Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 25, 2024, 01:03:49

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 4  (Прочетена 156754 пъти)

rafaeLa
Сватбен ГУРУ
Публикации: 700

шматка по свой си начин

Моят сватбен албум

« Отговор #225 -: февруари 11, 2011, 23:32:01 »

Бианка според мен не може да се говори за по-сериозно или по-несериозно отношение на различните църкви спрямо брака, според мен разликата, която се усеща идва от там, че обредите, каноните, традициите и т.н. навсякъде са различни и не се покриват на 100% - примерно неделната служба я има и при католици, и при ортодоксални християни, но пък я няма традицията с изповедта след службата или пък факта че при ортодоксалните християни брак може да се сключи единствено в храм, а не на открито, както католическите традиции позволяват - в ресторанта, в парк, на плажа и т.н. - и това са съвсем прости примери за различия, които не показват сериозност или несериозност, не ме разбирай погрешно, не искам да влизаме в някви теологически спорове и полемики или да се караме тук, просто реших, че искам да си споделя и аз мнението give_rose
Активен
djaraq
Новак
*
Публикации: 10

« Отговор #226 -: февруари 12, 2011, 10:28:42 »

Така съм съгласна, защото в другия смисъл просто ми се стори недопустимо smile. Инъче сте попаднали на точния свещеник, повече май гледат само да ти вземат парите, за съжаление, а и таксите никак не са малки, поне ние в началото на януари ходихме да разпитаме, добре че имаме още време smile
Активен
super_bianka
Ентусиаст
**
Публикации: 113

« Отговор #227 -: февруари 12, 2011, 14:09:37 »

Ако съм ви неприятна, моля кажете ми, за да не споделям нищо, защото много често започнах да получавам нападки и във форума и на ЛС.  Смятам, че сме тук, за да си помагаме и да споделяме опит, премеждия и успехи, а не постоянно да се оборват чуждите мнения, освен когато бъде зададен въпрос.
rafaela всеки има право да си изкаже мнението, както направих аз, ти и всички останали тук.
djaraq за нас ли казваш, че сме попаднали на точен свещеник? По принцип католическите свещеници са доста по- разбрани и демократични от православните. Казвам го, защото лятото трябваше да кръщаваме децата на кумовете. Кумът е православен, а кумата беше католичка, казвам беше, защото православен отец и заяви, че няма право да се кръщават децата в православна църква, ако майката е католичка и ако иска да ги кръсти първо тя трябва да се отрече от католицизма и да приеме нашата вяра.

Модератор:Част от поста не е по темата.Моля без лични огорчения по теми ,които са с конкретна насоченост.Уточнявайте се на лични.Ако продължите да дискутирате отношенията си в темата ще я заключа временно.Благодаря за разбирането!
« Последна редакция: февруари 12, 2011, 14:35:58 от fiibi_bg » Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #228 -: февруари 12, 2011, 15:23:24 »

Super_bianka, не съм съвсем сигурна, че деца на родители - католик и православен, не могат да се кръстят в православна църква. При мои приятели - именно католик и православен, едното дете е кръстено в православен храм, а другото в католически, за да не се чувства пренебрегнат нито единият родител. Иначе в по-общ план действително католическата църква е много по-демократична, но това какво общо има с темата? В крайна сметка основната религия, доколкото може да се говори, че българите сме религиозни (все пак дълго време църквата беше в немилост), е православие - следователно малко хора ще се ориентират към католическите храмове за венчавка и каквото и да си говорим, това едва ли ще се промени. А и вярата е преди всичко вътрешна потребност и се изживява от всеки човек лично - в този смисъл колко сериозен ще е свещеникът, който венчава, примерно, според мен не е толкова важно. По-важно е с какви чувства влизаш в храма - мисля, че всички, които пишем в тази тема, влизаме в храма единствено с вярата, че така Бог ще благослови нашия съюз. Дали това ще се случи в католическа, дали в православна църква - това вече, по мое скромно мнение, не е толкова съществено.
Активен
djaraq
Новак
*

« Отговор #229 -: февруари 12, 2011, 17:30:22 »

Super_bianka, отговорът ми беше за sonja
Активен
sonja
Сватбар
Публикации: 167

« Отговор #230 -: февруари 14, 2011, 09:37:54 »

djaraq, наистина свещеника е супер, но има и друго, понеже ще се венчаваме в Павликени, където сигурно има по една сватба на месец и той има времето и желанието да ни обърне повече внимание.. Докато тук в София, особено в по-известните църкви, където всички искат да се венчаят, сигурно са сватба след сватба и самите свещеници нямат физическата възможност да отделят време за всички и попретупват работите.
Иначе за цената нашия поп не ни каза нищо за такса, трябва да го попитаме, аз незнаех, че има..  huhhuh.gif
Активен
djaraq
Новак
*

« Отговор #231 -: февруари 14, 2011, 18:12:49 »

djaraq, наистина свещеника е супер, но има и друго, понеже ще се венчаваме в Павликени, където сигурно има по една сватба на месец и той има времето и желанието да ни обърне повече внимание.. Докато тук в София, особено в по-известните църкви, където всички искат да се венчаят, сигурно са сватба след сватба и самите свещеници нямат физическата възможност да отделят време за всички и попретупват работите.
Иначе за цената нашия поп не ни каза нищо за такса, трябва да го попитаме, аз незнаех, че има..  huhhuh.gif
Аз съм от Шумен, тук има, доколкото знам църковният брак се заплаща, но навсякъде е различна сумата, предполагам като гражданския - в различните градове са различни цените, питайте го, знае ли човек при вас пък може да няма такса  Wink
Активен
Temi82
Новак
*
Публикации: 8

« Отговор #232 -: февруари 15, 2011, 20:31:44 »

Момичета, какво мислите за църковен брак в църквата на Семинарията?
Някоя от вас да има впечатления?
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883

« Отговор #233 -: февруари 15, 2011, 21:36:36 »

Моя колежка ми е казвала, че ритуалът им е доста дълъг и не е претупан.
Активен
Ambiente
Регистриран

Публикации: 6

« Отговор #234 -: февруари 16, 2011, 15:22:35 »

Здравейте момичета,

Temi82 в семинарията бях на сватба миналото лято.Църквата е хубава, отвън също има възможност за хубави снимки след това. Ритуала нямам спомен колко време беше, но както навсякъде в София сватбите бяха една след друга.

А сега искам да ви попитам нещо. За църковния брак, младоженците и кумовете трябва да са кръстени - това е ясно. Но преди малко като говорих с попа в църквата, в която искаме да се венчаем с милото той ми каза, че кумовете трябва и да са венчани...А нашите са двойка, но нямат брак (и те подготвят сватбата, но по-късно тази година). Та някой има ли идея дали това е така? Аз до сега не го бях чувала и до момента не съм виждала проблем при бракове където кумовете не са семейни.

Направо се отчаях след този разговор по телефона с попа (нашата сватба ще бъде в Банско).
Активен
irkaaa
Сватбар
Публикации: 214

« Отговор #235 -: февруари 16, 2011, 21:19:23 »

Ambiente, според мен не е задължително да са венчани, декември бях на сватба и кумувете на бяха венчани, за нашата сватба също не са ми казали такова нещо, явно "политиката" на тази църква в която ще сте вие е такава. Успех   good
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #236 -: февруари 17, 2011, 10:48:14 »

В повечето църкви, доколкото знам, условието е единствено кумовете да са кръстени. Изискването в точно тази църква двойката да е венчана ми звучи по-скоро като изключение, но ако държите на нея, ще се наложи да се съобразите с това условие явно Wink
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ
Публикации: 518

Моят сватбен албум

« Отговор #237 -: февруари 22, 2011, 13:00:15 »

Искам да питам някого дали знае евентуално,защото бъдещият ми съпруг е имал предишен брак и е имал църковен брак веднъж?Дали ще му разрашат да направи втори?Благодаря за отговорите heart
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #238 -: февруари 22, 2011, 13:08:54 »

Църквата разрешава до 4 църковни брака, пети вече не може. Само че трябва да се поинтересувате в църквата, в която ще се венчаете, как точно стои въпросът, дали е нужен предварително църковен развод (доколкото знам е тежка и бавна процедура) и т.н smile
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ
Публикации: 518

Моят сватбен албум

« Отговор #239 -: февруари 22, 2011, 13:18:46 »

Малее ужас ще питаме как стоят в църкавата,която сме решили.Благодаря за отговора give_rose
Активен
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: