Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 00:52:52

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Вие сменихте ли фамилията си?
Да - 111 (90.2%)
Не - 10 (8.1%)
Нямам отношение - 2 (1.6%)
Общ брой гласове: 122

Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лични карти II-ра част  (Прочетена 187745 пъти)

maslenka
Любопитен
*
Публикации: 28

« Отговор #255 -: май 28, 2012, 14:43:10 »

Благодаря ви момичета! Моят билет не е двупосочен и ще трябва да мина на 3 чужди летища със "старите документи", но се надявам както казвате наистина да нямам проблеми.  girl_wink
Активен
kopretina
Любопитен
*
Публикации: 25

« Отговор #256 -: май 28, 2012, 20:45:10 »

И аз благодаря за отговорите. Май ще е най-добре да питам за дебитните карти в конкретната банка. 
Активен
ellimink
Сватбен ГУРУ
Публикации: 850

Моят сватбен албум

« Отговор #257 -: май 29, 2012, 06:50:23 »

Кой пък те излъга така?

Самото МВР-
При промяна на имена и/или постоянен адрес

След промяна на имената, в срок до 30 дни лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта.

Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което не подаде заявление за подмяна на българските си лични документи в срок до 30 дни при промяна в имената, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или при настъпили съществени и трайни изменения на образа.
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Публикации: 725

Моят сватбен албум

« Отговор #258 -: май 29, 2012, 10:30:32 »

Глобата е от до, ама никой не е казал, че твоята ще е точно 50. Няма как да знаеш колко ще е.
Активен
ellimink
Сватбен ГУРУ
Публикации: 850

Моят сватбен албум

« Отговор #259 -: май 29, 2012, 11:21:25 »

Има, звъннах питах в КАТ - колкото повече срок е минал ,толкова сумата нараства. Казаха ми сега имате глоба от 150 лв, максимума за забавяне от 1 година.
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2189

Моят сватбен албум

« Отговор #260 -: май 29, 2012, 12:52:49 »

Да допълня и аз момичетата по горе. Мин година заминахме на меден месец 1 седмица след сватбата със старите документи, нищо друго не съм носила със себе си, никакво удостоверение нищо. Даже седмицата в която беше промеджутък си подадох документи за нови със сменена фамилия.
А за дебитната карта- не съм сменяла нищо, в ОББ -отидох подадох една декларация,че аз съм старата си аз , но с нова фамилия и толкоз.
Само сглупих,че не си амених тогава и шофъорската книжка, та сега трябва да ходя в КАТ и срещу ч50 лв глоба да си я преиздам.
Но два пъти са ме спирали досега и нищо не са ми казвали защо съм със старите имена.

Ели, ако правилно съм разбрала, срокът за подмяна на книжката също е 1 месец, така ли? Аз мислех поне нея да не я сменям понеже мислим скоро да се местим и ще трябва пак да сменям документи заради адреса.
Активен
posum
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #261 -: май 29, 2012, 15:40:11 »

Има, звъннах питах в КАТ - колкото повече срок е минал ,толкова сумата нараства. Казаха ми сега имате глоба от 150 лв, максимума за забавяне от 1 година.
Пълни глупости!
Активен
Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758

Моят сватбен албум

« Отговор #262 -: май 30, 2012, 13:28:40 »

Аз вчера сменях документите, тъй като почти мина 1 месец. Таксите се превеждат за всяко нещо поотделно! ЛК - 18 лв., паспорт - 40 лв., шофьорска книжка - ...забравих, но май 20 и нещо лева беше и 1 лв. талон. Аз си направих услуга синхрон в ЦКБ, защото иначе трябваше да платя за 4 превода по 5 лева, а платих по 1,50.

Друго много важно, което аз бях изпуснала - ксерокопието от удостоверението за граждански брак трябва да е нотариално заверено!. Правите 2 копия и отивате при нотариус.

После се попълват разни декларации и след 1 месец ще съм с нови документи.

Трябва да смените и шофьорската книжка, иначе правят проблем. От банката ми казаха, че като ми сменят документите ще отида при тях да ми оправят имената, но дебитната не било нужно да я сменям. Но по препоръка на приятели банкери - задължително я сменям! Защото при транзакция имат право да ми искат ЛК, а като сме различни имена ставало проблем, дори техни клиенти са задържани в полицията за доизясняване на случая... така че аз ще я сменя  good

А за дипломите какво да правя?!

Весе - за всичко е един месец...
Активен
veseto_87

Моят сватбен албум

« Отговор #263 -: май 30, 2012, 13:32:22 »

Не в вярно, че искат нотариално заверено копие! Не знам защо са ти го искали на теб... Аз моите документи ги подадох сутринта, дори не ми гледаха оригинала, а копието си го снимах в нас. На никакъв нотариус не съм ходила. Моя приятелка си подава документите преди 10 дни и също не са искали заверено копие. В самото РПУ си пише: копие от акта за граждански брак.
Как ще е месец? Може за книжката да е месец след като си смениш личната карта или...Не може да си смениш книжката без да си сменил личната карта. Една обикновена поръчка за лична карта е 30 дни. И 30 дни ако си чакал края на срока - отиват 2 месеца до смяна на книжката.
За старите дипломи ли говориш? Ако да - ако някъде ти се наложи да ги ползваш ти трябва документ за идентичност на имената, за да докажеш че си същия човек. Такава работа върши и актът за граждански брак.
« Последна редакция: май 30, 2012, 13:35:34 от veseto_87 » Активен
Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758

Моят сватбен албум

« Отговор #264 -: май 30, 2012, 13:48:44 »

Мерси Весе, ама иначе вчера така се разправях с тази в паспортното, но отказа да ми приеме документите без нотариална заверка, това им било последно разпореждане и дори да ми ги вземела някакъв си ревизор нямало да ги приеме  angry Не ме питай къде търсих нотариуси, че след малко затваряха, а работели на 6 дена 1 път, че били отпуска  shok Ето че можело и без заврка, абе всеки си прави каквото си пожелае, пфффф...

Иначе аз знам, че сега се сменят всички документи, имаш срок 1 месец и трябва в този срок за подадеш заявление. Но май само шофьорска книжка без ЛК няма да приемат...
Активен
veseto_87

Моят сватбен албум

« Отговор #265 -: май 30, 2012, 13:53:55 »

Ти къде си подава заявлението? Много странно...
Аз питах и ми казаха, че за шофьорската книжка можело да се подадат документи чак след като си вземеш личната карта.
Аз обаче за книжката ще изчакам. И без това, ако се преместим, ще трябва пак да сменям личната карта заради адреса, ама май е по-добре да я сменя два пъти и да дам 20 лв. повече, отколкото да плащам глоба за забавянето.
Активен
_Roxy_
Ентусиаст
**
Публикации: 114

Love is in the air...

« Отговор #266 -: май 30, 2012, 15:51:03 »

Не знам дали ще ви бъда полезна, но все пак да споделя как беше при мен.
Сключих брак през Август 2010. Септември 2010 си подадох документи за нова Лична карта и паспорт.
Приеха ми заявлението само за тези 2 документа, защото имало смяна на фамилията. От РПУ-то ми казаха, че като ми излезе ЛК и си я взема да отида в КАТ за шофьорска книжка. 30 дни по-късно си взех ЛК и взе отлагах ходенето до КАТ. Най-накрая се реших и през Април 2012 подадох документи за обикновена поръчка. Не ме глобиха, взех си новата книжка без проблем. Пък и не са ме спирали докато карам със старата.
Става въпрос за Варна. Един приятел ми беше казал, че като мине година и 3 месеца няма глоба, но не знам дали е вярно.
« Последна редакция: май 30, 2012, 15:53:45 от _Roxy_ » Активен
veseto_87

Моят сватбен албум

« Отговор #267 -: май 30, 2012, 16:05:23 »

Няма такава давност в КАТ - година и 3 месеца. Вероятно става дума за нещо друго или просто книжките не ги следят толкова строго.
Активен
posum
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #268 -: май 30, 2012, 20:34:58 »

Таксата за СУМПС обикновена поръчка е 25+1 лв.
Книжката се сменя до 1 месец СЛЕД като се вземе новата ЛК. Не е задължително копието от акта за брак да е нотариално заверено. Не във всички дирекции искат нотариална заверка.
Активен
dixie
Сватбар
Публикации: 281

Моят сватбен албум

« Отговор #269 -: май 31, 2012, 00:22:20 »

Момичета някой знае ли как стоят нещата ако имаш имоти, коли и тн на твое име ? Трябва ли да се сменя големи талона на колата и имената ти в нотариални актове?? И с дипломите не разбрах как стоят нещата...   sad
Активен
Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: