Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 15, 2025, 23:58:49
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Всичко около кърменето - 2 част
Страници:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко около кърменето - 2 част (Прочетена 178526 пъти)
♥Сиси♥
Сватбен ШАМАН
ЩАСТЛИВИ!!!
Отг: Всичко около кърменето - 2 част
«
Отговор #240 -:
август 24, 2010, 12:46:07 »
момичета извинявайте, че се намесвам тук сега,
но имам едно питане: Моя приятелка ми каза, че още с първото кърмене на детето й му дала капки против колики. Капвала му малко в устата и започвала да го кърми. Каза ми, че по този начин избягнали коликите занапред. Само, че не я попитах какви са капките. Може ли да се прави така? Ще и се обадя за името на капките.
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Консултант по кърмене към НКК
«
Отговор #241 -:
август 24, 2010, 13:09:18 »
Сиси, зависи от капките и от инструкцията за употреба. Например - Инфакола се слаат директно в устичката, докато Колийф се смесват с кърма.
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #242 -:
август 26, 2010, 18:41:10 »
Момичета,виждам че много изчерпателни отговори пишете и искам да ви попитам ако някой има опит да ми дадете съвет как да махна ношното хранене,това в 3-4 часа. Малкия сам се събужда ,много малко хапва 5-10 мин,но си държи на храненето в 3 или 4 когато се събуди.Вече две вечери опитах да не му дам,но се сърди и плачка.Ако му дам водичка,дали после няма пак да се буди,но за водичка?Ако някой има опит,ще се радвам да споделите.
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #243 -:
август 26, 2010, 18:58:02 »
matsinka, според мен бебчо е още много малък и е нормално да се буди за нощно хранене.
Някои бебета сами се отказват като увеличават интервала и започват да се будят към 4, към 5 и направо сутринта, но това ще стане постепенно към края на втория месец вероятно. Има бебета, които се събуждат много дълго време през нощта. Моя съвет е да не се отказваш още от нощното кърмене, защото тогава изключително се стимулира лактацията.
Активен
Marri
Баш Майстор
If you want a rainbow, you have to stand the rain.
«
Отговор #244 -:
август 27, 2010, 10:23:16 »
Здравейте, момичета!
Вече сме на 1месец и 15 дни и при нас положението с кърменето много не се е променило от предишния ми пост, когато беше на 16 дни. Все още се дохранваме и за съжаление увеличавам количеството на добавката. На първия месец отчетохме +830гр и педиатърката не ме подкрепи в желанието ми да махна добавката и да опитам само с кърма и само сучене от гърда, препоръча ми да запазим тези темпове на наддаване и да не си правим експерименти. Това доста ме обезкуражи и продължих с добавката. От миналата седмица малкия юнак спря да ака всеки ден, предишния път беше на 4 дни, сега пак така, което още повече ме стресна и се отказах да правя каквото и да било. Педиатърката ме попида дали му достига храната като евентуална причина за забавеното изхождане и аз сериозно се усъмних и увеличих добавката и се оказа, че на всяко ядене хапва +20гр повече от преди, това обаче не помогна на изхождането(искам да уточня, че не става въпрос за запек, когато си ака всичко е ок като цвят и консистенция, през тези дни дори не прави опити, нито е неразположен по някакъв начин).
Та така, сега се цедя на нощното хранене, но не виждам кой знае какъв напредък, даже напротив всяка нощ все по-малко количество цедя. Дажбите в момента са кърмене около 40 мин., ефективно по мое мнение + добавка от 80мл. Или поема много малко кърма или е с два стомаха, и аз вече незная какво да мисля. Миналата нощ след кърменето изпи 80 мл добавка, след което аз изцедих 80мл кърма, която спокойно можеше да си хапне, но уви.
Сега съм решила да си купя ел. помпа за кърма, че то се е видяло, че голямо цедене ще пада. С ръчната си е направи мазохизъм. Ръчната ми е на Avent/Philips и съм сравнително доволна, но ако я използвам един път на ден за по-сериозно цедене, мисля че е доста неудобно.
Ако има момичета, които имат впечатления от някои марки ел. помпи, моля да ги споделят. Разходът не е никак малък и съм много предпазлива в избора.
matsinka, подкрепям Наталия в съвета да не премахваш нощното хранене, зная че е трудно, но сега нашите потребности са на втори план. Моето момче също невинаги е много гладен, но се буди всеки път. Ще порастнат скоро
, тогава ще си отспим надявам се.
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #245 -:
август 27, 2010, 15:40:25 »
matsinka
, би ли споделила защо искаш да махаш нощното хранене? Смяташ ли, че ако наложиш това на бебчо, ще е добре за него? Или просто искаш да го направиш само, за да се наспиш? Ако той се събужда, дори и да е за 2 глъдки мляко, дай му ги, той има нужда от това. Според мен не можеш да очакваш от бебе на 1 месец да не се буди нощем. По-нататък, както Наталия ти е обяснила, храненията ще се разредят, но въпреки това нощно хранене може да остане до доста късно. Ръководи се по бебето си, то само ти показва какво е най-добре за него.
Marri
, пробвала ли си да се свържеш с консултант по кърменето и така да увеличите лактацията. На този етап ми се струва, че не можеш да разчиташ само на това нощното цедене да ти поддържа лактацията, а ти трябва доста интензивна схема/график, създадена от лактационен консултант. Съжалявам, че педиатъра ти не поддържа желанието да върнеш бебчо само на кърма. Аз смяташ, че за теб е важно това, действай смело с опитен консултант. Има момичета във форума, които с доста усилия и упоритост успяха. Нямаш нищо да губиш според мен, нямам представа какъв е разходът, но си заслужава като го сравниш с разходите за АМ, които ще правиш в противен случай. Успех и стискам палци!
Активен
Tani4ka_
Ентусиаст
«
Отговор #246 -:
август 27, 2010, 21:41:48 »
Marri твоята упоритост наистина е впечатляваща и аз имах затруднения с кърменето в началото (само че от по различно естество) и знам какво ти е. От всичко което пишеш за мен е изключително озадачаващо защо детето е изпило адаптираното мляко, а не е сукало, след като е имало кърма. Отнсно увеличаване на лактацията на мен например много ми помага, когато ям жито с прясно мляко. Единственото, което не разбрах е ти само нощем ли се цедиш? Трябва да се цедиш след всяко кърмене, така че гърдата от която си кърмила да е абсолютно изпразнена. Друго не се сещам да те посъветвам. Успех!
matsinka, няма какво да направиш за да отпадне нощното хранене. В крайна сметка, ако бебето се събуди и иска да яде не виждам друг изход, освен да му дадеш. Тук нищо не зависи от теб - когато то се откаже, тогава.
Активен
AL_BI
Новак
«
Отговор #247 -:
август 27, 2010, 22:35:55 »
Marri, Medela Swing e eл помпа , от която аз сьм изключително доволна. Препорьчвам я на всеки, който може да си я позволи. Цената й е 292 лв в Бг , миналия месец я имаше на промо в сайта на Mothercare за по-малко.
успеx !
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #248 -:
август 28, 2010, 00:18:09 »
Nataliya,ellie_bellie ,Tani4ka_ ,
благодаря ви че се включихте момичета
Ели,аз по принцип не искам нищо на сила да правя (изключвайки в началото,двата дни в които много се тормозихме докато започна да суче,но обяснението на немците,че има и “flaschenkinder„ деца които пиели само от шише беше много глупаво),но здравната каса поема акушерка която да идва през два -три дни в къщи и тя ме посъветва да опитам да го махна.Ако трябва да бъда честна още от както си доидохме от болницата ми казва ,че трудното било два-три дни,после нямало проблем.Но ми се виждаше много рано.Преди дни бяхме на педиатър,премериха и претеглиха Виктор и той на 1 месец и 5 дни беше 61 см и 5,350кг и педиатъра ни каза да махнем едно хранене!!!!??! Ама кое хранене,как...никой не ти казва.Макар че ни казаха,че е дълго и голямо бебче,но още в нормите.Аз нямам проблем с храненето през ноща,понеже като го взема при мен в леглото и го кърмя легнала,а дори понякога двамата заспиваме докато той хапва
,ако нещо ме изпусне отварям очи и пак му давам.Така ,че немога да кажа че не се наспива,а и той хапва до към 23 вечер,после в 3 или 4 за 5-10 мин и после към 7ч или дори 8часа. Спи доста.
Също акушерката ми каза да пия чай от пипер с мента,за да ми понамалее кърмата малко.Но за сега няма ефект.
Marri , браво !И аз имах многоо голям проблем в началото,но само с много търпение и постоянство постигнах резултат!Имам много да разкажа,но сега няма да ми стигне времето,ще гледам утре да ти пиша по-подробно.Моя съвет е да се цедиш по-често,колкото и да е отегчително.В болницата се цедих по 20 мин след всяко хранене на бебчо.Пии повече течности и се храни добре и бавно.Слагай го колкото се може по-често и по -дълго да суче .Трябва да си убедена че ще потръгнат нещата.Изцеждай след ядене и следващия път вместо добавка му дай от това което си изцедила.Мноого важно- разстривай си гърдите,ако ги масажираш и натискаш докато се цедиш,излиза повече кърма.Той докато суче също си разстривай гърдата от която суче,на него му е по-лесно,а така освобождаваш и някой каналчета.Ако са ти големи гърдите(мойте са) акушерката ми каза да навивам една тензухена пеленка или нещо малко и тънко на ролце и да си го слагам под гърдата,така се освобождавали каналите от долната страна и не се задържало мляко там.Прави си масажи с вода,на мен за свиване и намаляне на кърмата ми казаха със студена вода след всяко кърмене,така че мисля,че ако правиш с ТОПЛА вода преди кърмене може да има ефект(така мисля,но не го знам със сигурност).Ако утре имам възможност ще допиша и още!Успех и бъди много уверена!И аз ползвах на Медела и наистина беше супер,сега имам на Авент- електрическа и също съм много доволна.Даже на Авент,която имам е следната-натискам няколко пъти дръжката и тя запомня колко често и колко дълбоко и после със същата честота и интензитет продължава сама,затова ми харесва повече,макар че от болницата бях свикната на Медела и в началото Авент хич не ми хареса,но сега съм много доволна!
Активен
Marri
Баш Майстор
«
Отговор #249 -:
август 28, 2010, 15:32:32 »
Здравейте, момичета!
Благодаря на всички, които се включиха, нямам много време, поради това се включвам така късно.
Tani4ka_, за мен обяснението, за това че пие АМ е, че просто от шишето е по-лесно и след като малко е задоволил глада се отказва да суче и си чака шишето. Наистина едно цедене нощем е крайно недостатъчно, вчера направих 3 и днес определено има резултат. Искам да те попитам за това жито с мляко какво представлява? Аз в момента си приготвям варено жито с орехи, лимон и канела, също така пия повечко айряни и ям сурови бадеми, това като че ли най-много ми допадна от вариантите за стимулиране на лактацията, касаещи храненето. А относно цеденето след хранене, честно казано усещам гърдите празни, цедя около 50мл общо от двете гърди. А що се отнася до упоритоста, не виждам друг вариант, много държа на кърменето и си мисля, че щях да имам далеч по-голям успех, ако не се беше случило така че да започнем да се кърмим на 10-тия ден, но какво да се прави...
matsinka, много ти благодаря за съветите, относно даването на изцедената кърма, аз точно така правя, като се съберат 90мл и му ги давам от шише за дохранване вместо АМ, но за сега пропускаме само 1 максимум 2 яденета на АМ на ден, за толкова стига кърмата. Относно храненето, зная че трябва да е така, но не винаги остава време, знаеш как е, мъника си иска вниманието, дори това е една от причините да не се цедя толкова често, много рядко имам достатъчно време, за пиенето на течности пропускам неволно, но се опитвам да го спазвам. Ще се радвам да споделиш още от твоя опит. Наистина не съм загубила надежда още и ми трябва съвсем малко да видя, че взетите мерки дават резултат и няма и да си помисля да се отказвам.
ellie_bellie, честно казано нямам логично обяснение защо не съм потърсила досега консултант, като че ли някакво вътрешно притеснение ме възпира и може би, защото си мисля, че още не съм изчерпала всички варианти, с които мога сама да се справя със ситуацията, все си повтарям, че инстинктите ми спрямо бебето са най-добрия ми съветник, просто от време на време губя увереност, това е. Със сигурност обаче преди да се откажа окончателно от каузата ще съм се възползвала и от този вариант с консултанта.
Активен
Tani4ka_
Ентусиаст
«
Отговор #250 -:
август 28, 2010, 21:44:08 »
Marri, житото с мляко представлява просто сварено жито към което добавям прясно мляко и мед. Но ти явно се храниш с такива неща, само че в по-различна комбинация. Важно е също така и количествата да са сериозни. От редовното изцеждане за сега не се отказвай, дори и да не изцеждаш много. Моето дете яде от шише почти 3 седмици преди да се научи да суче, така че не се притеснявай, това че твоето е яло 10 дни надали е чак такава пречка.
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #251 -:
август 28, 2010, 22:28:48 »
Marri ,нямам много време,защото трябва да храня Виктор след малко,но знам че в твоята ситуация е трудно да чакаш за съвет,затова почвам да ти пиша,а докъдето стигна. Моя опит е следния.Родих секцио(но след катова тежко раждане ),първи ден нито можех да кърмя ,нито можех да стихна до стаята с помпите,за да се цедя.На втори ден бебчо беше вече много гладен ,а аз незнаех как да го сложа да суче правилно и беше прегладнял,колко е сукал-5 мин или 10 най-много .Третия ден почнах да се цедя по 10-15мл от двете общо! В болницата ги разреждаха с малко водичка и му ги давах и така 2 дни се цедя и давам!Но постепенно той загуби интерес към гърдата и започна да плаче като го слагах да суче и само от шише.В болницата пробвах с глюкоза въру зърното,за да захапе(а той облизваше глюкозата и толкова),пробвах със силиконови зърна-не искаше.А в болницата като свикна да яде със шише,следователно не се уморяваше и бързо огладняваше.Понякога на час ,понякога на час и половина и искаше да яде.Аз нямах никакав апетит и ядях много малко.И не можех всеки час да имам изцедена кърма,защото всеки час ,час и половина да пробваш да кърмиш,после да се цедиш 20 мин,ами то трябваше да не спя,да не се къпя,нищо.И кърмата ми не му достигаше,защото беше много големичък.Сестрите и лекарките ми обясняваха,че имало деца,които само от шише пиели и не искали да сучат.Че след като е загубил 10 % от теглото си трябва да му давам и по малко АМ.И аз виждах че също е гладен,но виждах и че всеки ден все по-малко интерес имаше към сукането и искаше само шише.Затова взех решение,че прибеерм ли се трябва да започнем да се храним само от гърда!Даже мъжът ми,когато ни остави от родилното ми каза,днес имате само едно задължение да се научите да ядете!!И аз го оставих да се наспи слетобяд,после като се събуди искаше да яде,оставих го да плаче и от време на време го успокоявах,за да почне да суче,а той не и не!Накрая като доста се съпротивляваше изцедих 20-30 мл на помпата и му ги дадох с малка лъжичка,но без никакво шише.После заспа малко и като се събуди си сложих силиконови зърна и той си засука толкова добре,че все едно само е сукал досега.2 дни бяхме с тях,но без добавки,без шишета.После след тези 2 дни,по същия начин с малко палч,махнахме и силиконовите зърна и почна да суче само от мен!
Това се случи при мен,зная,че не е най добрия начин да си накараш детенцето да плаче,но аз го предпочетох пред това да се храним по всякакви начини (добавки,изцеждания и т.н)
Затова си мися (не съм консултант или лекар само мнение ,както ти си решиш),че ако той беше гладен щеше да изяде и тези 80 мл,които ти си изцедила.Няма логика да спре да яде от теб и да яде добавка,а ти да се изцеди6 и да имаш 80 мл.Защо не пробваш един ден без добавки,без шишета само на кърмене,това ще ти увеличи най много кърмата.Сукането увеличава кърмата повече от което и да е ядене,поне според моя опит и наблюдения.Дори и да поплаче,поуспокои го и пак го пробвай,ако се умори и заспи,не се тревожи,след 2-3 часа го събуди и пак само на гърда.Пробвай за един ден,ако стане ,пробвай да махнеш изцяло добавката.Според мен бебчо няма много голям стимул да суче,защото знае че ще получи шише.И не искам да те обезкуражавам,даже напротив,но си мисля че по този начин като увеличаваш добавката още повече ще намалее интереса му.Затова моя съвет е да пробваш да не я даваш,за един ден мисля че може да постигнеш добри резултати,като се има предвид колко си упорита!! @}->--Знам,че е много много трудно да се цедиш,да стерилизираш и да кърмиш,само това ти запълва целия ден,но после ще е по-лесно.Но заложи на това да го свикнеш само да суче! Ако нещо не съм права,момичетата да ме поправят,пак казвам,че само от моя си опит говоря .
Успех ти желая!!
Активен
Marri
Баш Майстор
«
Отговор #252 -:
август 29, 2010, 11:42:40 »
matsinka, благодаря ти много за отделеното време, много добре зная как то непрекъснато недостига.
Много внимателно прочетох всичко написано и да ти кажа много трябва да се гордееш със себе си и постигнатото, на мен може би точно тази смелост не ми достига и затова още сме на това положение. Справила си се чудесно с един наистина сериозен проблем в първите дни, когато най-дребното нещо ти изглежда непреодолима пречка и притесненията са в изобилие.
Това което си направих като план за сега е да се цедя след всяко хранене, а при по-дългите паузи и между хранения и да давам кърмата вместо добавката. За съжаление за момента не мога да го карам да суче само от гърда, поне докато не съм сигурна, че има необходимото количество кърма, може би и това ще стане след около седмица, ако се придържам към режима, който съм си определила. Обнадеждена съм, защото наистина виждам увеличение на количеството само ден, след като започнах по-сериозно цедене. Днес сутринта имах същия случай като миналата сутрин, детето сука доста добре, но после изпи 60мл АМ, а след това аз изцедих 60мл кърма. На следващото хранене обаче сука половин час като непрекъснато се чуваше, че гълта добре, не е заспивал както обикновено, но въпреки това изпи 80мл добавка. Твърдо съм решила да опитам да променя нещата, само се моля на консултацията след 2 седмици да е наддал необходимите грамове. При мен има и проблем с храненето и приемането на течности. Относно храненето, нямам апетит, а за пиене направо незная какво да пия освен айрян, всичко останало ми се вижда голяма химия, а за прясно изцедени сокове разбира се няма време кой да ги приготвя и така. Но стига съм ви занимавала с моите проблеми, ще отчитам резултати следващата седмица, стискайте палци да имам успех.
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #253 -:
август 29, 2010, 12:13:38 »
Марри,може ли да поясниш,той сам ли спира да суче?Плаче ли че му даваш допълнително?Защо не направиш пауза от 5 мин и после пак да му даваш да суче,вместо добавка?След като ти изцеждаш такова количество,което му даваш и от шише,незнам защо искаш да чакаш да си сигурна че кърмата му стига!Спокоино,тя вече му стига.Просто му дай време с малки почивки от по 5 мин.Въоражи се с търпение.Но моя съвет е да спреш с шишето и с АМ.Колкото по-рано толкова по-добре.Ако само суче -това ще увеличи лактацията много бързо!
Пий повече вода,прави си чай ( тук има една верига DM,мисля че и в България вече я има,аз в началото си правих чай за кърмене!Помага за повече кърма,а дори има и съставки против или за намаляване на коликите).А за храната-аз също нямах апетит,но си правих повече супи и салати.Моя приятелка ми донесе няколко вида шоколад и бонбони,защото била чула,че шоколада помагал за кърмата.
Доколкото разбирам ти го нямаш този проблем,но на мен в началото не ми изпъкваха зърната и преди ядене си миех зърната със студена вода,за да изпъкнат.Но както ти писах,дори и той докато суче си разтривай гърдата от която яде.
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #254 -:
август 29, 2010, 13:24:05 »
Аз съм съгласна с това, което
matsinka
е казала.
Marri
, според мен обаче ако чакаш да направиш всичко възможно и последен опит да е свързването с консултант, може да се окаже твърде късно. Ако аз имах проблем, това щеше да е първото нещо, което да направя. Ние от форума можем да ти кажем какво ние сме направили за успешното си кърмене и да те посъветваме, но консултантката е виждала много случаи и има доста повече познания, тя за много кратко време на живо може да прецени ситуацията и много лесно да се разреши проблема ти. Нямането на кърма не е въпрос на късмет или нещо друго, а на правилно организиране на кърменето.
Активен
Страници:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...