Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 08, 2025, 17:49:41
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!! (Прочетена 161547 пъти)
tasty
Сватбен ШАМАН
Отг: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
«
Отговор #75 -:
юли 20, 2009, 13:07:56 »
Ето го:
Чл. 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) Доходът за периода от 6, а при бречменност и раждане - от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:
1. (изм. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) дохода, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;
3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.
(2) Сборът от доходите по ал. 1, от който се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включително в случаите, в които лицето е осигурено по повече от един договор или на повече от едно основание, не може да бъде по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, за всеки месец от периода, от който се изчисляват паричните обезщетения.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) Среднодневният доход за 6-месечния период, а при бременност и раждане - за 12-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни по календар за същия период.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) Паричните обезщетения на лица, които към деня на настъпване на съответния риск са осигурени за всички осигурени социални рискове, за общо заболяване и майчинство и/или трудова злополука и професионална болест по различни договори или на различни основания, се изплащат поотделно по всеки от договорите или за всяко от основанията.
Мисля, че така вече е достатъчно ясно написано си е в закона. Навсякъде пише дохода от който е определено обещетението.
«
Последна редакция: юли 20, 2009, 13:10:38 от tasty
»
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #76 -:
юли 20, 2009, 13:19:51 »
Да,момичета,радвам се,че сте го разгадали-успех ви желая и дано да ви ги изплатят по този начин.Аз повече не мисля да давам акъл и да обърквам никой.Аз знам как да си го изчисля.Работя с тези закони от 15 години и знам как да ги чета-не по алинеи,а целите.А точно в този закон пише-НЕ ПОВЕЧЕ ОТ НЕТНИЯ.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #77 -:
юли 20, 2009, 16:05:58 »
Аз мисля, че всеки е редно да казва, каквото знае и каквото може да бъде полезно за останалите. Просто говорих с 4 ТРЗ та и с 3 счетоводителки и всички казват, че се приема 80 % от заплатата защото иначе майки с проблемна бременност, които са в болнични от самото начало би означавало да не вземат майчинство.
Кали, не се обиждай или сърди , но мисля, че всеки трябва да дава полезната информация, която има и не е страшно хората да бъдат на различни мнения нали
Активен
kali_gali
«
Отговор #78 -:
юли 20, 2009, 16:12:24 »
Все си мисля,че тълкуването на законите не е въпрос на мнение,но знае ли човек.Точно за това вече смятам да пазя знанията си за себе си.Ккато казах аз зная как да си го направя.Правила съм го,правя го и ще го правя.А пък се чудя също защо си мислите,че държавата ни ще се мине.Нали ако беше така всички щяха да излизат в болнични още като разберат,че са бременни,а не да се чудят как да се осигуряват на по-висока заплата и да си доплащат на работодателите си.
Активен
kali_gali
«
Отговор #79 -:
юли 21, 2009, 14:07:26 »
Продължавам вчерашния спор в интерес на намиране на истината и в интерес на всички нас,които ни интересува.Днес бях по работа в НОИ и ето какво разбрах-ако може така да се каже.В стая 119 където по принцип се дава такава информация ми казаха"ааа,не знам,питайте инспекторите в стая 105 и 106".Така отидох в една от двете стаи и ми казах-взима се дохд 0 защото през периода на болничен лицето няма осигурителен доход.След това реших да вляза и в другата стая да се направя на луда,за потвърждение и о ужас-там ми казаха "ама как нула,взима се дохода от който е изчислен болничния,но 80% от него".
.Аз се прибрах в офиса и седанх ден по ден да изчислявам сумите на моята приятелка,защото тя вече получава тези пари и за мой ужас се оказва,че за периода на болничния се взима някакъв доход-не ясно какъв-не е нула,но не е идохода от който е изчислен,защото както и да го сметна не мога да получа сумата,която са и превели.Т.е момичета,като почнат да ви/ни превеждат парите тогава ще знаеме какво ще получиме.В НОИ си имат софтуер на който се смятат тези нещо-вкарват се сумите и програмата изчислява-но явно никой там не знае как работи този софтуер.За съжаление след всичко написано,аз лично нямам яснота.За мен си остава логично да е нула защото когато подавам данни към НОИ за лица които са в болничен за нетен доход им отива там нула,но това няма значение,щом не доказва нищо.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #80 -:
юли 21, 2009, 14:33:38 »
Първо държа да отбележа, че в никакъв случай не споря
а се опитвам да бъда максимално полезна
Аз вчера говорих с моя приятелка, която работи в НОИ точно с този софтоер, лошото е че наистина и в НОИ не са сто процента сигурни какво точно се смята и как в този софтуер, но това, което тя ми обясни е че, когато имаш кръгли 12 месеца "Обикновенно" подчертавам се смята 80 % като си в болничен по време на бременността, когато се изчислява майчинството, когато нямаш може да се смята осигурителния минимум или 240 лв, но в никакъв случай по малко защото има минимално майчинство и ако си в болничен през цялата бременност няма как да вземаш по-малко от минималното. Но всичко зависило от това колко месеца осигуровки имаш. Ти можеш да подаваш нула но в програмата минимума като нетен доход който може да се въведе е 240 лв и не е нула и именно това се опитвах да кажа обаче явно не съм могла да го обясня правилно. Тя ми каза та нали според закона като е 90 % от работната заплата ако при заплата 2000 лв ние плащаме 900 лв всички там ти служби и бла бла ще ни разгонят фамилиите. Тя ми каза даже, че нищо че си в болничен програмата ако си била на работа 12 месеца смята 90 % от осигурителната заплата, но не беше сигурна нетна или брутна взема
, ако нямаш 12 месеца тогава част от болничните се приемат на 240 лв. Нещо от рода, много е объркано и за самите тях ..... та как на нас да ни е ясно. Тя ми каза, че се правило някакво дневно възнаграждение и там умножение деление .... абе ... Я пробвай по този начин да видиш дали няма да стане номера
Чакам инфо с нетърпение
Активен
kali_gali
«
Отговор #81 -:
юли 21, 2009, 14:52:51 »
Значи пробвах да изчисля нещата с нула,с дохода от който е изчислен болничния и с 80% от дохода от който е изчислен дохода на болничния,но никак не го получавам.Значи нула не е,защото идва по-малко отколкото е преведно,с дохода от който е изчислен болничния идва повече от колкото е преведно.Когато го изчислявам с 80% от дохода от който е изчислен се доближава най-много но пак не го правя.Идва по-малко.Абе няма да разберем,важното е,че не е нула.А ти си права за едно.Сега се сещам,че ако жената е безработна тези 12 месеца се взима минимален доход,което все пак не е нула.А за брутното и нетното за което тя ти е говорела-взимат се и двете за 12 месеца назад,делят се на общия брой работни дни за тези 12 месеца и взима по-малката от двете суми.Заради което в същност майките които са на трудов договор не могат никога да получат 90%,а получават 80%.Но и за това си има чалъм да се избегне стига да имаш счетоводител,на който да му се занимава и пари да си доплатиш осигуровките.Голди го е обяснила.
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #82 -:
юли 21, 2009, 15:39:35 »
Аайде и аз да се намеся. От април месец съм в болничен, в смисъл април имам един работен ден, май месец имам пак един работен ден /нарочно си ги вземах прекъснати/ и от 7 юни съм в 45-дневния болничен. На мен ми ги смятаха нещата в НОИ Габрово и абсолютно точно ми изилизат с това, което получавам. Обаче засега съм получила като суми болничните за април и май, този за юни още не за да кажа точно как го смятат него, но за обикновения болничен за болест не вземат база нито 0 нито 240 лева, обаче сега нямам време да си сметна точно кое вземат за база, но довечера ще напиша най-подробно, защото си го смятах преди време, ама не помня какво точно излизаше.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #83 -:
юли 21, 2009, 15:42:28 »
Кали, истината е, че и на тези в НОИ не може да се вярва, защото и на тях самите много неща не са им ясни, ама то с нашите двузначни закони няма как да е по друг начин. Правилно си казала, че когато ни преведат сумата тогава ще разберем точно колко е. Аз съм се пробвала преди, съвсем нормален 7дневен болничен за общо заболяване да смятам и пак не излезе като тяхното и така и не разбрах какво точно взимат (лицето работи на две места), така че съм се отказала. Работя само с груба сметка, пък каквото такова. Определено нула няма как да е, защото периодите на временна неработосбособност се зачитат за осигурителен стаж и осигуровките в съответните фондове са за сметка на държавния бюджет.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #84 -:
юли 21, 2009, 15:42:59 »
а Голди защо прекъсваш по един ден?
Активен
Kiksi
«
Отговор #85 -:
юли 21, 2009, 16:01:56 »
Ужас, аз тотално се омотах, как може и тези от НОИ да не знаят
Нашите счетоводителки ме убеждаваха, че докато съм в болнични просто базата ми пада и вместо 100 процента ми се взимат 80 за осигурителна база после за майчинството. Аз принципно не им вярвам много, защото сме в държавния сектор и честичко са грешали или не са били в час.
Направо не знам
, аз съм почти 180 дни в болнични + 45-дневния, то излиза, че много съм се прецакала
Ама така или иначе нямах избор - едно че не карах особено лека бременност /два пътри лежах по болниците само, другите проблеми не ги броя/, ама и да карах работата ми е такава, че не е да я работи бременна и при всички положения щях да съм в болнични.
Само ви моля да кажете /съжалявам, ако сте го споменали, а не съм разбрала/ - 12-те месеца осигурителен стаж включват ли 45-дневния болничен или се броят отпреди него?
И после какво следва - болничен, майчинство, колко дни и т.н. В смисъл, ако може някой да го напише кратко, ясно и точно, ще съм му благодарна.
Активен
kali_gali
«
Отговор #86 -:
юли 21, 2009, 16:04:30 »
Голди точно тебе чаках.Не ми е удобно да те питам,че ти вече си на финала и не ми се исаше да те ангажирам.Точно ти можеш да кажеш щом имаш прекъсване.Въпросът е във втория болничен който е с нова база за предходния месец какво са ти взели.
svetli,да права си и при мен когато съм се опитвала да изчислявам никога не ми се е получавало с точност.Ние преди няколко месеца с Голди обсъждахме този въпрос.Точно тогава аз твърдях,че в базата при наличие на болничен влиза сумата от която е изчислен болничния.Да,но след това в НОИ ми пуснаха студен душ и ми казаха-не нула се взима.Тогава преизчислявах всичмко на ново и смятах как е най-изгодно при това положение.Значи тогава ми казаха така-взима се дохода от който е изчислено обезщетението,но не повече от нетното,а то е нула.Точно това им бяха думите.Да,в наредбата така пише и изглежда логично,защото когато се подава декларация 1 за периода на болничен нетния доход е нула.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #87 -:
юли 21, 2009, 16:25:58 »
Айде включвам се с информация. Дойде ми на гости на работата една приятелка с бебето на 3 месеца
Тя работеше в .....банка няма значение коя и е била на заплата 890 лв - три години е работила там, но имаше проблеми и от 12 седмица е в болничен. Със горе долу един месец закъснение докато е била в болнични е получавала 712 лв от НОИ. Най-странното е, тя даже ми показва смс, който са и изпратили от НОИ е, че е получила 801 лв майчинство. Е това вече е действителен случай и няма ама нищо общо с нашите размисли до момента защото е получила 90 % от реалната си осигурителна сума, нищо че е била в болнични от третия месец. А сега кажете????
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #88 -:
юли 21, 2009, 17:17:26 »
Ами естествено, че ще получи, тя най-вероятно е била в непрекъснат болничен, осигурявала се е реално три години какво странно има. Тук най-вече спорим за това коя база се взема, заради високото осигуряване след разбирането че жената е бременна, и измислянето на разни схеми за по-високо майчинство.
Сега смятах не мога да кажа за нето какво вземат защото при мен 80%от брутото ми е по-малко от нетото, дори и 0 да взема за база. На 9 август като ми преведат другия болничен ще кажа със сигурност, защото там вече може да ми даде отражение.
«
Последна редакция: юли 21, 2009, 18:16:24 от goldi
»
Активен
Kiksi
«
Отговор #89 -:
юли 21, 2009, 18:32:12 »
Ами, Голди, странно е, защото досега се обсъждаше нула ли се взима за база като си в болнични или не, а този въпрос би трябвало да е принципно положение и да не се влияе от това кой кога на колко е започнал да се осигурява. Явно е супер сложно и на такива некомпетентни като мен
много неща ни убягват.
Във всеки случай успокоително ми прозвуча постът ти, тъй като и моят болничен /почти 180+45-те/ е без прекъсване, осигурителният ми доход е почти еднакъв от няколко години /не съм почнала да се осигурявам на по-висока заплата откакто съм бременна/, така че явно при чиста заплата около 600 може и да докарам 540 майчинство, но ако докато съм била 6 мес. в болнични базата е 0, нямам много шанс.
Както и да е. Каквото - такова. Благодаря за информацията.
Активен
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
31
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден