Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 17, 2025, 21:29:06
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
"Бременност,майчинство и закони - 4"
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: "Бременност,майчинство и закони - 4" (Прочетена 231041 пъти)
dodo23
Заслужил майстор на спорта
Отг: "Бременност,майчинство и закони - 4"
«
Отговор #150 -:
ноември 09, 2010, 21:20:39 »
Цитат на: urchin в ноември 09, 2010, 19:49:02
leni_beni_ Благодаря за отговора.
Прочитайки малко повече информация по темата, разбрах, че такова направление, когато те преглеждат в болница, се дава чак към края на третия месец и АГа е прав.
Надявам се утре да мога да се свържа с касата, за да съм абсолютно сигурна, за да мога да си търся правата и да докажа това на личния лекар.
Скоро опитвах да се свържа по телефона с НЗОК и РЗОК по телефона и не успях!
На имейла ми отговориха доста бързо и съвсем коректно!
:offtopic:Поздравления за хубавата вест.
Активен
didkam
Любопитен
«
Отговор #151 -:
ноември 09, 2010, 22:38:21 »
Urchin
на моето първо направление за гинеколог,което взех за да се уверя,че наистина има бременност,личната лекарка ми беше вписала "липса на менструация" и не съм имала проблем с гинеколожката.Предполагам,че наистина така трябва да пише.Дано съм ти помогнала
Активен
Рени
Баш Майстор
Аз дочаках своето малко чудо*2!
«
Отговор #152 -:
ноември 09, 2010, 23:18:03 »
В първото направление, което ми даде личната пишеше Липса на менструация и чак след като АГ-то установи бременност личната ми издаде направление за проследяване на бременността. И аз имах положителен тест за бременност като отидох при личната. Urchin, честити
и успешна бременност ти пожелавам
Активен
van4ii
Професор
«
Отговор #153 -:
ноември 11, 2010, 13:24:37 »
Имам следният въпрос: по време на бременност, при всичките прегледи и изследвания се налага да се отсъства от работа, защото предполагам, че отнемат време, ходене по кабинети и т.н.
Издава ли се болничен за този ден от лекаря или просто предупреждаваш на работа, че няма да те има, заради тези прегледи?
Как се процедира?
Активен
svetla_ety
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #154 -:
ноември 13, 2010, 12:54:51 »
van4ii, бях чела някъде, че работодателя е длъжен да осигурява време за тези неща и да не прави проблеми.... провери някъде го има, но се надявам да не ти правят проблеми и да не се налага да им цитираш закона
Аз имам следното въпросче - вчера ни изписаха от болницата и забравихме да питаме за болниен за таткото и като го пратих днес много ме учудиха. На регистратурата са му обяснили, че трябва в делничен ден да отиде да попълни някаква бланка, която след това се заверява при нотариус и после пак в болницата за печат и после при работодателя. От всичко това с нотариуса ми е странно, понеже какво има да удостоверява при положение, че детето е родено в брак
Вие какво ще ми кажете по въпроса
Активен
BASTET
Сватбен ГУРУ
Публикации: 699
пак съм се размечтала..
«
Отговор #155 -:
ноември 13, 2010, 13:33:38 »
Цитат на: van4ii в ноември 11, 2010, 13:24:37
Имам следният въпрос: по време на бременност, при всичките прегледи и изследвания се налага да се отсъства от работа, защото предполагам, че отнемат време, ходене по кабинети и т.н.
Издава ли се болничен за този ден от лекаря или просто предупреждаваш на работа, че няма да те има, заради тези прегледи?
Как се процедира?
Миличка, аз не съм отсъствала и един час от работа по време на следенето на бременността ми - записваш си час по кабинетите извън работното ти време или в обедната почивка и отиваш и се връщаш с такси, повикано по телефона, за да не губиш време в паркиране
.
То какви изследвания са ти стандартните - посещенията ти при АГ са по график и можеш да си ги запазиш месеци напред в удобно за теб време. Кръв така и така се дава сутрин, лабораториите почват в 7:30 и е все едно в коя ще идеш. Ако 3D-то ще ти го прави друг специалист, не твоя лекар, то ще е с предварителен час, ще си запишеш удобен за теб, те май са 2 или 3 прегледа.. Биохимичния скрининг е един и поне в Майчин дом се взема и дава по обед. Не дай Боже ако ти трябват по-сериозни изследвания, ще ти дадат болнични щещ-не щещ, но не ти пожелавам да се стига до там. Не се навивай отсега и не се конфронтирай излишно с работодателите си.
Активен
Zori83
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #156 -:
ноември 14, 2010, 21:41:02 »
svetla_ety
това, което са ви казали е много странно. Не знам за коя болница говориш, но аз раждах в Шейново и при изписването отидохме до регистратурата и там за 5мин. ни издадоха служебна бележка, която е необходима за ползване на бащинството. След което мъжа ми я занесе в счетоводството на местоработата си и това беше всичко.
Активен
Little flower
Сватбар
«
Отговор #157 -:
ноември 15, 2010, 14:26:12 »
Цитат на: van4ii в ноември 11, 2010, 13:24:37
Как се процедира?
Аз си пускам по 1/2 ден платен отпуск, когато имам прегледи - моя АГ не записва часове, просто отиваш и чакаш, докато влезеш. Пък и имам поне още 10 дни останали, така че съчетавам прегледа с други задачи и почивчица.
Активен
bubka
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
«
Отговор #158 -:
ноември 15, 2010, 14:34:08 »
Момичета, според кодекса на труда, работодателя е длъжен да освобождава бременна служителка, която разбира се е удостоверила, че е таква, за всички прегледи и изследвания в работно време
Активен
Поли
Професор
«
Отговор #159 -:
ноември 15, 2010, 14:43:32 »
Момичета, bubka е права. Пускате си 1 ден платен отпуск по чл.157
"Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177."
Аз не съм си ползвала редовната годишна отпуска за прегледи, а си пусках именно такава.
Активен
svetla_ety
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #160 -:
ноември 18, 2010, 23:53:22 »
Момичета, чудех се каква е процедурата за получаване на еднократната помощ при раждане и също така за помощта за мйки студентки. Кога и къде какви документи се подават?
Активен
grahovaprincesa
Професор
Публикации: 352
«
Отговор #161 -:
ноември 19, 2010, 08:50:30 »
За еднократната помощ, отиваш в Социални служби в района в който си по настоящ или постоянен адрес. Носиш акта за раждане на детето и личната си карта. Татито също да е с теб и с документите си. Направи си копие от акта за раждане, защото го вземат в оригинал и след месец ти го връщат. Попълват се две три декларации и ти искат IBAN за превода на паричките - 250 лв. Ако подадеш този месец документи - сумата я получаваш до края на следващия месец.
За помощта за студенти не зная
Активен
nelka_86
Любопитен
«
Отговор #162 -:
ноември 19, 2010, 18:44:38 »
Здравейте. След известни гинекологични проблеми и лечение, сега всичко е ок и доктора ни даде зелена светлина за бебеправене. В момента съм в процес на търсене на работа, но никой не ме взема, т.к. нямам опит. Нямам и 1 ден стаж. Та въпроса ми е, минимум колко месеца стаж трябва да имам, за да вземам някакво майчинство? Тези месеци до забременяването ли се броят или до раждането?
П.П.
Бях чула, че ако нямам никакъв стаж и родя, имам право само на 1 година майчинство. Това вярно ли е?
Активен
Рубин
«
Отговор #163 -:
ноември 20, 2010, 09:01:42 »
Мамчета,я кажете на кои номер мога да се информирам относно моито майчинство?Намерих 2 номера от саита на НОИ,ама не ми вдигат.За София става въпрос.
Активен
Рени
Баш Майстор
Аз дочаках своето малко чудо*2!
«
Отговор #164 -:
ноември 20, 2010, 10:51:39 »
nelka_86, минималния трудов стаж за да вземаш майчинство е 12 месеца, независимо кога е придобит. Ето тук можеш да прочетеш повече
http://www.trz.bg/blog/?p=1667.
Можеш да започнеш да се осигуряваш от момента на забременяване и тогава ще имаш около 9 месеца стаж и ще ти трябват още 3, за да получаваш майчинството на сумата, на която се осигуряваш като през тези три месеца вземаш мисля помощ от 100 лв., като неосигурена. Майчинството като неосигурена е 100 лв всеки месец в продължение на 1 година. Документи се подават след раждането на детето. Необходими документи са ти копие от Акт за раждане, молба по образец, в която посочваш, че детето не е оставено за отглеждане в институция, двете лични карти, твоята и на бащата, бележка за поредността на детето, която се взема от отдел ГРАО.
Като безработна ти се полага и помощ в размер на 150лв. преди раждането. Като за нея можеш да кандидатстваш в Дирекция "Социално подпомагане". Документи за нея се подават 45 дена преди термин, както е с осигурените майки и техния 45-дневен болницен. Трябва лекарят, който те наблюдава да ти издаде болничен, на който на Месторабота да пише "безработна". Освен това ти трябва и документ за доходите ти от предните 6 месеца - ако учиш това е удостоверение от ВУЗ-а ти, че не си получавала стипендия предните 6 месеца. Ако не учиш тогава незнам... Може би трябва да вземеш бележка от Бюрото по труда където си регистрирана (ако си регистрирана), че не получаваш обезщетение за безработица.
Сигурно има още неща, ама затова се сещам в момента.
Активен
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...