Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 24, 2024, 07:43:12
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Да планираме снимките на сватбата
Страници:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Да планираме снимките на сватбата (Прочетена 172862 пъти)
Pachoran
Сватбен ШАМАН
Отг: Да планираме снимките на сватбата
«
Отговор #225 -:
март 07, 2009, 22:28:54 »
Minalina това опитах да направя с фотосесията на абитурентския бал на моята голяма племенница /в Пловдив/. Оказа се много трудна задача - скъпо начинание /разходи за хонорар на фотограф, транспорт, нова, но съща прическа, грим и т.н./, липса отново на време /един бал започва и свършва в началото и края на седмицата/, матури и какви ли не глупости. Отказах се не заради парите, а заради практическа невъзможност да го осъществя.
«
Последна редакция: март 07, 2009, 22:31:05 от Pachoran
»
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #226 -:
март 08, 2009, 11:00:22 »
Цитат на: Pachoran в март 07, 2009, 21:32:21
BeRa практиката показва, че нещата вървят като на "конвеер" - сватбата седмица преди твоята и седмица след твоята и т.н. Съжалявам, че нито един фотограф не взема отношение по въпроса - явно са дефицит или не боравят с Интернет /интересно, че имат сайтове/.
Pachoran, като видя изказване от теб и нещо в мен....
И аз, като мнозина тук няма да се съглася с думи, изказани от теб в желанието си да се вживяваш в борец за правда. Разбирам загрижеността ти, ако и да не са ясни мотивите ти. Но с цитатът, който подчертавам в едно от последните ти изказвания, не мога да се съглася. По-рано в темата надълго на няколко пъти споделях от опита си и давах свои препоръки към бъдещите булки (е, като почне някой фотограф да се изказва - правел си бил реклама, според теб; когато мълчим - явно не боравим с интернет - нямаш угодия. Аз се въздържам да вземам отношение в теми, където участваш, защото след последните ми опити за разговор, твоят тон надминаваше допустимото и.. две теми преди бяха заключени, а преди няколко дни - няколко поста се наложи да бъдат изтрити от модераторите; не знам изобщо живееш ли в мир с хората около теб, че дори и със себе си?! но да не се отклонявам от темата).
Наистина в София са малко местата, където може да се правят хубави снимки, а (както и преди казах) времето за предвижване не е малко (дори в почивните дни трафикът в града е интензивен). Разбира се, това не значи, че не може да направят хубави снимки, според времето и мястото. Ето защо, когато се срещам с младоженците пет-шест месеца преди сватбата, уточняваме спецификата на този въпрос, времето, което е необходимо и графикът, който подготвят - колкото ми предоставят възможност, толкова ще мога да дам всичко от себе си. Но не съм и съгласен с теб, че нямало възможност в други дни да се правят снимки (което, разбира се, е рядкост, а и скъпо удоволствие, но ценителите осъзнават важността на това и не го измерват в пречки, заради които да се отказват). Ето, например, една форумка й предстои сватба (живее в САЩ, а важността на сниките там осъзната) и държи два дни след сватбата да отидем с всички нейни шаферки и да направим фотосесия. Това го давам като пример, както и в срещите с бъдещите младоженци подчертавам (заради което и по-рано в темата си позволих да дам препоръки), защото в България тепърва се изгражда т.нар. сватбена фотография - както фотографите да се научат да предлагат качествен подукт (като идеи за снимки, пози, начин на реализиране, краен резултат; а дали другите работят на конвеер - не знам това, аз за себе си не съм съгласен), така и младоженците да ангажират човек, осъзванайки важността на тези снимки пред останалите, чисто репортажните кадри. Не мисля, че е нужно повече да се говори по тази тема, а въпросът за порциите на службените лица - о, това направо надскочи всякакви граници на нормален разговор. За трицифрено число сватби досега само веднъж ми се е случило да не ям в ресторанта (и то защото бе малък, гостите много и нямаше маса, където да седнем - сервираха ни в помещение до ресторанта). На сватбата съм, за да работя и рядко сядам (но 12-14ч на крак не става, особено в ресторанта, където за фотографът по време на танците много от нещата се дублират), но когато ми сервират - хапвам набързо и продължавам да си гледам ангажимента (като пристигнем в ресторанта, ако има време - глътвам набързо салатата, а чак когато започне минаването по масите от страна на младоженците за поздравления, хапвам и основно ястие, ако са ми сервирали, защото и сервитьорите на нас последни ни дават, въпреки че това е малкото време, в което може да хапнеш без да ставаш пред минутка-две и да снимаш, дъвчейки). Наистина, много енергия (лично аз) хабя по време на работа и имам нужда не от една чаша вода, а няколко литра (особено в летните месеци), но алкохол не пия (и защото съм на работа, и защото ползвам собствен транспорт, за да не затруднявам младоженците); за храна - дали ще ям като останалите същото меню или ще имам допълнително друго за подкрепяване - това е решение на младоженците.
Но от тази тема излезе, че... службените лица са...
Мисля, че форумът е място за споделяне на мнение и градивни идеи, но всякакви личностни негативни изказвания, които предизвикват напрежение в участниците, е желателно да не се правят тук.
«
Последна редакция: март 08, 2009, 11:12:25 от balevsky
»
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #227 -:
март 08, 2009, 16:22:14 »
Абсолютно нищо не мога да разбера от какво не си доволен или доволен, съгласен или несъгласен. Все пак уважавам мнението ти като фотограф - все пак се говори за фотосесия. Не е необходимо да детайлизираме нещата и да занимаве хората с глупави и излишни разсъждения. Но понякога е по-добре да кажеш истината в очите, отколкото да се правиш на мил.
Позволявам си да коментирам неща във фотографската област, защото самият аз съм бил фотограф -любител отдавна и работата ми бе свързана до скоро с наблюдение върху тяхната работа - сватбената фотография. Интересното е, че ежмесечно аз наемам твои колеги в този тип фотографско изкуство, но правя същото и в други области на фотографската практика. Позволявам си да говоря толкова много, защото си плащам, а за да плащам трябва да получа нещо много добро. А за да получа нещо много добро трябва да намеря добрия фотограф. Ето защо имам малко по-широк поглед върху това професионално съсловие и неговите представители. И до ден днешен нямам служебен или личен фотоапарат.
Активен
BeRa
Сватбен ШАМАН
Мечтите се сбъдват!
«
Отговор #228 -:
март 08, 2009, 17:37:13 »
Мисля че ще е най добре да се сложи спор на този въпрос...не виждам какъв е смисъла да се спори още казаха се достатъчно неща и май стана ясно че всеки си има мнение по въпроса...ако някой успее да си направи фотосесия мечта значи е успял...а който не може да си му мисли...да си намери по добър фотограф или каквото и да е...както ис прецени...
Pachoran
мисля че чу достатъчно и няма смисъл да продължаваш да спориш с всеки...примири се с това че има хора които наистина успяват...
та...по темата...пускам ви линкове за страхотни фотосесии...май китайците си знаят работата...и наистина отделят достатъчно време за снимане и то не ми се струва че всичко е в един ден и на бързи обороти...
http://picasaweb.google.es/gaston1378/UPLOADOurWeddingPhoto#
http://picasaweb.google.es/haihak36/TGHHWeddingAlbumAtBachThao08#
http://picasaweb.google.es/davidgwainwright/Weddingday02#
някъде имах един пак китайски линк със страхотна природа...но не мога да намеря къде съм го запазила... като го намеря ще го пусна...заслужава си да се види...
Активен
BASTET
Сватбен ГУРУ
Публикации: 699
пак съм се размечтала..
«
Отговор #229 -:
март 09, 2009, 11:09:08 »
А колко време, според вас, е добре да се отдели на фотосесията? Чудя се дали да не отидем с фотографа на местата, които искам, за да помисли той за осветление и отражатели и дали да не направим заедно сториборд на кадрите, за да подготвя и милото. Той много се притеснява. Или много съм се вживяла, как мислите?
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #230 -:
март 11, 2009, 10:40:57 »
Попаднах на следната уникална история:
Младоженците и техните гости излезли от църквата и се наредили за сватбената фотография. Но в този момент земетресение разрушило църквата.
Ето тук има повече снимки от случилото се:
http://www.xanga.com/lelandwong/657607591/photographing-a-wedding-and-then-an-earthquake/
Активен
siyana
Ентусиаст
«
Отговор #231 -:
март 11, 2009, 23:44:49 »
Цитат на: BASTET в март 09, 2009, 11:09:08
А колко време, според вас, е добре да се отдели на фотосесията? Чудя се дали да не отидем с фотографа на местата, които искам, за да помисли той за осветление и отражатели и дали да не направим заедно сториборд на кадрите, за да подготвя и милото. Той много се притеснява. Или много съм се вживяла, как мислите?
bastet, ние сме отделили на два пъти по половин час за фотосесии, за да са в различна обстановка. Ако държиш на хубави снимки, според мене трябва да се отдели поне половин час. Нашата фотографка от това което съм видяла, прави много раздвижени фотосесии и няма нужда от сториборд. Според мене добрите фотографи си знаят работата, то си е и творчество и усет това. Но ако все пак си държиш на определени пози и снимки, няма лошо да се уговорите предварително.
Активен
Сватбена агенция Ваняя СТИЛ
Ентусиаст
www.vanya-style.com
«
Отговор #232 -:
март 12, 2009, 13:20:27 »
Цитат на: gucci в март 07, 2009, 11:10:28
Мен ме кефят ето тези снимки
Ето подобен замисъл.На гребната база в Пловдив.
DSC_7468 svatbata.JPG
(72.71 KB, 484x324 - видяно 323 пъти.)
Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
Съселчето на Магаренцето.
«
Отговор #233 -:
март 12, 2009, 13:52:33 »
Не знам дали е за тук или за темата с фотографите, ако трябва, нека някой премести поста.
Кажете ми, според вас удачно ли е да помоля брат ми да ме снима? Питах го и е съгласен, но се появиха опоненти и започнах да се колебая дали не постъпвам като гаден егоист.
Защо съм "за" :
Фотографията му е много сериозно хоби. Не се занимава със снимки на хора за парички, но е правил на приятели без и качеството е перфектно. Надявам се, че и при мен ще е такова.
Има страхотни идеи за снимки и винаги се получават много яко.
Мразя да ме снимат, никога не мога да се отпусна и като резултат винаги излизам ужасно на снимки. Единствено на негови снимки се е случвало да излизам човек. Предполагам, че като ме снима брат ми, не ми пука и затова така става.
Има по - майтапчийски снимки, които искам да направя, а пред непознат не знам дали ще се навия.
Защо околните твърдят, че не е удачно:
Ама ще изпусне цялата сватба като припка постоянно след теб.
Кой ще снима хвърлянето на жартиера?
Няма да може да си хапне.
Безобразие е брат ти да има задължения на сватбата ти.
Няма да може да танцува.
Моите отговори на горното:
От сватбените тържества братото се кефи на купона в ресторанта и най - вече на танците. Мрази да се чуди къде да се дява по време на ритуалите и салтанатите. Следователно, го спасявам давайки му задача, която му позволява да не подсмърча, гледайки тъпо в тавана.
Хвърлянето на жартиера е за мъжете, ще го снима кумата.
Ми не нам, на всички купони от които има снимки гладен не е останал, а снимките са завидно количество и доста качествени.
Задължения ще раздавам само и единствено на хора особено важни за мен и засега всички са приели с огромна радост и даже дават зор.
След като може да го болят краката от танци след партито на хмсу и да донесе 800 снимки, значи едното не пречи на другото.
Сега очасквам вашите съгласия и несъгласия. Най - вече ме интересуват несъгласията, за да мога да ги премисля и да избегна ощетяване на братчето ми. (Което много си обичкам.)
«
Последна редакция: март 12, 2009, 14:01:32 от Su_to
»
Активен
tsvety_t
Сватбар
Публикации: 172
«
Отговор #234 -:
март 12, 2009, 16:08:45 »
Това е голям анганжимент, аз не бих нагърбила брат ми с тази задача. Напълно подкрепям доводите "за" и аз трудно се отпускам пред чужд обектив, но брат ти ще изпусне цялата сватба. То постоянно има какво да се снима......
Активен
thomson
Любопитен
«
Отговор #235 -:
март 12, 2009, 19:58:56 »
Тези китайци ме изумяват
дано да не се наложи да си бутаме колата....
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #236 -:
март 12, 2009, 21:30:41 »
Su_To на този въпрос най-добре ще отговори добър сватбен фотограф, но моето мнение е в следствие на това, че знам крайният резултат - най-често плачевен. Резултатът би бил положителен, ако брат ти се занимаваше професионално в друга сфера на фотографското изкуство. Защо мисля така и съм убеден в нуждата от сватбен фотограф ? Сватбата е много динамично събитие и липсата на опит автоматично води до "изпускане на подходящия момент". Твоят близък не е запознат детайлно с ритуалите на сватбеното тържество във всеки един момент и неговата "мудност и не добро пласиране" ще доведе до изпускане на момента и липса на добре композиран кадър. Кадрите на моменти са много бързо следващи един след друг и липсата на подходяща и скъпа техника ще е фатална. За да бъде отснет добре желаният момент, сватбеният фотограф се движи напред в действието като той го прогнозира предварително преди да се случи и заема правилното място за отснемане. Той следи и движението на обектите, тяхното разположение един спрямо друг, най-добрият момент от фактическото действие на ритуала /примерно подпис на булката/, настроението във физиката на обекта /примерно усмивка/ и т.н. В крайна сметка имаме съвкупност от чисто обективни и субективни фактори. Това е много трудно нещо, което се гради само с опит и желание за работа. Някои сватбени фотографи правят това вече чисто механично, особено при този тип снимки, които са задължителни и в самата си същност са един репортаж. До такава степен имат изграден опит и търсят само при работата си "хубавото настроени" в обектите.
Всичко казано до тук важи и за сватбеният оператор. Проблемът при него е, че търсеният момент трябва да бъде показан с една "предистория" и с една "следистория" и т.н. и т.н.
Съветът ми е да не бъде пренебрегван професионалистът, дори в следствие на "гласувано доверие в близък и много добре познат човек".
Активен
siyana
Ентусиаст
«
Отговор #237 -:
март 13, 2009, 01:58:58 »
Su_to
, и моето мнение е категорично, че трябва да наемеш професионалист. Убедена съм, че брат ти прави хубави снимки - но му остави това удоволствие без сериозния ангажимент да е единственият фотограф. Двете ти версии не се изключват една друга - брат ти така или иначе ще си снима за кеф и ще си имаш неговите снимки. Но в този ден той ти е преди всичко брат, а след това фотограф - той също ще има своите моменти на вълнения и има право да не ги потиска, мислейки дали няма да изпусне важен кадър от ритуалите и церемониите. Миналото лято бях на сватба, на която свекърът беше професионален фотограф и не беше позволил на младоженците да си наемат друг - и през цялата сватба беше с апарата на врата и въобще не личеше, че е един от специалните хора на сватбата - даже хората, които не го познавахме, си мислехме дълго време, че това е нает фотограф, а не баща на младоженеца. Не мисля, че беше добре.
Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
Съселчето на Магаренцето.
«
Отговор #238 -:
март 13, 2009, 08:39:30 »
Благодаря ви, много ми помагате и ме успокоихте, че това е най - добрият вариант, защото май повечето доводи "против" съм ги уточнила още в горния пост!
Pachoran
, относно твоите доводи .
Резултатът не би бил плачевен,защото сме имали база за сравнение със сватбени фотографи на други сватби и в албумите на хората след това, обикновено повечето снимчки са негови, а не от платения фотограф. Затова казах, че очаквам добро качество. Виждала съм в този форум, дори снимки от сватби, на които фотографът не е бил от тези с хонорар за простосмъртни и мога с чиста съвест да кажа, че с абсолютно нищо не превъзхождат тези, които си имам в къщи. (Не съм заслепена от сестринска обич, аз съм безпощаден реалист, когато става въпрос за работа и качество.
)
Относно "подходящите моменти" При нас ще са доста по - малко, отколкото на повечето сватби. Само черква, влизане, букет и жартиер. Освен това имам доста снимки от други празници с "подходящи моменти" и "компромати", които дори не знам кога и как са снимани, та предполагам, че и на самата сватба ще успее да улови нас и гостите "по бели гащи". И без това ще сме малко.
Относно "липсата на техника"...хихихи...братото от шести клас насам работи само за две неща компютри и фотоапарати и прилежащите им работи (от които аз нищо не вдявам).
Относно "професионалното занимаване". Като казвам сериозно хоби, имам пред вид, че ако не бачкаше с компове, щеше да бачка фотография. Просто смята, че е ужасно да продаваш снимките си и предпочита да не се занимава с "комерс" по сватби и балове. Прави го само за близки хора. Затова казах, че не снима за парички.
И накрая, именно, за да има "хубаво настроение" на снимките, искам да е той, защото иначе най - вероятно на повечето снимки само ще мисля как някакъв непознат ме дебне да ме снима и ще гледам лошо. Пак казвам, че няма нещо, което да мразя повече от това да се снимам и винаги се гипсирам и ме полазват мравки като се вторачи някой непознат в мен с обектив. Бъррр.
siyana
, Точно, за да му спестя моменти на "неприятно вълнение" и притеснение искам да му предоставя възможността да избегне участие в ритуалите и церемониите по друг начин, освен като ги снима. Пък и знам, че за него това ще е положително емоция и кеф. Познавам си стоката и знам, че ако можеше, дори и на собствената си сватба щеше да избяга от салтанатите. Дори бях стратегически попитана "Топченце, ти сега като ще правиш сватба, аз ще трябва ли непременно да се разкарвам с кошничка и да ме поздравяват или мога да си стоя някъде по - отзад?" Именно затова друг ще ми е шафер, а не той, за да му спестя участие в "калабалъка". Не че и аз не бих избягала, ако можех, от поздравленията, примерно.
Относно изпускането на сватбата. Много ми е дразнещо, да напълня три диска с хиляда снимки и после така или иначе да си гледам само албума, в който ще има най - много стотина. Не държа на огромна и безмислена бройка снимки, нито пък на заснемане на абсолютно всяка крачка. Поради тази причина няма изобщо да наемам и видеооператор. Не харесвам филмчета от сватби. Все трябва да остане и някоя незаснета легенда, която само да се разказва с преувеличения на поколенията.
Та така, не мисля, че ще изпусне кой знае колко от сватбата, основно ще изпусне моменти, в които така или иначе, не иска да участва.
Общо взето, май наистина няма да има проблем да е той, след като дори и тук доводите "против" са като другите досега.
Още веднъж, благодаря на всички за успокоението!
«
Последна редакция: март 13, 2009, 08:45:45 от Su_to
»
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #239 -:
март 13, 2009, 09:00:42 »
Su_to ,
Четейки написаното от теб в последния пост - мисля, че знаеш отговора и като че ли само търсиш подкрепа на решението си, което явно не среща разбиране в някои от роднините.
Когато брат ти го събрят ръцете да снима, дори и да има основен фотограф на сватбата, сигурен съм, че няма да остави апарата. Бил съм гост на сватби на близки хора, молил съм ги да не наемат фотограф, защото аз не мога да отида на сватба и да не снимам (все пак с това се занимавам от години и ми е голяма страст), но хората предпочитат да имат човек, когото да натоварят с тази задача, за да мога да се веселя. Аз разбирам техните доводи и ги уважавам, макар че пак си нося апаратите, пак си снимам почти колкото основният фотограф (както казах, когато човек го сърбят ръцете - той не може просто да седне на мастата и само да пие - сещам се за един случай, в който снимах дъщерята на един колега-фотограф.. е, той беше голяма скица - носеше си апарата и той и при всяка възможност снимаше). Така че твърде вероятно, Su_to , брат ти да направи много добри снимки, независимо дали родителите ще платят за фотограф или не ("който плаща - поръчва музиката", както често се случва на сватбите). При всяко положение, обаче, като човек, който се занимава с това, ще те посъветвам - моля те, търпеливо и аргументирано нека брат ти (може би него ще послушат повече по въпроса, след като разбира, а и ти ще влизаш в спорове и по много други въпроси по организацията на сватбата) да обясни, че не може от камерата да се извадят качествени снимки с по-голяма резолюция, които да ти послужат за повече от обикновен албум с 200 броя снимки размер 10/15см. Сватбената фотография е нещо повече от това. Често родителите не разбират това, поради което омаловажават труда на оператора и фотографа (наемат такива, защото "така трябва", за да може после да се съберат роднините и да пуснат касетка от сватбата та да гледат 3 часа какво е било, докато разлистват албумчето и всеки близък си избира снимки от албумчето и често в нетърпението си дори си изважда по някоя снимка от него, за спомен).
Позволявам си това многословие, Su_to , защото нямаш възможност да повтъриш това събитие и е нужно да имаш това, което и след 20 години ще има своята стойност и ще бъде оценявано от твоите деца, приятели и колеги. Желая ти успех!
«
Последна редакция: март 13, 2009, 09:10:22 от balevsky
»
Активен
Страници:
1
...
14
15
[
16
]