкали бебето си в толкова крехка възраст със сума ти храни, няма що!
Капризче
, по-добре въведи точно така, с пюре, в което го има, ориза. Защото наистина запича и ако е чиста оризова каша, шансът за това е по-голям.
Моята педиатърка ми беше казала да следвам ето тази последователност при въвеждане на групите храни и в общи линии си я спазих - 2-3 зеленчука, после 2-3 плода, каши, месо, глутен, млечни, жълтък.
Аз те разбирам напълно за внимателния ти подход, защото съм същата
Имало е и доста иронични подмятания по мой адрес, че съм твърде предпазлива, едва ли не параноична, но е факт, че досега детето ми не е усетило дискомфорт, а вече на почти 11 месеца е опитала почти от всичко (от традиционните за страната ни) без 1-2 вида месо, жълтъка и прясното мляко. Така че - бавно, но славно
Аз все се опитвам да обясня, че гледам в перспектива, тъй като не винаги реакция към дадена храна има веднага след консумацията й. Хората са го казали: Често при неправилно, прибързано захранване, реакцията може да се появи в пубертета.
Не се притеснявай - захранвай си детето - бавно, постепенно и с разум. И нещата ще си дойдат на мястото.
Каши, освен оризовата, за които се сещам, че не съдържат глутен са елда, просо, рожкови, амарант и киноа. Последните 3 не съм давала, но съм решила и с тях да разнообразя скоро, стига Ели да ги одобри, де
Успех!
«
Последна редакция: януари 10, 2012, 09:30:43 от sunray
»
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Baby Time
«
Отговор #282 -:
януари 10, 2012, 10:04:21 »
Момичета, благодаря ви за съветите. Щеше да ми е по-лесно ако с педиатърката бяхме на едно мнение за захранването, но за съжаление не е така... За това и толкова се чудя и колебая.
Ще ви споделя за най-фрапиращия за мен случай със захранване, защото направо се изумих, но разбира се нищо не казах на майката, всяка сама си преценява как да си храни детето. Та въпросната майка захранила с пюре от ябълка вечерта като и дала от пюрето с пръст, т.е. топнала пръст в пюрето и дала на детето. После дала картоф, после пак плод някакъв и така... Според мен е безотговорно, но това си е нейното решение и нейното дете...
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #283 -:
януари 10, 2012, 10:14:23 »
Точно така всеки сам си преценява, всеки си има глава на раменете - дано с това обаче не се вреди на децата.
Лично аз приветствам късното захранване и подкрепям майките, които са успели да го направят. Така че Капризче ако бавното захранване е това което и ти искаш точно така прави.
Според мен ориза не е проблем да се даде (в твоя случай). Все пак някои започват захранването точно с него.
Относно кашите по принцип на 5 месеца би могла да даваш, но според мен е важно и какви точно. Аз започнах с домашни каши ( не Слънчо и т.н.) - например с елда и мисля, че е много по-добре така.
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Baby Time
«
Отговор #284 -:
януари 10, 2012, 15:49:41 »
Малинката, аз преди малко като ходихме на разходка купих една каша елда на Хип, да имам. Пък кога ще я дам, не е ясно още
И като се прибрах четох един файл, който циркулира в мрежата и там пише, че елдата се дава в 7-мия месец, т.е. рано и е още. Не знам до колко е вярно де. Ако искате мога да копирам инфото от файла кое кога се дава и да го обсъдим
Активен
Страници:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
...