Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 24, 2024, 12:57:17

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Всичко около кърменето - 3 "  (Прочетена 186830 пъти)

lawyer
Сватбен ГУРУ
Публикации: 779

Моят сватбен албум

« Отговор #390 -: август 23, 2012, 13:40:24 »

Веси, по принцип всички кремове за зърна са без отмиване и са напълно безвредни за бебето... този, за който питаш не съм го ползвала, но мисля, че щом пише да не се отмива, значи е така smile
Аз ползвах ето този на Avent и бях страшно доволна, за една седмица зърната ми привикнаха и спряха да ме болят и дразнят:
http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=6806&cat=57
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #391 -: август 23, 2012, 13:43:30 »

Не всички. Само чистия ланолин  good
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #392 -: август 23, 2012, 14:34:44 »

Не са всички. Има един "Гармастан", който със сигурност пише, че трябва да се мие преди кърмене.
Веси, така както си го написала ми звучи като че ли не трябва да се мие до кърменето, но преди него трябва. Чети внимателно и ако трябва питай фармацевт или друг специалист.
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813

Моят сватбен албум

« Отговор #393 -: август 30, 2012, 23:20:41 »

Аз искам да споделя нещо за тези кремове...ползвах Лансинох. Зърната ми бяха се нацепили дотолкова, че бебка пиеше и мляко и кръв. Ревях и кърмих. Още от родилния се мажех с него (сестра ми го подари) и нямаше никакъв ефект. Тогава в интернет намерих съвет за мазането на гърдите с обикновено нишесте и само за 24 часа раните зараснаха и спря да ме боли. Аз това за нишестето съм го писала и друг път, но не знам дали някоя мама го е правила за да сподели дали и при нея е имало ефект. За мен това беше вълшебство.
И да се отчета, че след много мъки, най-накрая приключих с кърменето. Толкова ми беше дотегнало а бебка толкова беше и все още е зависима от него...20 дена и все още не е забравила и всяка вечер ми бърка в пазвата и търси "нани"...
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
Публикации: 734

Моят сватбен албум

« Отговор #394 -: септември 14, 2012, 22:16:58 »

Споделям същия опит за Лансиноха и нишестето. Добре,  че бяхте момичетата във форума да ме посъветвате за него, че иначе не ми се мисли.
По принцип намаля Ph и се ползва и във водата за къпане на бебето.
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**
Публикации: 1605

Моят сватбен албум

« Отговор #395 -: септември 18, 2012, 10:54:07 »

Момичета, от няколко дена насам малката взе да прескача 1 ядене през нощта, следователно след събуждане гърдите ми са напращяли и от тогава ми се увеличи кърмата. Не съм се изпомпвала с мисълта, че Вероника ще си изсуква всичко, което и прави, но усещам една лека болка от време на време в едната гърда само около зърното. Няма зачервяване, няма бучка, не е силна болка, но взех да се съмнявам днес да не си докарам някой запушен канал и се чудя как да процедирам. Дали да се изпомпвам когато прескача яденето, дали да почакам още малко докато кърмата се отрегулира отново. Всъщност предполагам, че би трябвало да се отрегулира според нуждите на бебето. И се чудя какво да правя.
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 984

Моят сватбен албум

« Отговор #396 -: септември 18, 2012, 16:13:08 »

Princess_of_the_Dawn,
аз бих изпомпвала по 50мл от гърда 2-3 вечери, след това 40мл 1-2 вечери, 30 и така до 7-10 дни би трябвало да се регулира кърмата без да цедиш.

Но ти си следиш и се адаптираш спрямо теб и количеството кърма, която ти произвеждаш.
Обикновено през нощта се произвежда повече кърма и може да си докараш някой запушен канал.
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #397 -: септември 19, 2012, 00:48:23 »

Благодаря ти за съвета, Аничка.  good
Днес ми понамаля напрежението и не усещам тази болка, дано да ми се размине. Но ще видя как ще съм утре, след нощното прекъсване и ако продължава ще пробвам по тази схема докато се отрегулира отново.
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #398 -: септември 20, 2012, 14:37:31 »

Princess_of_the_Dawn , моето дете отказа храненето около 3-4 ч през нощта още през първия месец. Аз се притеснявах да не ми се отрази на лактацията като цяло, защото нали нощните часове са важни за производството на хормона и за това до края на шестия месец ставах всяка нощ около този час, цедях и слагах във фризера. След това използвах кърмата за кашички и към домашните пюрета. Може би не беше нужно, така и не мога да преценя все още, но... При всички положения ненужното производство на кърма при теб и напрежението в гърдите ще намалее, ако не цедиш или бебето не я изяжда.
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #399 -: септември 21, 2012, 11:21:57 »

Благодаря svetli за отговора. Ето вече седмица мина откакто малката прави нощна пауза от 6 часа, напрежението в гърдите спадна, не се цедях. Мисля, че се отрегулира кърмата отново. През останалото време иначе продължаваме да си се храним на 3 часа, затова не мисля да ставам да се цедя през нощта засега. Хубаво е човек да си поспива цели 6 часа, но ако усетя някаква промяна в количеството кърма, ще ставам. Според мен би трябвало тялото да произвежда толкова, колкото бебето има нужда, дано не греша.  smile
Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ
Публикации: 719

Моят сватбен албум

« Отговор #400 -: октомври 05, 2012, 23:26:59 »

здравейте, мамчета
Скоро и аз здраве  и живот ще стана мама и тъй като ми е за първи път имам много питанки относно кърменето.
Знам, че при някой жени кърмата не се появява веднага след раждането, с какво се храни бебето през това време тогава? При всяко кърмене ли се цедите ако остане мляко, което не е изядене и как изобщо преценяте дали е останало още? На всяко хранене ли сменяте гърдите или ги редувате - примерно лява на едно ядене, дясна на следващото и т.н.? Ако ги редувате изцеждате ли другата гърда от която не е ядено? Как преценяте, че бебето се е наяло? При позлване на помпата за кърма, как я почиствате после? Съжалявам за многото и може би тъпи въпроси, но искам да съм наясно какво да правя когато бебка се роди.
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Публикации: 1748

Моят сватбен албум

« Отговор #401 -: октомври 06, 2012, 16:48:36 »

Anita81,  кърмата слиза до 2-3. През това време бебето се храни от коластра. Коластрата е много хранителна и е напълно достатъчна първит дни. Все пак коремчетео на бебто е колкото маслина и не е необходимо дохранване с АМ. На мен веднага след раждането ми го дадоха да кърмя, кожа до кожа, тъй като това регулира температурата на бебето а и спомага за кърмата. Тук ме инструктираха да кърмя от едната гърда 20 мин и след това да предложа другата за 20 мин. На следващото кърмене да зпочна с тази с която съм приключила. За цеденето според мен е много индивидуално. Тук има мами, които въобще не са цедили и такива , които са. Ако искаш да стимулираш лактация е хубаво след всяко хранене да изцеждаш , но трябва да си внимателна да не си докараш хиперлактация, тъй като това може да ти докара запушване на каналчетата ,а и други здравословни проблеми. Ако бебето не е яло от едната гърда , аз я изцеждах , но пак зависи, както бях казала по-горе има мамчета, които никога не са се цедили. Ако бебето е гладно ти няма как да не разбереш. А обикновенно и то само прекъсва. Освен това следи дали пълни памперсите. Не съм сигурна, но май в денонощието трябваше да има 8-12 мокри и 4 изхождания. Също така цледи цвета на изпражненията в началото. Новородените изкарват много черни, но с кърменето цветът постепенно преминава от зеленикав към жълт като горчица и трябва такъв да си остане. Но внимавай в началото, някои бебенца се уморяват бързо и заспиват и затова е хубаво да се събуждат. Ако искаш да имаш успешно кърмене , най-добре е кърменето на поискване. Знам ,че педиатрите препоръчват на 3 часа , но това може би важи по-скоро за АМ . Кърмата се усвоява по-бързо и е възможно детенце да огладнее много по-скоро. А особено , когато имат скокове растежа, може да се наложи и през час да кърмиш. Скоковете в растежа продължават между 2-3 днил до седмица. Всъщност те са хубаво нещо, защото така чрез честото кърмене се дава сигнал на тялото, че бебето има нужда от по-големи количества кърма. Почистването на помпата го правех като разглобявах тази част на помпата, през която минава кърмата с топла сапунена вода. Не съм стерилизирала. Успех .
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #402 -: октомври 06, 2012, 21:27:46 »

много хубав пост, Мири!

Бих искала да добавя следните неща:
  • при кърменето на поисване се следи бебето (устни, ръчички) и се предлага веднага да суче, а не се чака да се разплаче. Тогава е вече късно и детето може да стане нетърпеливо, изнервено и да не иска да суче
  • ако детето е неспокойно или има тежки колики е хубаво някакси да се успокои първо. Ели бели правеше на Евелин масаж на петичките, аз пък кърмех и ходех по едно време...И под абсорбатора съм кърмила...
  • в началото се следят пампите по следната формула - до 7 ден - на колкото дни е бебето, толкова минимум мокри памперси трябва да има; препоръчително поне 1 наакан, но е нормално за изцяло кърмено бебе да не ака всеки ден. Тази тема е много деликатна за бебета под 20 дни според мен.
  • Както Мири ти е написала - горе долу на 2-3 ден слиза кърмата. На мен ми бяха казали, че след 20-тото кърмене слиза.  Огромен приоритет в болницата ми беше да мина тези 20 кърмения, за да ми слезе кърмата. Слезе, на втори ден имах мляко и сестрите много ми се радваха.
  • В началото има коластра - тя е мъмно оранжева и мазна. Наистина е достатъчна за коремчето на бебето, което е орехче. Да, ако се нахрани бебето с 50мл формула, нормално е да му се разшири корема и после майката да се чуди как да произведе същото количество. Млякото е бяло и по-течно, като постепенно ще става по-течно. Според мен има значение колко леко/тежко е било раждането, както и колко бързо се възстановява майката за успешния старт на кърменето. Но малко повече инат и положително мислене, както и подкрепа от таткото и родата!
  • Аз като видех Леа с отворени очи и давах да суче първите 3 дни в болницата.
  • По-рано в темата с Додо обсъждахме дали е по-добре да се предлагат и двете гърди или едната. Стигнахме до извода, че е по-добре да се предлагат и двете. Аз лично все още предлагам и двете. Когато бях в хиперлактация (по 180мл от една гърда), цедях другата. Колко да цедиш - ако цедиш до края, това "казва" на тялото, че пак трябва да произведе толкова кърма след 2-3 часа. Ако изцедиш по 50мл, само да отхлабиш, тогава кърмата ще се регулира постепенно. И да кажем след 1 седмица няма да има нужда да цедиш втората гърда след като детето е яло само от първата.
Анита, в темата за покупките беше попитала какво е да имаш запушен канал - значи усещането е като напрежение и леко парене (може да имаш червени петна), слаба температура. Боли. Колкото повече боли, толкова по-зле...Ако не успееш да отпушиш канала, вдигнеш висока температура (39-40) може и до мастит да се стигне за съжаление. Тогава се пие 10 дни антибиотик, като продължаваш да кърмиш, но имай впредвид, че кърмата намалява.
На мен ми е изтръпвала и ръката от запушен канал.
Има различни начини да отпушиш канала:
  • предлагаш на детето тази гърда по-често
  • топъл душ, лек масаш отгоре надолу, като не мачкаш, а само "сваляш надолу"
  • цедиш с помпа
  • цедиш на ръка
  • слагаш топъл компрес от плат или чорап с ориз и после цедиш/даваш на бебето да суче
За мен най-лесния начин беше да се изцедя с помпата и да предложа Леа да суче.
Ако можеш да си намериш книгата за кърменето още сега, ще е супер полезно.
-----
Ако си в хипер хиперлактация и искаш малко да намалиш млякото, което произвеждаш, можеш да си сложиш зелеви листа в сутиена, като направиш дупки за зърната. Не се препоръчва повече от 24ч.
« Последна редакция: октомври 06, 2012, 21:43:20 от Anichka » Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ
Публикации: 719

Моят сватбен албум

« Отговор #403 -: октомври 07, 2012, 02:37:47 »

много мерси за отговорите

От всичко прочетено май се обърках още повече  crazy предполагам че като започна да кърмя ще разбера повечето неща.

Аничка, Капризче ми препоръча една книга за кърменето, но тя е на бг и в БГ. Родителите ми ще идват след месец и евентуално чак тогава биха могли да ми я донесат, а дотогава може и да съм почнала да кърмя вече и да ми се разясняват нещата.
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #404 -: октомври 07, 2012, 17:06:48 »

Анита,
наистина имаш нужда още сега да я прочетеш книгата. Родителите ти може да я сканират (2 страници на 1), може и по пощата да ти я изпратят. При нас идват нещата за около 10-14 дни. Бих ти я изпратила аз, но я вземах на заем и лично я нямам  angry
Повярвай ми, когато детето ти е в ръцете ще ти бъде до всичко друго, но не и спокойно да прочетеш книгата... Особено първата седмица.
Offtopic Аз накарах и мъжа ми да я прочете преди да родя. След прочитането, той спря да ми казва, че ако нямам кърма, ще дадем формула. Даде купоните за формула, както и подарена формула на колегата си. Именно той позиционираше главата на Леа в болницата...Книгата е лесна за четене и полезна.
Активен
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: