Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 15, 2025, 21:02:25
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Всичко около кърменето - 2 част
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко около кърменето - 2 част (Прочетена 178099 пъти)
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
Отг: Всичко около кърменето - 2 част
«
Отговор #150 -:
февруари 22, 2010, 09:10:05 »
благодаря,ще я потърся да я купя
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #151 -:
февруари 22, 2010, 12:23:39 »
malinkata
, ето и от мен няколко съвета:
Не е зле да посетиш блоговете на Хедра и Бу - две жени с изключително ценен опит в кърменето:
http://xedra.wordpress.com/bf/
http://missby.wordpress.com/bf/
Може да погледнеш и тук:
http://www.biberonbg.com/info/podgotovka.htm
Не е лошо да изчетеш и тази тема:
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=10513
/Сега видях, че цитатът ми по-горе е от тази тема/
Както и да изгледаш това клипче: /даже направо си е задължително/
http://www.youtube.com/watch?v=DtLkorY9dcA
Можеш да чуеш съвет да обтриваш зърната си с груба изтривалка, за да загрубеят зърната ти като гаранция, че това ще те предпази от разраняване при сукане на бебето.
Направо я забрави тази препоръка - ненужна, погрешна и остаряла е.
Ако правиш подобно нещо, най-много да си докараш контракции /при стимулацията на зърната се отделя окситоцин, а той предизивква именно това/, но не и да се предпазиш от разраняване.
От разраняване предпазва единствено правилното поставяне на бебето на гърдата и правилната техника на сукане /бебето да захапва възможно по-голяма част от ареолата/.
Някои жени в 9-тия месец започват да мажат гърдите си с Гармастан, Лансинох и т.н. кремчета против рагади /раните, които се получават при кърмене/. Нямам идея доколко и помага ли това изобщо. На мен ми се вижда леко безсмислено.
Но едно такова кремче можеш да си сложиш в багажа за родилното, както и една помпа за кърма, за да облекчиш напрежението в гърдите, ако имаш много кърма от начало или да стимулираш чрез изцеждане лактацията, ако нямаш много кърма (както бях аз). А и освен помпата това действа чудесно за оформяне на зърната, ако са по-плоски.
Не е нужно да си купуваш скъпа помпа, освен ако нямаш намерение да се изцеждаш след всяко кърмене, което е абсолютно ненужно.
Ако някой ми беше казал, че това с цеденето след всяко кърмене е глупост, никога нямаше да дам 75 лв. за помпа, която сега ползвам изключително рядко - само да натрупам някой запас за фризера
Ами това е в общи линии.
Ако има нещо, питай.
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #152 -:
февруари 22, 2010, 17:03:08 »
Kiksi, благодаря ти много за отговора
,
ще разгледам това, което си ми дала като информация.
Ще имам нужда много от помощта ви, защото не мисля, че да кърмиш е лесно, но много искам да го правя.
За сега не знам въпросите, те сигурно ще изникнат в последствие. Мисля обаче да спра обтриването на зърната, защото го почнах и сега пия Нутримаг (то е за контракциите).
, а лекарите май нямат достатъчно време, за да обърнат внимание на всичко.
Активен
Gerit0
Новак
Консултант по кърмене към НКК
«
Отговор #153 -:
февруари 22, 2010, 19:29:23 »
malinkata, Кикси е дала страхотен отговор!
Наистина спри да обтриваш зърната си, можеш да си докараш проблеми!
А кърменето няма да ти е страшно и трудно, ако намериш малко време да почетеш и да се запознаеш предварително с основните неща! Пък ако в последсвие изникнат въпроси, е важно да знаеш, че има към кого да се обърнеш за помощ!
Желая ти леко и спокойно бременеене в оставащите месеци!
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #154 -:
февруари 22, 2010, 19:33:08 »
да, отговора на Кикси ми вдъхна кураж, че може и да се справя, за което и благодаря много
относно проблемите - не искам да съм песимистично настроена, но май тези, които имам са от това
благодаря за пожеланията
Активен
Gergancheto
«
Отговор #155 -:
февруари 22, 2010, 22:39:16 »
Някъде в някоя тема по едно време се коментираше кърменето по време на цикъл
Със сигурност участник в дискусията беше Захира
Общо взето от сутринта май съм с лелка, тъй че ми се иска да знам кърмата ли намаляваше, вкуса й ли се променяше.... имаше нещо ама не мога да се сетя какво беше
Активен
ina_lemon
Наблюдаващ
«
Отговор #156 -:
февруари 22, 2010, 22:44:00 »
Сигурна ли си, че е цикъл?
Да не са лохиите още?
Вероятно вкусът наистина се променя малко, а в дните преди да дойде и количеството леко намаля.
Активен
leni_beni_
«
Отговор #157 -:
февруари 22, 2010, 23:08:58 »
Имам въпрос към по-просветените в кърменето. На мен ми предстои , и засега само попивам информация
Та въпроса е - Вярно ли е , че ако бебчето повърне след като се нахрани,означава че е преяло и не трябва да му се дава да суче толкова
На една позната са и казали да го кърми по 10 мин само , защото то не "разбирало" кога да спре и нещо си му ставало на стомахчето. Въпреки, че нямам опит , доста съм прочела за кърменето . Казах и, че ако иска мога да и споделя какво съм чела, но не настоях , защото аз самата не обичам да ми дават неискани съвети . И продължава да го кърми по 10 мин
Това правилно ли е ?
Активен
Gergancheto
«
Отговор #158 -:
февруари 22, 2010, 23:15:05 »
Цитат на: ina_lemon в февруари 22, 2010, 22:44:00
Сигурна ли си, че е цикъл?
Да не са лохиите още?
Вероятно вкусът наистина се променя малко, а в дните преди да дойде и количеството леко намаля.
Ми бяха доста намалели и вече не бяха кървави въобще последните две седмици, а сутринта си беше кръв и то в сериозно количество и така вече цял ден, като при цикъл
Лени
аз все си мисля че ако не му стигат по 10минути на гърда колкото и да и се иска няма да стане. Поне при моята девойка няма толкова минути, през толкова часа, когато и колкото иска, насуквала се е и за 5минути и заспива и няма събуждане, сукала е и по 15мин. Просто не си представям ако не се е нахранило бебчето как ще го махне от гърдата и той няма да плаче
Активен
leni_beni_
«
Отговор #159 -:
февруари 22, 2010, 23:19:19 »
Гери, ами плаче понякога, но си засича времето и колкото сукал толкова
А понякога няма и 5 мин да е сукал всъщност
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #160 -:
февруари 22, 2010, 23:26:35 »
Абе и аз не съм спец по кърменето, обаче как така колкото сукал толкова и то ще плаче
Най-много да и намалее кърмата от това.
Ако е повърнало, може би не се е било оригнало и затова. Тя опитва ли се да го оригне като сменя гърдите?
Активен
Zahira
«
Отговор #161 -:
февруари 23, 2010, 08:40:51 »
Не знам при другите как е ама първите 3 месеца Андреа ми сучеше по 40мин. до час. Никога не съм я махала от гърда. Случвало се е да повръща, но това само при опитите ми да й дам вода или ако не съм я оригнала добре. За мен 10мин. са крайно недостатъчни за новородено.
Активен
leni_beni_
«
Отговор #162 -:
февруари 23, 2010, 09:40:40 »
Аз мисля, че бебето само си знае кога се е нахранило. А тази "препоръка" , която тя стриктно спазва е в следствие , че бебето е наддало много
и било "огромно "
Само да спомена, че бащата е над 200 см висок , не знам за килограмите, но си е голям едър мъж. (предполагам че и това има значение
) Аз в крайна сметка исках да изясня и за себе си , дали това е правилно (10-те мин) ако бебчо иска да суче още. Благодаря за коментарите
Активен
Kiksi
«
Отговор #163 -:
февруари 23, 2010, 10:20:47 »
Герганче
, лохии са това според мен и моите така намаляха почти до спиране и после пак почваха силно и така до 45-тия ден, когато спряха окончателно.
Цикълът ми дойде малко след 4-тия месец, но кърмата ми не намаля, а беба не искаше да суче в дните преди да дойде.
Не че съм много компетентна, но според мен е рано за цикъл, особено при положение, че кърмиш на поискване. Не че лактационната аменорея е някакъв абсолютен факт за всички, но все ми се струва, че при това положение няма как да ти дойде толкова скоро.
Лени
, това с 10-те минути...
...пълна глупост мен, ако питаш. От кърмата няма какво да му стане на стомахчето, това да не е АМ. И да, понякога може да върне излишното, ако е поело повече, но в това няма нищо страшно, ако не повръща на фонтан, когато вече се касае за съвсем различен проблем.
Пък и кърменето не е само хранене - то е и търсене на контакт и близост с майката, средство за успокоение, начин за приспиване понякога. Това че наддава добре, не означава, че трябва да му отказва да суче колкото то поиска.
Малена сучеше през първите три месеца по 1 час, че и по повече. И ако не я махнех от гърдата, можеше и да продължи нон-стоп. Но аз я махах и видя ли, че не плаче, прекратявах кърменето, но ако плаче, продължавах.
А при скок в растежа и по цял ден ми е висяла на гърдите.
Ако слушах препоръките да кърмя по 15 мин., може би отдавна щях да съм приключила с кърменето.
Според мен бебето най-добре знае колко иска да суче и кога.
Чудно ми е преди много, много години, когато не са били измислени нито часовниците, нито АМ, как ли са си отглеждали тези жени бебета...Горките. Как са живели без този "незаменим" помощник в кърменето - часовника.
Активен
Zahira
«
Отговор #164 -:
февруари 23, 2010, 10:22:45 »
Гери аз бях с лохии около 40 дни, после ми дойде и после имах известно време пак лохии, така, че може да се направи разлика. Лохиите стават розово-кафеникави накрая.
Активен
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...