Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 15, 2025, 23:35:32
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Всичко около кърменето - 2 част
Страници:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко около кърменето - 2 част (Прочетена 178381 пъти)
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Отг: Всичко около кърменето - 2 част
«
Отговор #135 -:
февруари 16, 2010, 13:24:36 »
Цитат на: Zahira в февруари 16, 2010, 08:25:11
sl1ncata мое мнение е че на някои бебенца просто им е по-лесно да сучат от шише и научат ли се като новородени почват да имат предпочитания. И двете момичета с които лежах в болницата имаха много мляко, а аз нямах нищо, помпах с помпата на празни обороти, но нищо. И двете след това по съвет на педиатри започнали да дохранват, кърмели на 3ч. интервали и т.н. - е резултатът е че и са кърмили криво ляво сокъм 2-3 м. и сега и двете хранят с адаптирано мляко и пюрета. Аз обаче съм голям инат и въпреки всички подмятания около мен, че не й стига кърмата, че нямам мляко и т.н. не дохранвах, бебка сигурно седмица буквално си гладуваше, обаче денонощно ми висеше по гърдите и така лека полека млякото се появи. Сама за себе си се убедих в това, че колкото повече суче и по-начесто бебето толкова повече мляко има. Има и друго - недей да гледаш милилитри и т.н. - колко изцеждаш - по всяко време на денонощието млякото е различно, обикновено най-много сутрин и най-малко следобед и вечер. А пък и както ние не изяждаме еднакви количества храна и ядем в различни часови интервали през деня така и бебенцата. За мен тези стойности по кутиите с мляко са силно завишени.
Това все едно аз съм го писала. Като нямаш много кърма, инат му е цаката, аз така успях - от инат, въпреки че кърменето ме изтощаваше страшно много в началото и бях готова да убия всеки, който ми твърдеше, че от кърменето по-лесно нямало.
Бебето сучеше по един час, а някой път и по повече, тези признаци с шумното преглъщане определено ги нямаше първите месец-два, къде спеше на гърдата, къде ядеше, но не се отказах, макар че изпитвах типичният страх, че бебето е гладно. Много пъти бях на ръба да дам АМ, но устисках, спрях да гледам часовници и да кърмя с точно определено времетраене и постепенно нещата се нормализираха - защото само и единствено чрез кърменето на поискване дадох шанс на организма си да произведе толкова кърма, колкото е нужна на бебето.
Иначе хранейки под час и дохранвайки с АМ, просто се подава сигнал към организма, че не е нужно да произвежда много кърма и съвсем логично производството й намалява.
Чаят на Хип забравях да го пия редовно, с течности се наливах само в началото, сега има дни, в които направо забравям да пия вода, но вече почти 5 месеца кърмя успешно и си имам едно 8-килограмово и 70-сантиметрово бебе, изключително само на кърма, което от доста време вече суче на 3-4 часа, че и на 5 часа понякога/при скок в растежа или дискомфорт някакъв и по-често/ и се наяжда за 5-10 мин., много рядко суче по 15-20 мин., но не като преди по 1 час и вече кърменето ми е почивка и удоволствие, а не като преди натоварване.
Номерът е да повярваш, че имаш кърма и да издържиш на този период - струва си, защото после наистина е песен.
За граха - при мен се оказа голяма грешка, в 5-ти месец докарах на детето колики от граха, а уж бяха спрели след 3-тия месец.
Според мен зарежете всякакви лактогенни средства, а заложете на кърменето на поискване - най-сигурния начин за увеличаване на лактацията.
Ето и една много полезна статия по въпроса и ако повярвате на нещата, писани в нея, успехът ви е гарантиран:
http://semeistvo.rozali.com/dnevnik-bebe/p6427.html
«
Последна редакция: февруари 16, 2010, 13:26:07 от Kiksi
»
Активен
Gerit0
Новак
Консултант по кърмене към НКК
«
Отговор #136 -:
февруари 16, 2010, 15:03:43 »
sl1ncata, момичетата са ти написали какъв е пинципа на производсто на кърмата. Само честото сукане ще помогне млякото ти да се регулира според нуждите на бебето ти.
Много е важно да имате нощно хранене. Хубаво е да въведеш поне едно такова. Нивото на хормона пролактин, който е отговорен за лактацията, е най-високо през нощта и това ще ти помогне страшно много да увеличиш кърмата.
На всяко хранене предлагай и двете гърди - първо едната да бъде изсукана, а после поставяш бебенцето на втортата.
Не гледай часовника, остави малката сама да покаже кога се е нахранила. Нормално е в следобедните часове да е по-нервна, а гърдите ти да изглеждат по-празни. Просто я оставяй да суче, колкото поиска. Съвсем скоро кърмата ти ще се регулира, а бебка ще си направи свой си режим.
Опитай след всяко хранене да се доизцеждаш. Дори и на празен ход по 4-5 минутки на гърда са една добра стимулация. А събраното количество мляко можеш да предлагаш като добавка в случай, че детето е наистина много нервно. Когато нещата потръгнат, изцеждането ще стане ненужно.
Не забравяй, че изцеденото количество не е показател за това дали имаш или нямаш кърма. Няма по-добра и съвършена помпа от бебето!
Бъди търпелива и ще видиш, че си заслужава!
Пиши ако имаш някакви съмнения или въпроси!
«
Последна редакция: февруари 16, 2010, 15:05:46 от Gerit0
»
Активен
sl1ncata
Гост
«
Отговор #137 -:
февруари 16, 2010, 16:03:01 »
Относно нощното хранене знам,че коремчето трябва да почива пък и нощем не се буди за ядене.ще пробвам както казват момичетата,но нз дали психически ще издържа.
а и друго има кърмя я и от двете гърди държа я докато сама си пусне гърдата и след като си пусне гърдата си плаче докато приготвя АМ което става за 5 мин.в този случай какво да правя?
ох четох това в сайта който е публикувала Кикси и реших да пробвам,но споделям че малко ме е страх,но ще опитам щом имам вашата подкрепа.
«
Последна редакция: февруари 16, 2010, 16:25:00 от sl1ncata
»
Активен
Gerit0
Новак
«
Отговор #138 -:
февруари 16, 2010, 16:35:08 »
Стомахчето няма нужда от почивка:) Дори и да не се буди, сложи я на гърдата, тя ще засуче и спейки:) Наистина ще се отрази благоприятно върху лактацията.
Както ти писах в предния пост, доизцеждай се и давай това мляко вместо добавка от АМ. Но ако решиш да махнеш добавката от АМ, това трябва да стане много внимателно и постепенно. На всеки 2-3 дни трябва да намаляш количеството с 30 гр. от за денонощие. Наблюдавай дали бебето ака и пишка редовно.
Активен
sl1ncata
Гост
«
Отговор #139 -:
февруари 16, 2010, 16:59:32 »
Гери аз я дохранвам с 60мл.значи днес намалям с 30мл и утре с още 30мл така ли?
Активен
Gerit0
Новак
«
Отговор #140 -:
февруари 16, 2010, 17:10:25 »
sl1ncata, колко хранения имате за едно денонощие и след всяко кърмене ли даваш по 60 мл. добавка? Можем да направим един план за премахване на добавката, ако желаеш! И можеш ли да ми кажеш колко кг. се роди малката и как наддаде през първия месец?
Материалът, който е дала Кикси, може да ти бъде полезен наистина!
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #141 -:
февруари 16, 2010, 17:17:26 »
Слънцата, една приятелка започна да буди спящото си цяла нощ бебе именно, за да съхрани кърмата си и във връзка със завишените нива на пролактина през нощта.
За повишаване на количеството пробвай сусам (суров), но всички знаем, че честото поставяне на гърда увеличава количеството. 3 часа са прекалено голяма пауза на този етап. А не зная дали чрез дохранването, било то и с кърма, бебето няма да се отбие от гърдата и да предпочита лесния начин за нахранване, но не и за теб.
Активен
sl1ncata
Гост
«
Отговор #142 -:
февруари 16, 2010, 17:17:50 »
ами 7 хранения на денонощие.ами да пробваме с плана за махане на добавката.материала на Кикси го прочетох и ще пробвам пък да видим.Значи Ники се роди 2700 на 07.01.2010,а като я теглиха на 03.02.2010 беше 3300.
Активен
Kiksi
«
Отговор #143 -:
февруари 16, 2010, 19:00:13 »
sl1ncata
, ами добре си е наддало детето според мен. Пожелавам ти успех, мила, ще ти е трудно малко в началото, но после ще стане песен, гарантирам ти!
Искам да споделя тук някои насоки относно кърменето, които са цитат от постовете на една дългокърмеща майка в един форум. Съжалявам, че не мога да цитирам точно източника, но не помня нито в кой форум съм ги чела, нито ника на въпросната мама, но искам да ги споделя, защото на мен ми бяха страшно полезни като информация, че чак си ги записах:
Както е известно, когато се изобретява АМ, то става голям хит. Много широко се пропагандира колко е добро, дори по-добро от майчиното мляко. Съответно, то навлиза много широко в практиката за хранене на бебета. В един момент е станало толкова масово, че кърмените бебета са били рядкост. С това нововъведение се приемат и нови инструкции за хранене на бебето - даване на вода, хранене под стриктни часове, изплакване на устичката след всяко даване на мляко.
Постепенно хората осъзнават, че АМ всъщност не е толкова съвършено и не може да се сравнява с кърмата на 100%. Ползите от последната са много повече и затова майките започват постепено да се връщат към кърменето като най-добрата храна за бебето им. Препоръките в родилните отделения и предиатрията обаче не се актуализират. Те и до днес дават АМ на бебетата, особено през нощта с обяснението например, че коластрата не е достатъчна и трябва дохранване. Именно затова всъщност, днес на кърмачките масово се дават объркани препоръки за хранене на бебето, без да се взима под внимание това, че кърмата има различни свойства от тези на АМ.
1. Кърмата може напълно да задоволи нуждата на бебето от течности. По време на всяко хранене първоначално потича по-прозрачна и водниста кърма (често обвинявана за нехранителна, което всъщност си е факт, защото нейната цел е да утоли жаждата на бебето), след 5-10 минути потича много по-гъста и калорична кърма, която има за цел да нахрани бебето и накрая идва десерта (най-калоричната и сладка кърма в цялото хранене), който е по-труден за извличане и бебето се бори да изсуче, само ако не е успяло да се нахрани с предходната (затова трябва да се остави детето само да пусне гърдата).
2. Храненето по часовник и мерилки е правилно съобразено с даването на АМ, защото стомахчето на бебето много лесно може да се претовари с по-трудната за смилане храна. Но що се отнася до кърменето, такова нещо в естествената природа на нещата няма. Първо, защото кърмата е идеалната храна за човешкото бебе и се обработва много по-лесно от неговото стомахче и второ, защото понякога бебето може да суче много, но понякога може да е просто жадно и да търси да яде само за 5 минутки. Това естествено става извън графиците на 3 часа. Ако майката откликне на неговите нужди, което е най-естественото нещо на света, то ще се напие с воднистата част и ще пусне зърното, когато тръгне по-гъстата и хранителна кърма. Естествено е, след това детенцето да огладнее по-рано от 3 часа. Майките често не могат да оценят това, следвайки сляпо обърканите препоръки и изпадат в заблудата, че детето има колики, давайки какви ли не чайчета. Детето съвсем нормално се успокоява за кратко от тях, защото все нещо е влезло в коремчето му и майките казват - ето тези чайчета действат чудесно против колики... А всъщност дечко просто е бил гладен и даването на гърдата би било също толкова ефикасно. Не казвам, че това е масовия случай с всички бебета с колики, но аз лично станах свидетел на гореописаното. Коликите са нещо много по-различно, състоят се в непрестанен рев в продължение на часове, независимо какво даваме или не даваме на детето да пие и яде. Дори самите лекари си признават, че не знаят какво всъщност предизвиква коликите и затова и няма достатъчно ефективни лечения.
3. Изплакването на бебешката уста с преварена водичка след всяко хранене. Ако е на АМ, чудесно - биберонът и шишето за мялко са много подходяща територия за развиване на микроскопични спори и бактерии. Рискът от попадането им в бебешката уста и появата на млечница е доста голям. За съжаление никой не отчита, че с кърмата нещата не стоят така. Тя идва директно от гърдата на мама и няма никакъв допир с външния свят и микроорганизмите в него. Тя попада директно в устата на бебо, съдържайки голям брой живи антитела, които освен всички други свои действия, могат да помогнат именно за стерилизиране на устната кухина на бебето. Отмивайки ги, ние можем само да забавим процеса на оздравяване.
Активен
Kiksi
«
Отговор #144 -:
февруари 16, 2010, 19:00:55 »
В отговор на въпроса как точно би навредило на кърменето даването на вода и храненето под стриктни часове, е добре да се каже, че количеството на кърмата се влияе от търсенето на бебето да суче. Когато дойде кърмата, в първите дни и седмици гърдите са препълнени, защото природата е предвидила майката от самото начало да може да поеме изхранването на близнаци и дори тризнаци. Постепенно кърмата започва да се установява на дадени нива, според това какви сигнали дава/т бебетата чрез сукането си. Ако търсят да сучат повече, гърдите произвеждат повече и обратното. Приемайки вода и чайчета, бебето не търси да суче, толкова често, колкото обикновено и съответно има голям риск кърмата да се урегулира на по-ниски нива от нужните му. Същото се отнася и за кърменето под стриктни часове.
Може би, за да се компенсира този ефект е измислено и цеденето след всяко хранене, уж за предпазване от запушени канали (а всъщност изобщо няма такава зависимост, защото познавам майки, които са се цедили доста усърдно и пак са стигали до запушени канали - в това отношение всичко си е много строго индивидуално). С цедене наистина могат да се запазят по-добри нива на кърмата, но има и много майки, които не могат да изцедят от гърдите си кой знае колко, защото никоя помпа не може да цеди толкова добре, както само едно сучещо бебе може. Има го и обратния момент - цеденето може да доведе до хиперлактация, т.е. на гърдите се дава сигнал за голямо търсене и те започват да произвеждат страшно много мляко. Това пък не е добре, от една страна, защото пак може да доведе до запушване на каналите, а от друга се стига до това, че количеството кърма се увеличава еднакво във всичките си форми - предна водниста кърма, задна хранителна и десерт. Но бебето не може да яде толкова много и коремчето му се препълва, докато то все още суче основно воднистата част. В крайна сметка се стига до там, че хем бебето не може да се наяде като хората и все търси да суче по-рано от 3 часа, майката се шашка, че кърмата й не е хранителна и за капак тя губи толкова време в цедене 6-7 пъти на ден, че не може да обърне кой знае колко време на бебчето си, защото като го съберем с времето за къщната работа не й остава миг да се огледа и порадва на най-милото същество в живота й (по думите на една мама, която сподели, че ако има 2-ро дете за нищо на света не би се цедила отново така).
«
Последна редакция: февруари 16, 2010, 20:48:12 от Kiksi
»
Активен
sl1ncata
Гост
«
Отговор #145 -:
февруари 16, 2010, 19:13:36 »
ох аз се отказвам да пробвам след като писах отидох и я сабудих и и дадох гърда и не икаше избута я с езиче,след което след час пак пробвах пак същото след което и се повдигна дори.и сега към 18:30 викна накърмих я и я оставих без добавка при което буквално веднага писна и то такъв рев че направо ревах с нея и и направих АМ и и дадох и сега си спинка.наистина благодаря за всички съвети и за подкрепата
@}->--но предпочитам да спи спокойно и да не плаче и аз да съм спокойна отколкото да плачка и аз с нея.
мн ви благодаря още веднъж.
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #146 -:
февруари 16, 2010, 21:06:08 »
Слънцата, разбирам колко ти е трудно в този момент и в крайна сметка ти ще си решиш как да постъпиш, но както ти е казала и Гери, по добре дохранвай с изцедена кърма, тъй като АМ има съвсем различен състав и се приема по различен начин от организма..ако е на смесено хранене бебешкото стомахче ще се натоварва повече.
Успех, каквото и да решиш, ние сме тук и ще те подкрепим. Целувки на Ники!
Активен
Gergancheto
«
Отговор #147 -:
февруари 18, 2010, 17:24:43 »
Искам само да се похваля че след нашата борба с разранени (леле като се сетя колко бяха разранени
) зърна, след типичното "нямам кърма", след отказ да засуче едната гърда, силиконови зърна и т.н. вече се кърмим успешно
Проблема е че пак едното зърно ме понаболва, няма рани, няма нищо, но след кърмене ми пари и ми е доста неприятно усещането
Да не би пък да си ми е по чувствително знам ли и аз... правилно я поставям, уж всичко си е наред, ама си ме поболва
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #148 -:
февруари 21, 2010, 17:39:28 »
Здравейте, прочетох доста от мненията, но миждам, че са на вече кърмищи майки.
Аз съм още бременна, но искам да кърмя бебчето си, затова се интересувам от темата... Кога трябва да се започне подготовката и в какво се изразява тя? Благодаря ви предварително за помощта
Активен
Fenix
Професор
Идеееее пролет! :))))
«
Отговор #149 -:
февруари 21, 2010, 17:45:21 »
Цитат на: malinkata в февруари 21, 2010, 17:39:28
Здравейте, прочетох доста от мненията, но миждам, че са на вече кърмищи майки.
Аз съм още бременна, но искам да кърмя бебчето си, затова се интересувам от темата... Кога трябва да се започне подготовката и в какво се изразява тя? Благодаря ви предварително за помощта
Здравей, подготовката можеш да започнеш и сега като си купиш "Книга за кърменето" на Хана Лотроп, струва 5 лв.
Активен
Страници:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...