Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 04, 2024, 21:41:16
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
За нея
(Модератор:
miauka
) > Тема:
Чеиз, Зестра или нещо такова?
Страници:
1
[
2
]
3
4
Всички
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Чеиз, Зестра или нещо такова? (Прочетена 71821 пъти)
Teo
Отговорник
Заслужил майстор на спорта
Отг: Чеиз, Зестра или нещо такова?
«
Отговор #15 -:
февруари 26, 2008, 13:28:11 »
Цитат на: avva_stz в февруари 08, 2008, 15:18:11
Моята свеки е приготвила чеизи и на двамата си
синове
!
Щях да падна като чух!
Чаршафи, одеяла и не знам кви дивотии още...
Толкова ми е смешно,че чак ..няма накъде повече... Това са егаси селяниите- да ме извинявате,ама аз такова нещо съм виждала само на село като бях малка!!! Да не си мисли,че ще си сложа у нас чаршафи,купувани преди 15 години?! Че няма да си избера свои неща???? В моя си дом! Пффф...разбира се,тези мисли не съм ги споделила нито с милото,нито с нея..обаче ме напушва смях всеки път,като се сетя!
Аз малко късно се включвам.
Но чеиза не е ли само за булката?
Активен
fanimira
Mom of 2
«
Отговор #16 -:
февруари 26, 2008, 13:43:46 »
и моята свеки направила за синовете си, Тео. Откъм чеизи се е постарала - престарала повече от майка ми
пълно е у тях с терлички, дето не ми стават.... По-принцип на времето го правели само майките на момичета, но постепенно и които нямали дъщери почнали да правят за синовете си, т.е. за бъдещите си снахи
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #17 -:
февруари 26, 2008, 13:52:58 »
момичета (и момчета) "чеиз" не е нещо, което се избира по каталог, за да ти бъде подарено от майка ти или свекърва ти.
Чеиз, това е цялата покъщнина (спално бельо, ризи, бебешки дрешки, одеяла, кърпи и т.н.) които момичето е изработвало само (или с помощта на майка, лели и баби) и е събирало, за да занесе в новия си дом - за да има върху какво да легнат с новия си съпруг, с какво да се завият, първи дрешки за бебето, което би трябвало да се появи скоро след сватбата, нови дрехи, с които да се пременят по празниците и т.н.
Принципно Чеиз имала само момата, защото обикновено тя се мести в къщата на момъка, респективно той няма какво да носи - той осигурява стени, покрив, мебели, огнище....
Зестра, това вече са подаръците от родителите ви, по повод началото на семейния ви живот - това са колите, апартаментите за новото семейство, парични средства, бижута, комплект тенджери, ако щете, и т.н.
В момента абсолютно всичко, от което имаш нужда, може да бъде купено, но преди (дори и по времето на майките на повечето от нас) не е било така. И за това чеиза е бил особено важен - не може да отидеш в нов дом и да започнеш ново семейство само с едни гащи и една рокля... За това не се сърдете на майките, бабите и свекървите си - ако са ви събрали нещо (имайте предвид, че това нещо най-вероятно е събрано преди доста време, преди каталожната търговия и пазара да се разрастнат до това си ниво) те са го направили само с добри чувства.
И моята майка има цял шкаф с каренца и покривчици - някои ги е правила тя, други баба и прабаба (лека им пръст), и аз нямам къде да ги сложа, и ако ми ги даде един ден, най-вероятно ще ги държа в някоя ракла, но въпреки всичко - това е нещо, което не може да бъде купено.
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #18 -:
февруари 26, 2008, 13:54:21 »
Аз нямах чеиз и с милото все се майтапихме че без зестра и чеиз ще ме взима.иначе и аз като много от вас имам разни неща вкъщи дето са ми от майка ми от баба ми .а милото си има зестра разни килими китеници одеала и разни други такива.а като отидох за първи път в милото майка му ми подари родопски терлици и нощница.не че нощницата ще я нося ама я приех за да не я обидя.но терлиците са много красиви незнам дали сте виждали родопски терлици везани.иначе другите неща си стоят в свекърва ми и нямам намерение да ги нося вкъщи но съм ги приела за да не се обидят.
Активен
Teo
Отговорник
«
Отговор #19 -:
февруари 26, 2008, 14:25:41 »
Поста на Alucinado е много точен и изчерпателен. За което я поздравявам
Като прочетох темата малко се стреснах и да си призная щях да питам майка ми дали е приготвила чеиз. Уж добре зная какво означава.
«
Последна редакция: февруари 26, 2008, 14:28:19 от Teo
»
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #20 -:
февруари 26, 2008, 15:00:12 »
Тео казвай какъв ти е чеиза да знаем дали Веси да се дава.Дали си струва чеиза ти
Активен
блясъчко
Професор
щастлива звездичка
«
Отговор #21 -:
февруари 26, 2008, 16:18:25 »
Alucinado, наистина много изчерпателно!!
напълно съм съгласна. в доста български семейства си е традиция да се събира чеиз от майките от рано-рано. кумата ми си има цели шкафове чеиз. аз обаче съм лишена от такива предварителни подготовки и за мен чеизът е просто един символ
Активен
Капризче
Baby Time
«
Отговор #22 -:
февруари 26, 2008, 22:21:55 »
В семейството на баща ми има един златен пръстен, който се предава от свекърва на снаха от поколения и така винаги остава в рода. Не знам дали това може да се приеме като зестра на баща ми, малко смешно ми звучи. Пръстена върви и с някаква любовна история, която се предава на поколенията, но не я помня точно каква беше. Сега пръстена е в мама, а един ден ще е на жената на брат ми, после на жената на неговия син и т.н. в поколенията. Според мен това е много хубава традиция, независимо дали е за зестра, за спомен или както там я наречем
Активен
Mrs.™
«
Отговор #23 -:
февруари 26, 2008, 22:36:08 »
Такова нещо нямам,е имаме някакви одеяла и т.н.,но те са си по принцип
иначе в рода на милото се предават някакви монети и май на него това ще му е чейза
Активен
Agent T
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #24 -:
март 01, 2008, 00:13:22 »
Не искам да обиждам никого, но за мен чеиза е голяма отживелица, а ако е във вида му от едното време си е жива простотия. Ужас.........(одеяла, чаршафи, кърпи, килими - даже не искам да си го представям).А и особено когато двойката живее от години заедно,а като чета тук повечето сме такива, и си има всичко това е напълно безсмислено. Но това е мое мнение, всеки си решава сам дали и какво ще прави.
Активен
Alannah
Професор
«
Отговор #25 -:
март 02, 2008, 14:52:47 »
Теди
, аз те подкрепям 100%
! Като я чуя тази дума и
! Направо е отвратително. Който иска да се обижда, но за мен е точно простотия. Дори едно време да е имало смисъл от гледна точка на това, че не имало откъде да се накупят, то самата традиция е повече от задръстена. Защото цялата тази показност и демонстрация- нареждат ги в една стая и цялото ми ти село ходи да гледа какъв й е чеиза на момата
!!!!!!!! И това ако не е селяния
! Ок, разбираемо е, че са имали нужда от тези неща, но просто си ги подготвят и толкова! Какви са тези просташки обичаи на показност и въобще тази дума "чеиз"! А пък да го има и днес, за мен това е
!!!!! Да, по селата са бедни хората и може би все още е нормално да го има, но това пак изолира града от всичко това! Съгласна съм за ръкоделия и неща, които са приемственост между поколенията да се подаряват, но това да се прави дискретно и без да се определя като традиция! Безкрайно съм щастлива, че в 21 век Тишо и аз имаме майки и две баби, които принадлежат на нашето време и дори ги е срам да произнесат думата ЧЕИЗ, камо ли да ни го натрапват като нещо нормално!
Няма да коментирам друга селска традиция да се гледа "наредбата" на къщата! В стария български бит има толкова гнили и унизителни традиции, че няма да ми стигнат 100 страници да ги коментирам! Моята баба ми е наплела през последните годините на една кука толкова красиви неща, които ми е подарявала веднага. То е ясно, че са за бъдещето, но не го чака да дойде, за да ги демонстрира. Обаче ми е градска бабата
. А майка ми има подарък от нейната баба ръчно изработени толкова неща и юргани, че, ако искам, ще си чопна нещо сама.
Все пак се извинявам на засегнатите
! Разбира се, че това си е моето мнение
! Всеки да прави, каквото смята за добре
! Просто това е форум, иначе не бих ви ангажирала с позицията си.
«
Последна редакция: март 02, 2008, 15:12:05 от Alannah
»
Активен
magica1983
Сватбар
«
Отговор #26 -:
март 15, 2008, 16:24:41 »
Няма как да не се сетя за една снимка, която гледах наскоро, при споменаването на думата зестра или чеиз.
Снимката беше от сватба,която се е състояла преди около 30-тина години и това,което най-много ме впечатли са всъщност подаръците за гостите. Ние сега си купуваме керамични фигурки или др., но тогава всички гости са получавали кърпи,чаршафи,риза за мъжете,кожена яка за кумата и др. Всъщност това няма много общо с темата дотук,но просто ми се струва,че традициите (слава Богу) се променят и за мен лично е смешно да си нося чеиз в бъдещата къща
Активен
mirmar
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #27 -:
март 15, 2008, 16:51:56 »
Аз преди половин час прибрах чеиза на милото
Хихихихихи, голям смях падна, като започна да влачи от колата родопски одеяла, възглавници, кърпи /5-6/, други одеяла /общо около 5-6/ и един плик с чисто бели чаршафи-от онези старите,нали се сещате.
Е, прибрах ги в гардероба,ама познайте колко от това ще се ползва!
Да ви кажа, това с пръстените ми харесва, аз с удоволствие бих носила например пръстен на покойната баба на милото.
Ама тия чаршафи кво да ги правя сега, ха кажете!
Активен
Alannah
Професор
«
Отговор #28 -:
март 15, 2008, 18:31:36 »
Олеее, аз съм се оляла с предния коментар! Ужасна съм, когато ми е криво и въобще не си меря приказките!
Извинявам се за агресивната си природа! Боря се с нея
... уж.
Яхам здраво метлата и всичко добро бяга от мене
. Само да отбележа, че наистина не ми харесва това нещо, но въобще не го взимам толкова присърце, колкото гледам, че съм го взела в него момент и се чудя аз ли съм го писала. Нещо като ме изнерви и си го изкарвам, некъдето трябва. Взела съм темата за отдушник
. Просто не отговаря на моите разбирания, но пък който иска да го прави
.
Ава
, сложи нафталин, за да ги запазиш от молците
.
«
Последна редакция: март 15, 2008, 18:35:23 от Alannah
»
Активен
dafni85
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #29 -:
март 28, 2008, 09:31:49 »
Искам и аз да се включа в тази тема и да изразя мнение :)Според мен това чеиз или зестра наистина е отживелица и в днешно време традицийте не са това което бяха
наистина живота и начина на мислене от преди 20-30 год е много променен,аз лично нямам тако нещо като чеиз и по добре ние се споразумяхме така и свекървата така си предложи от каквото имаме нужда/тъй като сме новодомци и имаме само дрехите си/ тя ще ни даде определена сума и ние ще си преценим какво да си купим
за което много се радвам че не е от тези които мислят още по комунистически
единственото нещо което майка ми е прибрала за да ми даде са едни покрифчици плетени на една кука от баба ми/лека и пръст/ и тях с удоволствие ще си ги исползвам.Но това като почнат одеала,юргани и какви ли не щуротий от преди 20 догини които така са се вмирисали на навталин че колкото и пъти да ги изпереш няма измерисване :girl_impossible:Та това смятам аз всяко едно младо семейство има нужда от пари и то ще си прецени дали ще си купи първо тенджери или одеала и т.н.
Активен
Страници:
1
[
2
]
3
4
Всички
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg