Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 08, 2025, 17:59:46
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!! (Прочетена 161623 пъти)
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
Отг: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
«
Отговор #60 -:
юли 20, 2009, 11:41:52 »
Да,точно така.12 месеца предхождащи месеца в който излиза в боличен.За горния казус 45 дневния болничен започва от 1 август до колкото разбрах тъй,че юли ще влезе с нула.Ако 6 месеца преди това си в болничен ще ти се вземе 6 месеца 0 и 6 месеца на колкото си осигурявана за съответния перод.
Активен
Fenix
Професор
Идеееее пролет! :))))
«
Отговор #61 -:
юли 20, 2009, 11:54:45 »
Момичета, ама как така 0 ще ми се вземе за доход??????
Искате да ми кажете, че ще се смята 11 месеца по Х и 1 х 0 ??????
Аз си мислех, че в най-лошия случай юли с по-големия ми осигурителен доход просто няма да влезе в сметките, а сега излиза, че яко съм се прецакала, излизайки в болнични???
Как може 1 месец с база 0 да ми се отрази съвсем малко на майчинството след това?!!! Че то на минимална да бях тоя месец юли, щеше да е по-изгодно!
Не оспорвам мнението ви
,защото не съм специалист, просто не ми се струва логично, а и за първи път чувам подобно разяснение!
Активен
kali_gali
«
Отговор #62 -:
юли 20, 2009, 11:59:27 »
Миличка,аз не зная на колко се осигуряваш и за това написах малко.Освен това ти казваш,че юли си в болничен-какъв осигорителен доход тогава?По време на болничен нямаш осигорителен доход,нямаш осигуровки освен здравни на минимална заплата.Това колко ще ти се отрази зависи на какъв доход си осигорявана другите 11 месеца.Дай малко инфо.
Активен
cherry_tea
Професор
Публикации: 364
«
Отговор #63 -:
юли 20, 2009, 12:09:39 »
Феникс
, аз също реагирам по този начин
тъй като при мен идва малко по-прецакващо дори - 6 месеца по Х лв. и 6 месеца по 0 лв.
Но пък виж какаво казва Светли: "
Fenix, по първия въпрос - правилно си разбрала. Относно месеца, в който си в болничен - юли - тогава на практика не се осигуряваш сама върху нищо и за това, когато този месец се включва в изчисления на обезщетение
следва да се вземе базата, от която е изчислено обезщетението
, което си получила за юли.
"
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #64 -:
юли 20, 2009, 12:14:01 »
няма да влезе с 0 юли а ще влезе с 80 % от осигурителния доход. Като си в болничен се прима дохода ти на 80 % затова за жените, които са на ниска осигурителна заплата казват, че не е добре да са в болнични защото им падат майчинските с 20 % за изчисленията. Имам един калкулатор, който съм направила на ексела мога да го дам. Ако те осигуряват на 1000 лв примерно за по лесно и си бременна имаш да речем през последната година си била 10 месеца на работа по 1000 лв + 2 месеца в болнични по 800 лв или общо ще се приема 11600 лв дели се на 12 т.е 975 лв и от него се вземат 90 % т.е майчинството, което ще получаваш е 877,50 лв. А ако не си била в болнични ще получаваш 900 лв това е принципа на смятане. Ако си била осигурявана само 6 месеца имаш 6 месеца по 0 лв + 6 месеца по 1000 лв, т.е средно на 12 се получава 500 лв ако не си била в болнични ще вземаш 450 лв майчинство. Надявам се да съм го обяснила ясно ако не питайте
Активен
kali_gali
«
Отговор #65 -:
юли 20, 2009, 12:14:25 »
Да,базата от която е изчислен болничния,но не повече от нетното,а то е 0.Това е по наредбата и да ви кажа е изпитано.Но вие разбира се сте в правото си да се консултирате и с друг.
Активен
kali_gali
«
Отговор #66 -:
юли 20, 2009, 12:23:17 »
tasty ,докато си в болнични нямаш осигорителен доход.Обезщетението,което получаваш от болничния не е одигорителен доход.Осигорителният доход се нарича осигорителен защото има осигуровки върху него,а върху обезщетението за болнични няма осигуровки.Има само здланви върху минимална.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #67 -:
юли 20, 2009, 12:26:36 »
ми аз звънях в НОИ и те ми го обясниха по този начин
Активен
kali_gali
«
Отговор #68 -:
юли 20, 2009, 12:35:16 »
На мен също скоро няколко човека от НОИ ми обясниха няколко различни неща относно този въпрос за моя приятелка,чийто осигуровки поркай майчинството оправях,но в крайна сметка тя роди сега на 11-ти и получава това,което съм и изчислила.
По наредба е следното-при изчисляване на болничен,ако в дохода за определяне на обезщетението влиза месец през който сте били в болничен,за този период се взима дохода от който е определен болничния,но не повече от нетния.А нетния когато си в болничен е 0,ако разбира се си в болничен цял месе.Всичко се взима средно аритметично и ако не си бил в болничен цял месец то тогава не е точно така,защото има някакъв нетен.
А самата съм бременна и правя сметка да съм в болничен 6 месеца,но имам 6 месеца назад осигуровки на 2000лв.Така ще взимам 900лв-410дни,но пък ще взимам 6 месеца болнични 1600,00.
Това което съм писала е проверено.На база написаното по-горе съм сметнала на моята приятелка колко ще получава и толкова и получава,както вече казах.
Активен
Fenix
Професор
Идеееее пролет! :))))
«
Отговор #69 -:
юли 20, 2009, 12:48:03 »
Благодаря за отговорите,
kali-gali
, пратих ти на лични данните конкретно за моя случай, ако е удобно.
А и за да не занимавам всички тук.
На мен обаче приятелка от НОИ ми обясни нещата така, както ги е обяснила
tasty
, а преди това
svetli
.
Е може ли така- от различни териториални подразделения на НОИ да дават коренно различна информация P-(и на какво прилича това
- без значение кое е вярното в случая! Направо съм възмутена!
Активен
Петето
Дива и щастлива.....
«
Отговор #70 -:
юли 20, 2009, 12:50:03 »
е сега вече ме хвърлихте в размисли
ами аз имам 4 месеца, в които съм била болничен преди 45-дневния. Това значи ли, че ще се смята 4х0лв и 8х заплатата???? И аз разбрах, че ако не е прекъсван болничният не влиза като база за определяне на майчинските???? Тотално се обърках вече
Активен
kali_gali
«
Отговор #71 -:
юли 20, 2009, 12:52:54 »
Да,беше така,ако не е прекъснат продължава,но вече не е така.Дори да няма прекъсване болничния за 45 дни се води първичен.
Активен
магито
Global Moderator
яхнала метлата
«
Отговор #72 -:
юли 20, 2009, 12:55:25 »
И това от кога е?И сега излиза, че ако една жена има лоша бременност и не ходи на работа, а е в болничен и лежи накрая няма да вземе никакви пари така ли?
Активен
kali_gali
«
Отговор #73 -:
юли 20, 2009, 12:56:59 »
Да ви кажа,преди когато счетоводителите си изчислявахме и изплащахме болничните всичко беше ясно,но вече не е така и никога човек не може да бъде сто процента сигурен как точно са нещата.Моята приятелка беше в болнични 2 месеца преди 45те дни като нямаше прекъсване.В крайна сметка за двата месеца болнични получи по 1200,00лв,а когато премина по бременност и раждане т.е.410-те дни вече получава по 900,00лв.Тя нямаше прекъсване.Лошото е,че каквото и да ти обясняват от НОИ-а те не всички са достатъчно компетентни-никога не знаеш какво ще получиш докато не дойде момента за получаване.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #74 -:
юли 20, 2009, 13:00:19 »
Тъкмо говорих със счетоводителката на фирмата на мъжа ми, защото той има две майки при него назначени, едната 4 месеца беше в болнични и тя каза, че стрикнто е следила нещата и са и приели тези 4 месеца на 80 % сега ми го търси като документ за да съм 100 % сигурна и ще ви кажа. Тя каза че превеждали 80 % щото останалите били някакви вноски за сметка на работника осигурителни един вид, но се приема 80 % и пада, но не на 0. Сега ще питам и счетоводителката в нашата фирма.
Кали на колко е осигурявана твоята приятелка та е получила 1200 лв нали говореше за осиг. заплата 2000 лв или аз се обърках нещо.
Активен
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
31
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден